Cristina-Ancuța POCORA

Guvernul Boc pregăteşte exterminarea persoanelor vulnerabile: copii, persoane cu handicap şi bătrâni

06 May 2010 ·

Am citit cu stupoare ştirea potrivit căreia Guvernul vrea să reducă cheltuielile din asistenţa socială cu 351,29 de milioane de lei prin reducerea personalului din domenii precum protecţia copilului, a persoanelor cu handicap sau a persoanelor vârstnice, măsura fiind cuprinsă într-un document redactat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). stire-mediafax

            Acţiunile Guvernului Boc sunt un atac la adresa demnităţii umane, la dreptul la existenţă a persoanelor care nu se pot îngriji singure şi care nu şi-au ales această soartă. Orfanii, copiii cu dizabilităţi, persoanele adulte cu diferite grade de handicap, bătrânii singuri şi bolnavi vor fi condamnaţi la dispariţie în condiţii inumane.

            În condiţiile în care prestaţia socială reprezintă cel mai mic ajutor social din România, nu mă aşteptam ca Guvernul Boc să reducă aceste contribuţii! Ar fi trebuit, din contră, să le majoreze, aşa cum declară în campaniile electorale sau în orice ocazie de acest gen, când îşi manifestă grija şi interesul faţă de aceste categorii sociale. Măsurile propuse vor elimina programele de integrare în societate atât de necesare pentru persoanele cu handicap! Cu atât mai mult cu cât sistemul protecţiei sociale nu au funcţionat niciodată la capacitatea optimă,  personalul insificient ducând la acoperirea incompletă a tuturor programelor necesare de asistenţă socială.

            În afară de exterminarea celor care au nevoie de ajutorul statului, de protecţie socială, o altă consecinţă a măsurilor guvernamentale menţionate mai sus va fi afectarea imaginii României. Vom intra în atenţia Comisiei Europene privind protecţia copilului pentru încălcarea prevederilor convenţiilor internaţionale la care suntem parte.

            De aceea, solicit pe această cale atât premierului Emil Boc cât şi ministrului Muncii Mihai Constantin Şeitan să renunţe la proiectul de reducere a fondurilor alocate categoriilor vulnerabile şi să elaboreze programe concrete si realiste de sprijinire a lor. Este o obligaţie constituţională şi o datorie morală ca statul român să aibă grijă de toţi cetăţenii ţării. Altfel, cele mai elementare reguli de bun-simţ ar trebui să determine recunoaşterea incompetenţei şi părăsirea imediată a posturilor guvernamentale pe care le ocupă.

36 Raspunsuri la “Guvernul Boc pregăteşte exterminarea persoanelor vulnerabile: copii, persoane cu handicap şi bătrâni”

 1. Gabi says:

  Cea mai nepotrivita decizie a guvernului desi nu ma mai surprinde nimic ……Persoanele cu probleme,varstnicii,copiii au nevoie de ingrijire.Sunt multe posibilitati de reducere a cheltuielilor in asa fel incat sa gasim solutii cu cat mai putine efecte sociale….
  Din banii publici sunt platiti cu salarii foarte mari in anumite posturi,sunt ocupanti in exces,in anumite structuri este asa de intesit ca e greu sa se faca disponibilizari…..
  Dar ca intotdeauna se loveste in cel slab….. 🙁

 2. penelist says:

  Cristina, ai trecut cumva la PRM/PSM? Daca mai esti inca in PNL sterge-ti postarea asta ca ne faci de ras…

 3. Eu unul nu am reuşit să-l ascult pe domnul Boc, am surzit pe când îl ascultam pe preşedinte.

 4. costi says:

  Cristina, off topic, totusi,TREZESTE economistii din partid!!! DE ce?

  Pai problema e mult mai GROASA decat s-a spus azi de catre presedintele ROMANIEI.
  De ce spun asta?
  Pai se zice ca se reduce “anvelopa salariala” cu 25% ….
  Hmmmmm, pai daca e vb de prevederile din bugetul pe 2010, ATENTIE !!!!!!, pe urmatoarele 7 luni reducerea e de cca. …40% ( e simplu matematic, pardon,aritmetic..)

  CONCRET: daca 25% e pe 12 luni (adica pe fondul de salarii deja adoptat), adica pe 100%, pe regula de 3 simple, ghici cat e pe 7 luni ramase din an….. 🙂
  Adica, la 12 luni e 25 %; la 7 luni CAT E ???/ !!!!!

  Deci, care e procentul FINAL cu care se reduc efectiv salariile, pensiile, ajutorul de somaj, PE LUNA????

  Atentie la neatentie!!!!!

 5. @pelenist
  “Lupule” 🙂

 6. @biblo
  eu, la un moment dat nu l-am mai auzit nici pe presedinte…

 7. @costi
  corect si trist!

