Cristina-Ancuța POCORA

Indemnizatia persoanelor cu handicap egala cu pensia minima

28 April 2009 ·

În contextul legislativ specific domeniului persoanei cu handicap, România ca ţară membră a Uniunii Europene, are obligativitatea de a se alinia ţărilor membre în ceea ce priveşte asigurarea normalităţii şi demnităţii persoanei cu handicap.

            Drepturile persoanei cu handicap rămân la nivel declarativ, atâta timp cât nu se asigură o indemnizaţie minimală pentru acoperirea unor nevoi stringente.

            Astfel, dacă pentru pensionari, prin OUG 6/2009 privind institutirea pensiei sociale minime, Guvenul Boc a luat măsura asigurării unui venit minimal pentru aceştia, apreciem că persoana cu handicap are cel mai mic venit lunar asigurat ca prestaţie socială.

 

            În acest context se impune asigurarea unui venit lunar decent şi pentru persoana cu handicap, care are nevoie de protecţie specială, conform Constituţiei României şi a Directivelor Europene în domeniu.

            În anii 2007, 2008 şi 2009, prestaţia socială  conform prevederii Legii 448/2006, republicată în 2008, privind protectia şi promovarea persoanelor cu handicap, respectiv art.58 alin.(4) lit.a), pct.1 şi 2, s-a situat la un nivel sub cuantumul stabilit pentru pensia minimă socială.

Majorările prestaţei sociale, raportat la cuantumul indemnizaţiei lunare,  pentru anii 2008 şi 2009, au fost derizorii.

În acest context, trebuie să constatăm că angajarea persoanei cu handicap nu este încurajată la nivelul societăţii româneşti, raportat la mentalitatea şi atitudinea angajatorului din sistemul public sau privat. La aceasta se adauga lipsa accesibilizării mediului fizic şi instituţional precum şi întârzierea sistematică a plăţii prestaţiei sociale, de către administraţia publică locală.

 

Pentru asigurarea unui trai minim pentru persoana cu handicap se impune modificarea Legii 448/2006, republicată în ianuarie 2008, în sensul acordării indemnizaţiei lunare la nivelul cuantumului pensiei sociale minime.

In acest sens am facut un proiect de lege pe care il voi depune in aceasta saptamana la Senat. In acest moment incerc sa atrag cat mai multi colegi, de la toate partidele, ca initiatori si sustinatori ai acestei masuri.

100 Raspunsuri la “Indemnizatia persoanelor cu handicap egala cu pensia minima”

 1. Alexandra Stroia says:

  Este deplorabil si jenant cum sunt tratati acesti oameni cu handicap in Romania , fiind privati de drepturile ce li se cuvin , fiind intr-o anumita masura chiar exclusi din societate .
  Speram ca dvs. sa va bucurati de sprijinul colegilor in vederea aprobarii proiectului de lege initiat , avand in vedere ca este o binefacere catre aceasta categorie de oameni defavorizata din Romania.

 2. Ciobanu Ariclia says:

  Proiectul de lege pe care l-ati initiat este extraordinar de bine venit.Se cheltuiesc sume imense pentru campanii de constientizare, de responsabilizare a societatii dar nu sunt acordate facilitati concrete ca persoanele cu handicap sa aiba initiative private : sa-si deschida un chiosc,o taraba, o mica activitate independenta din care sa-si castige existenta.De asemenea,persoanele cu handicap care -si deschid societati si le autorizeaza ca unitati protejate sa fie chiar PROTEJATE prin lege.
  Va urez din toata inima succes si sa ne bucuram de reusita dvs.

 3. gabryela says:

  super initiativa,merita si ei acest lucru.eu am un baiat de 20 ani intr-un scaun cu rotile,suferind de distrofie musculara duchenne,student anul I la finante banci la zi cu bursa de merit.il duc zilnic la facultate si stau cu el, ii scriu cursurile, il mut dintr-o sala in alta dintr-o cladire in alta,caci stiti ca nu sunt accesibilitati,daca noi parinti nu il integram social nimeni nu ar fi facut-o.integrarea persoanelor cu dizabilitati este doar pe hartie.eu sunt angajata a primariei conf.legii 448/2006 ca asistent personal incadrata ca asistent social cu studii medii cu un salariu de 630ron conf.OG10/2008 desi salariu poate fi intre 630ron si 834ron,noi primim doar minimul din acest interval.poate aduceti un amendament si la aceasta salarizare sa nu mai fie lasata salarizarea la latitudinea primariei si sa primim 834 ron salariu.cei din primarie nu stiu decat sa ne umileasca.eu personal am depus o cerere de marire salariu din intervalul respectiv si mi s-a spus ca trebuie sa am performante eu nu persoana pe care o ingrijesc.cum nu am performante pai cui se datoreaza faptul ca acest baiat care nu-si poate face igiena zilnica singur,nevoile fiziologice,se hraneste singur doar in pat intr-o anume pozitie, a facut o scoala normala a intrat la facultatea de stiinte-finante banci primul in cadrul universitatii petrosani/hd.sa nu va mai spun caci ca si bugetari noua nu ni se acorda al 13-lea salariu sau prime de sarbatori ca si celorlalti angajati din primarie.pai unde sunt respectate directivele europene ca angajati din primaria petrila de care apartin cred ca nici nu le cunosc.asa ne vorbesc de parca am munci pe mosia dumnealor si ne platesc din propriul buzunar.pai si fiul meu doreste daca sanatatea il va ajuta sa faca si masterul in finante si apoi sa plece din tara.dvs tinerii politicieni a-ti putea face mai mult ca tineri precum fiul meu sa fie apreciati de societatea romaneasca,sa schimbati mentalitatile oamenilor fata de persoanele cu dizabilitati.

 4. uncas says:

  Pai daca statul e obligat prin constitutie sa asigure un trai decent tuturor cetatenilor, de ce trebuie sa le asigure acest drept un castigator la loto? Nu va ganditi deloc, trage-ti pielea tot de pe noi amaratii si impuneti taxe peste tot, dar din fericire aceste lucruri nu vor mai dura multa vreme domnilor politicieni;) O sa-mi fie mila de ce o sa patiti toti, o sa fiti vanati mai rau decat mistretii lui Tiriac. O seara faina!!!

 5. @uncas
  Nu va pot contrazice. Aveti dreptate. Statul trebuie sa acorde…. Cu toate acestea vedem bine ce se intampla. Va pot spune ca in acest moment Guvernul spune NU la absolut tot si invoca lipsa banilor.

  Va pot spune ca in Spania, Loteria este detinuta de asociatii ale persoanelor cu dizabilitati. Exista si o loterie a statului dar este mult mai mica.
  In Romania, atunci cand s-au pus bazele Loteriei Nationale, unul dintre obiective era acela ca din profitul Loteriei un procent sa mearga catre persoanele cu dizabilitati. S-a pierdut pe drum. Va pot spune ca in acest moment 2% din profit se duc catre monumentele istorice. Suma de care au nevoie acesti 631 000 de oameni este mica. Si in plus, va spun in cunostinta de cauza, ca in forma actuala a contractului semnat cu mai multi ani in urma, de Loterie cu grecii (cei care detin licenta si aparatura loto) cea mai mare parte a profitului Loteriei nu ramane in tara, pleaca la ei. La bugetul Romaniei merg firmituri.
  In plus la jocurile de noroc se incadreaza si Casionurile.

  Putem discuta mult pe aceste subiecte si va asigur ca intentia mea nu este sa defavorizez o categorie de oameni in defavoarea alteia. Chiar imi doresc sa fac ceva bun!

 6. flayus says:

  buna, eu sunt incadrat in gradul doi de handicap, uff, daca nu as mai putea sa mai fac eu una alta, … nu stiu cum se descurca altii, dar e foarte greu. ma simt putin vinovat pt ca trebuie sa fiu intretinut de STAT adica de VOI CEI SANATOSI dar ce sa fac? mi-ar place sa am parte de mai multe beneficii, insa… cum spuneam, suntem prea multi ‘HANDICAPATI”. AM O CURIOZITATE, OARE CAT PRIMESTE LUNAR O PERSOANA CU HANDICAP INTR-O TARA EUROPEANA?

 7. @flayus
  In Romania nu sunt foarte multe persoane cu handicap, ele reprezinta circa 3% din populatie Romaniei si nu 8-10% cum sunt in tarile lumii.
  In Europa si America sunt asigurate toate conditiile de viata, trai si recuperare si primesc o indemnizatie de doua sau trei mii de euro pe luna.

