Cristina-Ancuța POCORA

Se poate aplica legea privind indemnizatiile pentru gemeni si indemnizatia pentru mame eleve si studente!

09 September 2009 ·

In urma discutiilor cu dumneavoastra, in care imi semnalati ca mamicilor la master nu li se acorda aceasta indemnizatie, am inceput sa fac corespondenta cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Euducatiei. Conform raspunsului de la Educatie mamicile la master ar trebui sa primeasca indemnizatia. Cei de la Munca spun, chiar si dupa ce vad raspunsul de la ministerul educatiei, ca lucrurile nu sunt clare. Acum incerc sa le mai explic odata: adresa-mmuncii-master

***

Dupa lupte seculare … va pot spune ca Normele metodologice pentru cele doua legi au fost adoptate astazi in sedinta de guvern!!!!

Cu putin noroc saptamana viitoare intra in vigoare!

 ***

 

Scrisoare Deschisă

 

 

Către:

 Primul Ministru al României, domnul Emil Boc

 Ministrul Finanţelor Publice, domnul Gheorghe Pogea

 Ministrul Muncii, Familiei  şi Protecţiei Sociale, domnul Marian Sârbu

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu

 

            În data de 19 mai 2009 au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cameră decizională, două Legi de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, respectiv: Legea nr.239/2009 şi Legea nr.240/2009. Legile au fost publicate în Monitorul Oficial nr.403 din 15 iunie 2009.

Legea nr. 239/2009 prevede ca mamele de gemeni sau tripleţi să primească o indemnizaţie suplimentară, de 600 lei, pentru fiecare al doilea copil provenit din sarcină multiplă, iar Legea nr. 240/2009 prevede ca mamele care urmează cursuri preuniversitare sau universitare, la zi, să beneficieze şi ele de o indemnizaţie pentru creşterea copilului, în valoare de 600 lei.

 

Deşi au intrat în vigoare din luna iunie, aceste Legi nu sunt aplicate deoarece până în prezent Guvernul nu a realizat şi adoptat normele lor metodologice.

 

Având în vedere această situaţie vă solicit să adoptati în regim de urgenţă, în prima şedinţă de Guvern, normele metodologice pentru Legea nr.239/2009 şi Legea nr.240/2009. Procedurile interne din Guvern (redactarea şi avizarea normelor metodologice) au făcut ca părinţii să se vadă în imposibilitatea ca timp de trei luni de zile să beneficieze de prevederile acestor Legi.

 

În situaţia în care dumneavoastră nu veţi face demersurile necesare, în prima şedinţă de Guvern, pentru aplicarea efectivă  a două legi adoptate cu largă majoritate de Parlamentul României, îi sfătuiesc şi îi susţin pe toţi părinţii aflaţi în situaţiile prevăzute de Legea nr. 239/2009 şi Legea nr. 240/ 2009 să cheme în justiţie Guvernul României pentru a-şi primi drepturile conferite de legi în vigoare.

 

25 august 2009 

Cu stimă,

                   

 

PREŞEDINTĂ,

 

Cristina Ancuţa Pocora

 

156 Raspunsuri la “Se poate aplica legea privind indemnizatiile pentru gemeni si indemnizatia pentru mame eleve si studente!”

 1. @costina Normele metodologice specifică faptul că pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului persoanele care frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic. Deci legea se referă la persoanele care frecventează cursurile de zi (liceale sau universitare).

  @ely Pentru mămicile studente în anul I o problemă poate să apară atunci când nu există continuitate între absolvirea cursurilor liceale şi începerea studiilor universitare (de zi). Dacă îndepliniţi cerinţa legată de continuitate puteţi beneficia de indemnizaţie indiferent dacă întrerupeţi sau nu frecventarea cursurilor universitare pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

 2. va multumesc pentru raspuns,dar as mai avea o intrebare ?eu am terminat liceul in anul 2008,credeti k ar fi o problema privind continuitatea la care va referiti dumneavoastra?va multumesc si va stimez.O zi buna!!!!

