Cristina-Ancuța POCORA

Legea asistentei sociale

24 November 2011 ·

UPDATE: Aici gasiti textul sesizarii de neconstitutionalitate pe Legea asistentei sociale, depusa astazi de deputatii USL. sesizare neconstit Legea Asist Soc

*****

Legea asistentei sociale va trece in aceasta saptamana prin Camera Deputatilor, dupa ce la Senat, a fost lasata sa treaca tacit (fara dezbatere, in forma trimisa de Guvern). Astazi, incepand cu ora 15.45, o dezbatem in Comisie iar maine este la vot final, in plen.

Legea nu face decat sa taie din drepturile categoriilor vulnerabile, adancindu-le suferinta si saracia, in loc sa vina cu un sistem de protectie si ajutor pentru cei cu probleme reale, cu un sistem de evaluare corecta si sanctiune pentru cei care abuzeaza de prevederile ei.

Desi, in viteza in care va trece prin Camera Deputatilor, nu este loc de dezbatere reala si Guvernul va sustine doar propriile amendamente, date parlamentarilor PDL, am depus si eu o serie de amendamente.

Iata atasat tabelul cu toate amendamentele pe care le vom dezbate astazi la Comisie. Din pacate, algoritmul politic este in favoarea puterii iar colegii mei de la PDL-UNPR-UDMR se aliniaza intotdeauna…

tabel comparativ 613 final

 Ne auzim pe dupa dezbatere pentru a bifa ce a trecut si ce nu.

 

19 Raspunsuri la “Legea asistentei sociale”

 1. gabryela says:

  va asteptam cu amanunte legat de persoanele cu handicap grav!

 2. Ovesea Nicolai says:

  Ar fi util ca in legea 448/2006 sa se precizeze expresca persoanele cu handicap grav,accentuat/pensionate de limita de virsta, care au dobindir certifiacate cu valabilitate permanenta nu mai pot fi reevaluate dupa implinirea virstelor de pensionare prevazute de art 58 din legea pensiilor263/2010 .Deremarcat ca pentru pensiile de invaliditate exista o astfel de prevedere.

 3. Ovesea Nicolai says:

  Daca proectul legii asistentei sociale trece in forma initiala inseamna ca pensionarii de limita de virsta cu handicap grav,accentuat vor avea indemnizatii diminuate ceea ce in realitate i-ar descuraja.Seimpune modificarea legii pensiilor 263/2010 art99 si100in sensul majorarii punctajelor persoanelor cu handicap grav,accentuat cu 50% ,respectiv cu25% ca in cazul grupelor I si II de munca,si in sensul majorarii puncajului anual de pensi cu 5%pentru fiecare an lucrat in plus peste stagiile prevazute de art58 din legea pensiilor.

 4. Oare ce se va intampla cu indemnizatiile noastre a pers cu handicap se vor mai majora, sau inca stam cu degetul in gura si asteptam inca cativa ani sa murim de foame intr-o tara a uniuni europene.

 5. gabryela says:

  @ciprian
  ce majorare?daca se aproba legea asistentei sociale in forma pdl nu mai iei nimic.

 6. Să înţeleg că aţi revenit la muncă? 😀

 7. gabryela says:

  sunt curioasa daca asistentii persoanelor cu handicap grav ne vom primi cum a promis guvernul salariile restante!

 8. gabryela says:

  am inteles ca azi a fost adoptata legea asistentei sociale in camera deputatilor.asta inseamna moartea persoanelor cu handicap!

