Cristina-Ancuța POCORA

Legea privind majorarea indemnizatiei persoanelor cu handicap a fost adoptata in Comisia pentru munca!

22 March 2010 ·

Victorie în semifinală!

Astazi am adoptat in cadrul comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor propunerea legislativa privind majorarea indemnizatiei persoanelor cu handicap la nivelul pensiei minime sociale.

(Trebuie sa mentionez ca legea a fost dezbatuta si saptamana trecuta in comisie, dar atunci cand a trebuit sa o votam colegii de la PDL au iesit din sala, au stricat cvorumul de sedinta si astfel legea a fost amanata pentru sedinta de astazi. In continuare colegii de la PDL au absentat dar, multumita mobilizarii foarte bune a colegilor de la PSD, PNL, independenti si UDMR astazi am avut cvormum si am votat aceasta lege.)

Iniţiativa legislativă, elaborată alături de colegi parlamentari din toate partidele, vine să modifice Legea 448/2006, republicată în ianuarie 2008, în sensul majorării prestaţiilor acordate lunar persoanelor cu handicap în aşa fel încât  să le asigure acestora, cel puţin, un trai minim.  

 

Astfel, conform prevederilor iniţiativei, persoanele cu handicap vor beneficia de o indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, după cum urmează: în cuantum de 350 lei, lunar pentru adultul cu handicap grav; în cuantum de 300 lei, pentru adultul cu handicap accentuat; în cuantum de 100 lei, pentru adultul cu handicap mediu şi în cuantum de 50 lei, pentru adultul cu handicap uşor, care până acum nu beneficia de această indemnizaţie.

Această iniţiativă majorează şi bugetele personale complementare lunare, indiferent de venituri, după cum urmează: în cuantum de 100 lei, pentru adultul cu handicap grav; în cuantum de 75 lei, pentru adultul cu handicap accentuat şi în cuantum de 40 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

În contextul legislativ specific domeniului persoanei cu handicap, România, ca ţară membră a Uniunii Europene, are obligativitatea de a se alinia ţărilor membre în ceea ce priveşte asigurarea normalităţii şi demnităţii persoanei cu handicap.

Astfel, Guvernul României avea obligaţia să majoreze prestaţiile mai sus menţionate, încă începând cu luna ianuarie a acestui an. Se pare însă că domnilor guvernanţi le este mult mai uşor să găsească 500 de milioane de Euro pentru elaborarea unui site, dar le este mult mai greu să găsească sumele necesare asigurării unui trai decent pentru aceste persoane.

 

            Adoptarea în cadrul comisiei de muncă reprezintă un pas important însă votul decisiv pentru această lege va fi dat în perioada următoare în plenul Camerei Deputaţilor.

În acest context, sper ca toate grupurile parlamentare, inclusiv PDL, independenti si UDMR, să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte asigurarea normalităţii şi demnităţii persoanei cu handicap şi să voteze favorabil această iniţiativă, în Plenul Camerei Deputaţilor.

 

Nu pot incheia acest mesaj fara a le multumi colegilor din comisie pentru mobilizare si vot.

In acelasi timp multumesc Ligii pentru Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap si tuturor celorlalti parteneri din randul persoanelor cu handicap pentru ca au fost alaturi de mine pe tot parcursul initiativei legislative si m-au ajutat sa fac o lege cat mai aproape de nevoile persoanelor cu handicap din Romania! De asemenea ii rog sa fie prezenti si la dezbaterile in plen!

 

comunicatul de presa: comunicat-persoane-cu-handicap-17-martie-20101

46 Raspunsuri la “Legea privind majorarea indemnizatiei persoanelor cu handicap a fost adoptata in Comisia pentru munca!”

 1. Gabi says:

  Este un pas inainte …sa speram ca veti obtine si votul final, ar fi o mare bucurie pentru aceste persoane deja lovite de suferinta… 🙂

 2. Ciobanu Ariclia says:

  Felicitari, e o veste buna, daca ar fi finalizata ar fi chiar minunata.

 3. aurash says:

  Felicitari.Succes in finala.

 4. smoker says:

  pffffff cand am dat in sfarsit de blogul dvs …. alta tema nu ati gasit?

 5. tibi says:

  Eu urmaresc acest blog cvasizilnic.Dar postez foarte rar pentru ca aspectele acestea sociale cu care va ocupati nu prea le inteleg.Dar apreciez tenacitatea cu care luptati pentru ideile Dumneavoastra si Va felicit pentru aceasta.

