Cristina-Ancuța POCORA

Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie nu trebuie să mai aştepte în Parlament!

21 November 2011 ·

Până la sfârşitul acestui an, România trebuie să aibă o Lege cu pârghii reale pentru stoparea violenţei în familie!

 

            În cadrul unei şedinţe comune, Comisia pentru Egalitatea  de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi împreună cu Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi vor dezbate mâine, 22 noiembrie 2011, începând cu ora 14.00, la Sala Mihai Viteazu (P1), proiectele de Lege privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie aflate în portofoliul Comisiei (Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie – PL.x 662/2010, Proiect de Lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie – PL.x 845/2010 şi Proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie – PL.x 846/2010).

 

Această lege nu mai are timp să aştepte! Modificările la Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie sunt aşteptate de foarte mult timp şi consider că trebuie adoptate cât mai repede de Parlament. De aceea, am insistat să dezbatem legile cât mai urgent în cele două comisii reunite, indiferent dacă agenda de dezbatere are foarte multe alte legi care aşteaptă. S-a vorbit de prea multe ori despre traumele pe care le lasă în urmă violenţa în familie şi despre măsurile care trebuie luate faţă de agresor, de aceea cred că nu mai este timp şi trebuie să facem ceva concret pentru a frâna fenomenul violenţei în familie. Zilnic, mii de copii, femei şi bătrâni suferă datorită acestui flagel.  Cred că noi, parlamentarii, nu putem avea o manifestare mai potrivită cu ocazia zilei  de 25 noiembrie – „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”, decât adoptarea unei legi care sa spună: STOP VIOLENŢEI ÎN FAMILIE!

 

            Problematica prevenirii şi combaterii violenţei în familie s-a aflat constant în centrul preocupărilor Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, care a elaborat, de altfel, un proiect de Lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie (PL.x845/2010). Comisia a avut consultări cu organizaţii neguvernamentale, care se ocupă de problematica violenţei în familie, şi cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Inspectoratului General al Poliţiei şi ai Institutului Naţional de Statistică. Rolul acestor consultări a fost acela de a ne asigura că modificările actualului cadru legislativ (insuficient şi incomplet de altfel) sunt unele de profunzime, menite să asigure protecţia reală a victimei, crearea unui mediu familial lipsit de violenţă, a cadrului instituţional necesar fundamentării, elaborării, implementării, monitorizării şi evaluării de politici în acest domeniu, sensibilizarea deopotrivă a femeilor şi a bărbaţilor cu privire la acest flagel, dar şi adaptarea cadrului legislativ la cerinţele europene în materie.

Între măsurile concrete menţionez:

–       definirea mult mai clară a violenţei în familie şi a formelor de violenţă;

–       includerea unor mijloace specifice de drept civil, respectiv a ordinului de protecţie;

–       dezvoltarea unui sistem unitar de servicii specializate acordate atât victimelor violenţei în familie, cât şi agresorilor familiali;

–       informarea asupra drepturilor de care beneficiază victimele violenţei în familie.

 

Marcăm, în această săptămână, ziua de 25 noiembrie – „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”, recunoscând şi promovând, astfel, ideea că „drepturile femeii sunt drepturi ale omului” şi că violenţa de gen reprezintă  o încălcare a drepturilor omului care necesită intervenţia fermă a statelor.

 

În calitate de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, consider că, alături de celelalte manifestări consacrate luptei împotriva violenţei asupra femeilor, derulate deopotrivă de instituţii şi autorităţi publice şi societatea civilă, putem marca această Zi internaţională prin finalizarea dezbaterilor în Comisii şi supunerea spre aprobarea Plenului Parlamentului, a unui text legislativ complet, care să transpună în măsuri concrete şi eficiente principiul egalităţii de şanse şi să asigure, fără echivoc, respectarea drepturilor omului pentru fiecare femeie şi pentru fiecare familie.

Cred că problematica violenţei în familie transcede oricărei doctrine politice, iar asigurarea drepturilor fiecărui cetăţean, femeie sau bărbat, trebuie să fie un ţel comun, care să unească clasa politică într-un efort conjugat, reflectat prin susţinerea acordată în cadrul dezbaterilor ulterioare din Plenul Camerei Deputaţilor.

4 Raspunsuri la “Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie nu trebuie să mai aştepte în Parlament!”

  1. Gabriela Butnariu says:

    Astept cu nerabdare aceasta lege. Multi barbati ar trebuii inchisi, torturati si batuti asa cum procedeaza ei. Eu am trait asa ceva. Am stat impreuna cu copilul meu intr-un centru pentru abuz in familie. Anii au trecut, am iertat dar…. nu am uitat. Sechelele si traumele au ramas. Nu am reusit sa imi mai refac niciodata o familie de teama de a nu patii acelasi lucru. VIOLENTA. Repercursiuni grave fie ca este de natura fizica sau verbala. Respect deosebit. Felicitari pentru copilas.

  2. O initiativa care trebuie sa treaca odata. Foarte importanta este insa partea cu ambiguitatile. In Romania legile se dau in asa fel incat fiecare intelege ori ce vrea, ori ce poate dintr-un text de lege.

  3. […] fu executat   Ma uitam azi pe posturile TV si vedeam un Mircea Geoana pus in situatia de a fi inca odata prostanac. Azi noapte se culcase (inca) presedinte peste Senatul […]

  4. Diana says:

    Felicitari pentru modificarea acestei legi in una care sa ne ajute atit cit se poate!Ati luptat pt.aceasta lege,va multumim!A fost promulgata in data de 8 martie 2012,insa va putea fi aplicata doar dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.Ne puteti spune cind?Sintem multe femei in situatii limita,multe care suferim din cauza unor brute care ne terorizeaza.Multumim mult!

Raspunde