Cristina-Ancuța POCORA

Legea Pensiilor in dezbaterea Comisiei de munca din Camera Deputatilor

27 May 2010 ·

 

La Comisia de munca din Camera Deputatilor am inceput dezbaterile pe Legea pensiilor, penultimul pas pana la adoptarea acestei legi!

Dupa ce ieri, in plen, a picat Hotararea prin care PSD-ul isi inlocuia cei doi “migratori” (Marian Sarbu si Maria Eugenia Barna) cu reprezentanti ai PSD, conform  dispozitiilor regulamentare, raportul de forte este urmatorul: PDL – 7 parlamentari, PSD+PC – 5 parlamentari, PNL – 4 parlamentari, UNPR – 2 parlamentari, UDMR – 1 parlamentar. Pe scurt: Puterea – 10 voturi/ Opozitia – 9 voturi.

In acest context va pot spune ca nu au reusit, pana acum, sa treaca nici amendamente de bun simt ale opozitiei, care tin de tehnica legislativa si coerenta a textului cu atat mai putin cele care vizeaza aspecte de fond!

Iata amendamentele depuse la aceasta lege: amendamentele la legea pensiilor. Astazi ne-am oprit la pct 9, art 6(1)I b. Luni reluam dezbaterile, incepand cu orele 16.00, in prezenta ministrului Seitan si, sper eu, si a ministrului Oprea, pe care l-am invitat sa-si sustina amendamentele.

Voi reveni cu detalii din dezbatere.

Stiri 1

Cuvinte Cheie:
,

13 Raspunsuri la “Legea Pensiilor in dezbaterea Comisiei de munca din Camera Deputatilor”

 1. […] Alex, Catalin,cOOkie, Caius, Cosmin, Cristina, Diana, Gabriela, George Copos, Theodora, Vania, Mika, Adrian Nastase, Mirela, Moshe, Natasa, […]

 2. Comisia de munca din Camera Deputaţilor nu este înregistrată video? Sau poate nu am fost eu în stare să găsesc această înregistrare? Nu sunt şedinţele publice?

 3. @biblo
  sedintele sunt publice. Ai acces la ea. Si presa are acces. Desi domnul Marian sarbu s-a aratat cam deranjat ca facem dezbaterile in prezenta presei.
  Din pacate, in mod traditional sedintele nu pot fi transmise video pt ca sala noastra nu este prevazuta cu un astfel de sistem. Doar Bugetul, Juridica si o comisie parca au sedintele transmise on-line. Oricum, acum facem aceasta dezbatere in sala Balcescu unde se realizeaza inregistrare audio. voi intreba luni daca aceasta inregistrare audio o dezbaterilor este postata undeva.

 4. Stimată doamnă,
  Ca să înţeleg eu bine… Dacă ar exista tehnica respectivă, nu ar fi nici o problemă să apară înregistrarea video pe site? Deci nu Comisia a hotărât ca să nu se înregistreze, este din cauza tehnicii? Este important, că de multe ori există tehnica dar nu se doreşte înregistrarea.

 5. da. doar cateva comisii sunt dotate cu acest sistem. Comisia pt munca nu are astfel de aparatura, dar, repet, in cazul acestei legi se inregistreaza audio si iti voi spune luni daca gasesti postata inregistrarea pe site-ul cdep.ro sau este folosita doar pt a face o stenograma cat mai fidela a discutiilor.

 6. nicolae says:

  Cu rugamintea de a prezenta postarea anterioara colegilor deputati , indeosebi independenti, in comisiile permanente si in sedinta plenului.Cu deosebita consideratie,autorul mesajelor.

 7. nicolae says:

  Postez cele doua mesaje continute in pagina de e-mail anterioara ramasa, probabil,necitita. Din nefericire pentru eficienta demersului meu in chiar ziua dezbaterilor in comisia de munca !!!
  Cu aceeasi rugaminte, autorul.