 8. @gabi
  doar nu vrei sa trimita acasa din cei 3 sefi care sunt pe un loc, la deconcentrate. Trebuie sa manance si ei o paine… 🙁 (exista un director de pe vremea guv. Tariceanu care a fost pus prin concurs, apoi printr-o OUG neconstitutionala l-au inlocuit cu un PSD-ist – Guvernarea PDL-PSD), si cand au ramas singuri, au dat alta OUG neconstitutionala prin care au inlocuit PSD-istul cu un …PD-L-ist. Intre timp, primii doi au dat in judecata si au castigat in instanta dreptul de a fi repusi in functie si uite asa avem 3 sefi!)

 9. Gabi says:

  Cred ca a devenit o regula PDL peste tot in functii de conducere ..multi dintre ei nici nu au pregatirea necesara dar ce naiba doar au camasa portocalie … 🙂
  De ce nu gasesc solutii ca aceste reduceri de salarii sa fie suportate de cei care au intradevar salarii foarte mari …ei lovesc in cei slabi …doar pentru noi sunt legi ?!?
  Sunt foarte curioasa ce va mai urma …….

 10. pup de la lady roxy

 11. gabryela says:

  cred ca trebuie o motiune impotriva guvernului sau suspendarea presedintelui.

 12. gabryela says:

  Ce au oare de spus cei 5 milioane si de romani care l-au votat pe basescu?

 13. gabryela says:

  d-na pocora v-ati putea adresa curtii constitutionale legat de aplicarea legii 329/2009 in lunile noiembrie si decembrie asistentilor persoanelor cu handicap grav,fiindca am aflat de o persoana in tara ca ar fi dat o primarie in judecata iar o curte de apel a hotarat trimiterea la curtea constitutionala pt.pronuntare.bineinteles inclusiv legat de aceasta masura cu diminuarea pensiilor,salariilor si aj.somaj,ar trebui sesizata daca este sau nu constitutionala.

 14. Alexandra Stroia says:

  Putem respira usurati, in urma conferintei de presa a stimatului capitan, de astazi dupa-amiaza…in care domnia sa a precizat faptul ca indemnizatiile pentru persoane cu handicap si cele alocate pentru cresterea copilului, nu sunt vizate in ceea priveste reducerea sau recalcularea.tind sa cred ca a avut o revelatie …

 15. gabryela says:

  indemnizatiile nu sunt vizate dar salariile asistentilor personali cred ca da.

 16. imi place unde am ajuns…

 17. frumos frumos

 18. din ce in ce mai multa lume are blog in ziua de azi… oare e de bine sau de rau ?

 19. deci e clar…

 20. imi place unde am ajuns…

 21. gabryela says:

  d-na cristina ne-ati parasit?

 22. Dani says:

  Din nou s-au sucit!!! Acum scad indemnizatiile pentru cresterea copiilor.Am contribuit zece ani la buget-zeci de mii de lei-din doua salarii, am muncit fara sa ma plang si acum din nou sa beneficiez de acelasi venit ca cineva care nu are 1 ora de munca? Nu vreau discriminare, vreau ce e corect…sa se inteleaga..se fac confuzii…ALOCATIA ESTE A COPILULUI(la fel pentru toti,ceea ce este corect), INDEMNIZATIA SE ACORDA MAMEI SA STEA SA ISI CREASCA BEBELUSUL. D-na deputat, va rog sa dati d-voastra o solutie…unde ducem copii pentru ca nu avem crese sau conditii in acestea. Va trebui sa ne intoarcem la serviciu si copiii??!!!Va rog sa acordati o importanta crescuta acestui subiect in Comisie. Nimeni nu isi pune problema aceasta, nu pe toate ne pot ajuta parintii sa stea cu ei.Se va incuraja din nou ca indemnizatia sa fie o sursa de venit pentru mame care nu muncesc, iar femeile de cariera sa renunte la copii. Asta se doreste? Astfel de hotarari trebuie sa fie anuntate inainte ca femeia sa ramana insarcinata. Va dati seama prin ce stres trec mamele si mai ales femeile isarcinate? La ce risc fizic si psihic se supun? Stiu ca nu aveti legatura cu aceasta decizie, dar va rog sa luati atitudine.

 23. Gata. Am revenit. Nu am parasit tara, am fost doar plecata, in delegatie, fara laptop, 3 zile.

 24. Stefan says:

  Nu stiu unda ati fost plecata , dar ma surprinde ca nu aveti o pozitie in privinta anuntatelor “masuri de iesire din criza ” pe care Pasvante Chiorul si slugile sale le propun romanilor.Adica atat celor care i-au votat cat si celor care nu i-au votat.Lipsa reactiilor politice, ferme si argumentate, au dus si la votarea parlamentului unicameral.Daca nici acum nu luati o atitudine ferma contra masurilor de reducere ale cheltuielilor pe spatele salariilor si pensiilor a milioane de romani, inseamna ca ne meritam soarta si ca voi cei din fruntea tarii sunteti reprezentantii nostrii fideli.Asa conducere, asa tara, asa popor.

