Cristina-Ancuța POCORA

Indemnizatia persoanelor cu handicap egala cu pensia minima

28 April 2009 ·

În contextul legislativ specific domeniului persoanei cu handicap, România ca ţară membră a Uniunii Europene, are obligativitatea de a se alinia ţărilor membre în ceea ce priveşte asigurarea normalităţii şi demnităţii persoanei cu handicap.

            Drepturile persoanei cu handicap rămân la nivel declarativ, atâta timp cât nu se asigură o indemnizaţie minimală pentru acoperirea unor nevoi stringente.

            Astfel, dacă pentru pensionari, prin OUG 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime, Guvenul Boc a luat măsura asigurării unui venit minimal pentru aceştia, apreciem că persoana cu handicap are cel mai mic venit lunar asigurat ca prestaţie socială.

 

            În acest context se impune asigurarea unui venit lunar decent şi pentru persoana cu handicap, care are nevoie de protecţie specială, conform Constituţiei României şi a Directivelor Europene în domeniu.

            În anii 2007, 2008 şi 2009, prestaţia socială  conform prevederii Legii 448/2006, republicată în 2008, privind protectia şi promovarea persoanelor cu handicap, respectiv art.58 alin.(4) lit.a), pct.1 şi 2, s-a situat la un nivel sub cuantumul stabilit pentru pensia minimă socială.

Majorările prestaţei sociale, raportat la cuantumul indemnizaţiei lunare,  pentru anii 2008 şi 2009, au fost derizorii.

În acest context, trebuie să constatăm că angajarea persoanei cu handicap nu este încurajată la nivelul societăţii româneşti, raportat la mentalitatea şi atitudinea angajatorului din sistemul public sau privat. La aceasta se adauga lipsa accesibilizării mediului fizic şi instituţional precum şi întârzierea sistematică a plăţii prestaţiei sociale, de către administraţia publică locală.

 

Pentru asigurarea unui trai minim pentru persoana cu handicap se impune modificarea Legii 448/2006, republicată în ianuarie 2008, în sensul acordării indemnizaţiei lunare la nivelul cuantumului pensiei sociale minime.

In acest sens am facut un proiect de lege pe care il voi depune in aceasta saptamana la Senat. In acest moment incerc sa atrag cat mai multi colegi, de la toate partidele, ca initiatori si sustinatori ai acestei masuri.

100 Raspunsuri la “Indemnizatia persoanelor cu handicap egala cu pensia minima”

 1. Viorica says:

  Buna ziua!

  Sunt o bolnava cu diagnosticul: Insuficienta mitrala cl.I-II, dubla protezare mitrala si aortica(anul 2005), fibrilatie atriala cronica.
  Sunt salariata dar am aflat saptamana trecuta ca, la afectiunile mele, conform legii 448/2006, am anumite drepturi si ma pot incadra intr-un anumit grad de handicap. Nu am stiut de acest lucru dar fiind un drept alt meu am inceput sa caut detalii.
  Poate sa ma ajute cineva si sa-mi spuna in ce grad de handicap as putea sa ma incadrez?
  O sa merg si la doctorul de familie +cardiolog dar stiti ca trebuie sa fii documentat cand ajungi la ei chiar daca este un drept al tau.
  Multumesc anticipat pentru ajutor.
  VM

 2. ionut says:

  Cand are loc dezbaterea initiativei legislative in camera deputatilor d-na Cristina ,ma refer la votul final???

 3. as dori sa stiu care este stadiul Propunerii legislativa initiata in 2009 de dumneavoastra, pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
  Lega 448/2006 prevede indexarea anula a indemniatie persoani cu handicap,indexare care nu s-a prosus pana la aceasta data,de aceea asteptam aceasta marire,intrucat , consider ca suntem cea mai defavorizata categorie de persoane de care guvernantilor nostri nu le pasa. Multuemsc

 4. Raspuns Alex:

  Legea nr. 22 din martie 2010 modifica Codul fiscal in sensul scutirii de plata impozitului pe pensii indiferent de valoare pentru persoanele cu handicap grav sau acentuat. Trebuie sa depuneti cerere la Casa de pensie.

