Cristina-Ancuța POCORA

Se poate aplica legea privind indemnizatiile pentru gemeni si indemnizatia pentru mame eleve si studente!

09 September 2009 ·

In urma discutiilor cu dumneavoastra, in care imi semnalati ca mamicilor la master nu li se acorda aceasta indemnizatie, am inceput sa fac corespondenta cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Euducatiei. Conform raspunsului de la Educatie mamicile la master ar trebui sa primeasca indemnizatia. Cei de la Munca spun, chiar si dupa ce vad raspunsul de la ministerul educatiei, ca lucrurile nu sunt clare. Acum incerc sa le mai explic odata: adresa-mmuncii-master

***

Dupa lupte seculare … va pot spune ca Normele metodologice pentru cele doua legi au fost adoptate astazi in sedinta de guvern!!!!

Cu putin noroc saptamana viitoare intra in vigoare!

 ***

 

Scrisoare Deschisă

 

 

Către:

 Primul Ministru al României, domnul Emil Boc

 Ministrul Finanţelor Publice, domnul Gheorghe Pogea

 Ministrul Muncii, Familiei  şi Protecţiei Sociale, domnul Marian Sârbu

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu

 

            În data de 19 mai 2009 au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cameră decizională, două Legi de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, respectiv: Legea nr.239/2009 şi Legea nr.240/2009. Legile au fost publicate în Monitorul Oficial nr.403 din 15 iunie 2009.

Legea nr. 239/2009 prevede ca mamele de gemeni sau tripleţi să primească o indemnizaţie suplimentară, de 600 lei, pentru fiecare al doilea copil provenit din sarcină multiplă, iar Legea nr. 240/2009 prevede ca mamele care urmează cursuri preuniversitare sau universitare, la zi, să beneficieze şi ele de o indemnizaţie pentru creşterea copilului, în valoare de 600 lei.

 

Deşi au intrat în vigoare din luna iunie, aceste Legi nu sunt aplicate deoarece până în prezent Guvernul nu a realizat şi adoptat normele lor metodologice.

 

Având în vedere această situaţie vă solicit să adoptati în regim de urgenţă, în prima şedinţă de Guvern, normele metodologice pentru Legea nr.239/2009 şi Legea nr.240/2009. Procedurile interne din Guvern (redactarea şi avizarea normelor metodologice) au făcut ca părinţii să se vadă în imposibilitatea ca timp de trei luni de zile să beneficieze de prevederile acestor Legi.

 

În situaţia în care dumneavoastră nu veţi face demersurile necesare, în prima şedinţă de Guvern, pentru aplicarea efectivă  a două legi adoptate cu largă majoritate de Parlamentul României, îi sfătuiesc şi îi susţin pe toţi părinţii aflaţi în situaţiile prevăzute de Legea nr. 239/2009 şi Legea nr. 240/ 2009 să cheme în justiţie Guvernul României pentru a-şi primi drepturile conferite de legi în vigoare.

 

25 august 2009 

Cu stimă,

                   

 

PREŞEDINTĂ,

 

Cristina Ancuţa Pocora

 

156 Raspunsuri la “Se poate aplica legea privind indemnizatiile pentru gemeni si indemnizatia pentru mame eleve si studente!”

 1. daniela says:

  buna seara! ma confrunt cu o problema si asi avea nevoie de ajutor. azi am 6 saptamani de sarcina. sunt studenta la masterat in anul 2 la zi, avand continuitate intre facultate si master. examenul de dizertatie il am in septembrie, iar eu cu ajutorul lui dumnezeu voi naste in luna noiembrie. voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului sau de somaj?

 2. daniela says:

  astept cu nerabdare un raspuns. va multumesc!

 3. daniela says:

  am uitat sa specific k am facut 3 ani facultate si 2 master.

 4. @codrut : pentru a beneficia de această indemnizaţie, persoanele aflate în anul I de studii trebuie să aibă continuitate între cele 2 forme de învăţământ (liceul să fi fost absolvit în acelaşi an calendaristic în care au început cursurile de zi postliceale).
  @Nicole: indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă, într-adevăr, pentru persoanele care urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere.
  @daniela pentru şomaj este bine sa va adresaţi Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În ceea ce priveşte situaţia mămicilor studente la master, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale consideră că studiile de master sunt studii postuniversitare, conform Legii învăţământului 84/1995. Eu cred ca ei incearca aceasta interpretare rocmai pt a nu da acestor mamici acesti bani. Port corespondenta cu ei in care incerc sa le explic ca legea zice clar „studii universitare” iar acestea insemnau la adoptarii legii, trei ani universitari+2 master (sistemul Bologna). Voi reveni cu o adresă către Ministerul Muncii, pentru a obţine clarificări suplimentare legate de încadrarea studiilor de master în sistem Bologna şi de posibilitatea ca persoanele care urmează aceste studii să beneficieze de prevederile Legii 240/2009.
  Am sa scanez si am sa atasez corespondenta cu domnii de la Min.Muncii.

