Cristina-Ancuța POCORA

Indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85%

25 September 2012 ·

Astăzi, în Camera Deputaţilor am reparat  încă o nedreptate făcută românilor de guvernarea PDL: am dezbătut şi adoptat cu amendamente substanţiale „Proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială”, adică legea care reglementează acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Faţă de forma ordonanţei, prin care guvernul PDL reducea,  în 2011, indemnizaţia pentru creşterea copilului la 75% din media veniturilor nete ale persoanei şi lega acordarea acesteia de obligativitatea plăţii impozitelor locale, prin amendamentele formulate în Comisia pentru muncă am reuşit să facem puţină dreptate mamelor şi copiilor din România:

Principalele modificări vizează:

– stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei;

– acordarea stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani; Acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru între nevoia părinţilor de a fi aproape de copil în primii ani de viaţă şi reintegrarea mai rapidă pe piaţa muncii.

introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale. Astfel, verificarea plăţii impozitelor şi taxelor locale se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin 6 luni, pentru evitarea oricărei discriminări şi excluderea de la această verificare a familiilor monoparentale, precum si,

– corectarea unei nedreptăţi prin stabilirea unei perioade de graţie de 60 de zile, pentru cei care nu şi-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp în care pot achita această datorie şi astfel se poate evita suspendarea plăţii indemnizaţiei, aşa cum s-a decis prin OUG 124/2011; În acest timp beneficiarul îşi va primi dreptul;

– includerea în cadrul perioadelor asimilate a perioadei de frecventare a programului educaţional de tip ”A doua şansă”. Organizarea acestui tip de program educaţional creează premisele participării la sistemul de educaţie, reducerea analfabetismului, asigurarea unei baze educaţionale care să permită accesul mai uşor pe piaţa muncii; După ce am reuşit să introducem acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi mamelor eleve şi studente (Legea nr.240 din 10 iunie 2009), iată că această categorie se extinde cu mamele care revin la şcoală în programul “A doua şansă”.

– eliminarea limitării la 3 naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor. În acest moment legea limitează acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei la 3 naşteri, ceea ce reprezintă o discriminare şi o descurajare pentru mamele angajate care doresc să aibă patru sau mai mulţi copii; Acum, conform acestei modificări, dacă o mamă angajată doreşte să aibă patru sau mai mulţi copii ea va putea să beneficieze de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului!

acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 şi naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010. Această reglementare va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii;

– asigurarea posibilităţii pentru persoana singură care are în întreţinere copil cu dizabilitate gravă de a beneficia simultan atât de indemnizaţia lunară sau de sprijinul lunar acordate în baza art. 31 şi 32 din OUG nr.111/2010, cât şi de indemnizaţia lunară de însoţitor (în locul asistentului personal) reglementată la art. 42 din Legea nr.448/2006;

– eliminarea birocratizării excesive prin efectuarea unei singure anchete pentru o familie care beneficiază de două drepturi sociale în acelaşi timp. (de exemplu pentru cazurile în care beneficiarii de ajutor social sunt şi beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei prevăzută de Legea nr.277/2010 ancheta socială se efectuează o singură dată, pentru ambele beneficii de asistenţă socială acordate);

– includerea unor clarificări ale textului în urma deficienţelor constatate ca urmare a aplicării prevederilor actelor normative supuse modificării. 

 

Ştiu că mai sunt multe probleme de rezolvat. Am formulat mult mai multe amendamente, printre care şi eliminarea plafonului maximal, dar în acest moment, în condiţiile bugetului actual, în condiţiile acordului cu Fondul Monetar acestea au fost posibile. Redăm banii tăiaţi nedrept de PDL către mame şi copilaşi. În anii viitori, însă, este obligaţia noastră să facem o politică solidă pentru susţinerea familiei.

Doresc ca această lege să fie promulgată cât mai repede pentru că astfel va putea intra rapid în plată!

9 Raspunsuri la “Indemnizaţia pentru creşterea copilului revine la 85%”

 1. ramna habriela says:

  Cum ramane cu limitarea la 1200 ron daca se opteaza pentru 2 ani?

 2. din punctul meu de vedere aceasta plafonare este foarte jos si loveste in mamele care castiga bine. pentru viitor ea trebuie sa urce.

 3. DINU JAMILA says:

  buna Cristina, multumim tututor pentru eforturi ,as avea cateva intrebari
  celor care li s au taiat real banii din indemnizatie sunt cele aflate in plata, nu e normal ca ele sa primeasca inapoi banii taiati…….
  apoi discriminarea privind cei 600 ron pentru al doilea copil,eu am nascut primil copil in 2010 iar al doilea in 2012 si nu e corect, bebe 2 al meu nu beneficiaza de cei 600 ron care mi ar fi fost extrem de utili si hai sa ti spun ca m au taxat pentru a 3 oara , au modificat plafonul apoi, 1200 ron maxim pe 2 ani ,ca de .. eu asa am ales sa mi petrec maxim timp cu bebe, deci….sunt terminata pshihic, se joaca cu noi pur si simplu, de 3 m au taxat, bietii bebelusi oare ce o avea cu ei……mersi mult si numai bine fetitei tale si voua putere si sanatate s o faceti mare ca doar produsele de bebelusi sunt cele mai ieftinele…..

 4. chirila bianca says:

  Buna Cristina…intrebarea mea este daca beneficiaza de 85 % cele care nasc dupa 1 oct sau cele care isi vor baga dosarul dupa 1 oct. Eu am nascut pe 26 aug si urmeaza sa bag dosarul pe la jumatatea lunii octombrie. Voi beneficia de indemnizatia de 85 %. Multumesc!

 5. Cristina says:

  de ce nu postati tot ce scriem???

 6. da. incepand cu prima luna de aplicare, imediat dupa promulgare, toate indemnizatiile vor avea valoarea de 85%.

 7. ce mi-a scapat?!

 8. DINU JAMILA says:

  Cristina cum e cu cei 600 ron acordati pentru al doilea bebe in plus fata de indemnizatie, eu sunt in concediu cu cel de al doilea , la mine s au suprapus concediiile 6 luni, am pierdut 3600 ron care daca nu era legea discriminatorie ii aveam, nu e corect, ati spus ca legea e valabila doar pentru cele in plata si de aici inainte, insa noi cele care am suferit taiaerea si toate discriminarile, nu este deloc corect, sunt tare dezamagita, ca s anu mai spun ca ar trebui sa ni se dea inapoi noua ce ni s a taiat din 2010, practic noi am avut azi niste bani si maine nu i am amai avut, nu i corect

 9. @dinu jamila
  Legea dispune numai pentru viitor, deci modificările se referă la situaţiile aflate în plată si la cele care se vor produce dupa intrarea in vigoare a legii. In ceea ce priveste taierile aplicate indemnizatiilor, ele au afectat intr-adevar serios familiile, insa ce s-a putut face a fost revenirea la cuantumul de 85% pentru indemnizatie, nefiind posibil sa se restituie retroactiv sumele taiate din indemnizatie.

Raspunde