 6. Buna
  Felicitari dar vroiam sa stiu si eu de cand o sa fie valabil aceste majorari?

 7. Anonim says:

  Cine e Liga asta care va sprijina si careia ii multumiti?
  Nu cumva aceasta Liga ar trebui sa va multumeasca pentru ca DV. ati facut-o cunoscuta si i-ati promovat interesele in Parlament?

 8. Ciobanu Ariclia says:

  Cand va fi dezbaterea in plen?

 9. Danila Petru says:

  Buna ziua.

  Va felicit pentru initiativa si lupta pe care o duceti!
  Este o multumire faptul ca dvs si altii ca dvs. incearca din pozitiile pe care le detin sa dea glas nevoilor unor oameni loviti de soarta.
  Multa sanatate sa aveti si “va tin pumnii” !

 10. @smoker
  este una dintre temele de interes pentru mine.
  ai o propunere pentru o alta tema?

  @ciprian
  aceste prevederi ar putea fi valabile dupa ce legea este adoptata in plenul Camerei Deputatilor, e promulgata de Presedinte, e publicata in Monitorul Oficial.

  @Anonim
  nu as spune ca “am promovat interesele Ligii” ci ca promovez respectarea drepturilor si demnitatii persoanelor vulnerabile. In acest demers, orice ajutor, este util. Eu ma bazez mult, in activitatea mea, pe ONG-uri.

  @Ciobanu Ariclia
  probabil saptamana viitoare. Dar voi preciza exact, atunci cand se va decide.

  Multumesc tuturor mesajelor de sustinere. Ma bazez pe voi ca veti fi alaturi de mine si cand va fi dezbatuta legea in plen!

 11. nelu felecan says:

  cred ca era cazul ca in final sa intre in dezbatere finala, o asemenea problema de nivel social, care lasa de dorit, tara arde si babele se piapta-na, este rusinos in sec xx1, sa ai un asemenea venit, eu as dori macar pentru o luna ca si guvernantii nostri sa traiasca cu 234 ron, nu cu 2200 ron, si facilitati ca si guvernant….

 12. smoker says:

  nu ma refeream la temele de discutie, ci la tema (aspectul) blogului.
  pe bune, se vede si la tv ca esti o persoana cu mult mun simt, indeajuns de calculata in afirmatii, dar si … sa zicem romantica. Acelasi mesaj transpira si din aspectul blogului, dar totusi. 😀

  Nu ma baga in seama, daca tie iti place aspectul (tema) blogului asta e important, insa iti sugerez sa te uiti pe blogul alinei ghorghiu si o sa intelegi despre ce vorbesc. (thx pt atentie)

 13. @smoker

  despre “faţa” blogului iti pot spune ca nici pe mine nu ma incanta si de ceva vreme tot zic ca schimb…

  eu vad blogul ca pe o platforma prin care eu pot comunica pe temele de care ma ocup. Si aceste teme sunt din zona sociala pentru ca asta este domeniul pe care vreau sa ma specializez.
  Nu vreau sa vorbesc despre tot si despre toate. Nu vreau sa vorbesc decat atunci cand am ceva de spus.

  Ar putea fi anost, dar pana la urma lucrurile acestea despre care insist eu sa vorbesc se rasfrang direct asupra vietii noastre!

 14. Anonim says:

  Se rasfrang asupra vietii noastre, nu a dumneavoastra. Dv aveti bani multi si privilegii, cel putin asa ne spun guvernantii.

 15. smoker says:

  poate nu ai observat, ( 😛 ) nu m-am legat de subiecte.

 16. Din liga face parte si d-nul Prigoana,alaturi de d-mna Luminita Gheorghiu.Mai devreme eram suparata pe d-nul Prigoana stiind ca-i PD-list am crezut ca ne-a lasat balta.Va doresc succes in continuare si nu stiu daca stie cineva din conducere viata unei persoane cu handicap sau cel putin sa o inteleaga.E grea ,umilitoare ,taciturna ,mizera si foarte obositoare.Multumim ca va ganditi la ei .

 17. @gabi
  iti marturisesc ca nu stiam ca dl Prigoana face parte din Liga. Eu m-am bazat de dna Gheorghiu.
  La Cominisie, cu tristete va spun, domnul Prigoana se supune disciplinei de partid a PD-L si actioneaza ca si ceilalti colegi ai sai. Sper ca totusi, la votul din plen, dl Prigoana va vota pt lege si ii va convinge si pe colegii sai sa faca acelasi lucru!

