Cristina-Ancuța POCORA

Femeia-presedinta…a Romaniei

19 October 2009 ·

Aceasta este o tema de discutie la care m-a provocat Alina Gorghiu.

Eu cred ca Romania ar putea avea o Presedinta. Nu la alegerile prezidentiale din acest an, poate nici peste cinci ani, dar cred ca vor incepe sa apara candidaturi feminine care sa conteze in batalia electorala prezidentiala.

Pana atunci insa, noi, cele care am reusit sa spargem “tiparul” avem datoria sa deschidem ferestre.

Cred ca femeile din politica, indiferent de culoarea politica, ar trebui sa se aseze la o masa si sa convina impreuna cateva teme/subiecte pe care sa le sustina, pentru care sa se bata, chiar si in propriile partide. Trei teme care sa aiba ca finalitate emanciparea romancelor, o viata ceva mai europeana pentru femeile din Romania.

Cred ca pana sa ajungem sa avem o Presedinta a Romaniei ar trebui sa avem mai multe primarite de municipii, mai multe consiliere judetene. Ar trebui sa avem si o presedinta de Consiliu Judetean…

Pentru asta, insa, aducem discutia inapoi la partide: partidele trebuie sa-si stabileasca pentru aceste functii si candidate nu doar candidati! Si nu trebuie nominalizate doar acolo unde nu au sanse, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor!  Pentru aceasta eu sustin introducerea “sistemului de cote” pentru femei. Adica, obligativitatea partidelor sa-si stabileasca candidaturile pentru functiile publice nu numai pe criteriul teritorial, ci si pe criteriul reprezentativitatii de gen – 50% barbati si 50% femei.

Imi vor spune imediat colegii ca si acum partidele respecta acest principiu. Da, il respecta dar l-au pervertit! 50% candidati pe locuri cu un mare grad de eligibilitate si 50% candidate pe locuri mai greu eligibile sau deloc! Eu zic ca partidele ar trebui obligate sa aplice principiul, dar la nivel de mandate. Adica, proportia de 50%-50% sa se verifice nu la candidaturi ci la mandate. Partidele care dupa alegeri nu au jumatate de mandate atribuite femeilor si jumatate barbatilor sa fie amendate! Cred ca aceasta este singura modalitate prin care ii putem convinge pe colegii nostri, pe sefii nostri de partide sa lase femeile sa intre in competitie. Sa le acorde sanse egale! Stiu ca in fiecare organizatie judeteana sunt multe femei care muncesc, care sponsorizeaza actiunile de partid, dar care nu isi gasesc un loc eligibil nici pe listele de consilieri locali, judeteni, nici la parlamentare…

Inainte sa inchei, as vrea sa revin si sa spun ca, in fata cetatenilor, a electoratului, femeile au aceleasi sanse sa fie alese ca si barbatii. Astfel o contrazic pe Alina, pentru ca eu il cunosc pe “badea cu 5 clase”. El m-a votat pe mine, o femeie de 30 de ani, in defavoarea contracandidatului meu, un om “bazat”, fost camarad cu Nicolaiciuc, un barbat de 50 de ani, …  Eu am incredere in “badea”! El va vota intr-o zi si o femeie pentru a fi Presedinta Romaniei.

6 Raspunsuri la “Femeia-presedinta…a Romaniei”

 1. Nu sunt genul de feminista pe care vi-l doriti in clipa asta sa va sustina dar va scriu pentru ca in parte aveti dreptate. M-am intrebat de ce nu exista femei filozof. Cred ca in general femeile nu au timp in primul rand sa filozofeze. Chiar si duminica trebuie sa puna cineva masa si sa spele vasele. Apoi prin structura creierului se pare ca avem mai dezvoltata emisfera dreapta spre deosebire de barbati care au mai bine dezvoltata emisfera stanga. Deci in mare ei ar trebui sa fie logicieni mai buni iar femeile mai bune oratoare (ma refer la oamenii seriosi si educati). Despre impunerea unui numar egal de mandate nu stiu daca e momentul potrivit sa vorbim dar stiu sigur ca nu imi place sintagma “egalitatea femeii cu barbatul” pentru ca nu suntem “egali”. Poate fi egalitate de drepturi si obligatii, egalitate de sanse, sau omul potrivit la locul potrivit fara a tine cont de sex, rasa, religie sau mai stiu eu ce. Nu inteleg de ce trebuie impus numarul de mandate…mi-ar fi placut sa-l castigam la fel ca barbatii altfel se va considera ca suntem favorizate si eu personal nu vreau mila nimanui…

 2. Cristina, sper sa avem dreptate si sa fie candva, in viitor, modificata mentalitatea. Nu cred ca sunt atat de putine femei care merita sa fie in politica, ca acum. Sigur, tine de fiecare partid sa fie cat mai multe femei pe lista.

 3. De fapt mingea e in terenul nostru. Noi suntem mamele care cresc fete puternice sau ascultatoare si baieti badarani sau cu bun-simt. Puterea e in fiecare dintre noi si daca am avea ceva de spus nimeni si nimic nu ne mai poate opri. Nu avem nevoie de locuri speciale ci trebuie sa avem ceva de spus…si multa incredere in noi.

 4. @alina
  insist! cred ca trebuie sa avem si noi un rol/o datorie aici. (De fapt te provocam :-))

  @emilia
  ai dreptate. dar ce poate face o femeie care are ceva de spus, dar nu are fondurile suficiente pentru o campanie…

 5. Aliante…cam asta face si un barbat nu?

Raspunde