 3. ionela says:

  multumesc pentru raspuns.inainte de nasterea copilului am frecventat cel putin 12 luni cursurile la zi.am depus si dosarul,acum astept sa vedem ce raspuns mi se da.as avea totusi o intrebare.ni se dau banii de la data la care am depus cerere sau de la data la care a intrat legea in vigoare?

 4. georgiana says:

  buna ziua,sunt eleva la postliceala anul I la zi dar la locurile cu plata. eu pot beneficia de indemnizatie?(mentionez ca m-i sa spus la scoala ca adeverintele se elibereaza doar cu mentiunea “curs zi”Multumesc!

 5. simona says:

  Buna ziua,
  Sunt eleva in anul II la o postliceala la locurile cu plata,eu pot beneficia de indemnizatie?
  Multumesc,

 6. asi vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului daca m-am angajat pe 25 ianuarie 2009 si am nascut pe 6 decembrie 2009 sau daca am am facut liceul dar pe a 11 m-am transferat la seral deoarece am mai avut un copil dar era seral la zi dupa care m-am inscris la facultate tot la zi avand continuitate in studii fara nici o intrerupere.asi dori sa stiu cu care din cele doua pot beneficia de indemnizatia pt cresterea cresterea copilului.astept raspuns va multumesc.

 7. georgiana says:

  si eu sunt la postliceala ‘Fundeni’ la locurile cu plata si am fost sa ma interesez daca pot sa beneficiez de ajutorul pt cresterea copilului si m-i sa zis ca DA

 8. aurelia says:

  dupa multe drumuri am reusit in sf sa multumesc pe toti si in decembrie am primit cei 8 milioane cu alocatie cu tot…multumesc tutor care s-au zbatut pt noi…

 9. mymy says:

  buna seara.as vrea sa stiu dc beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului,daca anul trecut am terminat cursurile unei facultati de stat,la zi,apoi am introdus actele pt ajutorul de somaj.Dar intre timp am ramas insarcinata.Ajutorul de somaj il termin in luna mai.
  va multumesc.Astept un raspuns.

 10. @ely Normele metodologice prevăd că se ia în considerare inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic. Deci în situaţia în care aţi început facultatea în anul 2009, studiile liceale ar fi trebuit absolvite în cursul aceluiaşi an.
  ionela Normele metodologice precizează că dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului în cuantumul prevăzut la art.1 alin. (1) şi art.2 din ordonanţa de urgenţă, aşa cum a fost acesta modificat prin Legea nr.239/2009 şi, respectiv, Legea nr.240/2009, se acordă începând cu data intrării în vigoare a prevederilor acestor legi. Pentru persoanele care au în îngrijire copii în vârstă de până la 2 ani, şi care, înainte de naşterea acestuia au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care se transmit agenţiilor teritoriale până la data de 31 decembrie 2009.
  @gabriela pentru a beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului trebuie ca, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, să fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit sau să fi frecventat, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar. Dacă aveţi continuitate în frecventarea cursurilor de zi şi, în această perioadă aţi realizat şi venituri, puteţi depune cererea şi documentele doveditoare (cele de venit şi/sau cele de studii) la primăria localităţii unde aveţi domiciliul, urmând să primiţi o decizie referitoare la cererea depusă.
  @georgiana
  @simona
  (pentru Georgiana şi Simona): Mămicile care frecventează cursurile de zi ale şcolilor postliceale pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului. Cursurile pot fi frecventate atât la unităţi de învăţământ de stat, cât şi particulare autorizate şi acreditate, în condiţiile legii. Deci frecventarea cursurilor pe locurile cu plata nu ar trebui să pună probleme.
  @aurelia
  Felicitari! Vad ca e tare greu sa-ti obtii un drept la noi!