 8. ma numesc burtea rodica busteni prahova,str.splaiul zamorei nr.57. am distrofie musculara duchen,de 10 ani nu am iesit pe strada,as vrea sa ma anscriu antr-oasociatie. am nevoie de 1195euro pentru dispozitve medicale a putea duce o viata putin mai buna.tel.0727531188.daca ma puteti ajuta sau andruma astept raspuns multumesc.

 9. gabryela says:

  pentru rodica din busteni.am si eu un baiat cu acelasi diagnostic, poti citi la comentariul 3 mai sus.tu ce varsta ai?sunt uimita ca nu ai iesit de 10 ani afara ,sa stii ca anul viitor se scoate tratament pe piata pentru distrofie musculara.

 10. mihai says:

  numele meu este mihai am 36 ani si sint pers cu handicap gradul 1.cum credeti dv .domnilor parlamentari ca se poate descurca o persoana ca mine cu o indemnizatie de 293 lei pe luna.daca credeti ca bani acestia ajung inseamna ca sinteti mai handicapati ca mine.sper sa se schimbe ceva ca daca nu persoanele cu handicap vor fi condamnate la moarte prin suferinta .ginditiva bn domnilor si nu va jucati cu vietile unor oameni care deja sufera enorm.va multumesc.

 11. Buna ziua sint Cristian am 28 si sint o pesona cu dizabilitate si vreu sa sun ca lege 448/2006 nu se plica deloc In pimu rad rampe la domicilu nu sint lifturi la tote blocurile nu sint la tote de ude se eu poste piata nu sint dotate specific lece in vigore am facurt reclamati ca nu se face la ciei care se o cupa cu treburi dinaste nu ezista la tote instituti rape la masin in traspot si ale putine in parcuri nu e zista veciuri publicie nu ezista cabine tel la scoli la spitale nu ezista dotarile cofom eropene de dau ban din bugetu eropean le manaca boc si cu toti dac nu se face nimic dau tote pimarile si in frute cu stat in judecata ca nu se respecta aceste lege Basescu dore in cur scuzatima de espimare dar asa sau ralitatea meseria care vrea pesonelol cu dizabilitati se opreste la la bloc nu ezista rape si alte facilitati specifice lor si e vb de egalitate Fac un apel la toti oameni cu dizabilitati sa se miste si sa nu mai stea asa eu ce putin eu vreu sa schiba asta oso reusc dac nu tibunalu osa fac asa ce va .

 12. DIFICULTATE. Intr-un oras european ca Deva, persoanele imobilizate in scaune cu rotile inca mai au probleme de acces in anumite locuri Persoanele cu dizabilitati nu au acces in orice institutie si nici in orice mijloc de transport
  in comun pentru ca rampele lipsesc La trei ani de la aparitia legii care prevede adaptarea mijloacelor de transport si a institutiilor cu rampe de acces, persoanele cu dizabilitati nu au inca acces oriunde. Necorespunzator “Rampele de acces nu exista peste tot. La

 13. Dece in Romania oameni cu handicap sant desconsiderati DECE???????acum vin alegerile si ne vor mintiiiiiiiiiiiiiiiii din nou RUSINE POLITICIENILOR.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Ca si in cazul altor legi nici prevederile legii 448 nu sunt respectate!
  Vedem zilnic cum primariile, ministerele sau alte institutii publice isi stabilesc prioritatile, directioneaza fondurile in alte zone decat cele in care chiar este nevoie. Ieri, la un post tv trebuia sa comentez cum doi primari sau doua consilii locale, din orase resedinte de judete, au hotarat ca pe timp de ciza, prioritatea lor nu este bugetarea proiectelor privind infrastructura, proiectelor din zona sociala, educationala ci plantarea unor pomi exotici la umbra nucilor din oras sau delegatii in turcia…
  Sa mai vorbim despre banii pe promovare, studii de fezabilitate, proiectare…pe care ii cheltuiesc in aceasta perioada ministerele…?!
  Sa ma cer iar si iar demisia doamnei de la ANPH?!
  Inutil! “Baietii destepti” si-au dat mana cu “prostanacii” si vor continua sa mearga impreuna pentru ca NU LE PASA! Ei mimeaza ca se cearta, noi comentam, ne enervam, suferim, …, ei toaca bani… si … in noiembrie vom avea aliniat la start un pluton de fecioare!

  Maine, la 11 voi fi la antena 3 si am sa refuz sa vb despre coalitia care cica se rupe! Am sa vorbesc despre toate acestea. Despre ce traieste “poporul!”