  Raspuns Viorica:

  Incadrarea in grad de handicap o face numai Comisia de evaluare pentru persaonele adulte cu handicap din judetul in care aveti domiciliul in baza Ordinului comun al Ministrului Sanatatii si Muncii, nr. 762/1992 din decembrie 2006 pe baza documentele medicale si a evaluarii data de serviciul de evaluare din cadrul Directiei de asistenta sociala si protectia copilului judetene/sectorului municipiului Bucuresti in raport de domiciliul solicitantului.

  Raspuns Ionut:

  Pana la sfarsitul lunii aprilie a.c. se va dezbate in plen pe articole si respectiv se va da votul final in Camera Deputatilor – Camera decizionala, pentru Proiectul de Lege privind majorarea prestatiei sociale.

  Raspuns Camelia:

  Pana la sfarsitul lunii aprilie a.c. se va dezbate in plen pe articole si respectiv se va da votul final in Camera Deputatilor – Camera decizionala, pentru Proiectul de Lege privind majorarea prestatiei sociale.

  Pana atunci trebuie sa solicitati ăparlamentarilor din judetul dumneavoastra sa voteze legea, indiferent de partidul din care fac parte!

 5. Daniela says:

  Buna am si eu o intrebare.Nu stiu care erau exact motivele pentru care azi am inteles ca ii luasera copilasul de numai cateva saptamani unei amarate.Intamplator am auzit pe mama copilasului care era aolaturi de mama ei cand vorbeau despre asta,nu am fost foarete atenta la toate detaliile da stiu ca sufera enorm.Am inteles ca,mama copilasului are handicap de gradul doi dar ca bunicii si ar fi dorit sa o ajute,si o ajutau normal ,fiindca locuiesc toti impreuna.Am inteles ca motivul pentru care a fost luat cu “forta”cum se exprimase bunica(mama mamei) ar fi fost ca nu au conditii sa creasca acel copil(ca au paturi improvizate),ca bunica nu ar avea cum sa aiba grija de copil pentru ca e hipertensiva.Si cica copilasul se tinea de mamica in timp ce ii era “smuls”din brate.M-i se pare cruzime fara margini sa iei copilul atat de mic de la cineva si din cate am in teles bunica a crescut la randu l ei cativa copii si toti sunt k.Ce nu inteleg eu este de ce daca omu e de alta etnie(rrom) de ce tre sa fie verificat la sange sau ce or mai fi facut astia de la protectia copilului,cand se vede clar cat de mult isi iubea bebele si mam si bunica.Si de ce daca unii vad ca nu esti “invatat”asa cum suntem, majoritatea,de ce tre sa iei un copil.Eu din cate stiu un copil pentru a se dezvolta pshihic normal are nevoie in primul rand de mama lui indiferent cum e ea e persoana care i a dat viata.Femeile au incercat sa apeleze la cine au putut ca sa le dea sfaturi.Eu sper sa o scoata la capat,va dati seama ca dupa ce o mama are probleme si ii mai e luat si sufletul ei ,va dati seama ca e distrusa in totalitatea(asta e parerea mea,punctul de vedere al meu personal).Intrebarea e ce ar putea face acele femei care nu stiau ce sa faca erau pur si simplu distruse.Cineva le-a zis ca nu au ce face decat sa faca recurs (ele se vedea ca habar nu au ce e ala recurs si cu ce se manaca).Ma gandesc ca sunt niste drepturi si nu se poate sa iti ia cineva asa cu forta copilul.Am inteles ca e destul de nasol unde a fost dus copilul,ca sunt multi copilasi si ca nici nu au papersi destui ,asa am auzit o pe bunica spunand acum nu stiu ce sa zic,dar tind sa cred ca se rupe sufletul cand sti ca,copilul pe care l-ai hranit si care are nevoie in continuare de laptele matern care il ajuta in anumite situatii si de caldura sufleteasca a mamei,tind sa cred ce cei de la protectie is duricei daca e asa cum au zis femeile.Sa iti vezi tu copilul pus in patut ,intre alte suflete,amarate.Ganditi-va ca oriunde ar fi copilul se simte vurnerabil si oricum ar fi ingrijit ii lipseste persoana care l a adus pe lume.Oare ce ar putea face acele femei?Ma intreb si eu cand ajungi sa iti “smulga copilul”?