 11. ionela says:

  multumesc.in sfarsit am primit raspuns ca voi primi indemnizatia de la data la care am depus cererea,adica decembrie..sunt trista totusi ca din cauza celor de la primarie nu am depus-o din noiembrie si nu-mi se acorda de la data inrari in vigoare a legii.asta e romania.si nu zic mai mult….va multumesc mult.ma bucur ca mai exista cineva care se gandeste si la oamenii de langa ei…

 12. andrea says:

  vreau sa va spun ca am depus dosarul in august si luna aceasta amprimit indemnizatia retroactiv din iunie, 3800ron.

 13. ionela says:

  andreea am o intrebare la tine.cate decizi ai primit acasa?eu am primit una dar cu data la care am depus dosarul in decembrie..intrebai azi la ajps gorj si-mi zisara ca trebuie sa-mi mai vina o decizie si-n martie primesc banii.

 14. ionela says:

  @andreea am o intrebare la tine.cate decizi ai primit acasa?eu am primit una dar cu data la care am depus dosarul in decembrie..intrebai azi la ajps gorj si-mi zisara ca trebuie sa-mi mai vina o decizie si-n martie primesc banii.

 15. andrea says:

  nu am primit nici o decizie doar am sunat la Baia Mare la ajps si am intrebat daca dosarul meu este complect ,si mi-au confirmat ca da ,si sa astept iar luna asta mi-au intrat banii pe card.Mai multe amanunte nu pot sa va dau ca nu stiu
  dar se dau retroactiv

 16. alina says:

  buna ziua. as dori sa stiu daca primesc indemnizatia de crestere a copilul daca sunt la masterat. am sa ma interesez si mi sa spus ca nu se poate daca sunt la masterat. examenul de diploma o sa fie in mai si eu urmeaza sa nasc la inceputul lui septembrie

 17. ionela says:

  alina .eu personal am inteles ca studentele la master universitar primesc indemnizatie ca este o alta forma de invatamant universitar;dar nu zice nimic de studentele la master postuniversitar.. intereseazata. intreaba si la ANPS si o sa te lamureasca.

 18. Diana says:

  Buna fetelor!

  Sunt si eu studenta la master, anul 1 si ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii mai. Legea spune ca nu o sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului. Eu speram totusi. Am trimis un memoriu la Directia/departamentul de Relatii cu Publicul de pe site-ul Guvernului, dar destinatarul pe care imi doream sa il aiba acesta era dnul Emil Boc. Am expus acolo problema pe care o intampinam noi, studentele de la master argumentandu-mi nemultumirea pe faptul ca: 1. Sistemul Bologna practic ne obliga la un program master si nu am ales neaparat, cum zicea pe un site “sa fim femei de cariera” si chiar daca ar fi asa, care ar fi problema?
  2. Fiiind la buget Statul e fost cel care m-a intretinut atat in facultate cat si la master<
  3. Atat in facultate cat si acum la master am beneficiat de bursa de merit(am fost incurajata astfel sa imi vad de scoala, sa ma descurc cum pot…pentru a fi pregatita pentru jungla ce ma asteapta dupa terminarea studiilor, nu?)
  4. Piata Muncii cere “competente” dar cand vine vorba de a asigura niste conditii ca aceste “competente” sa fie formate ministerele abilitate isi retrag orice sprijin!

  In fine…Ideea este ca am primit atasat pe mail, ca si raspuns, un document prin care sunt instiintata ca au luat cunostinta de memoriul meu (era stampilat, datat si semnat) si ca a fost trimis mai departe Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

  Daca la inceput am fost fericita pentru aceasta mica izbanda acum mi-am pierdut orice speranta. Nu cred ca se va rezolva ceva… poate daca ar fi mediatizata situatia in care ne aflam sau daca as actiona Statul in instanta. Dar nu cred ca am energia necesara…ca de banii nici nu vorbesc!

  Daca va aflati in situatia mea, sau una asemanatoare, mi-ar placea sa discutam pe seama acesteia. Ce credeti ca am putea face? Poate ne ajutati doamna Cristina…

  va multumesc si va doresc o zi buna tuturor

 19. Diana says:

  !