 15. Buna,
  Ma numesc Ciprian, si vroiam sa stiu, de ce? in tara asta nu discuta nimeni despre pers cu handicap si nevoile noastre. Si cum un parlamentar poate trai cu o indemnizatie de 230 de Ron pe luna. Nici macar o televiziune nu discuta despre noi. Stiam ca Protv se implica in multe activitati dar despre noi mai nimic. In Germania o pers cu handicap traieste foarte bine. Aici in Romania statul nu ne ajuta din cauza ca nu prea mergem la vot asa gandesc domni Parlamentari. Pe cand dansi stau si dorm in scaunele in Parlament isi ridica salariile cand vreau dansi si nu stiu exact ce se intampla in tara. Se para ca in Romania oricine poate deveni Parlamentar. Eu inca gandesc pozitiv ca ceva tot se va intampla in bine ca in orice caz nu pot trai cu o ndemnizatie de 230 de Ron astia sunt bani pe o saptamana de mancare dapai daca esti si orfan iesind in Cnetrul de Plasamant si trebuie sa platesti o chirie plus cheltuile cum sa mai traiesc.

 16. Irina says:

  Proiectul de lege pe care l-ati initiat este minunat.O persoana cu mastectomie totala este incadrata in gr.3 de handicap, cu o indemnizatie de 33,5 lei.Vi se pare normal? Domnii de la ANPH nu cunosc faptul ca mastectomia inseamna cancer?
  Diferentele sunt cam mari intre gradele de handicap si pensia sociala minima.

 17. gaby says:

  Cand se va intampla minunea?Cat despre un comentariu ma abtin deja imi e peste intelepciunea mea sa-i mai inteleg pe demnitari.De mult trebuia facut ceva in acest sens.Cand se va intampla minunea?

 18. katy says:

  Diferentele sunt cam mari intre gradele de handicap…de exp.gr 3-33,5 iar gr.2-234-de ce domnilor asa mare diferenta?-nu este dreptate-mincam la fel si avem nevoie si de medicamente..etc..

 19. damyan says:

  EU AM 293 PE LUNA DIN CARE 200 SE DUC LUNAR PE MDICAMENTE…..IMI MAI RAMAN SI MIE 93 PE LUNA….DAR NUI NIMIK …CONDUCATORI TARI AU JUDECATA MAI GREA

 20. Irina says:

  Ce se intimpla cu proiectul de lege pa care l-ati propus?
  Nu ne mai spuneti nimic?
  Ati uitat de noi?
  A inceput campania electorala si va ocupati numai de cei din Fetesti-Tandarei?
  Cumva cei handicapati nu voteaza?

 21. @irina
  am mai raspuns aici la un mesaj pe acest subiect!
  Nu am uitat!
  Chiar ma bucur ca am reusit sa obtin avize si raport favorabil in prima Camera.
  Legea este la Senat, acum 2 saptamani a fost dezbatuta in Comisia pentru munca si am reusit sa-i convingem sa adopte propunerea noastra! Urmeaza ca foarte curand, saptamana viitoare, poate, sa intre pe ordinea de zi din plenul Senatului!
  Dupa aceea va intra in dezbaterea la Camera Deputatilor.
  Imediat ce trece de Senat voi reveni si voi posta aici forma in care a fost adoptata de prima camera.
  cu stima

 22. Irina says:

  Multumim din suflet pentru faptul ca va preocupati de soarta noastra.
  O zi buna in continuare.

 23. Ciobanu Ariclia says:

  Buna ziua,
  Am citit astazi, 25 noiembrie 2009 urmatoarea stire :
  “Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au decis ca atat ei cat si Avocatul Poporului, parlamentarii sau ministrii pot cumula pensia cu salariul brut, nu insa si ceilalti bugetari….”
  Cum este posibil ca Romania sa fie mai mult a unorcetateni care se catara deasupra legilor fara jena ?Ce fac senatorii si parlamentarii care ne reprezinta? Pentru persoanele cu handicap nu sunt resurse, ok, intelegem si asteptam in tacere sa se redreseze situatia economica, dar numai umerii nostri sunt buni de dus povara?

 24. Ciobanu Ariclia says:

  Un raspuns? O raza de speranta?

