Cristina-Ancuța POCORA

Masteranzii au dreptul la indemnizaţia de creştere a copilului

26 May 2010 ·

Astazi nu am reusit sa ajung la protestul mamicilor din Piata Victoria deoarece pe agenda dezbaterilor din Plenul Camerei Deputatilor se afla o initiativa legislativa ce viza fix acest subiect. A trebuit sa stau si sa pledez cauza aici, la tribuna Parlamentului. Partea buna este ca initiativa legislativa a trecut iar mamicile care frecventeaza cursurile de zi ale unui master vor putea primi indemnizatia minima de 600 ron pentru cresterea copilului. Legea mai trebuie promulgata si APLICATA!

***

Mămicile sau tăticii care urmează cursuri cu frecvenţă de masterat în ţară sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, beneficiază de indemnizaţia de creştere a copilului.

Prevederea a fost adoptată astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, ca amendament  la proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului. Legea urmează să meargă la promulgare.

Textul adoptat vine să aducă o serie de clarificări la Legea 240/2009, care prevede că pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului doar persoanele care urmează cursurile la zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii.

Ministerul Muncii nu a aplicat legea pana acum în ceea ce le priveşte persoanele care urmează cursuri de master, invocând faptul că textul legii privitor la învăţământ preuniversitar şi universitar de zi nu este suficient de clar. Prin legea adoptată astăzi şi persoanele aflate la cursurile de master, cu frecvenţă la zi, vor putea primi indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului în cuantum de 600 lei pe lună.

Voi sustine constant familia si drepturile ei. Doar susţinând tinerele familii putem stopa scăderea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei şi abandonul şcolar!

dezbaterile aici: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.video?sursa=1 (dupa ora 2:13:50)

5 Raspunsuri la “Masteranzii au dreptul la indemnizaţia de creştere a copilului”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by marius1 and Bogdan Antohe, cristina pocora. cristina pocora said: Masteranzii au dreptul la indemnizaţia de creştere a copilului http://blog.cristinapocora.ro/?p=1690 […]

 2. Am descoperit o idee de legiferare:
  http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/05/in-atentia-parlamentarilor-romani.html

  Aparent nu pare ceva serios, dar asta ne-ar mai trebui, să rămânem şi fără cartofi.

 3. Gabi says:

  In sfarsit o veste buna ….mamele trebuie sa aiba o cultura, o educatie mai buna,….o astfel de educatie ar incuraja si copii sa studieze mai mult, sa doreasca mai mult pentru viitorul lor …….
  Genul acesta de masuri chiar sunt benefice…. 🙂

 4. felicitari! 🙂
  O veste buna pentru tinerii care studiaza… E un lucru firesc ca tara sa protejeze tinerii parinti.

 5. Alexandra Stroia says:

  Asta da, chiar este o veste buna.Ne bucuram sa avem printre noi, unul dintre putinii parlamentari care se gandesc la stimularea si dezvoltarea academica a tinerilor parinti. Felicitari, d-na deputat!

Raspunde