Cristina-Ancuța POCORA

Ministerul Administratiei si Internelor se plânge că nu are bani de salarii, dar acordă sporuri grase pe sprânceană

06 April 2011 ·

Ii cer ministrului Administraţiei şi Internelor să explice de ce MAI acordă sporuri preferenţiale anumitor angajaţi, în timp ce anunţă că nu mai are bani pentru salariile a aproximativ 10.000 de angajaţi, acest fapt ducând la disponibilizări masive.

            Trebuie să ne explice domnul ministru Constantin Traian Igaş de ce se mai acordă majorarea de până la 50 la sută calcualtă la solda/salariul funcţiei de bază pentru personalul militar, poliţistii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei, penitenciare şi personalului civil care execută lucrari de excepţie sau misiuni speciale, potrivit art.15 din Anexa nr.VII la Legea cadru nr. 284 din 28 decembrie 2010. Îmi este foarte clar că o astfel de măsură nu are drept scop decât scoaterea din sistem a celor 10.000 de angajaţi ai MAI. Iar criteriile care vor sta la baza acestei decizii nu vor ţine cont de necesităţiele comunităţii, ci numai de interesele de gaşcă. Adică, cei care au fost angajaţi în sistem pe bază de nepotism, stau la birou şi învârt trei hârtii, primesc în continuare salariu de merit şi, evident, pe acest criteriu, nu vor fi afectaţi de concedieri, în timp ce chiar cei care îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu pe teren vor fi primii sacrificaţi. În condiţiile în care şi posturile de poliţie de la comune şi sate vor fi desfiinţate, cred că ne putem imagina unde va ajunge rata infracţionalităţii în România.

            În plus, faţă de această majorare de 50%, semnalez, aşa cum a facut şi Corpul Naţional al Poliţiştilor prin adresele nr. 681360/12.03.2010, 682337/21.10.2019, 3794249/21.02.2011, că această majorare se acordă în mod incorect şi ilegal aceloraşi persoane, în intervalul de timp 2009 – 2011, deşi nu are nicio bază legală în acest sens.

            Faptul că de acordarea acestor sproruri, prime sau majorări beneficiază aceleaşi persoane pe durata a peste doi ani de zile, de când PD-L este la putere, are ca efect important demotivarea puternică a întregului personal. Astfel, atât angajaţii care sunt recompensaţi sine-die, cât şi cei care nu intră în această categorie, nu mai au nici o motivaţie să-şi facă treaba cu responsabilitate. În consecinţă, ne putem lesne imagina cine pierde în acest caz, cine sunt cei maui afectaţi de deciziile aberante ale conducerii pedeliste.

            As vrea sa inteleg de ce ministrul Administraţiei şi Internelor a ales varianta concedierii zecilor de mii de angajaţi ai MAI, în loc să anuleze sporurile şi primele de care beneficiază un număr de angajaţi, în multe cazuri printre aceştia neregăsindu-se cei care au merite excepţionale în munca de teren. As dori sa stiu care sunt normele şi criteriile pe baza cărora se vor face aceste disponibilizări şi care este viziunea ministrului în ceea ce priveşte creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, în contextul în care se pregătesc disponibilizări însemnate dintr-un sistem şi aşa deficitar. De asemenea, ma intereseaza cum vor fi asigurate ordinea şi siguranţa cetăţeanului în mediul rural în 2011, dat fiind că angajaţii MAI se confruntă cu lipsuri majore privind logistica necesară desfăşurării activităţii şi dacă acordarea sporurilor constutuie unul din criteriile privind disponibilizările.

Toate aceste lucruri au fost adresate ministrului printr-o interpelare: interpelare MAI 6 aprilie 2011

5 Raspunsuri la “Ministerul Administratiei si Internelor se plânge că nu are bani de salarii, dar acordă sporuri grase pe sprânceană”

 1. Buna ziua stimata doamna deputat.
  Multumim pentru preluarea mesajelor noastre catre minister ramase fara ecou si va rugam sa sustineti si amendamentele noastre la Legea disponibilizarilor in MAI trimise ieri catre comisiile din camera care vor da aviz sau vor face rapoarte ca si comisia dvs.
  O sa va transmit si personal aceste documente asa cum le-am dat si deputatului de Galati dlui Victor Paul Dobre, care cunoaste foarte bine ministerul unde a fost secretar de stat, fiind si eu din Galati ca dumnealui.
  De asemenea, am o legatura si cu Ialomita, unde v-am vazut la cateva intruniri publice, eu fiind intre 2003-2005 adjunct al sefului Inspectoratului Politiei de Frontiera Ialomita, cu sediul la Fetesti.
  Daca mai aveti nevoie de “munitie” va mai trimit sau poate ne primiti la o intrevedere.
  Din comisia dvs. am mai fost la o emisiune cu dna fosta ministru Campeanu asta toamna cand se discuta de legea salarizarii bugetarilor si legea pensiilor.
  Va multumim de sustinere, va dorim numai bine si nu o sa uitam pe cine ne ajuta!
  Cu deosebit respect,
  Constantin Asofronie, vicepresedinte Corpul National al Politistilor,
  0743 014101, 0729 013141
  http://www.cnpromania.ro (ind. “mediatorul”)

 2. Aflu ca sunteti si dvs. din Galati, ceea ce imi va permite sa ne adresam mai usor, poate astfel vom reusi sa unrnim colosul MAI catre orizonturi mai bune si o viata mai buna pentru salariatii sai.
  Tot respectul!

 3. MANUE GOGOREANU says:

  buna ziua doamna deputat

  vreau sa va semnalez faptul ca h.g. pt. punerea in aplicare a legii este total incorecta si subiectiva.
  daca la puncte bune se cuantifica intreaga experienta la puncte negative se pun doar sanctiunile care nu sunt radiate.
  ex: un cadru militar/politist are 10 sanctiuni dar nu afla sub efectul niciuneia, el reprezentand chiar o problema pt sistem.
  un alt cadru militar/politist ARE O SINGURA SANCTIUNE DAR AFLANDU-SE SUB EFECTUL EI, ESTE DISPONIBILIZAT.
  CARE ESTE SCOPUL ATUNCI?

 4. Mihai says:

  De acord cu MANUE criteriile sunt incorecte. De ce trebuie concediat un politist care s/a imbolnavit a fost vina lui. E cumva un betiv sau un nenorocit pentru ca in timpul misiunilor efectuate in frig sau ploaie s-a imbolnavit? Cum este posibil sa dai afara un angajat care isi face datoria poate mult mai bine decat altii doar pentru ca este bolnav? Cred ca incalca drepturile omului… nu se poate ca o astfel de lege sa fie votata…
  Mergand pe aceeasi logica orice patron poate sa concedieze un angajat pentru ca s/a imbolnavit si a intrat in concediu medical!!!!

 5. […] interpelarea pe care i-a adresat-o ministrului, prin care ii ceream să specifice care sunt criteriile pe baza cărora se vor face […]

Raspunde