Cristina-Ancuța POCORA

Gunoi pe post de prăjitură

19 January 2011 ·

Am urmărit cu atenţie, evenimentele referitoare la negocierile privind noul Cod social. La radio, Tv şi în presă.

Iată un fragment:

Acest cod nu este un cod al investitorilor străini, aşa cum a încercat să se acrediteze ideea pentru a se discredita noul Cod al muncii. Este un cod al României şi al românilor, pentru a permite fiecărui român să muncească, pentru a permite actorilor mediului economic să poată avea acces la resurse pe piaţa muncii şi să elimine acele baricade şi baraje care astăzi fac din piaţa muncii una nefuncţională. Este un cod pentru fiecare muncitor, patron, indiferent că este român sau străin, care va flexibiliza această piaţă a forţei de muncă”, a afirmat premierul, în discursul susţinut la dezbaterea “Reforma instituţională a statului român. Statul asistenţial, statul minimal sau statul eficient?”, organizată de Institutul de Studii Populare şi Fundaţia ”Konrad Adenauer”.

Al doilea fragment:

Confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional cer demisia ministrului Muncii, Ioan Botiş, pentru un comportament părtinitor faţă de anumiţi angajatori, pentru declaraţii mincinoase, pentru favorizarea interesului companiilor străine, se afirmă în scrisoarea deschisă trimisă de Confederaţiile sindicale-Cartel ALFA, BNS, CNSLR – Frăţia, CSDR, CNS Meridian şi Confederaţiile patronale: UGIR-1903, Conpirom, UNPR, CEPISC, adresată primului ministru Emil Boc. Sindicatele îl acuză pe ministrul Muncii de aroganţă faţă de interesele mişcării patronale şi sindicale, defavorizând stabilitatea socială, creând premisele unor conflicte sociale.”

Concluzia e una singură:

Minciuna pedelista a ajuns regulă la nivel guvernamental. Sub stindardul interesului naţional, Băsescu, Boc şi clica ce-i susţine, îmbracă gunoiul în cuvinte măreţe, pompoase. Apoi îl prezintă lumii ca fiind prăjitură, soluţia pentru ca românii să o ducă mai bine. Ceea ce e mai grav e că pedeliştii chiar văd acolo o prăjitură şi, deşi putoarea cu greu poate fi suportată, ei o ridică la rang de mireasmă. Asta se întâmplă zilnic, la talk-show-urile televizate. Sincer, dacă mi-ar sta în putinţă, i-aş decora pentru merite deosebite (răbdare dusă la extrem) pe moderatorii şi analiştii care trebuie să suporte acest scenariu zi de zi.

 Probabil că principala calitate a românilor este răbdarea. Până când?

P.S.1. Eu stiu ca in toate dezbaterile de pana acum, legate de Codul muncii atunci cand erau nemultumite sindicatele, erau multumite patronatele, iar atunci cand patronatele manifestau nemultumiri, sindicatele erau multumite. Acum, insa, Guvernul a facut un proiect care nemultumeste si patronatele si sindicatele, si investitorii si muncitorii. In acest caz stai si te intrebi, pentru cine este acest Cod, pe cine multumeste?

P.S.2. Ministrul Botis minte cu nerusinare. La discutiile si negocierile dintre Guvern-sindicate-patronate pe Codul Muncii domnul Botis se lauda ca a invitat si parlamentarii din comisiile de munca. Nimic mai mincinos. Nu am primit nici o invitatie la astfel de discutii, si sunt membru in Comisia pentru munca din Camera Deputatilor. Dar, va pot spune cine sunt prezenti ca parlamentari la aceste discutii si se erizeaza ca reprezentanti ai Parlamentului, parlamentari PD, UDMR, UNPR… Sunteti surprinsi de aceasta minciuna, mizerie, gunoi…?!

Raspunde