 6. Daniela says:

  Nu acuz penimeni de nimic.sunt doar curioasa din ce am auzit si daca se poate sterge comentariul meu dupa ce il cititi va multumesc mult

 7. Daca vreti o viata mai buna?,ce mai asteptati stringeti rinduriile,teziti-va la realitate,nimeni nu ne v-a ajuta daca nu luptam sa le obtinem.
  -Nu vreti o viata decenta?
  -Nu v-ati saturat ca altii sa decida pentru viata noastra?
  -Nu v-ati saturat cite palme a-ti primit?
  -Pina cind sa traim in umbra,ascunsi de rusine ca suntem diferitii?
  Nu luptam,nu avem drepturi.
  INTIDETI-VA BRATELE SI UNITI-VA.

 8. Camelia says:

  Buna ziua!
  a trecut si luna aprilie, care mai este stadiul Proiectuuil de Lege privind majorarea prestatiei sociale?

 9. olariu says:

  As vrea sa intreb in legatura cu persoanele cu handicap.Mama mea este paralizata de 9 ani si 7 luni,in urma unui accident vascular cerebral.Are pe bonul lunar de pensie o suma de394 ron si o suma fixa de 587ron.as vrea sa stiu ce semnifica aceasta suma fixa si daca are dreptul la asistent personal.Daca se poate sa-mi raspundeti pe adresa de mail mentionata mai sus.Va multumesc mult.

 10. violeta says:

  Ce se mai aude de proiectul de lege indemnizatia de handicap egala cu pensia minima?

 11. OVESEA NICOLAI says:

  in practica nu s-au aplicat prevederile legii22/2010respectiv art70^1 si nici ale legii76/2010 respectiv art68^1din codul fiscal privind neimpozitarea pensiilor persoanelor cu handicap grav, accentuat,se poate adresa o interpelare ministrului finantelor?

 12. @gabryela Persoanele cu handicap nedeplasabile si chiar cei cu handicap accentuat sunt practic imobilizati la domiciliu, este greu sa iasa in strada pentru ca nu au un mijloc de transport adecvat, o persoana care sa ii insoteasca si care sa fie afiliata la o confederatie. Doamna Hagianu de la Federatia sindicatelor asistentilor personali este afiliata la confederatia condusa de Hosu, urmand ca atunci cand este momentul sa se faca un efort special dar tot pe cheltuiala persoanei cu handicap si a familiei ca sa fie adusi in fata sindicalistilor grevisti.
  @STIOPU EMANUELA
  In Legea nr 448/2006 sunt reglementari exprese privind asigurarea invatamantului pentru persoanele cu dizabilitate si facilitati urmare amendamentelor venite de la Liga pentru persoanele cu handica, dar din pacate Ministerul Invatamantului nu a implement prevederile legii iar in proiectul actual al Guvernului s-a intervenit cu amendamente pentru a se da o rezolvare problemelor ridicte de dvs pe linie de invatamant. Privind gradul permanent pe rolul Comisiei pentru munca se afla o propunere legislativa a dnei deputat Sulfina Barbu care nu rezolva problematica reala a persoanelor cu handicap, dar s-.au depus amendamente de bun simt de catre Liga care sunt insusite de mine si de alti parlamentari inclusiv de dna Sulfina

  @Gabi Soarta persoanelor cu handicap este transanta prin vot politic de catre guvernantii de la putere.

  @Daniel Necsulescu Fiecare persoana cu handicap si membrii familiei lor ar trebui sa faca demersuri la deputatii din colegiul unde acestia au votat, indiferent pe cine au votat, pentru a-i face sa inteleaga situatia dificila a persoanei cu dizabilitate, pentru a le da votul in Parlament atunci cand se discuta acordarea unor drepturi. Din pacate sunt putin parlamentari care cunosc realitatea.

 13. Busila Paul says:

  doamna cristina pocora ce stiti despre fondul solidaritatea
  persoanele cu handicap pot fi ajutate prin acest fond si ce acte sant necesare
  sunt o persoana cu handicap gradu 2 accentuat vizual cu o miopie forte foarte mare minus 23 cu minus 21
  traiesc dintro indemnizatie de handicapde 234 lei si de aceea as dori sa stiu daca pot fi ajutat prin fondul solidaritatea
  am auzit de acest fond de la postu de televiziune b1tv dar nu sau dat prea bine detali
  astept raspunsu dumneavoastra in legatura cu acst subiect
  va multumessc anticipat

 14. @paul
  am sa caut documentele despre fondul solidaritatea si am sa revin cu un raspuns.