  Nu sunut in conducerea executiva a statului, dar ma pot numi membru al conducerii si va asigur ca stiu si inteleg ce inseamna viata unei persoane cu handicap cum stiu si ce inseamna viata alaturi de o persoana cu handicap!
  cu stima,

 18. gabryela says:

  Multumim si succes la vot!Poate se intampla o minune in Saptamana Mare.

 19. Ciobanu Ariclia says:

  Si a mai trecut o saptamana…Poate,cum spune gabryela, Saptamana Mare vine cu o minune.

 20. Dragii mei,
  o chestiune care mi se parea a fi minora si rapid rezolvabila se pare ca a intarziat lucrurile.
  Este vorba despre faptul ca legea noastra trebuia sa fie dezbatuta si in comisia pentru sanatate. Biroul Permanent a decis ca pentru aceasta lege este nevoie ca raportul sa fie facut de comisia pentru munca+comisia pentru sanatate.
  In comisia de munca am facut raportul acum doua saptamani. Comisia de sanatate nu a pus nici in aceasta saptamana pe ordinea de zi discutarea acestei legi. Saptamana viitoare nu avem activitate in comisii. Dna Presedinta a comisiei pentru sanatate m-a asigurat insa ca vor dezbate legea in saptamana 12-16 aprilie.
  In lumina acestor evenimente sper ca legea noastra sa ajunga in plen pana la sfarsitul lunii aprilie.

  Nu ne lasam!

 21. gabryela says:

  aprobarea de la comisia de sanatate?doamne,mai ziceam de la comisia de egalitatea de sanse,dar de la sanatate.chiar si asa trebuia sa se dezbata f repede in comisia de sanatate avand in vedere ca este vorba de persoane cu handicap.

 22. panga says:

  sai fie rusine domnului Boc daca ii trebuie sayt sasi faca din banii lui Romania moare de foame si el isi face saituri ari trebui obligati sa ne dea banii din urma din ianuarie

 23. Busila Paul says:

  cand se va aproba si va intra in vigoare aceasta lege?
  din ce luna vom lua indemnizatie marite?
  astept raspuns la aceste intrebari

 24. Pana la sfarsitul lunii aprilie a.c. se va dezbate in plen pe articole si respectiv se va da votul final in Camera Deputatilor – Camera decizionala, pentru Proiectul de Lege privind majorarea prestatiei sociale.

  Pana atunci trebuie sa solicitati parlamentarilor din judetul dumneavoastra sa voteze legea, indiferent de partidul din care fac parte!

 25. Ma bucur ca cineva se lupta pentru noi. In orice caz multe pers cu handicap sunt muritori de foame.
  Doamna Cristina va felicit pt tot ceea ce faceti pentru noi. Cu stima si respect Ciprian

 26. gabriela says:

  ma bucur ca cineva lupta pentru acesti oameni va felicit cu respect o mama din maramures

 27. gianina says:

  In sfarsit se gandeste cineva si la aceste persoane si la familiile lor.Ma intreb oare d-ni Parlamentari chiar cred ca se pot ei descurca macar o zi sa nu zic o luna macar cu aceasta indemnizatie care este mult sub nivelul de care au nevoie aceste persoane, pentru medicamente, de care spun ei parlamentarii beneficiaza gratuit ceea ce nu e adevarat, sunt multe medicamente care nu se elibereaza nici macar compensat dar mite gratuit, unde mai pui ca au nevoie de hrana, imbracaminte si multe altele de care un om sanatos nici nu poate gandi cate necesitati prioritare au aceste persoane defavorizate si din pacate umili si rabdatori asteapta sa se gandesca cineva si la ei, dar mai ales sa se si concretizeze ceva bun pentru ei.
  Va multumesc D-soara Ancuta ca existati si ca faceci ceva cat de mic si pentru aceste persoane napastuite, uitate de toti cei care s-au instalat in fotoliile caldute. Cu mult respect si D-zeu sa va binecuvinteze.