 20. alina says:

  ionela. am o intrebare am vazut ca primesti indemnizatie daca esti la master sau ti se acorda pentru peioada cand ai fost la facultate. ai nascut cand inca erai la facultate?.deci ma gandesc ca si eu am sanse fiind la master termin anul acesta in mai si in septembrie urmeaza sa nasc.mie mi sa spus ca nu primesc daca sunt la master da ma mai duc si insist

 21. andreea says:

  buna ziua. as dori sa stiu daca primesc indemnizatia de crestere a copilului daca sunt anul 4 la fac de stat cursuri de zi si urmeaza sa nasc in iulie,la 2-3 saptamani dupa ce sustin licenta.daca da ce acte mi ar trebui si cand tre sa depun dosarul, inainte de nastere sau dupa. multumesc anticipat

 22. ionela says:

  alina.eu am nascut in timpul facutatii,in iunie 2008.suna la anps si intreaba 0213136047.
  diana daca esti la master universitar anul intai la zi si ai terminat facultatea in 2009 tot la zi,deci ai continuitate in studii,ar trebui sa primesti indemnizatie.
  andreea din cate am inteles o sa primesti indemnizatie,dosarul se depune dupa ce nasti.iti trebuie la dosar si copie dupa certificatul de nastere al copilului.dupa ce nasti o sa mergi la primarie si o sa faci 3 dosare:1.trusoul copilului,2.alocatie nou-nascut;3.indemnizatie crestere copil.o sa-ti spuna de acolo ca acte trebuie pentru fiecare.

 23. ionela says:

  D-na Cristina sper sa nu va suparati ca raspund fetelor pe blogul dumneavoastra.dar stiu cum e sa cauti informatii si nimeni sa nu-ti spuna nimic.din fericire mie mi-ati raspuns dumneavoastra si sunt bucuroasa sa pot ajuta si eu la randul meu pe altcineva.

 24. ionela says:

  “NORME METODOLOGICE
  de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului
  nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului”
  2. La articolul 2, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
  “(4) Incepand cu luna ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate in ultimele 12 luni din ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, datei de la care s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, s-a adoptat copilul ori s-a luat copilul in plasament sau in plasament in regim de urgenta, precum si datei de la care persoana a fost numita tutore, potrivit legii.”
  3. La articolul 4 alineatul (7), literele j), k) si o) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
  “j) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. In sensul dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii;
  k) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau, dupa caz, a trecerii in somaj, potrivit legii, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare absolvirii;

 25. alina says:

  ionela.
  eu am terminat facultatea in iulie 2008 si in octombrie 2008 mam si inscris la master urmad sa termin anul acesta in mai voi avea examenul de diploma. am fost sa ma interesez la cei care se ocupa cu asa ceva din orasul meu si mi sa zis ca daca sunt studenta la master nu beneficiez pentru ca acesta nu se incadreaza la studii universitare ci este considerat ca fiind studii postuniversitare. am vazut la punctul k ca se poate intra si din somaj poate as putea asa din somaj. dupa ce termin sa-mi fac actele de somaj numai ca poate fiind insarcinata nu miar acorda somajul.trebuie sa ma interesez sau daca poti sa ma ajuti, oare cate luni de somaj ar trebui sa am ca sa beneficiez de indemnizatie?
  eu ar trebui sa nasc in luna septembrie.din cate am inteles somajul se face dupa terminarea cursurilor in vederea angajarii si cum sunt insarcinata nu mai angajeaza nimeni, posibil sa nu-mi dea somajul.
  multumesc mult ca miai raspuns

 26. @ionela
  draga mea, da dimpotriva! iti multumesc!
  eu ma straduiesc sa raspund aici exact cum prevede legea. tu insa vii cu experienta din teren.
  Iata inca un exemplu care arata ca aplicarea efectiva a unei legi ne poate arata ce functioneaza si ce nu.
  in plus ma bucura prezenta ta in echipa oamenilor care incearca sa-i ajute pe cei din jur!