 15. OVESEA NICOLAI says:

  Va rugam sa adresati o interpelare conducerilor Casei Nationale de PENSIIsi MINISTERULUI FINANTELOR privind data de la care intentioneaza sa aplice dispozitiile legilor 33/2010 si 76/2010 privind scutirea pensionarilor cu handicap accentuat,grav de plata impozitului pe pensie.MULTUMIM MULT

 16. OVESEA NICOLAI says:

  evident evorba de legea22/201o si de legea 76/2010 respectiv de articolul68^1din codul fiscal privind neimpozitarea pensiilor persoanelor cu handicap grav,accentuat

 17. mihaela borcan says:

  buna seara,ma numesc mihaela,sunt din ionesti,valcea,am handicap grav,sindrom frederik,de 3 luni nu am primit indemnizatia,sub pretextul ca nu-s fonduri.Am o fetita de 10 ani,am ingropat acum un an cealanta fetita,sotul lucreaza in constructii pe un salariu de mizerie,sunt nevoita sa platesc pe cineva sa ma ajute in casa,bancile ma preseaza cu rate restante,facturi vin,fetita trebuie intretinuta…Va rog,daca imi puteti da un sfat cui sa ma adresez va rog mult lasati-mi un raspuns la adresa de mail: [email protected] anticipat

 18. Lupu A says:

  Sunt operata de cancer la san . La evaluarea comisiei pentru handicap mi s-a spus ca nu intru in nici un grad de handicap pentru ca nu am metastaze.Am inteles ,dar mastectomia m-a lasat si fara san si fara aparare pentru mana. Sunt operata de 6 luni si mare parte a mainii e amortita .Ne incadram in grad de handicap doar atunci cand suntem aproape de final?

 19. Busila Paul says:

  doamna cristina pocora ma numesc paul si as vrea sa stiu ce se mai aude despre fondul solidaritatea

 20. pisica genica says:

  Dna Pocora sint mama unui tinar de 25 ani cu handicap grav. In numele lui si cred ca al tuturor celor cu probleme de sanatate din Romania va rugam sa ne ajutati in asa fel incat sa putem da statul in judecata pentru ca incalta dreptul fundamental din constitutie adica dreptul la viata al tuturor cetatenilor tarii.Statul se spune ca protejeaza persoanele cele mai vulnerabile, dar in tara noastra unde este protectia.Ce cauta in fruntea ANPH o persoana care nu apara interesele persoanelor cu handicap? Concret unde este protectia ?

 21. violeta says:

  Sunt o persoana cu handicap gradu 1 grav (vizual congenital) am 27 ani si lucrez ca maseur cu un contract de 6 ore/zi, va rog sa-mi spuneti care este vechimea pe care trebiue sa o am pentru a ma pensiona ? Legislatia e atat de stufoasa ca nu mai inteleg nimic se modifica de la o zi la alta .
  Va multumesc anticipat pt ajutor.sanatate multa va doresc si toate cele bune

 22. OVESEA NICOLAI says:

  ART47 alin 2 din legea 19/2000 prevede ca persoanele nevazatoare care au un stagiu de cotizare de otreime din stagiu complet[deci pentru femei 10 ani minim lucrati ca nevazaror]se pot pensiona de limita de virsta,indiferent de virsta.Trebuie ca pe certificatul de handicap comisia de evaluare sa precizeze data ivirii handicapului si faptul ca este un handicap preexistent in cadrarii in munca

 23. OVESEA NICOLAI says:

  se pare ca prevederile privind pensioanarea persoanelor cu handicap se vor mentine si in viitoarea lege a pensiilor actualul text al art 47 din legea 19/2000fiind preluat

 24. Serban Emilia says:

  din ce am vazut si auzit la televizor, dl Boc, spunea ca din pensiile pentru handicat nu o sa reduca nici un leu; am un copil in varsta de 8 ani diagnosticat cu diabet zaharat insulino-dependent, pensia de insotitor a fost redusa; mentionez ca nu sunt salariata primariei; as dori sa stiu care este ordonanta de urgenta prin care se atesta aceasta simplificare

  multumesc

 25. circiu cristinel says:

  Buna ziua,ma numesc circiu cristinel am 40 ani sunt o persoana cu handicap grad 1 grav si asi avea o intrebare.Am primit o locuinta in chirie de la stat si mi sa spus ca am si dreptul de a o cumpara la pretul vechi care era in jur de 3000 ron anul trecut dar au spus ca anul acesta sau dublat preturie ca au crescut salariile,este asa cum zic ? si cand miau dat locuinta fostul propietar(chirias)avea ceva datorii la asociatie si la chirie,ca sa o cumpar trebuie sa le platesc tot eu ,asa zic cei de la primarie.