 28. elena says:

  Doamna Pocora, cu tot respectul cuvenit , va scriu cateva randuri. Eu si sotul meu suntem incadrati in grade de handicap, sotul gradul 1 permanent iar eu gradul doi revizuibil desi maladia de care suferim nu are la ora actuala nicaieri in lume leac, sunt chemata anual la comisie pentru revizuirea certificatului de parca maine as lua o aspirina si bubita de la calcai va trece , in afara de asta nu putem gasi nimic de munca , cine sa angajeze handicapati? ..nimeni…!!! Traim la cei aproximativ 30 de ani din indemnizatia de handicap si indemnizatia de hrana, asta este , noi ne-am resemnat, dar poate cineva se va gandi si celalalte mii de cazuri ca ale noastre , oameni care sunt tarati in comisiile de expertiza anual si pusi in penibil, suntem si asa batuti de soarta sa fim lasati sa ne traim putinul de viata care nea ramas cu demnitate… doamna Pocora poate stiti pe cineva care ar pute modifica ceva in sensul bun , legat de cei in situatia noastra …adica sa priceapa ca hiv- sida nu se vindeca si sa faca ceva in snsul ca sa nu mai fim chemati anual si pusi in situatia penibila de a raspunde ca nu..nu ne-am facut bine si nici ca am murit …!!! cu tot respectul va mutumesc pentru tot ceea ce faceti pentru persoanele cu dizabilitati. BRAVO de 3 ori !!!

 29. paliciu says:

  multumim tuturor celor care sprijina persoanele cu dezabilitati cat in privinta legi dupa guvernanti nostri sigur vom mai trebui sa asteptam cel putin o jumatate de an pana la aprobare ca iei au timp sa discute doar despre cresteri la impozite taxe si tva

 30. se incarca cam incet blogu`

 31. ionut says:

  Doamna Cristina am si eu o intrebare indemnizatia de insotitor obtional gradul grav va scadea si ea cu 25% va multumesc ca va luptatii pentru noi si astept un raspuns ,o zii buna

 32. Buna ziua.Doamna Cristina am si eu o antrebare va rog sami raspundeti.Un om cu handicap grav plateste inpozit pe pensie peste 1000de lei era o lege a intrat an vigoare sa nu.Va multumesc si astept raspuns ozi buna sa va dea dumnezeu sanatate sa va mai ocupati de noi ca suntem al nimanui.

 33. gabriela says:

  vreau sa intreb si din indemnizatia per cu handicap iau 15/%si din salariu de asistent se ia 25% vreau un raspuns cine stie va rog

 34. Gabriela,
  gasesti aici textul ordonantei http://blog.cristinapocora.ro/?p=1662

 35. @gabryela Persoanele cu handicap nedeplasabile si chiar cei cu handicap accentuat sunt practic imobilizati la domiciliu, este greu sa iasa in strada pentru ca nu au un mijloc de transport adecvat, o persoana care sa ii insoteasca si care sa fie afiliata la o confederatie. Doamna Hagianu de la Federatia sindicatelor asistentilor personali este afiliata la confederatia condusa de Hosu, urmand ca atunci cand este momentul sa se faca un efort special dar tot pe cheltuiala persoanei cu handicap si a familiei ca sa fie adusi in fata sindicalistilor grevisti.
  @STIOPU EMANUELA
  In Legea nr 448/2006 sunt reglementari exprese privind asigurarea invatamantului pentru persoanele cu dizabilitate si facilitati urmare amendamentelor venite de la Liga pentru persoanele cu handica, dar din pacate Ministerul Invatamantului nu a implement prevederile legii iar in proiectul actual al Guvernului s-a intervenit cu amendamente pentru a se da o rezolvare problemelor ridicte de dvs pe linie de invatamant. Privind gradul permanent pe rolul Comisiei pentru munca se afla o propunere legislativa a dnei deputat Sulfina Barbu care nu rezolva problematica reala a persoanelor cu handicap, dar s-.au depus amendamente de bun simt de catre Liga care sunt insusite de mine si de alti parlamentari inclusiv de dna Sulfina

  @Gabi Soarta persoanelor cu handicap este transanta prin vot politic de catre guvernantii de la putere.

  @Daniel Necsulescu Fiecare persoana cu handicap si membrii familiei lor ar trebui sa faca demersuri la deputatii din colegiul unde acestia au votat, indiferent pe cine au votat, pentru a-i face sa inteleaga situatia dificila a persoanei cu dizabilitate, pentru a le da votul in Parlament atunci cand se discuta acordarea unor drepturi. Din pacate sunt putin parlamentari care cunosc realitatea.