 27. ionela says:

  din cate am inteles cand termini te duci sa-ti faci actele pt somaj,dureaza.se depune un dosar la sfarsitul lui iulie,dupa diseratie, si apoi daca nu te angajezi in 2 luni se mai depune un dosar ,la inceputu lui octombrie,trebuie sa fi in cautarea unui loc de munca.la noi cei care am terminat ciclul bologna 1,este master universitar acum(in legea 240/2009 publicata in MO din 2 octombrie zice ca se acorda indemnizatie pt cresterea copilului persoanelor au exam de diploma sau licienta si care urmeaza o alta forma de invatamant universitar,si la noi la tg-jiu cand am intrebat si le-am zis ca sunt la master universitar mi-au rasp ca nu primesc nimic,iar o alta forma de invatamant se refera la o a doua facultate),apoi la mine a fost faza ca sunt si studenta,am in intretinere un copil sub 2 ani si inaite cu 12 luni de nastere eram studenta la zi.

 28. ionela says:

  HG 1016/2009 modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin HG 1025/2006. Hotararea nr. 1016/2009

  Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 655 din 2 octombrie 2009

  In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
  Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

  Art. I
  Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1025/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704 din 17 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. La articolul 2, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins: “(5) In situatia in care, in cadrul primelor 3 nasteri se inregistreaza sarcini gemelare, de tripleti sau multipleti, denumite in continuare sarcini multiple, indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza conform art. 1 alin. (1) si art. 2 din ordonanta de urgenta.”

  2. La articolul 4 alineatul (7), dupa litera i) se introduc patru noi litere, literele i1) – i4), cu urmatorul cuprins:
  “i1) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar, organizat potrivit legii, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, considerandu-se inclusiv perioada cuprinsa intre absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, si inceperea invatamantului universitar, in acelasi an calendaristic;
  i2) se afla in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant preuniversitar si inceperea in acelasi an calendaristic a unei alte forme de invatamant preuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
  i3) se afla in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant universitar cu sau fara examen de licenta sau de diploma si inceperea in acelasi an calendaristic a unei alte forme de invatamant universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
  i4) se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj.”

 29. ionela says:

  intreaba la facultate daca este master universitar sau postuniversitar.

 30. ionela says:

  3. La articolul 4, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (7^1) si (7^2), cu urmatorul cuprins:
  “(7^1) Se iau in considerare perioadele prevazute la alin. (7) lit. (1) – (3), indiferent daca persoana incepe sau nu cursurile unei alte forme de invatamant preuniversitar sau, dupa caz, universitar, organizat potrivit legii, doar pentru situatiile in care persoana nu poate incepe cursurile din motive medicale, inclusiv starea de graviditate.
  (7^2) Conditia prevazuta la art. 4 alin. (7) lit. k) nu este obligatorie pentru persoanele care nu sunt apte sa participe la examenul de licenta sau de diploma din motive medicale, inclusiv starea de graviditate.”

 31. alina says:

  ionela. mutumesc de raspunsuri. o sa intreb ce fel de tudii este considerat pentru ca eu sunt pe sistemul vechii de studii, am facut 4 de facultate si facultativ am decis sa merg la master care este de 1 an jumate eu in luna mai am examenul de disertatie

 32. ramona says:

  am si eu o nelamurire.indemnizatia aceasta se primeste retroactiv?am 4 luni de cd am nascut si de abia acum am aflat de aceasta indemnizatie,pot primi din luna in care am nascut sau doar din momentul in care imi voi face dosarul.sunt anul 2,particular,zi

 33. ionela says:

  alina nu cred ca o sa primesti,dar mai intreaba …cu placere.