 26. buna ziua nu sunt persoana c handicap dar in vara asta am dat peste o fam care se bucura de venitul care il iea ca insotitor si invatand copilu sa planga cand sunt de fata inspectorii de la protectie are 18 ani si de 5sau 6 ani am inteles ca trebuiea sa mearga cu dansa la fizioterapie sai dea drumul la mana stanga care a ramas c mici sechele dupa o paralizie dar ei au evitata acest lucru fetita ameninta ca se sinucide daca o duce la medic sau la sc e o poveste trista dar adevarata

 27. Ioana Alina says:

  Doamna Pocora, sunt o tanara incadrata in grad de handicap grav in urma unui accident rutier.Primesc doar o indemnizatie de 293, fara insotitor, deoarece sunt cat de cat independenta.Situatia mea e deosebita si critica si pot afirma ca legea 448 discrimineaza.
  Sunt divortata si am in crestere si intretinere un copil de 5 anisori ,fara handicap.Atat eu cat si copilul meu suntem in grija parintilor mei.
  Pentru ca am in crestere si intretinere un copil mai iau 150 plus si o alocatie monoparentala.
  In nici-o lege din Romania nu se face referire la mama singura, cu handicap,care are in crestere si intretinere un copil mic fara handicap.Pe langa mine si copilul meu are handicap, pentru ca e privat de multe.Cum pot trai eu ,o mama cu handicap,cum imi pot creste eu copilul cu 550 lei pe luna?ce reglementare in vigoare imi apara mie drepturile?Am gresit, eu nu am nici-un drept.IN LEGISLATIA DIN ROMANIA MAMA CU HANDICAP CARE ARE IN CRESTERE SI INGRIJIRE UN COPIL FARA HANDICAP NU ARE DREPTURI.
  Cu siguranta as avea drepturi daca si copilul meu as avea handicap,asa cum mi s-a mai spus.
  Astfel intervine discriminarea in cazul meu.Legea 448 este o lege neconsitutionala care discrimeaza.Nu cred ca cineva va face ceva sa o schimbe.
  Din cate am inteles incercati sa promovati drepturile persoanelor cu handicap.Eu ,ca mama cu handicap,ce am in crestere si ingrijire un copil mic, sunt divortata,ce drepturi am?Ma refer la situatia expusa.Ca persoana cu handicap am 293 lei.Dar ce drepturi am ca o mama cu handicap grav ,singura, ce are un copil fara handicap?

 28. doina says:

  d-nul basescu nu ar vrea ca o luna sa stea tintuit intr-un scaun cu rotile si sa cheltuiasca 293 lei adica pensia pe care o acorda statul roman unei pers cu handicap.poate atunci si-ar da seama cum este sa fii la mana altora din toate punctele de vedere.

 29. OVESEA NICOLAI says:

  In Jurnalul Nationalde astazi 13/10/ 2010 esteun articol despre intentia guvernului de a reduce indemnizatiile persoanelor cu handicap prin ordonanta de urgenta,speram sa adresati o interpelare pe aceasta tema si sa impiedicati o masura asa de absurda

 30. OVESEA NICOLAI says:

  la comisia de munca din Camera Deputatilor,dl Botis a sustinut ca 170000de pensionarii cu handicap au pensii mai mari de 1000 de ron,lucru imposibil in conditiile in care dooar 1%din persoanelr cu handicap au un loc de munca,nu se poate statistic ca pensiile persoanelor cu handicap sa fie in numar asa de mare in realitate se incearca justificarea neaplicarii legilor22/2010 si 76/3010 care prevedeau modificarea codului fiscal in sensul neimpozitarii pensiilor persoanelor cu handicap accentuat,grav

 31. anamaria says:

  la ce sa ne mai asteptam,toate drepturile ne-au fost luate,sunt o persoana cu handicap f grav .C e sa mai zicem de acei deputati care au salariu sute de milioane,care au dreapul la tot ce vor.Tare as vrea sa-i vad cum sar descurca cu 293lei pe luna.

