Cristina-Ancuța POCORA

Guvernul mai are timp să renunţe la asumarea răspunderii!

11 September 2009 ·

 

Cele două Birouri Permanente al Parlamentului trebuie convocate de urgenţă într-o şedinţă extraordinară. Nevoia acestei convocări se datorează solicitării sindicatelor privind amânarea adoptării legii unice de salarizare.

Parlamentul nu poate sta impasibil la ameninţarea cu o grevă fără precedent şi trebuie să asculte solicitările sindicaliştilor. În aceste condiţii, conducerile celor două camere trebuie să amâne data asumării răspunderii şi să dea timp reluării discuţiilor asupra proiectului de lege.

Chiar dacă această decizie ar însemna o palmă dată pe obrazul premierului Emil Boc, acesta şi colegii săi de partid din conducerile Parlamentului trebuie să înţeleagă că nu pot lăsa ca ţara să intre în haos pe 5 octombrie.

Totuşi, ca să iasă cu obrazul curar, premierul mai are o soluţie: să retragă chiar el proiectul legii unice de salarizare şi să reia negocierile cu sindicatele.   

Oricare ar fi soluţia aleasă, o decizie trebuie luată în cel mai scurt timp pentru că ierarhizarea salarială pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea reflectă lipsa de criterii profesionale şi o discriminare evidentă a domeniilor feminizate.

Legea salarizării unitare încalcă atât Constituția României (Art. 16), cât și Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Discriminarea indirectă a femeilor este re-consacrată în calitate de politică de stat în formă și mai gravă decât până acum prin Proiectul legii salarizării unitare. Domeniile feminizate ca forță de muncă sunt plasate in partea inferioară a grilei de salarizare –  învățământul preuniversitar, sănătatea, asistenta socială.

 

Deşi unul din  principiile legii salarizării unitare este principiul echităţii, se impune o mai bună definire a nediscriminării pe criterii de gen în cazul remunerării şi, de asemenea, derularea unor analize pe criterii de gen a salarizării şi a unei  analize de impact,  pentru a se determina în mod transparent care este diferenţa de salarizare între domeniile feminizate şi cele în care forţa de muncă este predominat masculină (prin audituri salariale periodice, statistici îmbunătăţite, coerente, compatibile şi complete, la nivel sectorial şi naţional). Aceste recomandări sunt în acord cu cerinţele existente la nivel european, aşa cum se pot regăsi şi în Rezoluţia Parlamentului European din 18 noiembrie 2008.

 

În România diferenţa de salarizare este în medie de 12,7%, ceea ce are impact şi asupra câştigurilor dar şi pensiei viitoare a femeilor. Un câştig mai mic duce şi la creşterea riscului de sărăcie (feminizarea sărăciei).

În definirea unor grile de salarizare, trebuie ţinut cont şi de faptul că femeile sunt concentrate într-un număr mai mic de sectoare, iar munca acestora este de multe ori subevaluată sau subvalorizată.

 

Aceastea reprezintă doar o parte dintre concluziile desprinse în cadrul dezbaterii publice cu tema Creează legea salarizării unitare discriminare?”, organizată astăzi de Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor. Toate problemele ridicate vor fi formulate sub formă de amendamente şi vor fi depuse la Secretariatul  General al Camerei Deputaţilor.

 

La dezbatere au participat dna. Maria Moţa, Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse, dna. Mariana Câmpeanu, fost Ministru al Muncii, dna. Rucz Erszebet , adjunc al Avocatului Poporului, dna Ana Maria Panfil, membru al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Dna. Maria Barna, deputat in Comisia pentru munca, dl. Vasile Nedelcu, senator în Comisia pentru munca, dna. Cristina Iftimescu, vicepreşedintă Sanitas,dl. Cristi Stănică, vicepresedinte INS, reprezentanţi ai Alma Mater, Federaţia ProJust, FSLI, Federaţia Pro.Asist, DGASPC sector 1 precu şi ai ong-urilor de profil- Centrul FILIA, Asociaţia Femeilor din România, Agenţia împreună.

 

 

 

 

 

5 Raspunsuri la “Guvernul mai are timp să renunţe la asumarea răspunderii!”

 1. /../a avut loc o dezbatere iniţiată de Cristina Pocora, preşedinta Comisiei pentru Egalitate de Şanse între femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaţilor, referitoare la cum viitoarea lege a salarizării bugetarilor produce o discriminare a femeilor angajate în/…/

 2. Eu cred ca tara nu va intra in haos datorita grevei din 5 octombrie.Este deja in haos. Poate ca dupa alegerile prezidentiale se va intrezari o luminita de speranta. Cat despre sindicate? Care sindicate?

 3. @medusa
  buna sinteza! multumesc

 4. @daniela
  Si eu imi pun sperantele in rezultatul acestor alegeri!
  Cat despre 5 octombrie, imi imaginam urmatoarea scena: 15 septembrie, in fata Palatului Parlamentului manifestari sindicale. In interiorul Parlamentului, “Presedintele salvator” infiereaza cu manie proletara guvernul si pe seful lui, ii retrage sprijinul, inlatura acest guvern iresponsabil…si salveaza poporul! …
  Cand m-am trezit, aveam acea senzatie pe care o ai dupa ce te-a chinuit un vis urat!

 5. Vlad (Rosca) a facut o analiza pertinentă a miscarii sindicale din România. Are mare dreptate. De aceea, sunt sceptic in privinta grevei din 5 octombrie. Românii au o vorba:,,Câinele care latră, nu muşcă!”

Raspunde