 25. POPA AURELIA says:

  BUNA SEARA !EU AM FOST RESPINSA DE COMISIA DE EVALUARE.AU CONSIDERAT CA FARA UN SIN POT TRAI.FAC CHIMIOTERAPIE SUNT LA A CINCEA SEDINTA.TOATE JUDETELE ACORDA ACASTA INDEMNIZATIE NUMAI IN TELEORMAN NU.AU SPUS CA EI RESPECTA LEGEA SI NUMAI NEOPLASMUL MAMAR INOPERABIL INTRA LA HANDICAP. ATUNCI PENTRU CE MI SE MAI DA ?

 26. POPA AURELIA says:

  OARE EXISTA LEGEA PENTRU TOTI ROMANII SAU DOAR PENTRU UNII?

 27. Boldor eugen says:

  Deoarece Romania nu se alineaza prevederilor UE in legatura cu pensiile de handicap care sunt inghetate de 3 ani la 50 euro se incalca grav drepturile celor 600000 de persoane cu handicap, cred ca are trebui informata comisia Human Rights din Parlamentul European pentru a sesiza guvernul roman care nu este deloc interesat de drepturile persoanelor cu handicap..

 28. mariana says:

  LEGAT DE PERSOANELE CU HANDICAP AS RUGA PARLAMENTARII SA INTRODUCA O MODIFICARE LA LEGEA LOCUINTEI. POTRIVIT ACESTEI LEGI PENTRU A FI INCLUS IN LISTEA CU SOLICITANTII UNEI LOCUINTE ANL CU CHIRIE DESTINATA TINERILOR TREBUIE SA DEPUI LA DOSAR, PRINTRE ALTE DOCUMENTE SI COPIE DUPA CARNETUL DE MUNCA.IN SITUATIA UNEI PERSOANE CU HANDICAP GRAV FARA DREPT DE MUNCA, CARE ISI CONTINUA STUDIILE ,NU AR TREBUI CA PRIMARIILE SA SOLICITE COPIE DUPA CARNETUL DE MUNCA SAU DUPA CONTRACTUL DE MUNCA.VA ROG SA AJUTATI ACESTE PERSOANE AFLATE UNEORI IN SITUATII LOCATIVE DISPERATE. TOTODATA SI PRIORITATEA IN OBTINEREA UNEI LOCUINTE CU CHIRIE PRIN ANL DESTINATA TINERILOR SA EXISTE IN CRITERIILE PRIMARIILOR.FAC MENTIUNEA CA PERSOANELE CU HANDICAP GRAV SI ACCENTUAT SUNT SCUTITE DE LA PLATA CHIRIEI IN SITUATIA DE MAI SUS.PRIMARIILE FAC TRIMITERE LA LOCUINTELE SOCIALE, DAR NU ASTA ESTE REZOLVAREA, DE CE SA NU AIBA O SANSA SI ACEASTA CATEGORIE DE PERSOANE CA APOI DUPA ABSOLVIREA STUDIILOR SI O RECUPERARE PE CAT SE POATE SA-SI CUMPERE LOCUINTA.

 29. ovesea nicolai says:

  SPER SA PUTETI INTRDUCE SI IN CODUL FISCAL SCUTIRA PENSIONARILOR CU HANDICAP DE PLATA IMPOZITULUI PE PENSIE

 30. ovesea nicolai says:

  A EXISTAT SCUTIREA DE PLATA IMPOZITULUI PE PENSIE PENTRU PENSIONARII CU HANDICAP GRAV,ACCENTUAT DAR A FOST VALABILA NUMAI PENTRU DECEMBRIE2009 ULTERIOR LEGEA360/2009 FIIND ABROGATA PRIN ORDONANTA DE URGENTA .POATE REUSITI SA INTRODUCETI SCUTIREA DE PLATA IMPOZITULUI PE PENSIE IN CODUL FISCAL MULTUMIM MULT PENTRU EFORTURILE DVS

 31. lili says:

  acest blog multa vorba pt nimic noi vorbim si afara ploua nu ne aude nimeni nu ne vede nimeni mergeti dna pocora la emisiuni si vorbiti de persoane cu handicap indiferent de subiect vorbiti mereu intrebati poate ne ia cineva in seama propuneti dnei grecu un subiect de emisiune nu cred ca va refuza are suflet vorbiti peste tot de noi asa ne vor auzi nevoile altfel cum am spus afara ploua si va ploua tot timpul pt noi

 32. lili says:

  a si nu a fost o critica pt dv dna pocora ci poate o mahnire o lehamite a noastra a celor necajiti pt dv toata stima dar mai cu forta mai cu tupeu iertati-mi cuvantul iesiti si vorbiti la tv vorbiti in parlament indiferent de tema de cate ori aveti ocazia poate va aude cineva