 5. Buna ziua!

  As avea si eu nelamuriri cu privire la acordarea indemnizatiei, in cazul in care sunt studenta la Master, anul doi de studiu si urmeaza sa dau nastere copilasului meu doar in luna noiembrie. In aceste conditii pot beneficia de indemnizatia pentru copil? (avand in vedere ca dupa sustinerea lucrarii de dizertatie in luna iulie a anului curent, voi primi diploma(adeverinta) aferenta, dar in luna noiembrie nu voi mai fi considerata studenta – studiile fiindu-mi finalizate). Cum se procedeaza in aceasta situatie?

  Sau, in cazul in care voi avea examene restante aferente sesiunii din vara a anului 2010, sustinerea lucrarii de dizertatie va fi amanata din luna iulie 2010 pana in sesiunea din primavara(luna februarie). In acest caz, in luna noiembrie aferenta nasterii inca voi mai fi studenta. In acesta situatie se poate acorda indemnizatia?

  “Indemnizaţia o pot primi persoanele care, timp de 12 luni anterior naşterii au frecventat fără întrerupere cursurile de zi preuniversitare şi universitare.” Sa presupunem ca eu termin masterul fara probleme in luna iulie a anului 2010. Perioada de 12 luni anterioara nasterii este noiembrie 2009 – noiembrie 2010. Atunci cum ramane cu lunile dupa absolvire pana la nastere? Eu am avut continuitate pe toata perioada studiilor.

  Va multumesc anticipat!! O zi cat mai frumoasa!

 6. Mentionez ca studiile universitare de licenta au fost pe sistemul Bologna, urmand apoi sa ma inscriu la Master care a durat 2 ani.

 7. laura says:

  eu termin facultatea anul asta in iunie la zi si vreau sa ma inscriu la postliceala sanitara la zi vreau sa stiu daca o sa raman insarcinata beneficiez de indemnizatie.

 8. laura says:

  apropo tinand cont ca pina anul trecut am lucrat cu carte de munca dar mi am dat demisia din cauza conditiilor de munca va multumesc anticipat

 9. marinela007 says:

  buna ziua!
  ma confrunt cu o problema si asi avea nevoie de ajutor:am luat licenta a.c. in sesiunea de iarna(fac de stat,cursuri la zi), am depus dosarul de somaj si de acolo mi s-a spus ca pot beneficia de indemnizatia de crestere copil , am fost sa ma interesez si la Serviciul de asistenţă sociala şi mi s-a spus ca nu stiu ce sa-mi raspunda!
  am nevoie urgent de un raspuns, nu mai stiu ce să cred!
  mulţumesc

 10. raluca says:

  am terminat facultatea anul trecut si m-am inscris la master. am nascut in martie si mi-am depus dosarul pt indemnizatie si mi l-au respins pe motiv ca sunt la masterat.vreau sa stiu daca s-a aprobat propunerea legislativa de la finele lunii martie prin care se acorda indemnizatie pentru mamicile care fac masteratul sau doctoratul si numarul legii din monitorul oficial in cazul in care s-a aprobat. multumesc mult

 11. Madalina says:

  Buna ziua.Va rog frumos puteti sa-mi raspundeti si mi la urmatoarea intrebare:
  Sunt studenta in anul I zi si voi naste la sfarsitul lui sep. 2010 dupa incheierea primului an.Voi primi indemnizatie desi un an de studiu nu are 12 luni iar eu inainte de incepere anului universitar am fost in somj dupa absolvirea liceului?
  Va multumesc si astept raspuns pe mail.

 12. Diana says:

  Pt Raluca! legea a fost aprobata numai de Senat si urmeaza sa treaca prin Camera Deputatilor, sa fie promulgata de Presedinte si apoi sa apara in Monitorul Oficial. Asta, la noi in Romania poate sa dureze mult si bine.

 13. @raluca : persoanele care urmează cursuri cu frecvenţa de masterat pot primi indemnizatia pentru creşterea copilului. Dacă urmati cursuri de zi, este bine să vă adresaţi din nou Agentiei Teritoriale pentru Prestaţii pentru a vă spune care sunt actele necesare pentru depunerea dosarului.
  @Madalina: dacă sunteţi studentă în anul 1 (la zi) şi aţi început facultatea imediat după absolvirea liceului (în acelaşi an calendaristic), perioada dintre cele 2 forme de învăţământ intră în calculul celor 12 luni.

