Cristina-Ancuța POCORA

Exporturile sunt în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2012

27 September 2013 ·

Partidul Național Liberal este hotărât să își respecte angajamentele, așa cum a făcut și până acum, activitatea miniștrilor liberali dovedind acest lucru. Pentru PNL, prioritară este guvernarea coerentă, și nu alimentarea unor dispute politice.

 

Măsurile adoptate de guvernarea USL și strategiile ministerelor coordonate de PNL își dovedesc eficiența – în primele 7 luni ale anului 2013, industria a crescut cu 7,9%, iar exporturile cu 7,7%.

Dovedim prin starea reală a economiei românești, care începe să fie readusă pe creștere, că PNL este cu adevărat preocupat de buna guvernare. Gândirea strategică și competența fac diferența față de lipsa de soluții a guvernărilor anterioare.

Nivelul de competitivitate a exporturilor româneşti a crescut, lucru demonstrat de faptul că deficitul comercial al României la finele lui 2013 cel mai probabil nu va urca la 4% din PIB, ceea ce reprezintă o adevărată performanță.

În primele şapte luni ale anului, exporturile sunt în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar importurile au fost în scădere cu 0,7%. Astfel, exporturile au ajuns la 28,19  miliarde de euro, iar importurile s-au cifrat la 31,3 miliarde de  euro.

Este pentru prima dată după 1990 când contul curent înregistrează excedent la jumătatea anului.

Majoritatea exporturilor românești, mai precis 77%, sunt produse manufacturate, ceea ce demontează prejudecata că România exportă doar materii prime. Dintre acestea, industria constructoare de mașini și transport reprezintă aproape jumătate, adică 42,5%.

Ţările în care exporturile României au crescut cel mai mult sunt Mexic (118%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%).

Avem, în același timp, creșteri importante ale exporturilor cu Marea Britanie (33%), cu Federația Rusă (34%), cu Maroc, cu Irak, cu Argentina. Primele 12 țări ca destinație pentru exporturile românești sunt Germania, Italia,  Franța, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria,  Federația Rusă.

România are și o creștere importantă în ceea ce privește productivitatea muncii, care a crescut cu 5,5% față de o scădere în 2012. Așadar, se dovește că această creștere a producției industriale cu 7,9% are și o componentă calitativă. În plus, a crescut și numărul locurilor de muncă ocupate în economie cu circa 80.000 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Toate aceste cifre arată că România începe o fază pozitivă a ciclului economic și reintră pe creștere. Odata insanatosita economia aceste aspecte se vor traduce si in imbunatatirea nivelului de trai al polulatiei. Pentru consolidarea acestor rezultate, consumurile și  investițiile trebuie să constituie o prioritate pentru perioada care urmează.

Ministrul Economiei, liberalul Varujan Vosganian, a prezentat joi Strategia Naţională de Export 2014 – 2020, postată pe site-ul ministerului, care a fost lansată în dezbatere publică, urmând ca documentul rezultat în urma consultărilor să fie prezentat Guvernului spre aprobare.

Raspunde