 25. gabryela says:

  eu propun sa iasa si persoanele cu handicap in strada la Cotroceni.cei din bucuresti caci noi din tara nu prea putem ajunge.

 26. @gabriela
  voi discuta maine cu reprezentanti ai persoanelor cu handicap.

 27. Guvernul boc sa faca Poc si sa isi dea demisia!

 28. gabryela says:

  ies in strada pe 19 mai si persoanele cu handicap?

 29. Sustine cauza noastra! Jos Guvernul!

 30. @gabryela Persoanele cu handicap nedeplasabile si chiar cei cu handicap accentuat sunt practic imobilizati la domiciliu, este greu sa iasa in strada pentru ca nu au un mijloc de transport adecvat, o persoana care sa ii insoteasca si care sa fie afiliata la o confederatie. Doamna Hagianu de la Federatia sindicatelor asistentilor personali este afiliata la confederatia condusa de Hosu, urmand ca atunci cand este momentul sa se faca un efort special dar tot pe cheltuiala persoanei cu handicap si a familiei ca sa fie adusi in fata sindicalistilor grevisti.
  @STIOPU EMANUELA
  In Legea nr 448/2006 sunt reglementari exprese privind asigurarea invatamantului pentru persoanele cu dizabilitate si facilitati urmare amendamentelor venite de la Liga pentru persoanele cu handica, dar din pacate Ministerul Invatamantului nu a implement prevederile legii iar in proiectul actual al Guvernului s-a intervenit cu amendamente pentru a se da o rezolvare problemelor ridicte de dvs pe linie de invatamant. Privind gradul permanent pe rolul Comisiei pentru munca se afla o propunere legislativa a dnei deputat Sulfina Barbu care nu rezolva problematica reala a persoanelor cu handicap, dar s-.au depus amendamente de bun simt de catre Liga care sunt insusite de mine si de alti parlamentari inclusiv de dna Sulfina

  @Gabi Soarta persoanelor cu handicap este transanta prin vot politic de catre guvernantii de la putere.

  @Daniel Necsulescu Fiecare persoana cu handicap si membrii familiei lor ar trebui sa faca demersuri la deputatii din colegiul unde acestia au votat, indiferent pe cine au votat, pentru a-i face sa inteleaga situatia dificila a persoanei cu dizabilitate, pentru a le da votul in Parlament atunci cand se discuta acordarea unor drepturi. Din pacate sunt putin parlamentari care cunosc realitatea.

 31. Hegyi Agnes says:

  Din pacate sunt putin parlamentari si edili ai tarii care cunosc realitatea.
  Ar trebuii semnate petitii de catre asistentii personali si trimise la guvern,sint localitati unde se desfac contractele de munca ale asistentilor personali pe baza ca familia este obligat sa isi ingrijeasca persoana cu dizabilitate fara sa se sprijine pe sal

 32. Alesii, isi aduc aminte de noi o data la patru ani in rest nu existam ca oameni cu aceleasi nevoi ca si ei,poate chiar mai mari cand ai nevoie de medicamente si gimnastica medicala,examene de specialitate si controale medicale periodice pentru a-i tine pe linia de plutire.La 25 ani fiica mea stie ca din banii primiti putem cumpara tot ce ne dorim pe lumea asta ,pentru ca nu a reusit sa invete cititul si socotitul,ne jucam ca la gradinita cu litere magnetice,dar ea este bolnava ,cei care hotarasc pentru destinul lor ce hiba au de nu pot socoti cum trebuie,sau socotesc dar pentru EI.Lacomia pentru putere si bani este un mare handicap ,nici de astea nu te vindeci niciodata.E bine ca n-au pus mana pe nemurire!

 33. Monica says:

  Sunt orase unde nu s-au dat niciodata bani pe concedii la asistentii personali,ba au fost programati pe hartiile lor ca sunt in concediu?unde s-au dus acesti bani?de al 13-lea salar nici nu a fost vorba.s-a furat mult pe spatele acestor oameni fara aparare.cand se da o lege de ce nu se merge in teritoriu sa se verifice daca ea se aplica?si unde se duc banii de la guvern?in a le caror buzunare?ce salarii au directorii de la asistenta sociala?

 34. dumy says:

  http://www.youtube.com/watch?v=bfLAA2eSKcw
  Il injura pe boc…se pare ca tipul ia atitudine..:))

 35. gabriela says:

  oare de ce guvernanti nostri sunt asa de parsivi nu se gindesc ca cit sint de scumpe medicamentele si tocmai de la asistenti a trebuit sa le taie 25%din salariu desi trebuia sa avem 630 salariu si neau dat 600 si din astea neau taiat rusine

 36. ionut says:

  astia sunt mai rai decat hitler, de ce nu distribuie direct otrava la batrani! ce nemernici, io l-as tortura si ucide pe boc si pe fiecare din guvernu lui.!

Raspunde