Cristina-Ancuța POCORA

Memoriu… cu tantari

14 August 2010 ·

Am primit mesajul de mai jos pe adresa de e-mail de la Camera Deputatilor. Pentru ca un parlamentar nu are parghii concrete pentru a interveni  in astfel de situatii, solicit, prin adrese oficiale, autoritatilor locale ialomitene abilitate(Prefectura, Directia de Sanatate Publica, Primarie) si autoritatilor centrale (Ministerul Sanatatii), sa ne explice exact daca suntem expusi riscurilor si ce  masuri s-au luat , sau se vor lua, pentru ca populatia sa nu fie expusa riscurilor.

*************

Buna ziua,

Ma numesc … si locuiesc in Bucuresti. Dar parintii locuiesc in judetul Ialomita, comuna Cosereni.

Daca in alti ani numarul tintarilor era mai redus, fiind, oarecum, suportabili, ei bine anul acesta au devenit agresivi !  

Am petrecut citeva zile de concediu. Seara, dupa ora 9, practic, nu mai puteai sta afara. Veneau hoarde si atacau. Noi, adultii, mai rezistam. In schimb, copiii, sint plini de intepaturi, unele, din cauza scarpinaturilor, umflindu-se destul de urit.

 In acesta situatie, coroborata cu informatii de ultima ora – http://www.ziare.com/europa/grecia/tantari-puratori-ai-virusului-nilului-de-vest-fac-victime-in-grecia-si-se-indreapta-spre-bulgaria-1034264 , http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/protejati-va-de-tantari-pot-transmite-boli-fatale-1034427 , si pentru a evita situatia de acum citiva ani, generata de virusul west nile,  va rog sa imi precizati ce masuri ati intreprins, sau veti intreprinde pentru a diminua sau elimina riscul infectarii locuitorilor judetului Ialomita cu acest virusa sau cu altele de acest fel, evitarea declansarii de epidemii de meningita sau, doamne fereste, mai grav, a deceselor provocate de bolile purtate de tiVa multumesc,

 P.S.: Vad ca in alte zone ale tarii autoritatile deja s-au mobilizat si au trecut la actiune: http://www.ghidulbacaului.ro/2010/06/starpirea-tantarilor-intarziata-de-proceduri/ ,in alte parti, inclusiv judetul Ialomita, s-au aplicat tratamente doar in zonele afectate de inundatii :  http://www.monitorulsv.ro/Local/2010-08-02/Insecticid-imprastiat-din-elicopter-peste-mai-multe-localitati-afectate-de-inundatii , http://www.ziare.com/slobozia/stiri-actualitate/tratamentele-aviochimice-impotriva-tantarilor-la-fetesti-s-au-efectuat-vineri-si-sambata-saptamana-trecuta-1445482 

 Tinind cont de faptul ca, in ultima perioada, si dovada o aveti mai sus, a plouat abundent, s-au creat premisele inmultirii fara precedent a populatiei de tintari in toate zonele judetului. De aceea propun extinderea tratamentelor la intraga suprafata a judetului.

P.S. nu am trecut numele petentului pentru ca nu am acceptul acestuia.

Cuvinte Cheie:
,

7 Raspunsuri la “Memoriu… cu tantari”

 1. Nu este vorba numai despre ţânţari. Din cauza alternanţei inundaţii caniculă, toate insectele sunt în număr foarte mare.

 2. …”toate insectele sunt în număr foarte mare”… riscurile de imbolnavire cresc, sistemul medical este incapabil sa ne mentina sanatosi…

 3. Păi şi ce ar putea să facă? Omenirea nu a inventat până acum o metodă de protecţie împotriva insectelor. Cele mai avansate metode sunt soluţiile cu hormoni de creştere pentru diferite specii de insecte care le blochează dezvoltarea, dar nici măcar aceste stropiri nu se pot face peste tot acolo unde se nasc insecte şi nici de fiecare dată când se încheie un ciclu de dezvoltare. În Bucureşti, pe marile bulevarde şi străzile principale, primăria a introdus pe timp de nişte maşini care stropesc spaţiul verde şi copacii… evident însă că astfel de metode sunt paleative şi nu soluţii. Adevărul este că omenirea încă nu a inventat o soluţie pentru astfel de probleme. Singura soluţie este să ne protejăm individual.

 4. Ca să nu spuneţi că acopăr pe cineva, domnia voastră, dacă aţi avea sarcina politică să rezolvaţi această problemă, ce soluţie aţi vedea? Să spunem că sunteţi şefa comandamentului de combatere a insectelor dăunătoare, cum aţi reuşi să salvaţi Bucureştiul (sau oricare oraş) de ţânţari, căpuşe, gândaci de bucătărie, păianjeni, tăuni, muşte şi ştiu şi eu ce insecte mai sunt deranjante…

 5. Biblio
  daca ma intrebi acum repede, in mod clar nu iti pot numi solutii tehnice.chiar nu e zona mea si nu ma pricep. dar exista oameni care au astfel de cunostinte si oameni care au responsabilitatea asta. important este ca oamenii care au responsabilitatea sa fie oameni care stiu cum se actioneaza, sau, macar, au consilieri astfel de specialisti. Cei din zona de sanatate publica au protocoale de actiune pentru astfel de situatii. vreau sa vad daca “subiectul nu ii suprinde”, cum se intampla pe la noi cu zapada, inundatiile…

 6. Gabi says:

  Da, chiar este o problema, noi mai rezistam dar pentru copilasi este un calvar …in oras ( Fetesti ) au stropit…. dar, ghinionul nostru la cateva zile au inceput ploile, apoi inundatiile si nu s-a rezolvat mare lucru.
  Apropo, citeam acum ceva vreme un articol….nu stiu daca este o rezolvare pentru noi :)) dar ….pentru Primarul Jerzy Szydlowski a fost
  ”O localitate din sudul Poloniei a găsit o soluţie ecologică pentru combaterea invaziei de ţânţari, aducând lilieci care se hrănesc cu astfel de insecte, anunţă primarul, Jerzy Szydlowski.
  De la începutul lunii iulie, autorităţile locale au distribuit 50 de cutii de lemn unde se adăpostesc liliecii, în schimbul sumei simbolice de cinci zloţi, 1,2 euro.
  “Specii mici de lilieci se pot adăposti în aceste cutii şi se pot hrăni cu ţânţari. Un singur liliac poate mânca 2.000 de ţanţari pe zi”, a explicat edilul.
  Ţânţarii s-au înmulţit în Polonia după inundaţiile care au afectat ţara în mai şi iunie.
  Szydlowski speră că această metodă ecologică va pemite evitarea produselor chimice.
  Potrivit specialiştilor, efectele vor fi vizibile de anul viitor, iar iniţiativa va permite şi menţinerea liliecilor, mamifere din ce în ce mai rare în Polonia.” una din solutii ar fi sa aducem lilieci ?!? :))

 7. […] 14 august, scriam aici, despre pericolul imbolnavirii cu diversi virusi transmisi de tantari si de alte insecte. Tot […]

Raspunde