Cristina-Ancuța POCORA

Legea salarizării NEunitare a bugetarilor by Rovana Plumb mărește discrepanțele dintre nivelul minim și cel maxim de salarizare!

23 July 2015 ·

Guvernul Ponta a redactat proiectul Legii salarizării NEunitare a bugetarilor, care mărește discrepanțele dintre nivelul minim și cel maxim de salarizare. Majorarea salariilor bugetarilor este pusă sub semnul întrebării de lipsa de soluții din partea Guvernului pentru a susține măsura.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, promite o majorare cu 70% a salariilor bugetarilor, prin noua lege, începând de anul viitor, dar omite să spună cum va fi aplicată și etapizată.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, estimează impactul majorării salariilor bugetarilor la 10 miliarde de lei (peste 1% din PIB), care riscă să fie suportat din deficit – adică din datorii.

Teodorovici, în contradicție cu Plumb, spune că ”rămâne de văzut” dacă măsura se va ”petrece într-un an sau în mai mulți ani”.

Legea propusă de Guvernul Ponta crește raportul dintre salariul de bază minim și cel maxim din sistemul bugetar, de la 1 la 15 (prevăzut în Legea promovată în 2010) la 1 la 18.

Sporurile sunt scoase din salariul de bază, lăsând posibilitatea diferențierii în mod neunitar a veniturilor, diferit de clasele de salarizare prevăzute în lege.

Guvernul Ponta a realizat un nou copy-paste, după legea de salarizare din 2010, dar schimbă modalitatea de calcul a salariilor, renunțând la predictibilitate, și introduce arbitrariul în salarizarea publică.

Astfel, salariul nu va fi calculat după o metodologie clară, ci cuantumul va fi prevăzut într-o anexă specifică fiecărui domeniu de activitate bugetară (învățământ, administrație, sănătate).

Anexele vor putea fi modificare în parte, sau în totalitate, în funcție de interesul Guvernului.

Guvernul Ponta a amânat în fiecare an aplicarea Legii salarizării unitare din 2010, fapt care pune o dată în plus sub semnul întrebării intenția reală de a rezolva problemele de salarizare a bugetarilor.

Raspunde