 32. ispas says:

  sunt mama unei fetite de 17 ani cu handicap grav,si as vrea sa va spun ca de 6 luni nu mi-am platit intretinerea……….ca sa nu va mai spun ce mananc zilnic!am muncit la domiciliu ca sa pot intretine acest copilas dar de sase luni au renuntat la serviciile mele din cauza crizei!am ajuns la capatul puterilor……mi-e tare frica sa nu ajung pe strada cu copilul.in aceste conditii probabil va fi institutionalizat!va rog sa-mi oferiti ceva de lucru la domiciliu caci sunt disperata.venitul nostru este de 460 salariul de insotitor,84 alocatia,91 buget complementar.in lunile de iarna mi-a venit intretinerea 360 ron+curent+cablu.nu mai pot face fata.eu sunt din ploiesti,daca ma puteti ajuta imi puteti trimite un mesaj pe [email protected] va multumesc!

 33. Atena says:

  Am descoperit azi acest blog, interesant si felicitari doamnei pentru initiativa…ca o parere personala, nimeni si nimic nu va schimba modu ingust al clasei politice sa gandeasca in ceea ce priveste clasa defavorizata a societatii ( persoanele cu dizablitati )….este rusinos sa condamni un om la izolare, la mila familie si a celor din jur si sa nu-i asiguri un trai minim decent care sa si-l gestioneze singur.
  Sunt persoana cu dizabilitati iar venitul meu este de 293 luna si in urma cu ceva ani am fost pensionata caz boala dar din cauza banilor putini, am facut cerere de intrerupere sa ma intorc in campul munci…din pacate cu acte legale am lucrat circa un an…..apoi la negru…din 2004 sunt cu gradu 1 grav si mi s-a spus ca daca doresc sa reintru in drepturi ( ma refer la pensie ) va fii mai mica decat ajutorul actual de 293 lei….in conditiile astea ce drepturi am si la ce trebuie sa ma m-ai astept? :))

 34. gaby says:

  am o pensie de handicap grav dar vreau sa stiu daca o sa o mai o iau daca insotitorul meu declara ca nu mai sint handicapata?

 35. nicoleta says:

  am un copil de 4 ani,nu aude si nu vorbeste,as vrea sa pot sai fac om pensie.as dori ce trebuie sa fac?CE ACTE IMI TREBUIE?va multumesc

 36. nicoleta says:

  va rog sa-mi raspundeti la adresa de mail [email protected]
  va multumesc

 37. sotia mea este operata de cancer gradu 2 inainte a mai lucrat vro 13 -14 ani se poate pensiona pe caz de boala? sau gradu2 nu se pensioneaza?

 38. Cristina says:

  @ispas

  Pentru o colaborare va puteti adresa societatilor private din Ploiesti.

 39. Cristina says:

  @Atena
  Ca persoana cu handicap grav puteti lucra pe baza de contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata si pprimi in acelas timp prestatia sociala de 293 lei, fiind scutita de plata impoziului pe salariu.

 40. Cristina says:

  @gaby
  Nu asistentul personal hotaraste mentinerea sau luarea gradului de handicap ci comisia de evaluare persoane adulte cu handicap de domiciliu.

 41. Cristina says:

  @nicoleta
  Va adresati cu toata documentatia medicala a minorului la Directia Generala pentru asitenta sociala si protectia copilului de la domiciliul dumneavoastra (judeteana sau de sector al Bucurestiului)avand trimitere de la medicul de specialitate pentru incadrare in grad de handicap anexand si documentele de stare civila ale copilului si ale dvs. (ceertificat de nastere, C.I., adeverinta de la locul de munca sau de la primarie in situatia cand nu lucrati.)

 42. Cristina says:

  @ vasimad1
  pentru cancer in metastaza comisia de evaluare persoane adulte cu handicap de domiciliu (judeteana sau de sector al Bucurestiului) va poate incadra in grad de handicap pe baza documentatiei medicale si a scrisorii de recomandare de la medicul de specialitate. Pentru incadrare in grad de invaliditate (boala) cu documentatia medicala si cartea de munca va veti adresa Comisiei de pensii de domiciliu. (judeteana sau de sector al Bucurestiului).