  From: Nicolae Ionita
  Subject: !?!?!?!?
  To: “Sindicatul Militarilor”
  Date: Sunday, December 27, 2009, 10:06 AM

  ” Sunt pregatit sa ma lupt pentru a rezolva problemele armatei si sunt sustinut de catre primul ministru si de catre Presedintele Romaniei…….. In orice stat membru NATO salariile si pensiile militarilor sunt un capitol separat in legislatie. La fel trebuie sa se intample si in Romania. Ca ministru al apararii ma voi bate ca drepturile militarilor sa fie respectate si pentru ca o viata de munca in folosul tarii sa fie rasplatite pe masura ” – ceremonial de investire a ministrului apararii Gabriel Oprea .
  ( http://www.mapn.ro/armatatv/ )

  Sa speram ca nu va fi vorba depre o lege generala a pensiilor cu capitol separat pentru armata bazat pe contributivitate la bugetul asigurarilor sociale de stat sau de recalcularea pensiilor militare in plata !

  SARBATORI FERICITE !

  Col. (r) Nicolae IONITA

  From:
  “Nicolae Ionita”
  View contact details
  To:
  “rinciog sindicat”

  STIMATI DEPUTATI,

  ONOAREA si DEMNITAREA MILITARA a ministrului apararii, dl. general Gabriel Oprea, la un pas de dezintegrare!!!! Pensiile militarilor mai pot reprezenta un capitol separat in legislatie (ca si soldele in legea salarizarii unitare ), asa cum se angaja la investitura, doar in situatia eliminarii prevederilor referitoare la militari din proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice si a pastrarii actualei legi a pensiilor militare de stat , aliniata NATO, intrucat, in proiectul de lege aflat in faza dezbaterilor finale in Camera Deputatilor nu exista capitol separat referitor la militari, acestia fiind integrati , ca niciunde in lume, sistemului public de pensii (“ La noi ca la nimeni “ este o deviza cu care unii dintre noi , romani, chiar se mandresc ! Oare ?….).

  Si totusi , prin votul colegilor de partid, in comisiile si plenul Camerei Deputatilor primul ministru civil al apararii de dupa 1989, fost militar de cariera, are sansa unei imagini de progres in istorie, in slujba perenului interes national, si nu doar a unei simple prezente intro vremelnica si contestata guvernare, de criza !

  Cu indreptatita speranta,

  Col (r) Nicolae IONITA

 8. TIBERIU says:

  ESTE NEDREPT CA DESI AM POESTE 40 DE ANI DE MUNCA SI LA ANUL FAC 64 DE ANI NU MA VOI PUTEA PENSIONA DOAR IN NOIEMBRIE 2011…OR PANA IN 2015 CAND SE VOR PENSIONA LA 65 DE ANI MAI E CEVA VREME…CASTIG DOAR 10 LUNI..MAI NIMIC…AR FI CAZUL SA CASTIGAM MACAR L,6 ANI..

 9. TIBERIU says:

  mAI PRECIZEZ CA LA CEI 40 DE ANI MUNCITI EFECTIV CA JURIST MAI AM 5 ANI,PERIOADA DE STUDII LA DREPT…ASADAR DE PESTE 45 DE ANI AM LUCRAT FIE CU STUDIILE FIE CU EXERCITAREA PROFESIEI..IN PLUS AM DOI COPII,IN PREZENT CU STUDIILE TERMINATE,EVIDENT STUDII SUPERIOARE..AM DEPUS EFORTURI MARI,SACRIFICII ENORME PENTRU CRESTEREA SI EDUCAREA LOR PENTRU A DEVENI INTELECTUALI DE VALOARE..ASADAR,NU AR FI NORMAL CA ACELE PERSOANE CARE AU PESTE 4O DE ANI DE MUNCA PLUS 5 ANI DE STUDII SUPERIOARE,PLUS DOI COPII CRESCUTI CU MARE UZURA SI EFORT MATERIAL,SA CASTIGE MAI MULT DECAT 10 LUNI,ADICA SA MA PENSIONEZ DOAR LA 64,2 LUNI IN 20011 ?? MAI REFLECTATI !