 14. geanina says:

  A fost promulgata legea pentru completarea alin. (2) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului care prevede ca li se acorda indemnizatie de crestere a copilului si celor care urmează cursuri postuniversitare cu frecvenţă (masterat, doctorat, post doctorat) sau desfăşoară activităţi de cercetare şi perfecţionare în ţară sau în alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării”? Eu am incheiat cei 3 ani de doctorat pe sistem Bologna la 1 octombrie 2009, mi-am sustinut teza in sedinta publica in cele 3 luni dupa cum prevede regulamentul, mai exact pe 4 dec 2009, de la 1 octombrie 2009 mi-am depus dosarul la somaj pentru a fi luata in evidenta si de la 1 dec 2009 am intrat in somaj. Am nascut in ianuarie 2010. Am dreptul sa primesc indemnizatia de crestere a copilului?

 15. am 28 ani si sunt studenta in ultimul an beneficiez de indemnizatie? conteaza varsta?

 16. Alina says:

  Buna ziua! Am auzit ca mai nou se da indemnizatie si pentru mamele care urmeaza masterul. Situatia mea e cam asa: in iulie 2008 am terminat facultatea, in octombrie 2008 am inceput masterul pe care urmeaza sa-l termin anul acesta in luna iulie…Sunt insarcinata in 15 saptamani, iar intrebarea mea este daca pot intra in somaj dupa ce termin masterul. Eu din cate am inteles se poate, dar…daca termin in iulie, dureaza 60 de zile pana mi se acorda somajul, iar apoi pana nasc(DPN – 1 decembrie) as lua doar 2 luni somaj. Pot primi indemnizatia dupa doar 2 luni de somaj, am continuitate datorita masterului, sau ar trebui sa stau in somaj mai multe luni?

 17. stefania says:

  buna am si eu o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta: am fost angajata la o firma din 01.12.2002-01.03.2010 (in acest timp fiind si in maternitate din oct 2007- 26 nov 2009) si am revenit la serviciu cu jumate de norma apoi s-a desfiintat postul si am ramas in somaj din 1 martie 2010,la inceputul lui mai m-am angajat la alta firma dar cartea de munca mi-a fc incepand cu data de 24 mai 2010;as vrea sa stiu daca raman insarcinata beneficiez de indemnizatie .Multumesc frumos si sper sa fii inteles nelamurirea mea, astept raspuns pe mail daca se poate ([email protected])

 18. raluca says:

  as vrea si eu un link care duce la un document oficial in care se precizeaza ca se acorda indemnizatie pentru mamicile care urmează cursuri postuniversitare cu frecvenţă gen master ca sa ma pot duce la centru de asistenta sociala ca sa imi aprobe dosarul.si banii de trusou se mai dau?

 19. roxana says:

  Buna,
  Ma puteti ajuta va rog , incerc sa gasesc o solutie care sa ma ajute pe mine si pe viitorul bebe .
  Sunt studenta la master universitar la o facultate particulara si am terminat primul an, sunt insarcinata in 3 luni si lucrez tot de atat timp cu carte de munca, pot beneficia de indemnizatie pt crestea copilului in baza faptului ca sunt studenta la zi?Am auzit ca firma la care lucrez o sa intre in procedura de faliment.

  Va multumesc,

 20. Alina says:

  Raluca, s-a interesat sotul meu la un jurist de la serviciu, si cica s-ar fi aprobat legea luni, din cate stiu s-a publicat si in Monitorul Oficial, numai ca nu gasesc. E vorba despre: OG 148/2005, Legea 171/2010. Cat despre trusou si ce se mai dadea dupa nastere, eu stiu ca acum nu se mai da…:(
  Roxana, din cate stiu, daca lucrezi nu mai are relevantza faptul ca esti studenta. Insa daca firma va da faliment, poate poti intra in somaj si apoi ai dreptul la indemnizatie

 21. @raluca

  26.05.2010 adoptat de Camera Deputaţilor
  adoptare cu respectarea prevederilor art.76 alin.(1) din Constituţia României
  titlu: PL pentru completarea alin.(2) al art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
  rezultat vot pentru=254, contra=3, abtineri=3 (prezenti=260)
  consultaţi stenograma şedinţei
  Forma adoptată de Cameră

  PA

  31.05.2010 depunere la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii
  Forma pentru promulgare

  04.06.2010 trimitere la Presedintele României pentru promulgare

  22.06.2010 promulgata prin Decret nr. 598/2010

  24.06.2010 devine Legea nr. 117/2010

 22. multam Alina pt ajutor! sunt momente in care mai raman in urma cu mesajele.