 43. elena preda says:

  Doamna Cristina , ati putea sa initiati modificarea legii 95/2006 cu reforma in sanatate.Nu este corect ca fondul de sanatate national sa fie constituit de la cei care au un singur venit( respectiv salariul), iar cei care muncesc in 2-3 locuri sa platesca de 2-3 ori la fonsul de sanatate.Daca ai statut de salariat si platesti la fodul de sanatate, daca vrei sa-ti mai rotunjesti veniturile printr-o alta activitate platesti din nou fondul de sanatate.O alta aberatie la aceasta lege:este in vigoare din 2006, pana in 2010 nu s-a facut nici-un demers pentru a se atentiona o persoana ce arealizat venituri din diverse(agent de asigurari,chirie sau alt venit)ca trebuie sa plateasca la acest fond ( chiar daca platea din salariu.Alta aberatie: acum in 2011, o persoana care a realizat alte venituri decat din salarii, desi in perioada 2006-2010, a avut nevoie de servicii medicale le-a platit( nefiind asigurata in sistemul de sanatate national in baza unui contract), acum i se calculeaza si pe perioada respectiva contributia la fondul de sanatate.Va spun ca sunt multe , foarte multe persoane in aceasta situatie.Va rog sa ajuteti prin punerea in discutie a acestei legi, va promit ca veti avea suportul multor persoane.

 44. oana says:

  Eu sunt o persoana fara serviciu cu o miopie medie as spune, de 11 dioptri si doua operatii(scleroplastii pt stoparea miopiei). NU cer indemnizatie lunara de handicapat desi fara ochelari efectiv nu pot iesi din casa pentru ca nu ma descurc, INSA un ajutor minim anual cel putin pentru a-mi putea achizitiona ochelarii de ce nu se ia in calcul? O pereche de ochelari pentru mine costa undeva la 1500-2000 de lei bani pe care nu-i am. Asadar nu-mi permit sa-mi schimb ochelarii atunci cand ar trebui. NU ar fi normal ca cei care au costuri foarte mari pentrui a-si procura de exemplu ochelarii indispensabili desfasurarii normale a activitatii sa fie ajutati?
  Chiar mi-as dori un raspuns.

 45. oana says:

  Si da, daca-mi sparg ochelarii sunt practic handicapata. punct. Nu pot iesi din casa.

 46. Magdalena says:

  Ar trebui sa traiasca fiecare guvernant,parlamentar,senator chiar si d-l EMIL BOC si d-lBASESCU macar o luna cu o indemnizatie de handicapat sau pensie de boala sa vada cum se chinuie un bolnav si cu boala si cu neajunsurile.Faceti ceva domnilor si ajutati bolnavii pentru ca ei sunt cei care sufera in tara asta cal mai mult.

 47. iuliana says:

  ma numesc iuliana si am 25 de ani…am o boala de oase,Maladia Lobstein si de la 18 ani am gradul de handicat accentuat permanent.as dori sa stiu
  daca am dreptul la pensie pe caz de boala?

 48. louise says:

  ma tot gandesc ca nu ar trebui sa mai votam pe nimeni din cei care au fost la putere, ne-au amagit ca lupta pentru necazurile noastre, dar eu nu am auzit la televizor pe nimeni discutand de amaratii cu handicap, toti ne amagesc, chiar si d-na pocora, credeti ca sta noaptea nedormita de grija noastra ? Asa am crezut noi , naivii si pedepsitii de soarta. Nu poate intelege cineva sanatos cum e sa fii handicapat si ingenunchiat de viata

 49. Ovesea Nicolai says:

  pentru domnisoara iuliana cu Maladia LOBESTEIN,pentua a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa aveti o vechime in munca,un stadiu de cotizare de minim 3 ani in conditiile existentei unui handicap pre esistent incadrarii in munca conform art 73 alin2 si tabelului3 din legea 263/2010 legea pensiilor.

 50. Simona says:

  Am 56de ani si din 1964 suntdiabetica insulinodependent.
  Din 1998 sunt pensionata conf.legii 57/92 am handicap accentuat dar sunt chemata din 12 in 12 luni la revizuire. Cred ca am dreptul la termen permanent. Ce trebuie sa fac?
  Cui sa ma adresez?

Raspunde