Cristina-Ancuța POCORA

“Femeile nu trebuie promovate, ci reprezentate” de prof. Mihaela Miroiu

17 March 2011 ·

Textul de mai jos este scris de doamna profesoara Mihaela Miroiu.

Aceste randuri pot reprezenta un mesaj adresat tuturor femeilor din Romania, barbatilor, dar si colegelor mele din PNL, care la sfarsitul acestei saptamani vor alege Presedinta Organizatiei Femeilor Liberale.  

Va doresc lectura placuta si astept punctul vostru de vedere.

***

51% dintre români sunt femei. Ele sunt, în calitate de oameni, asemănătoare cu bărbaţii în sensul capacităţii de a raţiona, studia, munci. Mai mult, exercită toate acestea cu prisosinţă. La ora actuală peste 55% dintre absolvenţii cu studii superioare sunt femei. La fel ca şi bărbaţii, ele sunt cetăţene contribuabile la bugetul public şi alegătoare. Diferit de bărbaţi, ele nu conduc, nu au pâinea şi cuţitul. Cu alte cuvinte, nu ele hotărăsc după ce legi trăim şi cum se impart banii publici în societate, cum se iereahizează bugetele pe domenii, cum se ierarhizează salariile bugetarilor, dacă facem sau nu şosele, creşe, grădiniţe, spitale. Cele 5-10% femei în consilii locale şi în Parlament au putere de vot atât cât ne arată cifrele: pe scurt, bărbaţii ne hotărăsc soarta la nivel naţional (90%) şi local (95%)

            Are relevanţă faptul că sunt femei? Desigur. Numai ele rămân însărcinate, numai ele nasc, numai ele alăptează. Dar nu ele hotărăsc legislaţia în această privinţă. Într-o proporţie covârşitoare (80-90%) ele cresc copii, îngrijesc bărbaţi, bolnavi, vârstnici, fac muncile din gospodărie. Mai ales ele sunt cele bătute în familie. Ele sunt cele violate. Ele sunt cele forţate să se prostitueze. Ele sunt cele dezbrăcate pe toate canalele mediatice şi tratate drept obiecte sexuale. Ele sunt privite ca “bucăţele bune” de către şefi, mai degrabă decât ca personae competente. Ele nu există ca personaje istorice şi modele de performanţă profesională. Dar nu ele hotărăsc asupra politicilor anti: viol, bătaie, hărţuire, prostituţie, nici asupra conţinutului educaţiei.

            România este o ţară în care misoginii (de ambe sexe) hotărăsc. Şi hotărăsc că au cele mai incapabile femei din Europa, odată ce suntem în coada clasamentului european în privinţa participării femeilor la decizii de inters public. Desigur, fac acest lucru ignorând în toatalitate faptul că peste 70% dintre absolvenţii care studiază ştiinţele guvernării: ştiinţe politice, administraţie publică, drept, studii economice, relaţii internaţionale, sociologie, sunt femei. Nu despre competenţa lor este vorba, dimpotrivă.

            Cercetările la nivel naţional indică drept cauze principale ale absenţei femeilor din decizii politice dubla zi de muncă (femeile nu au timp liber fiindcă bărbaţii nu sunt parteneri activi în creşterea copiilor şi în muncile casnice), faptul că bărbaţii nu vor să le accepte drept competitoare şi lipsa resurselor financiare pentru campanii electorale.

            Luând în considerare doar aceste cauze, problema este cum pot să fie ele contracarate.

Dubla zi de muncă poate fi politic contacarată prin: creşe şi grădiniţe accesibile, reţele de apă, canalizare şi gaze, TVA redus pentru instrumente electro-casnice şi pentru restaurante tip cantină, cămine de calitate pentru bătrâni, reţele de îngrijire la domiciliu, educaţie pentru viaţa privată în şcoală. Dar cine va avea asemenea priorităţi pe agenda politică, odată ce femeile nu sunt acolo?

Femeile au bani mai puţini. De ce anume? Explicaţiile sunt tot de natură politică. Domeniile bugetare sunt ierarhizate discriminatoriu. Cele mai mari salarii sunt alocate serviciilor secrete, armatei, poliţiei, jandarmeriei. Ele sunt domenii profund masculinizate. Cele mai mici salarii sunt alocate educaţiei, sănătăţii şi administraţiei publice. Ele sunt profund feminizate. Dar cine să chestioneze această ierarhie şi să aşeze salarizarea după principiu: salarii egale la munci de valoare comparabilă, odată ce femeile nu sunt acolo?