 23. roxana says:

  multumesc pentru raspuns Alina, eu nu am gasit in lege despre mamicile care lucreaza dar nu au cele 12 luni pe cartea de munca si au lucrat dar sunt si studente nu pot beneficia de indemnizatia pt.cresterea copilului.
  La sfarsitul lui decembrie am sa nasc s chiar daca ar fi sa muncesc pana in luna a 7-a o sa am 9 luni pe cartea de munca in momentul nasterii.

  Va multumesc,

 24. roxana says:

  Deci normal ar fi sa beneficiez, cred ca sunt destule mamaici care sunt si studente la zi si lucreaza part-time sau full time dar care nu reusesc sa indeplineasca conditia de a fi lucrat ultimele 12 luni cu carte de munca.

 25. mihaela says:

  am terminat in facultatea in iulie 2009, iar acum sunt inscrisa la master universitar cursuri de zi. nu am mai lucrat si as vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie. m-am mai interesat si toata lumae imi spune ca masterul face parte din studii postuniversitare, si ca nu ma incadrez, desi de la decanatul facultaii de care apartine masterul mi-a spus clar ca e de tip universitar, (bologna). va rog sa ma ajutati va multumesc!

 26. roxana says:

  Da, Mihaela cred ca putem beneficia , citeste hotararea 1016/2009 si din cate am vazut pe acest forum a fost aprobata.
  Am sunat la asistenta sociala si nimeni nu stia nimic despre aceasta hotarare , mi s-a spus doar sa-mi fac dosar daca asa scrie in lege.
  Vad ca nu se mai raspunde la intrebari.

 27. lika says:

  buna am si eu o intrebare am lucrat cam 3luni si ceva cu carte de munca in 2006 adica din 5.06 pana pe 4.10 apoi din octombrie am intrat la facultate iar in iulie 2010 am absolvit si acum vreu sa intru in somaj dar sunt insarcinata in 7 sapt daca e sa nasc in timp ce iau somaj mai pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta privinta , multumesc

 28. Druta says:

  Am terminat masteratul la zi si pana in septembrie tb sa depun dosarul pt somaj iar apoi din nov dau dec sa beneficiez de somaj.
  Nu am lucrat niciodata 🙁
  Daca iau din Nov somaj pana in Mai sau dupa caz din Dec pana in Iunie si nasc in perioada din somaj beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?

 29. alina says:

  buna ziua.
  eu tocmai am terminat masterul dar pe sistemul pre-Bologna, as putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, nu am lucrat nicaieri.urmeaza sa nasc la inceputu lui septembrie

 30. Alina says:

  Buna fetele! Eu astazi am fost si mi-am depus dosarul de somaj, si nu a fost absolut nici o problema…am absolvit masterul pe 24 iulie, si urmeaza sa nasc la sf lui nov-inceputul lui dec. Asa ca dupa ce nasc, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Cele care sunteti in situatia mea, mergeti si va depuneti dosarul, se poate.
  Alina, bineinteles ca beneficiezi de indemnizatie, daca nasti in termen de 60 de zile de la absolvirea masterului. Asa ca mergi si te intereseaza ce si cum, ai dreptul sigur…

 31. alina says:

  Alina multumesc de raspuns.. da nasc in termen de 60 de zile de la absolvire. am avut sustinerea lucrarii de diploma pe 22 iulie iar eu o sa nasc la 1 septembrie, cam atunci e termenul. o sa merg sa intreb,sper sa se poata, ca am gasit o lege pe net care arata ca as putea lua.este legea 117/2010 parca

 32. cristina says:

  daca primesc indemnizatie de cresterea copilului de 1 an iar anul acesta am terminat scoala si nu imi gasesc de lucru pot beneficia de somaj?va rog daca puteti sa imi raspundeti.

 33. Alina says:

  Cristina, nu poti beneficia de somaj daca primesti indemnizatia, si nici nu poti lucra timp de 1 an, pana se termian cei 2 ani…in caz contrar, pierzi dreptul la indemnizatie.

  Alina, despre legea 117/2010 este vorba, ai dreptul sigur sa iei indemnizatie.

 34. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare…daca ma puteti ajuta.As dori sa fac un bebe doar ca anul acesta firma la care lucrezi a trecut in 2 transe toti angajatii in concediu fara plata 3 luni deci in total 6 luni.Mai sunt angajata la o firma cu 2 ore unde nu am avut intrerupere.As putea beneficia de indemnizatie in acest caz?Va multumesc anticipat.

