Cristina-Ancuța POCORA

Flexicuristul Botiş…

17 January 2011 ·

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat la o şedinţă a Comisiei de Dialog Social din Bistriţa-Năsăud, că flexicuritatea aplicată la indemnizaţia de creştere a copilului va fi folosită ca abordare şi la Codul Muncii.

“Flexicuritatea. Aceasta abordare o sa o avem si pe Codul Muncii, dar trebuie discutat. Eu când ma duc la negocieri, ma duc cu ceva, e tactica mea, sunt un om al dialogului. Întotdeauna am spus ca stam de vorba, negociem, fara sa ma retrag din negocieri sau sa ma supar si sa spun ca asa vreau eu sa fac. Se negociaza si probabil ca veti spune peste o luna sau doua luni ca a iesit un Cod al Muncii bun”, a declarat cu înţelepciune Botis.

Mai întâi simt nevoia de a specifica ceea ce se înţelege prin “flexicuritate”, concept european cuvânt atât de nefericit tradus în limba română:

“Flexicuritatea a apărut ca un concept care să împace pretenţiile angajatorilor cu cele ale angajaţilor, îmbinând flexibilitatea şi securitatea pentru lucrători şi companii. Se urmăreşte promovarea competitivităţii, ocuparea forţei de muncă şi satisfacţia la locul de muncă prin crearea unui echilibru între drepturile şi responsabilităţile lucrătorilor şi companiilor, precum şi ale autorităţilor publice. Europa are nevoie de noi moduri de a conferi mai multă flexibilitate pieţelor sale ale forţei de muncă, pentru a-şi asigura potenţialul competitiv pe piaţa globală. Totuşi, cetăţenilor europeni, obişnuiţi cu un nivel foarte ridicat de securitate socială, statele membre trebuie să le ofere politici sociale coerente şi asigurătoare.“ (conform http://www.immromania.ro/noutati/noutate.php?id=183)

Apoi, trag concluzia că domnul ministru Botiş se străduieşte să fie « flexicurist » (scuzaţi expresia !), dar nu prea-i iese (nici măcar asta!). Adică, una e să aplici nişte principii pe piaţa muncii, şi alta e să fi deschis la negocieri. Părerea mea!

7 Raspunsuri la “Flexicuristul Botiş…”

 1. Cine foloseşte noţiuni precum flexicuritatea în vorbirea curentă… cum să nu-l poţi privi cu admiraţie. Este un termen atât de modern şi european…

 2. Anton says:

  Nu vedeti ca ne-am intors in anii 50,cand comunistii au pus in functii numai inculti si fara scoala.Ministrul Igas,are liceul terminat la seral la 24 ani si restul facultatilor la distanta,particulare cu X si O.A inceput vanatoarea generailor si a celor mai destepti ca ei.Sunt adusi in functii numai cei fara scoala,frustratii societatii.S-AU INTORS COMUNISTII !!!ELITA ROMANIEI FUGITI DIN TARA ,CA NU AU NEVOIE DE VOI,VETI AJUNGE CU TOTII LA PUSCARIE!!!

 3. gabryela says:

  d-na pocora este adevarat ca le i-a la cei cu handicap 5,5% din indemnizatie ptr.cass?

 4. Anton says:

  La toata lumea (cuvant sters pentru ca autorul foloseste un limbaj nepotrivit) l!!!Stati acasa so DORMITI BINE!!!

 5. Anton says:

  M-am exprimat prea academic.Acest partid care ne conduce merita un limbaj foarte adecva,.de acuma o sa ale aduc osanale.Sa facem sali polivalente

 6. Anton says:

  Acuma trebuie sa-mi fie rusine ca mi s-a diminuat pensia cu 230 ron.Sunt un mincinos ordinar.Traiasca si infloreasca PDL-UNPR si UDMR!!!

 7. […] “Flexicuristul” ministru Botis nu prea iubeste dialogul cu partenerii sociali si incearca sa faca pe sub masa noul Cod al Muncii doar  cu cei care ii convin si ii sustin cauza… […]

Raspunde