Capitalismul românesc s-a născut prin redistribuirea resurselor publice de către bărbaţi, în favoarea bărbaţilor. Mai mult, falimentele ramurilor bărbăteşti (industria grea) a însemnat şomaj tehnic, salarii compensatorii, pensionări anticipate. Falimentele ramurilor în care lucrau femei au însemnat trimierea lor în şomaj sau privatizarea rapidă. Capitalismul românesc s-a născut mai ales din munca femeilor în industriile privatizate (textile, insustrie alimentară, servicii), din banii luaţi acestora ca să plătească salarii compensatorii bărbaţilor din industriile falimentare. Cine să conteste aceasta, odată ce, în anii 90 femeile erau la conducerea locală şi centrală în proporţie de 2-5%?

În periada când trebuia să minăm conformismul cu Aquisul comunitar, numarul femeilor în politică a crescut, aproape s-a dublat. Odată intraţi în clubul european, politicienii nu au mai simţit nevoia să mimeze nimic. Numărul femeilor în politică a scăzut. Mai mult, tendinţa nouă de recrutare a femeilor a fost evident legată de fidelitatea faţă de şef, astfel încât acesta să le „promoveze”. Dacă şeful te promovează, atunci repreziţi interesele lui şi ale partidului, nu ale femeilor.

Tot politic am putea trece de la promovare, la reprezentare. Aceasta depinde de schimbarea legii electorale astfel încât Biroul Electoral Central să nu admită, depunerea listelor de candidaturi dacă nu se respectă proprţia de reprezentare de gen, pe poziţii eligibile, de minimum 30% (dezirabil 40%). Aceasta nu esta o politică afirmativă, ci doar una în spiritul egalităţii de gen şi de aplicare a Legii egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Politica afirmativă poate consta în finanţarea dublă a femeilor în campania electorală şi este corectă dat fiind dezechilibrul de putere economică drept rezultat al politicilor despre care am scris mai sus.

Probabil ca mulţi dintre dumneavostră consideraţi aceste argumente logice şi rezonabile. Din păcate, exact cele care ar trebui să le susţină în primul rând, anume organizaţiile de femei din partidele politice, precum şi parlamentarele, nu o fac (cu mici excepţii). Ele rămân în cercul vicios al promovării. Nu vor să se pună rău cu şefii (cum nici bărbaţii politici nu vor). În acest fel, în loc de competiţie corectă şi de parteneriat politic, ne continuăm dialogul dezonorant cu vasalitate iar interesele politice ale femeilor rămân nereprezentate.

17 Raspunsuri la ““Femeile nu trebuie promovate, ci reprezentate” de prof. Mihaela Miroiu”

 1. […] sa mai aud de PNL Braila si mai ales de organizatia de tineret, Diana Tusa mi-a lasat o impresie buna, fiind unul dintre parlamentarii tineri ai Romaniei, daca pot sa zic asa, care isi da interesul […]

 2. […] aceasta cale tin sa declar ca nu exclud ca in viitorul apropiat sa ma alatur unei alte structuri politice, nu pentru ca vreau sa ma capat cu vreun ciolan, pentru […]

 3. Sunt un om care militează pentru promovarea femeilor în posturile de conducere (desigur, nu a tuturor femeilor, ci doar a celor capabile şi competente). În experienţa de viaţă, cea puţină pe care o am, am observat că o femeie este cu mult mai conştiincioasă în ceea ce face, atentă la detalii, mai temperată cu hazardul… şi eu consider că acestea sunt calităţi esenţiale într-un post de conducere, mai ales atunci când ţara este în haos.

  Pe de altă parte, argumentaţiile de tipul celor de mai sus mă dezamăgesc din cauză că sunt superficiale.

  De exemplu:
  “51% dintre români sunt femei. Ele sunt, în calitate de oameni, asemănătoare cu bărbaţii în sensul capacităţii de a raţiona, studia, munci.”