 33. un cetatean roman! says:

  D-na Pocora, autoritatile locale habar nu au de noi.in 20 ani nu m-a intrebat nimeni nimic.stau in casa parintilor decedati,nu am facut succesiunea,imobilitatea m-a impiedicat sa fac acest lucru,platesc impozit pe cladire de 10 ani.autoritatile locale ce fac?…nimic,nu respecta nici macar legea,atunci cum sa-l respecte pe cetateanul suferind…aici trebuie umblat,trebuie sa-i sanctionam intr-un fel.pacat ca facem parte din U.E cu stima,un cetatean roman!

 34. Exista leac pentru cancer nu doar tratamente costisitoare iar in mod ironic medicamentul care vindeca cancerul este mai ieftin decat aspirina. De ce nu ai aflat pana acum despre el? Pentru ca “sanatatea” este o politica astazi, iar daca stii in ce lume traim inseamna ca intelegi ce fel de oameni conduc corporatiile farmaceutice si producatorii de medicamente. Sa nu intram in detalii inutile. DA, cancerul se vindeca, la fel si SIDA si GRIPA AVIARA sau GRIPA PORCINA, si multe alte boli “incurabile” din zilele noastre iar acum medicamentul care poate face asta se paote prepara chiar de tine in propria casa, nu, nu este o gluma proasta, este adevarat! Cauta informatii despre MMS, Miracle Mineral Supplement in denumirea lui autentica. Incepe cu blogul meu si raspandeste aceasta informatie la cat mai multi oameni cu putinta. Multumesc mult. adresa este: fumsioglinzi.info

 35. cornelia rosoga says:

  ma numesc cornelia,am handicap grav gr.1,si m-ar interesa cum se calculeaza pensia pentru pers.cu handicap.exista cumva un mod anume de calcul?am lucrat 20ani dar efectiv pe cartea de munca am 15ani.pt femei la gr.1 sunt obligatorii 10ani de munca.am pensia de 386ron.va multumesc si astept un raspuns.

 36. OVESEA NICOLAI says:

  pentru pensionarea femeilor cu handicap grav conform art47 litera a din legea pensiilor19/2000 ste necsar sa aveti virsta de minim 45 de ani si un stagiu de cotizare de minim 10 ani.Cuantumul pensiei se stabileste prin impartirea salariului dvs brut lunar la salariul mediu brut lunar pe economie.Se procedeaza astfel pentru fiecare luma dintrun an calendaristic apoi rezultatele impartirilor lunare se aduna sise impart la12luni rezultind un numar anual de puncte,aceste puncte anuale se aduna pentru toata perioada lucrata si trecuta in cartea de munca in cazuldvs vor fi deci15 puctaje medii anuale care se vor aduna si apoise impart la stagiu de cotizare prevazut de art47 respectiv10 ani sirezulta un numar ci 6 zecimale care reprezinta puncajuldvs acest puncaj se inmulteste cu valoarea lunara a puncului de pensie stabilit de guvern in legea bugetului de stat.IN IANUARIE2010 VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE A FOST 732,8 .DACA DVS AVETI 386 RONI INSEMNA FIE CA AVETI UN PUNCTAJ DEMAI MIC DE UN PUNCT DE PENSIE FIE ESTE O GRSEALA DE CALCUL AR FI BINE SA SOLICITATI SPRIJINUL CASEI NATIONALE DE PENSII

 37. OVESEA NICOLAI says:

  ordonanta de urgenta nr109/2009 prin care sa modificat codul fiscal are si un articol referitor la abrogarea art.26litera a din legea 448/2006 INTRODUS PRIN LEGEA360/2009privind scutirea de plata impozitului pe pensie a pensionarilor cu handicap grav,accentuat se afla in dezbaterea camerei deputatilor ca proiect de lege cu numar 10/2010.VA RUGAM SA INCERCATI IMPRUNA CU ALTI PARLAMENTARI SA ELIMINATI DIN TEXTUL LEGII DE APROBARE A ORDONANTEI DE URGENTA ORI CE ABROGARE A ART26 LITERA A DIN LEGEA 448/2006 MENTININD ASTFEL SCUTIREA DE PLATA IMPOZITULUI PE PENSIILR PERSOANELOR CU HANDICAP GRAV,ACCENTUAT VA MULTUMIM PENTRUSPRIJIN SI PENTRU INTERESUL PE CARE IL MANIFESTATI FATA DE PROBLEMELE PERSOANELOR CU HANDICAP

 38. lili says:

  dna Pocora ce se mai aude de indemnizatia persoanelor cu handicap egala cu pensia minim garantata?de ce sant discriminate persoanele cu handicap? ele nu au dreptul la venit minim garantat de 350ron?cum sa ne descurcam cu o amarata de indemnizatie de 290ron?eu cred ca dl Boc nu stie ce bani luam noi,altfel ar face ceva si pt noi.

