Cristina-Ancuța POCORA

Familia – inca o institutie lovita puternic

16 May 2011 ·

Calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite a instituit Ziua Internaţională a Familiei ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an. Am urmărit programele tv, am citit ziarele…nimic.

Familia pare să nu reprezinte nimic pentru societatea în care trăim. Mai ales pentru guvernanţi, care în ultimii doi ani au luat toate măsurile care se puteau lua pentru a duce la disoluţia, la distrugerea familiei. S-au tăiat salariile, pensiile, alocaţiile pentru copii, ajutorul pentru persoanele vulnerabile, salariul pentru asistenţii maternali etc. Nici societatea civilă nu a marcat evenimentul. Probabil că oamenii sunt prea secătuiţi de forţe, în goana după pâinea zilnică, în lupta cu grijile materiale, să mai gândească şi astfel de manifestări.

            De aceea, precizez eu, încă o dată că, potrivit unui raport realizat de experţii Uniunii Europene, până în 2060, rata de dependenţă din sistemul public de pensii, respectiv populaţia de peste 65 de ani raportată la populaţia cu vârstă între 15-64 de ani, se va tripla. În acest context, România se va număra printre statele europene ce vor fi cel mai grav lovite de efectele crizei demografice. Dacă economia va depăşi efectele negative ale actualei crizei financiare în aproximativ zece ani, criza demografică va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European.

            Tot raportul precizează, referindu-se la sistemul privat de pensii, că
dacă în state ca Germania şi Italia, populaţia îşi permite să economisească prin intermediul asigurărilor de viaţă sau al pensiilor facultative, românii sunt prea săraci, astfel că nu au de unde să pună ceva deoparte. De altfel, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, declara recent, conform Evenimentului Zilei, că populaţia României este de două-trei ori mai săracă în active financiare decât cea a Cehiei sau Ungariei, chiar dacă produsul intern brut al ţării noastre este la un nivel similar cu cel înregistrat în aceste state.

            De Ziua Internaţională a Familiei am avut parte însă de un circ grotesc, lucrările Convenţiei Naţionale a PDL. O dovadă în plus că nu le pasă de români, de viaţa lor, de destinul ţării. Se simt bine împreună, se aplaudă reciproc, se atacă şi se înhăitează pentru binele comun. În timp ce FAMILIA devine un termen abstract, tinerilor din ziua de astăzi fiindu-le foarte greu, din cauza dezastrului din economie, să-şi mai întemeieze o familie, să se mai gândească să aducă pe lume copii. Din această perspectivă, viitorul devine din ce în ce mai incert.

4 Raspunsuri la “Familia – inca o institutie lovita puternic”

 1. marian says:

  stimata doamna pocora va multumesc din suflet ca in emisiunea de astazi de la antena 3 ati atins si subiectul asistntilor personali ai persoanelor cu handicap. as vrea sa stiu daca ati reusit sa aflati ce nenorociri va aduce legea asistentei sociale pentru persoana cu handicap si daca usl poate face ceva pentru impiedicare acestei legi?
  inca odata va multumesc si sper ca interventiile mele pe tema persoanei cu handicap sa nu devina suparatoare pentru dumneavoasttra si sper sa intelegeti ca fact toate astea pentru ca eu ca persoana cu handicap grav din nastere nu mai pot sa traiesc cu indemnizatia de 290 de lei si cu spaima ca booc face totul sa taie si acesti 290 de lei.

 2. nu exista un text final. va fi probabil prima lege a noului ministru a muncii. cred ca nu mai dureaza mult.

 3. La noi instituţia familiei nu prezintă interes, doar cea a divorţului…

  În rest, Nicoleta Luciu are tripleţi… Zice că doi sunt leneşi şi unul mai agitat. Când vor naşte tripleţii (unul îl are deja), atunci să vezi familie pe săracul Zsolt Csergo.

  Românii mor de foame în România… Ziua familiei? Nu mai bine ne uităm la divorţul columbenesc?

 4. *Când se vor naşte

Raspunde