Cristina-Ancuța POCORA

“MAI BINE PENTRU CEI MULTI!”

05 February 2009 ·

Legile prezentate mai jos reprezinta cateva dintre punctele de pe ordinea de zi a Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala pe care le-am dezbatut in aceasta saptamana.

Ceea ce vreau sa sesizez este atitudinea deputatilor PSD din comisie, unii dintre ei initiatori ai acestor legi.

 

Anul trecut au depus aceste legi in Parlament, le-au sustinut si le-au dezbatut la televizor si in fata oamenilor. Au plans greul acestor categorii sociale si au incercat sa se transforme in eroi salvatori. Pe atunci, erau in opozitie si vroiau puterea cu orice chip!

 

Acum, razand, si uitand de cei pe care i-au pacalit ca le vor rezolva problemele, voteaza pentru respingerea acestor legi. Sunt la putere si nu le mai pasa!

 

Din cele 11 legi de pe ordinea de zi,  initiate de catre parlamentari ai actualei coalitii guvernamentale, PSD-ul si PDL-ul le-au respins sau amanat pe toate!!! La fel vor face si in plenul Camerei Deputatilor, la votul final. Odata cu acest gest, sperantele celor care s-au increzut in promisiunile lor se vor narui!

 

Din pacate, am certitudinea ca aceasta lista se va completa saptamanal. Parlamentarii PSD si PDL au devenit, deja, doar simple masini de vot pentru Guvernul Traian Basescu si au uitat de unde si-au luat voturile…

 

  • Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea în vederea creşterii copilului

(Initiatori: PSD – Marian Sarbu, Minodora Cliveti….)

 

Propunerea legislativa prevede ca, de prevederile ordonantei, sa beneficieze si bunicii pe linie materna sau paterna; prevederile ordonantei sa se aplice si persoanelor care au nascut inainte de 31 decembrie 2005, care indeplinesc conditiile de acordare; angajatorul sa fie obligat sa asigure programe de integrare si perfectionare profesionala pentru persoanele care au beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, la revenirea in activitate a acestora..

 

  • Propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii

(initiatori: PSD –  Marian Sarbu, Dumitru Bentu, Minodora Cliveti, … )

 

Propunerea legislativa prevede ca, odata cu adoptarea acesteia, cuantumul alocatiei de stat sa fie 200 lei pentru toti copiii, fara a se mai face distinctie in functie de varsta acestora.

 

  • Propunere legislativă privind salariul minim brut pe ţară lunar, garantat în plată

(initiatori: PSD – Mircea Geoana, Marian Sarbu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Dan Mircea Popescu, Ioan Cindrea, Ion Radoi ….)

 

Propunerea legislativa prevede ca salariile sa nu fie mai mici decat salariul minim brut pe tara lunar, garantat in plata; salariul minim brut pe tara lunar, garantat in plata, sa fie stabilit anual prin negociere libera intre angajatori, reprezentati de confederatiile sindicale representative la nivel national, salariul minim brut pe tara lunar, garantat in plata pentru program normal de lucru sa nu fie mai mic decat cosul minim de consum lunar pentru o persoana; cosul minim de consum lunar pentru o persoana sa fie stabilit anual in luna septembrie pentru anul urmator de catre Guvern, la propunerea INS, cu acordul partenerilor sociali reprezentativi si sa fie publicat in Monitorul Oficial;  

 

  • Propunere legislativă pentru completarea art.77 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale

(initiatori: PSD – Dan Mircea Popescu, Viorel Stefan, Radu Catalin Mardare, Ion Florescu, Viorel Arcas)

 

Propunerea legislativa prevede ca la stabilirea punctajului mediu anual al persoanelor care au lucrat in conditii deosebite de munca sa se utilizeze stagii complete de cotizare prevazute de anexa nr.3 la lege, reduse corespunzator cu reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in tabelul nr.1 al articolului 42 din lege.

 

P.S. Promit ca voi reveni cu aprecieri pe aceasta tema dupa votul in plen!

Cuvinte Cheie:

Un Raspuns la ““MAI BINE PENTRU CEI MULTI!””

  1. […] deci deunazi pe un foarte interesant blog o chestie foarte interesanta. Si m-am gandit ca merita mentionata. Suna cam vag, nu […]

Raspunde