 39. lili says:

  dna Pocora eu am un copil cu hand grav cod 5 de 21 ani.cum ma puteti ajuta dv sa nu platesc impozit pe casa si teren sau de ce familia care are in intretinere o pers cu hand grav adulta nu beneficiaza de scutirea impozitului avand grad de hand de copil e logic, ca imobilul sa fie pe numele parintilor si nu pe al ei.adultii cu hand grav care au casa pe numele lor sant scutiti de la plata impozitului in timp ce familia care are in intretinere o persoana cu handicap grav de copil apoi adult ani de chin si suferinta nu beneficiaza de asa ceva.nu e discriminare ca tot santeti in acea comisie.va multumesc anticipat pt ajutor.sanatate multa va doresc

 40. DE CE DE DREPTURILE COPIILOR CU HANDICAP NU VORBESTE NIMENI ACESTI COPII AU NEVOIE DE MULTE LUCRURI IN PLUS IN COMPARATIE CU UN COPIL FARA HANDICAP.
  DE CE EI NU AU DREPTUL LA O ANUMITA SUMA DE BANI LUNAR SE CREDE CA ALOCATIA MAJORATA U 100%ESTE SUFICIENTA ?

 41. Raspuns pentru Alexandra Stroia

  Proiectul de lege pentru majorarea prestatiei sociale penru persoana cu handicap se afla pe rolul comisiei penru munca, familie si protectie sociala din Camera Deputilor – camera decizionala unde s-a comunicat aviz favorabil cu amendamente din partea Comisiei penru egalitate de sanse pentru femei si barbati.

  Raspuns pentru Ciobanu Ariclia

  Legea 44/2006 republicata in ianaurie 2008 modificata prin Lega nr. 207 din iunie 2009 prevede facilitati pentru unitatile protejate prin propuneri de la ONG-uri in domeniu.

  Raspuns pentru Gabriela

  Salariul pentru asistentul personal conform legii unice de salaraizare este intre 703 si 788 ron in care este inclusa vechimea in munca. Exista la comisia pentru munca, familie si protectie sociala din Camera Deputilor – camera decizionala, unde s-a comunicat aviz favorabil cu amendamente din partea Comisiei penru egalitate de sanse pentru femei si barbati, o propunere legislativa care vizeaza nemultumirea dumneavaostra.

  Raspuns pentru flayus

  In Romania procentul persoanelor cu handicap este de 2% fata de 8 – 10 % in tarile Uniunii Europene sau ale SUA, unde ajutorul acordat este substantial raportat si la starea de prosperitate ale tarilor respective.

  Raspuns pentru Burtea

  Pentru dispozitive medicale conform Legii nr, 448/2006 republicata in aianurie 2008 va puteti adresa Casei de Asigurari de Sanatate judetene sau municipiului Bucurest in raport de domiciliul dvs pentru a le obtine grtuit sau partial conform contractului cadru adoptat de CNAS.

  Raspuns pentru Gabriela (intrebarea nr. 9)

  Conform Legii nr. 448/2006 republicata in ianuarie 2008 prin Casa de Pensii de domiciliu se acorda la cerere conform recomandarii medicale un bilet gratuit anual la o statiune de tratament.

  Raspuns pentru Mihai

  Sprijinul statului este mic pentru persoana adulta cu handicap din familie sens in care parlamentari de la toate partidele politice au initiat o propunere legislativa de majorare a prestatiei sociale aflata pe rolul comisiei pentru munca, familie si protectie sociala din Camera Deputilor – camera decizionala unde s-a comunicat aviz favorabil cu amendamente din partea Comisiei penru egalitate de sanse pentru femei si barbati.

  Raspuns pentru Petre Cristian

  In Romania desi exista text imperativ in Lege nr. 448/2006 republicata in 2008 pentru accesibilizarae mediului fizic si institutional doar 15% s-a efectuat in tara si de cele mai multe ori cu nerespectarea normelor de accesibilizare emise in 2001 de Ministrul tranportului si locuintei. Prin emisiunile televizate incercam sa sensibilzam factorii decizionali.