  51% dintre români sunt femei, este adevărat. Motivul este că femeile trăiesc mai mult ca bărbaţii. Cu alte cuvinte, se nasc mai mulţi bărbaţi decât femei şi, în timpul vieţii, pier mai mulţi bărbaţi decât femei… Astfel că media ajunge la acel 51% femei, 49% bărbaţi. Iată de ce, ponderea de vârstă trebuie calculată nu “per total”, ci pe grupe de vârste… altfel nu are nici o semnificaţie reală.

  Despre faptul că femeile sunt, în calitate de oameni, asemănătoare cu bărbaţii… Este ca şi cum ai spune că femeile sunt un altfel de primate asemănătoare cu oamenii. CUM ADICĂ SUNT ASEMĂNĂTOARE, în calitate de oameni. Adică sunt un altfel de oameni decât bărbaţii, dar se aseamănă.

  Şi mai iau un citat:
  “Cercetările la nivel naţional indică drept cauze principale ale absenţei femeilor din decizii politice (…)faptul că bărbaţii nu vor să le accepte drept competitoare.”

  Nu ştiu ce fel de studii sunt astea. Aş vrea să-i sugerez doamnei Mihaela Miroiu, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale o idee la care să reflecteze. Dacă statistic sunt mai multe femei, oricât de mult nu ar vrea bărbaţii să le accepte calitatea de competitor la funcţia politică, EI SUNT MAI PUŢINI. Adevărul este că femeile votează bărbaţi. Dacă femeile ar vota femei, inclusiv la propunerile din partid pentru candidaţi la diferite funcţii, bărbaţii nu ar avea nici un cuvânt de spus pentru că SUNT MINORITARI. Dacă toţi bărbaţii ar vota bărbaţi şi toatele femeile ar vota femei, atunci femeile ar conduce, în mod exclusiv, România, pentru că statistic au 2% mai multe voturi. Adevărul este că femeile nu votează femei pentru posturile de conducere.

  Sunt de acord cu ceea ce spune doamna Mihaela Miroiu, cel puţin în mare parte, dar mi-ar plăcea să nu fie luate aceste idei cu copy/paste pentru a construi nişte silogisme de prin reviste, numai aşa să apară că organizaţia are ceva activitate, ci să existe un grup de aplicaţie filosofică, de cercetare, un think tank, cum se spune mai modern, pentru instituţia numită Organizaţia Femeilor Liberale.

  Sper să nu se supere nimeni pe mine, ceea ce am spus mai sus a fost cu gând bun, de mobilizare… o critică constructivă.

 4. Ne puteţi spune de unde este textul de mai sus? Carte, lucrare, dezbatere, etc. Mulţumsc.

 5. @medusa

  Este un articol pe care mi l-a trimis doamna profesoara si care mi-a placut foarte mult. Nu stiu unde este publicat.

 6. astralro says:

  Mesaj pentru un multiplu Repetent
  V-am votat pentru preşedinţie, în noiembrie 2009, în turul I. Mi s-a părut, atunci, că sunteţi cea mai acceptabilă variantă, chit că vi l-aţi declarat ca model pe Tudor Chirilă, în timp ce-l aveaţi pe Neagu Djuvara-n spate, în grupul susţinătorilor.
  A trecut un an şi ceva de atunci, şi voiam să vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit. În primul rând, îmi place foarte mult atitudinea dumneavoastră arogantă, agresivă, veninoasă şi neconstructivă. Este ceea ce detest cel mai ta­re la cei de la putere, dar la dum­neavoastră apreciez e­norm.
  Apoi, mi se mai pare extraordinar faptul că nu v-aţi dezis de Felix nici măcar după decizia ÎCCJ. În definitiv, ce mare lucru a făcut Felix ? Nimic, vorba dumneavoastră, hai să nu mai fim ipocriţi… A, atunci când a fost vorba de Mona Muscă, mi s-a părut normal s-o călcaţi pe cap, dar cu Felix e altă treabă… Sunt două chestiuni diferite. Nu mi-e deloc clară diferenţa, dar am încredere în judecata dumneavoastră, doar v-am votat.
  Un alt motiv pentru care îmi inspiraţi mare, mare încredere este prezenţa dumneavoastră în Parlament. Sunteţi pe locul I pe lista absenţilor, reuşiţi să lipsiţi de la Senat într-o proporţie de 99,5%, chiar mai mult decât Cătălin Voicu de la PSD. Să recunoaştem: e o performanţă să fii mai absent decât unul care-i la pârnaie. Cred că numai Superman, Spider-Man, Batman, Aquaman, Iron Man 1 şi 2 şi încă câţiva super-eroi, care nu-mi vin acum în minte, ar mai reuşi aşa ceva.
  Apoi, sunt convinsă că, în timp ce lipsiţi de la treaba pentru care eu, ca cetăţean, vă plătesc, dumneavoastră lucraţi în interesul meu şi al acestei ţări. Vă gândiţi mult, noaptea, la viitorul meu şi al copiilor mei, ceea ce, probabil, vă împiedică să vă treziţi mai devreme de orele 13-14. Primele două-trei ore, după ce vă treziţi, sunteţi deprimat şi nu vă puteţi urni din casă. E firesc, după o noapte de frământări şi chin. Următoarele două-trei ore nu găsiţi cu ce să vă-mbrăcaţi. Din cauza stresului, vi se pare că nici una dintre hainele pe care le aveţi nu mai e mişto şi că nici părul nu vă mai stă ca altădată. Vă-nţeleg, mi se întâmplă şi mie, în perioadele aglomerate. Când, în sfârşit, reuşiţi să ieşiţi, e trafic prea mare, că tocmai se întoarce lumea acasă, de la serviciu. Vă enervaţi şi vă întoarceţi şi dumneavoastră, propunându-vă ca, în noaptea aia, să găsiţi soluţii şi pentru problema traficului.
  De-abia pe seară, târziu, ajungeţi pe la televiziuni, unde reuşiţi din nou să daţi vina pe Putere pentru tot ce se întâmplă rău în ţara asta, cu o prospeţime de invidiat. Eu, după o zi de muncă, n-aş mai putea să am energia, arţagul, tupeul şi aroganţa pe care dumneavoastră reuşiţi de fiecare dată să le aveţi. Poate de asta nici nu sunt eu în locul dumneavoastră, că n-aş putea să fac faţă la atâta stres. Şi nu sunt nici atât de altruistă încât să îmi sacrific viaţa şi serile pentru ţară…
  În fine, aţi înţeles ideea: v-am votat, domnule multiplu Repetent, în turul I, şi vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit. Datorită dumneavoastră, simt că mai există speranţă pentru România. Acum e nasol dar, când veţi veni dumneavoastră la putere, va fi bine: ne veţi conduce cu seriozitate, consecvenţă şi bună-credinţă, aşa cum faceţi acum în Opoziţie. Înţeleg, în sfârşit, şi de ce vi l-aţi ales ca model pe Tudor Chirilă. A făcut, pentru români, în ultimul an jumate, chiar mai mult decât aţi făcut dumneavoastră, care oricum aţi făcut enorm. A fost aproape la fel de prezent în Parlament şi, pe lângă asta, a mai înregistrat şi câteva cântece. Bine, el e şi mai odihnit, că, probabil, noaptea, după ce trimite poezii prin SMS puştoaicelor, doarme.
  Cam asta e, mai multe cuvinte să vă mulţumesc nu am.
  P.S. Aveţi idee, Chirilă are vreun gând să candideze vreodată?

 7. @razvan
  Nu stiu ce s-a intamplat la voi in organizatie, dar iti pot spun ca nu sunt adepta excluderilor. In plus, cred ca mai exista cai de atac la centru. In plus, daca nu te mai regasesti in organizatia pnl din braila poate exista o echipa mai buna la insuratei, ianca…

 8. @biblo
  In primul rand vreau sa spun ca presedinta femeilor PNL nu este doamna Mihaela Miroiu. Din cate stiu eu, domnia sa nu face parte din nici un partid politic ci este profesor de stiinte politice la SNSPA. Presedinta OFL este inca doamna Norica Nicolai, iar sambata, candidatele care vor dori sa obtina aceasta functie sunt Lucia Varga si Svetlana Preoteasa.
  Mie mi-a placut mesajul doamnei profesoare si, sincer, mi-ar placea sa aud o astfel de abordare si din partea candidatelor noastre.

