Cristina-Ancuța POCORA

Hărţuirea psihologică la locul de muncă îi afectează atât pe angajaţi, cât şi pe angajatori

16 December 2010 ·

Ieri am demarat campania de conştientizare a existenţei în România a fenomenului de ”mobbing” ( hărţuire psihologică, hărţuire morală la locul de muncă). Cu această ocazie, am iniţiat o dezbatere publică la care au participat membri ai Comisiei de muncă şi ai Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, federaţiilor sindicale, Ministerului Justiţiei şi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

 

            Fenomenul de hărţuire morală la locul de muncă, cunoscut în ţările Uniunii Europene sub denumirea de mobbing, este un fenomen pe care-l regăsesc destul de des în societatea românească. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să conştientizăm că aceste manifestări nu sunt fireşti, că ele pot fi prevenite şi sancţionate. Cetăţenii trebuie să afle că au dreptul de a se apăra în faţa acţiunilor de orice natură care le afectează negativ viaţa, ca urmare a tratamentului la care sunt supuşi la locul de muncă. Fie că vorbim de angajat sau de angajator, de femei sau bărbaţi, de majoritari sau minoritari. De exemplu, este vorba de femeile care anunţă că sunt însărcinate şi care apoi sunt marginalizate, de mamele care se întorc din concediul pentru creşterea copilului şi care nu-şi mai găsesc locul în cadrul biroului, este vorba de angajaţii jigniţi de şefi sau de colegi sau care primesc un spaţiu impropriu pentru muncă, de copiii săraci sau romi care sunt marginalizaţi la şcoală chiar de cadrele didactice. Sunt supusi la acest tratament pentru a fi determinati sa isi paraseasca ei loculde munca!

            Prevenirea fenomenului de mobbing chiar de către angajatori este în beneficiul activităţii pe care o desfăşoară. Dacă patronul, şeful veghează la buna desfăşurare a activităţii angajaţilor şi elimină stresul provocat de manifestările de hărţuire psihologică, randamantul dat de angajaţi va fi pe măsura aşteptărilor. Un muncitor, de exemplu, tracasat, jignit, marginalizat nu va putea niciodată să lucreze la capacitatea maximă şi vor avea toţi de pierdut, inclusiv angajatorul.

       Următorii paşi, după conştientizarea fenomenului, sunt aceia de a elabora reglementările necesare prevenirii şi sancţionării hărţuirii morale. Cred că trebuie să avem în vedere ca la discuţia pe marginea Codului Muncii să putem include acele prevederi necesare care să protejeze cetăţenii, care să le ofere acestora pârghiile legale de apărare împotriva acestui fenomen.

            În cadrul dezbaterii s-a prezentat raportul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, care face o radiografie a situaţiilor de mobbing din România. Raportul a fost apreciat ca un punct de pornire în demersul de  reglementare a fenomenului.

            Sunt convinsă că în urma dezbaterilor între instituţiile abilitate, a opiniilor, recomandărilor organizaţiilor neguvernamentale, a implementării şi în România a bunelor practici din ţările membre Uniunii Europene, vom reuşi să aducem în politica relaţiilor de muncă din ţara noastră o serie de instrumente de prevenire şi de combatere a fenomenului de mobbing. Trebuie să definim cadrul prin care cei afectaţi în acest mod, pot fundamenta juridic hărţuirea morală la care sunt suspuşi, în mod constant, la locul de muncă.

            La dezbatere au participat reprezentanţi ai Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, ai Asociaţiei COLFASA, Asociaţiei Femeilor din România, Asociaţiei Agora, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Centrului Parteneriat pentru Egalitate, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, ai Cartel ALFA, ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei.

P.S. Pentru ca toata lumea a vorbit despre necesitatea gasirii unui termen/cuvant ramanesc pentru “mobing” va lansez si voua provocarea de a gasi o formula cuprinzatoare pentru acest fenomen!

5 Raspunsuri la “Hărţuirea psihologică la locul de muncă îi afectează atât pe angajaţi, cât şi pe angajatori”

 1. Geta says:

  De bugetarii hartuiti, pana la disponibilizare, pentru ca cer respectarea legilor in tara asta si nefiind membrii de partid, nu-i apara nimeni, ati vorbit in cadrul acestei campanii?
  Hartuire inseamna si amenintari la adresa membrilor familiei, amenintari cu bataia si chiar discriminare?
  Sanctionati hartuirea? Cum? Cine sa o sanctioneze, cei care o practica?
  Institutiile statului nu au nicio putere. Toate te trimit in fata instantei. Asta inseamna bani la avocat si peste un an de supravietuire cu somaj si chiar fara, pana la terminarea procesului. Asta in timp ce ei, cei care te-au amenintat, discriminat si apoi disponibilizat, isi vad linistiti de viata lor.
  Desi se poate greu exprima in cuvinte, prin ce trece un om in astfel de situatii, o sa incerc sa gasesc un termen.
  Va urez succes!

 2. Foarte buna initiativa ! Sunt de acord cu tine. Nu cred ca exista loc de munca unde sa fie totul roz! insa cunosc locuri de munca unde acest fenomen exista, insa cred ca e vorba si de mentalitatea oamenilor, a romanilor. Cel putin eu cu asta ma lupt la locul meu actual de munca… si sunt dezamagita !

 3. […] 6. Cristina, de la care am aflat ca hartuirea la locul de munca trebuie sanctionata. Sper ca ea sa f… […]

 4. Cred ca va fi destul de greu sa gasim un cuvant romanesc pentru mobbing. E ca si fotbalul (football), l-am luat ca atare si l-am “romanizat” ca si forma de scriere si exprimare, dar radacina sa a ramas tot din limba engleza.
  Noi l-am putea scrie “mobing”, si sa il includem in DEX ca atare.

 5. Adriana says:

  F utila initiativa, felicitari. Ar trebui ca cel vinovat sa fie obligat la consiliere psihologica pentru ca simpla sanctiune nu va preveni.eficient aceste fapte

Raspunde