  Raspuns pentru Petre Cristian

  In Romania desi exista text imperativ in Lege nr. 448/2006 republicata in 2008 pentru accesibilizarae mediului fizic si institutional doar 15% s-a efectuat in tara si de cele mai multe ori cu nerespectarea normelor de accesibilizare emise in 2001 de Ministrul tranportului si locuintei. Prin emisiunile televizate incercam sa sensibilzam factorii decizionali.

  Raspuns pentru Radu Maria

  Schimbarea de mentalitate a societatii romane si a politicienilor privind persoana cu handicap tine de educatie.

  Raspuns pentru Cirpian Dragu

  In perioada 2005 – 2009 a existat o emisiune speciala pentru persoanele cu handicap de informare si consiliere la etno tv in fiecare miercuri intre orele 16,30 – 17,30. Acum s-a sistat fiind televiziunea privata a unui deputat PDL. B1 tv si evenimentul zilei fac anchete despre persoana cu handicap cu emisiuni joia la orele 17 unde sunt invitati factorii politici responsabili cu nerespectare drepturilor persoanelor cu handicap.

 42. viorica says:

  BUNA ZIUA . AM 36 DE ANI AM LUPUS ERITEMATOS DISEMINAT ,PURPURA REUMATOIDA SI MULTE ALTELE SI MI SA DAT GRADUL TREI DE HANDICAP .ESTE CORECT? ASTEPT RASPUNS .VA MULTUMESC

 43. Maria says:

  Buna ziua. Mama mea sufera de diabet zaharat insulino dependent . Isi face insulina de doua ori pe zi. Mai sufera si de glaucom la ambii ochi, retinopatie. Si-a depus dosarul pentru incadrarea in grad de handicap.A fost incadrata in gradul 4. Precizez ca nu are nici o sursa de venit , ea nu lucreaza si are doar 6 ani lucrati in cartea de munca. Tratamentul si alimentele, care trebuie consumate in dietele pentru diabetici sunt costisitoare si tare as vrea sa o pot ajuta in vreun fel. Chiar nu pot benefia aceste persoane de unele indemnizatii? fac si eu ce pot pentru ea , dar si eu sunt angajata si primesc doar salarul minim pe economie.Unde sau la cine se poate apele in asemenea situatii.I s-a spus de la Directia de Asistenta Sociala ca poate depune contestatii la decizia privind dosarul de incadrare in gradul de handicap dar oare are rost?Va multumesc tare mult si astept raspunsul dumneavoastra.

 44. viorica says:

  Va rog sa-mi faceti cunoscut la ce grad de handicap ma incadrez cu atrofie optica partiala la ambii ochi,vedera este de 50 % din cea normala,am si o miopie de -3 la cei doi ochi si care sunt facilitatile,serviciile de care beneficiez? multumesc.

 45. @viorica
  Incadrarea in grad de handicap se face de catre Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap din judetul de domiciliu sau a sectorului capitalei pe baza documentelor medicale data de medicul de specialitate, respectiv oftalmolog, care trebuie sa va faca trimitere catre Comisia de evaluare. Aceasta, in baza documentelor medicale va decide incadrarea in grad de handicap in raport de diagnosticul medical precizat de medicul de specialitate pe baza controalelor si analizelor medicale.

 46. @maria
  In termen de 30 d zile de la primirea certificatului de incadrare in grad de hanicap aveti dreptul sa faceti contestatie la Comisia superioara de evaluare a persoaenlor cu handicap din strada Cauzasi nr. 26 sector 3 Bucuresti cu preciarea ca veti depune Contestatia la aceeasi comisie care v-a inmanat certificatul de incadrare in grad de handicap care v-a trimite la Comsia superioara atat Contestatia cat si dosarul de baza.

  Persoanele care au lucrat si au probleme de sanatate isi pot obtine certificat de invaliditate separat de certificatul de handicap cu precizarea ca la gradul de boala la cuantumul pensiei se tine cont si de perioada lucrata in munca.

 47. Buna ziua.Va rog raspundetimi la antrebare a intrat an vigoare legea sutirii impozitului pe pinsii peste 1000de roni pentru cei cu handicap gr1

 48. Vedeti Legea 22/2010

Raspunde