 9. @ Cristina
  Îmi cer scuze… am interpretat textul un pic “prea liberal” şi am înţeles că acest text e un fel de “dare de seamă” al organizaţiei. Încă o dată îmi cer scuze.

  Dar în afară de această confuzie, restul rămâne valabil. Cred însă că cineva ar trebui să spună ceea ce am scris eu, chiar cu prilejul alegerilor pentru preşedinţia organizaţiei. Ţinta acestor organizaţii de femei ar trebui să fie, pe de o parte, mobilizarea cetăţenilor femei pentru a face politică, pe de altă parte identificarea şi promovarea ţintelor politice legate de feminism cu ajutorul tuturor femeilor din partid. Toate partidele au astfel de organizaţii, dar efectele lucrative nu se văd absolut de loc.

  V-aş ruga, dacă se poate, să publicaţi darea de seamă a actualului preşedinte, doamna Norica Nicolai.

 10. Mihaela Miroiu says:

  Doamna Cristina Pocora se bazeaza pe un think-thank, Centrul de Studii de Gen FILIA, precum si pe expertiza SNSPA in privinta tematicii Gen si politica. Prin urmare, ceea ce am scris aici este totusi rezultatul unei expertize. Pentru cei curiosi in privinta argumentelor, forma mult mai vasta a lor o gasiti in cartile Colectiei de Studii de Gen a Polirom. Imi pare cu totul normal ca mediul academic (mai ales facultatile de Stiinte Politice) sa fie furnizor de know-how pentru politicieni. In orice tara cu democratie consolidata, nu electoralista cum este a noastra, politicienii se bazeaza pe specialisti. Doamna Pocora chiar incearca sa incurajeze acest lucru. Cu solidaritate si prietenie,

 11. un liberal optimist says:

  Dar despre femeile pdiste si chiar cele psdiste(cat au fost la guvernare, in 2009)ce parere aveti? Unde le sunt virtutile?

 12. D-na Pocora, de ce n-aţi candidat la funcţia de preşedintă a ONFL? Sunteţi printre puţinele din PNL care înţeleg domeniul egalităţii de gen.
  Poate data viitoare.

 13. @medusa
  Nu este un secret pentru nimeni ca nu sunt adepta organizatiei de femei asa cum se prezinta ea. De fapt cred ca nu ar tr sa existe o rezervatie pentru femei in partide. Cred ca nu trebuie sa ne luptam intre noi pentru a conduce femeile liberale ci cred ca ar trebui sa ne luptam sa fim in conducerea organizatiilor judetene si in conducerea centrala. Asa cred ca rezultatele noastre ar fi mai bune. Asa cred ca ar creste numarul femeilor in politica si problematica din zona femeii si familiei ar fi pe locuri mai avansate in agenda politica si guvernamentala.
  A existat un moment in care m-am gandit la schimbarea ofl si la candidatura, dar dupa un tur de consultari mi-am dat seama ca un astfel de proiect nu ave a foarte mare sustinere nici in randul doamnelor, nici in randul domnilor.

 14. Acestui fapt I s- au suprapus si motive personale si legate de proiectele in care sunt deja implicata si am sa finalizez ceea ce am inceput, sa-mi concentrez energia in aceste proiecte si sa aman pentru moment implicarea in ofl.

 15. @ biblo
  Nu pot sa pun aici un raport de activitate al dnei Nicolai pentru ca nu am.

 16. Organizaţiile de femei din partide din România din păcate sunt masă de manevră pentru politicienii de la vârf.
  Dacă ar fi conduse cu cap ar putea fi un motor de coalizare a puterilor femeilor şi le-ar fi de ajutor în accederea în structurile de conducere judeţene sau de la centru.
  Femeile încă nu-s conştiente de puterea lor, se lasă date prea uşor la o parte.
  Vă urez succes în tot ce faceţi!

 17. Probabil ca exista o echipa mai buna la Insuratei sau Ianca, dar eu locuiesc in muncicipiul Braila si mi-ar fi cam greu sa ma duc la sedintele organziatiei Ianca, nu mai zic de Insuratei. Daca am sa am ocazia sa ma mut in Bucuresti, cu siguranta am sa ma reinscriu in PNL, cel mai probabil la sectorul 3, acolo unde am cativa prieteni.

Raspunde