 36. pisica genica says:

  stiti cumva unde ne putem adresa(un organism international)care apara drepturile oamenilor cu handicap. Egalitatea de sanse strigata in gura mare de catre guvernul roman este o utopie in conditiile in care statul nu asigura un minim necesar pentru traiul , e mult spus decent al acestor oameni care nu pot face nimic sau aproape nimic pentru a se ajuta .Uniunea Europeana care ne conditioneaza cu atatea nu ne conditioneaza si cu asigurarea unor conditii de viata decente pentru semenii nostri care nu se pot descurca singuri din cauza problemelor de sanatate pe care le au.

 37. persoana cu dizabilitati says:

  Va multumim pt ca alaturi de doamna Gheorghiu va luptati pt drepturile noastre. Dar cred ca sunt slabe sperante sa se concretizeze ceva in contextul actual. Suntem in septembrie si inca nu s-a votat aceasta lege. Insotitorii persoanelor cu dizabilitati nu si-au primit salariul de 3 luni. Cum pot trai 2 persoane(pers cu dizabilitati si insotitorul) cu 293 ron pe luna. cand sunt facturi de platit, medicamente, hrana, etc?! Vine iarna si situatia va deveni crunta pt noi. Doamne ajuta!

 38. asist.personal says:

  Va rugam insistent si cu disperare!ridicati problema platii salariilor asistentilor personali.nu se vorbeste nicaieri nimic.primariile zic ca nu au bani.vine iarna…destul ca ne luase 25%nu ni se dau nici restul?ce putem face?noi nu ne putem abandona persoanele cu handicap sa plecam in alta tara.

 39. geta ispas says:

  am cancer de san, operata , ma descurc foarte greu, si cine stie cat mai ma descurc. la comisie mi-a dat handicap mediu ,revizuibil la un an . Ma intreb poate sa-mi mai creasca sanul in timpul anului ? Si de ce handicapul de a ramane fara san este doar mediu. mie mi-au dat o hartie si 30 de lei. au considerat ca imi ajunge. actele m-au costat mult mai mult si nu mai zic de drumuri … cine sa ne inteleaga si pe noi … poate … Dumnezeu sa ne ia mai repede .

 40. sunt o persoana cu handicap accentuat si nu stiu cum domnii de la conducere nu ridica problema noastra a pensiilor foarte mici de 234 roni pe luna suntem oameni dependenti de medicamente si dureri mai faceti ceva cu pensiile astea ca murim de foame chiar asa am ajuns sa ne luam zilele astea chinuite ca nu mai putem supravetui .suntem un chin.vai de capul nostru.sa manance si domnii de la conducere painea noastra numai o zi sa vada cum e???????de ce nu ne impuscati ca pe cainii vagabonzi ca noi suntem mai amarati ca ei.asteptam un ajutor sa putem supravetui.murim de foooooame. ajutatine daca nu mai bine sa murim.

 41. sunt o persoana cu handicap accentuat si nu stiu cum domnii de la conducere nu ridica problema noastra a pensiilor foarte mici de 234 roni pe luna suntem oameni dependenti de medicamente si dureri mai faceti ceva cu pensiile astea ca murim de foame chiar asa am ajuns sa ne luam zilele astea chinuite ca nu mai putem supravetui .suntem un chin.vai de capul nostru.sa manance si domnii de la conducere painea noastra.murim de fooooame . sa ne ajute cineva. vai de capul nostru

 42. Intimplator am citit parerile tuturor.E frustrant sa te gindesti ca,cauza ta e pierduta,pentru ca se spune sa nu ne pierdem

 43. Oare ce ne mai asteapta pe noi toti parinti si copii cu dizabilitati?Ne puteti comunica ultimilenoutati?Cu groaza astept ca guvernulsa ne atace si pe noi!Va rugam sa ne transmiteti tot ce se intimpla cu noi cei cu adevarat necajiti!

 44. angela elena says:

  buna.scriu ptr o matusa are o groaza de boli nu benificiaza de legea persoanelor cu handicap nu are un rinichi are cu inima si cu capul. are 6 diagnosticuri si e buna de munca.xce trebe sa faca?

 45. monica says:

  buna ziua am o prietena de 36 ani care sufera de atropatie psoriazica gr3/4 de 8 ani abia poate sa se descurce in casa sa o intretina .se intreaba cineva cum se poate descurca o persoana cu 234ron .noroc mult celor de la guvern sa ajunga si ei ca pers cu handicap

 46. lita george cristian says:

  degeaba i-ati criticat pe cei de la pdl caci nu sunteti nici cu un fir de praf mai bunu cu cei cu handicap. va aducefi amintew de noi doar cand sunteti in opozitie noi putem sa ne descurcam cu 234lei pe luna.

Raspunde