 34. ionela says:

  ramona .scria undeva in lege ca pers care au in intretinere copii sub 2 ani si au urmat cursuri universitare trebuie sa depuna actele pana la 31 dec 2009.Cred ca daca depui dosarul si ti se va aproba vei primi banii de la data la care l-ai depus.

 35. ramona says:

  daca indeplinesc conditiile acestea e posibil sa nu se accepte dosarul?
  si va rog sa mi mai spuneti ce acte trb sa contina dosarul si unde anume trb depus

 36. ramona says:

  din ce am mai citit pe forum,ca doar studentele ce sa afla in an terminal,sau in timpul licentei beneficiaza de aceasta indemnizatie,si nu mamele din anul 1 sau 2 universitar?este adevarat!!! este cineva care primeste indemnizatia asta sau sunt doar vorbe

 37. ramona says:

  daca am nascut pe 12 nov 2009,acum ne aflam aproape in luna martie,pot sa-mi intocmesc acest dosar sau doar in termen de 60 de zile de la nastere e valabil?va rog sa mi raspundeti daca dobanditi informatii sigure

 38. Diana says:

  Am primit răspuns la petiţia trimisă la Ministerul Muncii prin care sunt înştiinţată că nu voi beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului, că ei cunosc situaţia şi că se doreşte reglementarea situaţiei însă partea economică este una din probleme. Am de gând să consult un avocat care să îmi spună care ar fi şansele unei reuşite în cazul în care aş da Statul în jedecată bazându-mă în primul rând pe Legea nr.288 din 2005, art. 1.

  Dumneavoastră ce părere aveţi, doamna Cristina?Nu anulează această lege Legea Învăţământului din 95 în care masteratul era inclus la studii postuniversitare?

 39. anca says:

  buna ziua , am si eu o intrebare , sunt studenta la master tip bolognia in anul 1 la zi , in toamna as dori sa raman insarcinata , as dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului , sau de somaj cand termin , va multumesc

 40. ionela says:

  eu am inteles ca primesti..poate te lamureste doamna cristina.

 41. ramona – Indemnizaţia se plăteşte începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, sau de la data depunerii cererii pentru celelalte situaţii. Indemnizaţia o pot primi persoanele care, timp de 12 luni anterior naşterii au frecventat fără întrerupere cursurile de zi preuniversitare şi universitare. Pentru cei aflaţi in anul 1, se ia în considerare şi perioada aflată între încheierea cursurilor liceale (la zi) şi începerea cursurilor universitare (tot la zi) în acelaşi an calendaristic. Cererea o depuneţi la primarul localităţii/sectorului pe a cărei/cărui rază teritorială aveţi domiciliul sau, după caz, reşedinţa.

  anca – În conformitate cu prevederile Legii nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare, studiile de master reprezintă ciclul II de studii universitare (Bologna). Pentru a beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, trebuie să ştiţi că există cerinţa legată de frecventarea fără întrerupere a cursurilor timp de 12 luni înainte de naştere

 42. În legătură cu ultimele întrebări privind indemnizaţia, am văzut că sunt mămici la master care întreabă dacă pot primi indemnizaţia, vă dau un răspuns mai lung, pentru ca apar diferenţe între răspunsurile primite de la cele 2 Ministere.

  – cele 2 răspunsuri primite de la ministerul Muncii şi de la ministerul Educaţiei sunt diferite; Ministerul Muncii răspunde: „…conform prevederilor Legii învăţământului nr.84/1995, cu modificările şi completările ulterioare, studiile de masterat sunt incluse în categoria studiilor postuniversitare, care nu au fost prevăzute de Legea nr.240/2009 pentru completarea alin.(2) al art.1 din OuG nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului ”.