 10. un cetatean says:

  Nu mai sustineti pensiile privilegiate ale magistratilor!
  Daca magistratii lucreaza in conditii deosebite ( grupa I sau grupa a II-a de munca), acest lucru trebuie sa se reflecte la pensie ca pentru toti ceilalti.
  Magistratii sa primeasca grupa de munca numai pentru perioada in care au fost judecatori sau procurori.

 11. Marin says:

  SUCCES !

 12. (Noiembrie 2009, aniversarea 150 ani SMG, inainte de alegeri…. Traian Băsescu vorbeşte: “Gata? Suntem numai între noi? între noi bărbaţii? Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri, angajaţi civili ai Statului Major General vreau să vă spun doar două cuvinte, nu va dura mai mult de un minut. Ştiu de asemenea că sunt probleme cu asigurarea banilor pentru haine
  şi vreau să vă spun foarte deschis: la fel cum şi cu acele amanări de sporuri aş fi putut face o intervenţie care să reglementeze lucrurile pentru armată, sigur luand bani din altă parte, defavorizand altă categorie. N-am făcut acest lucru şi nici nu vreau să-l fac. Nu vreau să-l fac pentru că în mod cert ar fi campanie : armata în preajma alegerilor îşi primeste drepturile, preşedintele nu ştiu ce face… şi aş implica armata într-o dezbatere politică inutilă. Ce vă asigur însă ,e că imediat după alegeri, pînă în decembrie, în ianuarie veţi primi aceste drepturi restante. Şi mai este un lucru care mărturisc că ma deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sînt opinii diferite, unii spun că sînt militari în rezervă care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă acestă lege (va ajunge) într-o forma care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sînt aproape în toate statele NATO. Deci în ceea ce priveşte sistemul de pensionare lucrurile încă sunt departe; e mai mult dezbatere decat realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate. ASA GRAIA MINCINOSUL NATIUNII . In rest numai de bine…..

 13. Respect in mod deosebit activitatea profesorilor si a medicilor, a tuturor cadrelor sanitare sau didactice. Fara ei, nimeni nu poate ajunge ceva si nimeni nu poate supravietui….
  Nu trebuie sa fim pusi in situatia sa spunem cu ce este unul mai deosebit decat altul. Este jenant sa ne apucam sa sustinem o meserie sau alta. Fiecare are dramul ei de pericol, de greutate…. Noi trebuie sa fim uniti, sa cerem venituri decente pentru toti in functie de studii si de complexitatea meseriei. Guvernul care nu intelege asta si care nu vrea sa ne asculte trebuie sa plece. Noi romanii trebuie sa reinvatam sa ne respectam, sa ne iubim, sa fim educati….
  Nu este vina mea ca un profesor ia 1200 lei, nici ca un medic pleaca . Este strict vina guvernului si parlamentului Romaniei care lasa o sleahta de analfabeti sa conduca aceasta tara, in sistem fraudulos. Nu sunt portocaliu, nu sunt nici un comunist care sa militeze pentru lefuri egale pentru toate paturile sociale.

  Fiecare meserie isi are riscurile sale pe care angajatul respectiv si le asuma.

  Nu este vina militarilor ca tara este asa cum este, nu am scris nicaieri ca militarii sau pensiile lor ar fi de vina, nu am spus nicaieri ca militarii au pensii nesimtite. De vina e tara, poporul care alege dupa principiul “micul si berea, uleiul si zaharul’ din ziua alegerilor. Per total, asa popor, asa conducatori….

  Nu vreau sa pun semnul egalitatii intre categoriile socio-profesionale,…

  Oriunde in lume militarii au un statut special, oriunde in lume ei sunt respectati, ceea ce e si normal. Eu sunt perfect de acord ca fiecare om sa-si primeasca leafa sau pensia in conformitate cu legea dupa care a beneficiat initial de aceste drepturi.

Raspunde