Cristina-Ancuța POCORA

Începutul sfârșitului acestui regim

15 January 2012 ·

Manifest:

Toată lumea înţelege că episodul Arafat este doar picătura care a umplut paharul. Este un caz tipic pentru atacul pe care puterea îl dă la societatea civilă, fiind lesne de constatat că războiul lui Traian Băsescu şi al clicii sale, aflate astăzi la putere, nu este doar cu partidele politice din opoziţie, este un război cu întreaga societate, este un război cu drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Este un război cu elitele româneşti şi, la urma urmelor, cu toţi acei oameni pe care cineva ca Raed Arafat îi reprezintă şi îi simbolizează.

 

Iată că Traian Băsescu recidivează, iată că am asistat în primele zile ale acestui an la o demonstraţie de forţă şi de dispreţ total faţă de Constituţie a acestui domn care astăzi ne este preşedinte. Ştie toată lumea, chiar şi oamenii simpli, cine are drept de iniţiativă legislativă în această ţară. Ştie toată lumea că aceste lucruri – cum ar fi reforma, Legea Sănătăţii – sunt stabilite clar, prin Constituţie, ca atribuţii ale parlamentului, ale guvernului, ale ministerului de resort.

 

Traian Băsescu a încălcat, încă o dată, în văzul lumii şi explicit toate aceste lucruri şi, practic, am ajuns într-un moment în care, la începutul acestui an 2012, avem mişcări de stradă semnificative, pentru că puterea din România – preşedinte, guvern, majoritate parlamentară, instituţii neconstituţional subordonate voinţei unui singur om – i-au adus la exasperare pe oameni.

 

În aceste condiţii, demararea unui nou demers de suspendare a lui Traian Băsescu capătă consistenţă şi o nouă valoare, o nouă dimensiune.

 

E foarte clar şi cu prilejul acestei crize că noi nu avem guvern. Este vorba despre o absenţă jenantă, total descalificantă a guvernului, a primului-ministru, care nu au existat în dezbaterile din aceste zile. Oricât ar încerca instituţii care răspund astăzi la comenzile domnului Igaş şi, de fapt, direct la comenzile domnului Băsescu, să-i ameninţe pe oameni, să-i sperie, să-i caute, să-i pedepsească pentru faptul că şi-au exercitat un drept constituţional paşnic, nemulţumirea populară de o amploare fără precedent se va manifesta în continuare. E foarte clar că soluţia politică imediată şi singura de altfel raţională este aceea de a face alegeri anticipate parlamentare. În condiţiile de totală discreditare a actualei puteri, cu preşedintele, cu guvernul, cu parlamentul actual, în condiţiile în care, în general, cum se ştie de multă vreme şi poate azi mai mult ca oricând, încrederea în politicieni este scăzută, singura soluţie pentru ca autorităţile democratic alese să aibă un minimum de credibilitate şi deci capacitatea de a acţiona, este aceea de a fi legitimate de un vot popular.

 

Ceea ce s-a întâmplat în acest prime zile de ianuarie trebuie să însemne începutul sfârșitului acestui regim și revenirea României la normalitate.

2 Raspunsuri la “Începutul sfârșitului acestui regim”

  1. Oricât mi-ar plăcea mie anumiţi oameni din PNL, ceva mă opreşte să primesc un mesaj cu bannerul acela cu Crin Antonescu deasupra. Nu pot şi nu cred în aşa ceva, mă deranjează.

    După părerea mea, acest moment nu ar trebui speculat de PNL şi PSD. Ceea ce ar trebui făcut este simplu. Politicienii ar trebui să devină simpli cetăţeni şi să-şi facă şi ei un grup diferit de cei ai celorlalţi cetăţeni, de exemplu pe la statuia aviatorilor…
    Cum ar da la televizor să vezi o mie de politicieni protestând ca oameni obişnuiţi împotriva abuzului de putere? Parlamentari, primari, consilieri, simpli membrii. PNL cu o banderolă galbenă, PSD cu o banderolă roşie, PC cu o banderolă… ce culoare a PC? Şi acolo, de unii singuri, politicienii să protesteaze împotriva dictaturii. Cred că asta ar fi o ştire demnă de înconjurul lumii. NICĂIERI ÎN LUME politicienii nu au ieşit să facă protest singuri. Numai parlamentari sunt cam 200. Eu unul nu ştiu să se fi întâmplat asta până acum. Tare aş vrea să văd parlamentari, primari şi consilieri păziţi de jandarmi… 😀

    Un mare strateg ar gândi aşa ceva pentru că ar fi un impact de imagine colosal ce ar face înconjurul lumii şi ar sfărâma imaginea oligarhiei. Părerea mea.

  2. Ovesea Nicolai says:

    Felicitari persoanei cu handicap fizic care in caruciorul cu rotile a participat la manifestatiile din Bucuresti,adevarul este ca legea asistentei sociale prevede acordarea indemnizatiilor persoanelo cu handicap si in functie de situatia economica a persoanei cu handicap ceea ce va permite diminuarea ,scaderea indemnizatiilor in cazul persoanelor cu handicap care au pensii de limita de virsta,si nici un politician,[sau poate prea putini], nu pare sa inteleaga situatia reala a unei persoane cu handicap

Raspunde