Cristina-Ancuța POCORA

Se poate aplica legea privind indemnizatiile pentru gemeni si indemnizatia pentru mame eleve si studente!

09 September 2009 ·

In urma discutiilor cu dumneavoastra, in care imi semnalati ca mamicilor la master nu li se acorda aceasta indemnizatie, am inceput sa fac corespondenta cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Euducatiei. Conform raspunsului de la Educatie mamicile la master ar trebui sa primeasca indemnizatia. Cei de la Munca spun, chiar si dupa ce vad raspunsul de la ministerul educatiei, ca lucrurile nu sunt clare. Acum incerc sa le mai explic odata: adresa-mmuncii-master

***

Dupa lupte seculare … va pot spune ca Normele metodologice pentru cele doua legi au fost adoptate astazi in sedinta de guvern!!!!

Cu putin noroc saptamana viitoare intra in vigoare!

 ***

 

Scrisoare Deschisă

 

 

Către:

 Primul Ministru al României, domnul Emil Boc

 Ministrul Finanţelor Publice, domnul Gheorghe Pogea

 Ministrul Muncii, Familiei  şi Protecţiei Sociale, domnul Marian Sârbu

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu

 

            În data de 19 mai 2009 au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cameră decizională, două Legi de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, respectiv: Legea nr.239/2009 şi Legea nr.240/2009. Legile au fost publicate în Monitorul Oficial nr.403 din 15 iunie 2009.

Legea nr. 239/2009 prevede ca mamele de gemeni sau tripleţi să primească o indemnizaţie suplimentară, de 600 lei, pentru fiecare al doilea copil provenit din sarcină multiplă, iar Legea nr. 240/2009 prevede ca mamele care urmează cursuri preuniversitare sau universitare, la zi, să beneficieze şi ele de o indemnizaţie pentru creşterea copilului, în valoare de 600 lei.

 

Deşi au intrat în vigoare din luna iunie, aceste Legi nu sunt aplicate deoarece până în prezent Guvernul nu a realizat şi adoptat normele lor metodologice.

 

Având în vedere această situaţie vă solicit să adoptati în regim de urgenţă, în prima şedinţă de Guvern, normele metodologice pentru Legea nr.239/2009 şi Legea nr.240/2009. Procedurile interne din Guvern (redactarea şi avizarea normelor metodologice) au făcut ca părinţii să se vadă în imposibilitatea ca timp de trei luni de zile să beneficieze de prevederile acestor Legi.

 

În situaţia în care dumneavoastră nu veţi face demersurile necesare, în prima şedinţă de Guvern, pentru aplicarea efectivă  a două legi adoptate cu largă majoritate de Parlamentul României, îi sfătuiesc şi îi susţin pe toţi părinţii aflaţi în situaţiile prevăzute de Legea nr. 239/2009 şi Legea nr. 240/ 2009 să cheme în justiţie Guvernul României pentru a-şi primi drepturile conferite de legi în vigoare.

 

25 august 2009 

Cu stimă,

                   

 

PREŞEDINTĂ,

 

Cristina Ancuţa Pocora

 

156 Raspunsuri la “Se poate aplica legea privind indemnizatiile pentru gemeni si indemnizatia pentru mame eleve si studente!”

 1. Eliza says:

  buna,am si eu o rugaminte sun in anul 2 la postliceala de asistent medicalsi am 22 de ani primesc si eu indemnizatia desi nu lucrez va rog dac ati putea sa imi raspundeti pe mail va multumesc

 2. Cristina says:

  @ Ioana
  Conform Ordonantei de urgenta nr.111 din decembrie 2010, aprobata prin Legea nr.132 din iunie 2011, pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe profit, sau frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat.
  Sunt luate in calcul si perioadele cuprinse intre incheierea unei forme de invatamant si inceperea altei forme de invatamant, in acelasi an calendaristic. Desigur, ordonanta mai prevede si o serie de situatii particulare din care se pot constitui integral sau partial cele 12 luni prevazute anterior, dar aici trebuie analizata fiecare situatie particulara, pentru a vedea in ce masura se incadreaza in prevederile legale.
  @Paula
  Art 2 alin. (5) litera n) din Ordonanta 111/2010 se refera la persoanele care au calitatea de doctorand, in conditiile prevazute de art.20 si 21 din HG 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, si care pot beneficia de aceasta indemnizatie.
  @ Eliza
  Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde si invatamantul postliceal. Chiar daca nu lucrati, daca ati urmat cursurile de zi, fara intrerupere, va puteti depune dosarul pentru indemnizatie.

 3. Marta says:

  Buna ziua!
  am si eu o intrebare:
  sunt studenta anul 4 (final), (dar repet anul 4) si imi iau examenele in iulie 2012 sau septembrie 2012 si dau licenta in februarie 2013. Daca as naste in februarie, martie sau inceputul lui aprilie, beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului? (avand in vedere ca din septembrie pana in 2012 nu mai merg la cursuri). Sau ar trebui sa fiu angajata cu carte de munca in perioada septembrie-februarie (sau data nasterii)?

 4. Pentru mamele studente, se acorda indemnizatia daca, timp de 12 luni anterior nasterii copilului, au frecventat, fara intrerupere cursurile universitare de zi. Se ia in calcul si perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamanat universitar si inceperea unei alte forme de invatamant universitar, in acealsi an calendaristic. Studentele pot primi indemnizatie si daca se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor de zi, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii sau, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoarea finalizarii studiilor (este important deci sa existe continuitate).

 5. raluk says:

  Buna ziua.Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra.Daca din cei 3 ani de facultate absolviti ,primul a fost facut la distanta ,iar ceilalti 2 la zi,o sa primesc indemnizatia de crestere a coplilului.Eu aum sunt in somaj si o sa nasc in aceasta perioada.Va multumesc.

 6. Liliana says:

  Buna ziua, am si eu o intrebare: daca am terminat facultatea anul trecut in iulie (am dat licenta), iar la inceputul lui octombrie am ramas insarcinata si voi naste in iunie anul acesta…pot beneficia de indemnizatie?
  Va multumesc anticipat!

Raspunde