Cristina-Ancuța POCORA

Grija pentru sănătatea și alimentația copilului de astăzi înseamnă sănătatea viitorului adult

06 February 2014 ·

Grija pentru sănătatea și alimentația copilului de astăzi înseamnă sănătatea viitorului adult.

Susțin alimentația naturală și sănătoasă!

Susțin alăptarea la sân și mă număr printre inițiatorii unui proiect de lege care reglementează marketingul substituenților de lapte matern.

Avem nevoie de o strategie publică pe termen lung în acest sens!

Redau mai jos un material preluat de pe Agerpres, o dezbatere sănătoasă pe care o susțin:

“Dr. Rodica Tănăsescu: Obezitatea la copii nu este o drăgălășenie, ci un pericol

Președinta Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, subliniază că obezitatea la copii nu este o drăgălășenie, ci un pericol și insistă pe alăptarea naturală la sân a acestora timp de șase luni.

SNMF a organizat joi, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publică privind impactul nutriției în primele 1.000 de zile asupra sănătății viitorului adult, demers ce și-a propus să atragă atenția asupra importanței nutriției de la faza de concepție până la vârsta de doi ani, o fereastră unică de intervenție nutrițională pentru sănătatea viitorului adult.

Ea a susținut că “există o importantă relație între alimentația copilului și patologia adultului”.

“Promovăm cu tărie alăptarea la sân, ca soluție pentru dezvoltarea luminoasă a copilului, element esențial al dezvoltării sănătății copilului și viitorului adult”, a spus Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

El a amintit că “în ultimii ani, în România asistăm la o scădere a fenomenului de mortalitate infantilă și maternă, dar suntem departe de locul unde ar trebui să fim”, în opinia lui Pană, trebuind “schimbată sănătatea mamei și a copilului”, “inclusiv prin măsuri de educație. “Subiectul trebuie abordat cu cât mai mulți parteneri la masă — moașă, asistent social, echipa care trăiește în comunitate”, a susținut secretarul de stat.

Prof.dr. Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, a afirmat că o serie de boli cronice, care apar și la copil, precum hipertensiunea arterială (40%), obezitatea și supraponderabilitatea (20% la copii) sau osteoporoza, evoluează de multe ori silențios.

“Stilul de viață reprezintă un factor patogen pentru bolile cronice”, a spus dr. Matei, amintind și influența factorilor genetici. El a insistat pe importanța sănătății nutritice, prin diminuarea aportului de proteine, a dulciurilor și a sării și creșterea preponderenței consumului de mâncare gătită în casă și de legume și fructe, precum și a practicării sportului.

Președintele Societății Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, a declarat că perioada celor 1.000 de zile — perioada de sarcină, de la naștere la șase luni, de la șase luni un an, și perioada de până la doi ani — este, potrivit studiilor mondiale, deosebit de importantă pentru sănătatea copilului.

El a atras atenția că au început să apară forme de diabet tip 2 chiar din timpul copilăriei, ceea ce este îngrijorător, o alimentație incorectă în primele două luni poate genera disfuncții, tulburări insurmontabile în dezvoltarea cognitivă a copilului.

Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, Rodica Nassar, a anunțat că după ce în anul 2011 a fost contactată de reprezentanții UNICEF, care au propus o serie de dezbateri privind alăptarea la sân, a urmat o inițiativă legislativă care reglementează marketingul substituenților de lapte matern, care în următoarele săptămâni va intra în dezbaterea comisiei.

Vasile Cepoi, consilier pe probleme de Sănătate în Cabinetul Primului-Ministru, a menționat că a propus în urmă cu câțiva ani înființarea unui Consiliul Național pe probleme de sănătate, dar că, din păcate, nutriția, care e responsabilă de starea de sănătate a populației, nu a intrat încă pe agenda publică.

Prof. dr. Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a susținut că împreună cu Ministerul Sănătății trebuie gândită o abordare comună în privința nutriției copilului în primele 1.000 de zile, ca domeniu al protecției acestuia.

Și președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a pledat pentru importanța alăptării copilului cu lapte matern, dar și pentru hidratarea dintr-o sursă de apă controlată și evitarea excesului de proteine, nutrienților interziși (fructe de pădure, miere, margarină, carne de porc, vânat, produse fast food) în cadrul diversificării.

Dezbaterea, care reprezintă prima acțiune din cadrul unei campanii dedicată importanței nutriției în primele 1.000 de zile, a reunit reprezentanți ai autorităților publice, societăților și instituțiilor medicale din România, precum și factori de decizie din domeniul medical.

La dezbatere a fost semnat un document oficial de angajament prin care semnatarii și-au propus să susțină acele măsuri care acordă prioritate nutriției în primele 1.000 de zile, măsuri menite să ajute la reducerea deficiențelor nutriționale și la prevenirea bolilor care afectează stilul de viață și starea de sănătate a populației.

În Europa, bolile cardiovasculare sunt situate pe primul loc la mortalitate iar în România acestea sunt responsabile de 59% din numărul total de decese, mai mult decât toate formele de cancer, cauză a 19% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră.

Totodată, România înregistrează o prevalență ridicată și în ceea ce privește obezitatea și excesul ponderal, 59% dintre români fiind afectați de aceste afecțiuni, 45% dintre copii preferând dulciurile, în locul legumelor, fructelor și lactatelor, iar 43,6% dintre copii având deficiență de fier la un an.” AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță)

2 Raspunsuri la “Grija pentru sănătatea și alimentația copilului de astăzi înseamnă sănătatea viitorului adult”

  1. Marian Stoica says:

    Este foarte adevarat ce se spune in acest articol … dar ar trebui sa reducem importurile alimente din import,pentru ca multe dintre aceste alimente fructe,legume etc,etc,pot fi expirate,si pot cauza asupra sanatatii copiilor!

  2. Georgiana says:

    Este recomandat sa se includa in alimentatia copilului toate grupele alimentare:

    Proteine animale reprezentate de: ou ( de 2 ori pe saptamana), carne de pui, curcan, vita ( de 3-4 ori pe saptamana), lactate ( zilnic, 1-2 portii), peste ( o data pe saptamana), ficat de pui ( cel putin o data pe saptamana). Proteine vegetale sunt prezente in majoritatea legumelor si cerealelor. Mazarea, fasolea verde, lintea sunt o sursa buna de proteine vegetale si este recomandat sa incluzi in alimentatia copilului cel putin 2 portii pe saptamana din aceste alimente. Asociaza-le cu cereale pentru a le spori calitatile nutritive.
    Grasimi si uleiuri vegetale de calitate, Glucide –fructe si legume proaspete, un pahar de suc de fructe sau legume proaspat stors pe zi si cereale integrale.Sunt recomandate de asemenea alimente bogate in calciu, fier si zinc deoarece sunt esentiale pentru dezvoltarea copilului O alimentatie cu un continut optim de vitaminele A, D si C ii va intari sistemul imunitar, protejandu-l impotriva infectiilor.

Raspunde