Cristina-Ancuța POCORA

Indemnizatie pentru cresterea copilului si pentru al IV-lea copil

27 April 2010 ·

In momentul de fata, conform legislatiei in vigoare, se acorda indemnizatie pentru creseterea copilului doar pentru primele trei nasteri. Daca o mama care are trei copii, lucreaza, plateste contributii sociale si  mai naste un copil, pentru acesta nu primeste indemnizatia pentru cresterea copilului. Este clar o discriminare, o masura care descurajeaza natalitatea si loveste in “familie”.

Conform unei propuneri legislative adoptate astazi in Comisia pentru munca si protectie sociala am inlaturat aceasta discriminare. Mamele care, conform normelor legale, au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului vor putea sa primeasca aceasta indemnizatie si pentru al IV-lea, al V-lea …copil.  Inutil sa va spun ca “Guvernul nu sustine aceasta initiativa legislativa din motive financiare” iar colegii de la PD-L s-au abtinut de la votul de aceasta lege.  

(vot in comisie: voturi pentru- 9 (PNL, PSD, independenti ), voturi impotriva -0, abtineri – 5 (PD-L)) material-de-lucru-plx-459-2009-oug148-din-20051 

(Cf. legii, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pentru mamele care au fost angajate in ultimele 12 luni inaintea nasterii si reprezinta 85% din salariu, dar nu mai mult de 4000 ron si mamelor eleve sau studente care au frecventat inaintea nasterii cursurile de zi, in cuantum de 600 ron. Indemnizatia se poate acorda 2 ani pentru copilul sanatos si 3 ani pentru copilul cu handicap.)

comunicatul de presa: comunicat-de-presa-27-04-2010

6 Raspunsuri la “Indemnizatie pentru cresterea copilului si pentru al IV-lea copil”

 1. Alin B says:

  V-aţi gândit la TOATE aspectele??
  Ce model de familie “avantajăm socio-economic” prin asemenea indemnizaţii?
  Modelul feudal, cu 14 copii în care femeia nu mai are timp de nimic altceva?
  Parcă n-aş plăti impozite pentru aşa ceva …
  Alin B

 2. @alin
  aici este optiunea femeii. Daca vrea sa aiba un copil sau zece.
  Aceasta lege da acelasi tratament, la situatie similara de contributie, si femeii cu patru copilasi ca si celei cu trei.

 3. Gabi says:

  Da, este adevarat ca trebuie sa incurajam natalitatea care a scazut destul de mult. Consideram ca orice cuplu se gandeste la binele copiilor si fac un copil..doi.. hai trei,se opresc, pentru ca si asa e destul de greu sa cresti unul nu mai zic de trei…..
  Deja in momentul cand depasesti 4….apar acele famili care se plang cat de grea este viata , ca nu au ce sa le dea sa manance…si asa avem ,,respectabilii cersetorii din zilele noastre” ….

 4. nico says:

  In fata legii toti oamenii sunt egali.Este decizia unei familii sa decida cati copii doreste sa aibe.Sunt de parare ca nicio femeie nu trebuie discriminata si sustin ca indemnizatia sa fie primita si pentru mai mult de 3 copii.

 5. mary says:

  Nu cred ca exista o familie care si-ar dorii in zilele noastre mai mult de doi copii,doar familiile de..acolo unde ei traiesc din alocatii,ajutoare de la stat de tot felul.Problema in societatea romaneasca e de alta natura si nu cred ca e corect ca un al patrulea copil sa nu aibe aceleasi drepturi de cand se naste.

 6. lol =)) asta da treaba…

Raspunde