  – Ministerul Educaţiei, pe cealaltă parte, face precizări legate de Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare: „În conformitate cu prevederile Legii nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare (Bologna), acestea se organizează pe trei cicluri, respectiv studii universitare de licenţă, studii universitare de masterat şi studii universitare de doctorat” Tot ministerul Educaţiei spune „studiile de masterat organizate în baza legii învăţământului nr.84/1995 (pre-Bologna) se adresează absolvenţilor de studii universitare de lungă durată şi sunt încadrate ca fiind studii postuniversitare. În conformitate cu prevederile art.19 şi art.20 din Legea nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare (Bologna), ultimul examen de admitere la programele de studii de masterat pre-Bologna s-a organizat în anul universitar 2009-2010, iar începând cu anul universitar 2010 -2011 vor funcţiona numai programe de studii universitare de masterat Bologna. ”

  Tot ministerul Educaţiei precizează (şi acelaşi răspuns a mai fost dat anterior pe blog): „diferenţa esenţială între cele 2 tipuri de masterat constă în faptul că : studiile de masterat pre-Bologna sunt studii postuniversitare, iar studiile de masterat Bologna sunt studii universitare”.

  Deci mămicile care sunt studente la master pre–Bologna nu pot beneficia de indemnizaţie, fiind studii postuniversitare, dar cele studente la master Bologna pot beneficia, aceste fiind studii universitare de masterat.

  Ministerul Muncii vad însă că nu precizeaza diferenţa între cele 2 tipuri de master.

  In acest context in care cele 2 ministere vad lucrurile diferit, voi face o adresa ministerului muncii in care sa-i arat ce zice educatia si am sa-i cer sa rezolve probleme. vedem ce urmeaza!

 43. daca va poate fi util la ceva am sa atasez cele doua raspunsuri de la ministere.

 44. ramona says:

  ma confrunt cu urmatoarea problema: de la directia de plati imi spun ca nu are rost sa-mi fac dosarul,pt ca nu am continuitate intre liceu si facultate,chiar daca am incheiat primul an de facultate pana in momentul nasterii.lunile de vacanta nu se iau in considerare in cazul in care am inceput primul an studentesc la 1 octombrie,iar in urmatorul an noiembrie am nascut???in situatia asta nu stiu ce sa-mi spuna,ca as avea 12 luni daca se iau in considerare si lunile de vacanta…

 45. @ramona
  Normele metodologice prevăd faptul că se ia în considerare perioada cuprinsă între absolvirea liceului şi începerea facultăţii (cursuri de zi), în acelaşi an calendaristic (liceul absolvit în vara, facultatea începută în octombrie a aceluiaşi an). Dacă aţi născut în anul II de facultate (cum reiese din situaţia prezentată) trebuie să solicitaţi o adeverinţă eliberată de facultate, care să ateste frecventarea fără întrerupere a cursurilor timp de 12 luni anterior naşterii, incluzând şi perioada cuprinsă între anul I şi II universitar – cu continuitate in acelasi an calendaristic (deci nu ar trebui sa fie o problema faptul ca nu aveţi continuitate intre liceu si facultate).

 46. alina says:

  deci din cate am inteles eu voi benefica de indemnizatia de crestere a copillui pentru ca sunt pe sistemul vechi . mam inscris la facultate in 2004 si dat examenul de licenta in iulie 2008, iar din toamna mam inscris la studii de mastere pe care le voi finaliza in mai anul acesta. deci ma incadrez la sistemul pre-Bologna

 47. ionela says:

  Deci mămicile care sunt studente la master pre–Bologna nu pot beneficia de indemnizaţie, fiind studii postuniversitare, dar cele studente la master Bologna pot beneficia, aceste fiind studii universitare de masterat.

 48. ionela says:

  alina nu ai inteles bine.mai citeste odata raspunsul d-nei Cristina.

 49. codrut says:

  buna.sotia mea urmeaza o postliceala din oct2009 si in iunie2010 trebuie sa nasca.poate primi indemnizatie ptr ca este in anul 1 de studii si nici nu lucreaza?va multumesc ptr un raspuns

 50. Nicole says:

  Sa inteleg ca pentru studentele care urmeaza o facultate la distanta,nu se acorda nici un ajutor? Mi se pare absurd…

Raspunde