 35. roxana says:

  Buna ziua.doresc sa va pun o intrebare.sunt o mamica studenta la zi si intentionez sa retrag dosarul de la facultate pt a-l depune undeva in strainatate,intrebarea e:am dreptul sa primesc alocatia si indemnizatia fetei in continuare desi voi studia in afara?tot la zi.va multumesc frumos.

 36. cristina says:

  Buna ziua,doresc sa va intreb ce ar trebui sa fac in situatia mea?sunt insarcinata doar de o luna,am terminat masterul vara aceasta in iulie,si urmeaza sa nasc anul viitor in aprilie.Nu stiu ca sa fac ca sa pot beneficia de indemnizatie sa-mi depun dosarul pentru somaj?SI DIN APRILIE PE CEL PENTRU INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL?se poate?mentionez ca am terminat studiile in sistemul Bologna.va multumesc

 37. Alina says:

  Cristina, mergi cat mai repede si depune dosarul pt somaj…acesta tb depus in termen de 60 de zile de la data absolvirii pt ca apoi sa poti beneficia de indemnizatia de crestere a copilului

 38. @alina
  esti nepretuita.

 39. Druta says:

  Dar la 7 luni te baga in pre-natal?sau tb sa te aflii in plata somajului in momentul in care nasti?

 40. Druta says:

  Eu iau din Oct-nov somaj si ar tb sa nasc in mai 🙂

 41. Druta says:

  Iar somajul ar fi pana in martie-aprilie si nu pana in mai 🙁

 42. ionela says:

  buna.sunt gravida in 7 luni. an terminat anul 1 de facultate.intru in anul 2.intrebarea mea este daca beneficiez de unele faculitati de studenta proaspata mamica , avand in vedere ca nu o sa pot frecventa cursurile.multumesc!

 43. ioana says:

  buna…am si eu o multime de intrebari..am terminat facultatea in 2009 (zi), in timpul facultatii am lucrat 7 luni, dupa care am intrerupt si am lucrat in alta sicietate in 5 luni. m-am inscris la master, insa nu am putut continua, asha ca am abandonat. acum, sunt insarcinata in 3 luni, nu mai lucrez, si as vrea sa stiu ce as putea face sa primesc acea indeamnizatie, sau macar sa stiu daca o primesc sau nu. va multumesc mult pentru intelegere si v-as fi recunoscatoare pentru un eventual raspuns.

 44. paula says:

  am o nelamurire si eu…. am beneficiat de indeminizatie de cresterea copilului timp de 4 luni dupa care smi s-a sistat pe motiv ca mamele doctorande nu mai beneficeaza…de ce? intradevar la doctorat nu am avut carte de munca dar am avut o bursa. astept un raspuns

 45. sunt eleva la fara fregventa si sunt insarcinata in doua luni,si nu inteleg cum de noi suntem date la o parte ca si pleava societatii,de ce nu beneficiem de indemnizatie,tot eleve suntem si noi, sau ne numesc ei altfel?va rog daca puteti face ceva si in acest sens,sa luptati si pt.noi.multumesc anticipat!

 46. Marinela Della-Pupa Din says:

  Stimata Doamna,
  Am sa va scriu pe scurt citeva rinduri despre viata persoanelor cu dizabilitate:Nu este destul ca avem o “povara”pe care suntem nevoiti s-o purtam.Cit traiesc parintii nostri are cine sa ne apere de problemele,grijile,greutatile vietii,dar dupa ce ei se duc,unii dintre noi au “norocul” cu o ruda cu suflet sa aiba grija si de noi,dar altii au nefericirea sa dea peste escroci care profita de dizabilitatea noastra.
  Stiu ca sunteti o persoana corecta,un lider apreciat,am rugamintea bineinteles daca aveti putin timp sa ascultati povestea noastra si sa ne ajutati.
  Cind vad in ochii acestei persone “resemnarea”,ma doare ca nu pot face mai mult.
  -Cum as putea sa intru la dvs. in audienta.?
  Va multumesc anticipat!
  Marinela

 47. daca sunt eleva la liceu si nasc in luna august am dreptul la indemnizatie?intreb deoarece mam mai interesat dar mi sa spus ba o data ca am dreptul da odata ca nu am dreptul si vreau sa stiu.

 48. daca esti eleva si urmezi cursurile de zi, pana cand din motive de sarcina le intrerupi, atunci, conform legii, beneficiezi de aceasta indemnizatie minima.

Raspunde