 9. din pacate, da, astazi au adoptat aceasta lege. tot, din pacate, bugetul pe asistenta siciala in anul 2012 va fi mai mic, si in functie de acesti bani vor face hotarari de guvern cu valoarea diferitelor ajutoare, indemnizatii…

 10. Ovesea Nicolai says:

  In prezent legea 448/2006 prevede pentru persoanele cu handicap grav o indemnizatie de 292 ron lunarsi 525 ron lunar indemnizatie pentru insotitor.aceste sume se primesc indiferent daca persoana cu handicap are si o pensie de limita de virsta stabilita in conditiile art 58 din legea pensiilor 263/2010[ handicap preexistent incadrarii in munca].Noua lege a asistentei sociale prevede ca indemniza tiile persoanelor cu handicap se acorda si in functie de veniturile acestora deci automat celor care au lucrat si au pensie de limita de virsta li se vor diminua sau chiar sista indemniza tiile.AR fi grsit ca oamenii cu handicap care au urmat un liceu, o facultate si au si muncit ,in conditiile exitentei unor handicapurii grave,accentuate dobindite la nastere sau in copilarie sa li se diminueze indemnizatiile sau chiar sa le fie taiate,e ca si cum ar fi pedepsiti ca au incercat sa se incadreze in societate in ciuda dizabilitatilor fizice.sper ca dvs. sa aveti in vedere aceste aspecte inclusiv amenamentele la atr 99 si 100 din legea pensiilor.Cu respect,Ovesea nicolai din Brasov

 11. gabryela says:

  sa ne pune-ti si noua aici va rog legea sau ce se intampla cu persoanele cu handicap.

 12. imediat cum am forma electronica o urc pe blog. probleme nu e tocmai aceasta lege ci faptul ca bugetul pe asistenta pe 2012 e redus, si vor face diferite hg-uri in asa fel incat sa se incadreze in acesti bani.

 13. Ovesea Nicolai says:

  Presa a anuntat ca se lucreaza la noile criterii de incadrare in grad de handicap,sper ca nu va fi doar ca pretext pentru reevaluarea tuturor certificatelr de handicap, concomitent se urmareste stabilrea de criterii unice pentru invaliditate si handicap.Persoanele cu handicap accentuat,grav care s-au pensionat de limita de virsta comform art49 din legea19/2000,actualmente art58 din legea263/2010 vor fi si ele reevaluate??DESI LEGEA NU RETROACTIVEAZA DAR A DISPARUT PRACTIC NOTIUNEA DE VALABILITATE PERMANENTA A CERTIFICATULUI DE HANDICAP,urmare a modificarilor legii448/2006 sia modificarilor repetate ale criteriilor de evalure a gradului de handicap din ultimii 20 de ani??

 14. Ovesea Nicolai says:

  E vorba de art47 din legea19/2000si art 58 din legea263/2010 ce priveau pensionarea de limita de virsta a persoanelor cu handicap grav,accentuat preexistent incadrarii in munca

 15. gabryela says:

  ma bucur ca usl contesta legea asistentei sociale la curtea constitutionala!

 16. […] a facut niste exercitii de imagine pentru a arata electoratului ca inca mai exista pe scaunele din Senat si Camera Deputatilor. Nimeni din P.N.L. nu s-a gandit ca in realitate cei care au sustinut […]

 17. Gheorghe MAZILU says:

  Contractele “baietilor destepti” din energie au fost prima oara facute in timpul lui Dan Ioan Popescu, “dl. Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 pana in 2014.

  Buna Dimineata,

  Sper sa nu fie adevarat ce spune presa !!!

  Noi toti am avut incredere in PNL, partidul istoric cu trecut si jerfe, este adevarat ca in ultimul timp s-a degradat puternic.

  Credem in revenirea lui si orientarea sa spre DREAPTA LIBERALA si nu cea socialista.

  Mai sper ca veti iesi curat din aceasta MIZERIE a comunistilor si delapidatorilor din ROMANIA.

  Traiasca ROMANIA LIBERALA !!!

  Nu ganditi o revenire spre dreapta ?

 18. ciprian says:

  Oare de ce PDL nu sa-u luptat nicodata pt drepturile pers cu handicap sa le fie mai bine. Persoanele cu handicap mor de foame in Romania dupa parerea mea. Nici o pensie nu ar trebui sa fie mai mica de 300 Ron si pers cu handicap o au mai mica. Imi este rusine de tara in care ma-m nascut sincer.

 19. ciprian says:

  Doamna Cristina ce ve-ti face pt noi persoanele cu handicap daca ve-ti ajunge la putere?

Raspunde