Cristina-Ancuța POCORA

La mulţi ani copiilor de pretutindeni!

01 June 2014 ·
De Ziua Internaţională a Copilului, gândurile noastre ar trebui să se îndrepte către toţi copiii lumii. Viitorul comunităţilor din care fac parte, viitorul naţiunilor şi al lumii întregi depinde de ei, dar depinde în mare măsură şi de noi, de felul cum înţelegem să acţionăm şi să ne prioritizăm interesele, energiile, resursele. Copilăria ar trebui să însemne lipsa grijilor, zile însorite, părinţi ocrotitori şi grijulii – o viaţă senină, veselă şi nevinovată.
Astăzi, în pragul sărbătoririi Zilei Copilului, aş vrea să transmit un gând curat, luminos, de simpatie şi compasiune pentru toţi copiii aflaţi în dificultate. Şi, din păcate, nu sunt puţini – orfani, bolnavi cronic, aflaţi la limita subzistenţei, vulnerabili. Fiecare copil ar trebui să aibă asigurat cel mai bun start în viaţă, şi aceasta este principala reponsabilitate a fiecăruia dintre noi, membri ai familiei sau indivizi care activăm în domenii cu impact asupra societăţii. În această perioadă, şi oamenii politici, cei din administraţie, încep să vorbească despre responsabilitatea pe care o au faţă de copii. Se organizează tot felul de evenimente dedicate copiilor, dar,  undeva, în spate, rămâne tabloul crud şi sumbru al situaţiei copiilor din ţara noastră.
Din păcate, în România ne confruntăm cu realitatea sărăciei şi a lipsei de oportunităţi, realitate care îşi pune amprenta, în mod devastator şi iremediabil, asupra categoriei sociale celei mai expuse şi mai vulnerabile, deşi suntem membri ai Uniunii Europene, deşi ţara noastră a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite, o lege internaţională ce stabileşte drepturile civile, politice, economice, culturale şi sociale pentru copii. Încerc doar să îmi închipui câţi copii vor primi o jucărie de ziua lor, o bomboană, o carte  sau o vorbă bună. Probabil foarte puţini! Cei mai nefericiţi nu vor afla nici într-o astfel de zi cum este să ai o familie, sa fii iubit şi îngrijit.
Nu voi vorbi astăzi despre statisticile privind abandonul şcolar, despre orfani sau despre copiii rămaşi în plata Domnului după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate, însă, în România, sunt mulţi copii aflaţi în situaţii limită. De cele mai multe ori, starea lor este influenţată de nivelul de trai atât de precar. Astfel, ei au parte de hrană deloc consistentă, o sănătate şubredă şi îngrijire medicală care lasă de dorit. Tocmai de aceea, mortalitatea infantilă se află în continuă creştere.
Actuala guvernare va trebui să înţeleagă că cea mai bună cale pentru a crea copiilor o lume mai bună înseamnă eliminarea rapidă a sărăciei și elaborarea celor mai bune politici pentru dezvoltarea armonioasă a acestora. Dezolant este că, în loc să găsească soluţii economice reale, viabile, pentru ca oamenii să ducă un trai decent, actuala guvernare pare preocupată de orice altceva. Îmi este greu să înţeleg motivul pentru care Guvernul actual gândeşte măsuri care afectează cel mai tare categoriile active ale populaţiei, pe cei care contribuie în cea mai mare măsură la bugetul de stat şi cei care sunt, până la urmă, responsabili cu întreţinerea familiilor şi, implicit, a celor mici. La o asemenea alocare de resurse, dacă nu introducem politici radicale care să ne întoarcă rapid în Europa, ne vom confrunta în perspectivă cu probleme sociale grave, de la calitatea forţei de muncă și până la delincvenţa în creștere rapidă.
Cu prilejul acestei sărbători atât de minunate, şi totuşi, atât de triste din perspectiva realităţii din ţara noastră, trag un semnal de alarmă şi fac un apel către Guvernul Ponta să îşi îndrepte atenţia şi asupra copiilor, cel mai de preţ bun pe care îl poate avea o naţiune şi primul în care ar trebui să investească o guvernare sănătoasă.

Un Raspuns la “La mulţi ani copiilor de pretutindeni!”

  1. Georgiana says:

    La multi si frumosi ani pentru Sophi! Sa va traiasca, sa va aduca doar bucurii!

Raspunde