Cristina-Ancuța POCORA

Ministerul Muncii susține proiecte sociale, de sprijinire a tinerilor și a celor care lucrează în străinătate

18 April 2013 ·

Datorita intrebarilor primite din partea voastra am sa revin la o actiune mai veche desfasurata pe acest blog si anume, monitorizarea Ministerului Muncii. Este un minister pentru care fiecare categorie sociala are o intrebare, o problema care asteapta rezolvare. Din pacate insa rezolvarea acestor probleme tine de functionarea economiei, de banii existenti etc.

  • Ministerul Muncii are în lucru un pachet de măsuri pentru persoanele care primesc venit minim garantat și alocația de sprijin pentru familie. Acest pachet urmează să intre în vigoare în luna iulie și presupune majorarea ajutorului acordat.
  • Ministerul Muncii anticipează deja măsuri pentru calcularea unui ajutorul suplimentar pentru încălzire, stabilit în funcție de grupa de venituri și în funcție de datele care vor veni de la ministerul de resort referitoare la valoarea creșterii prețului la energie.
  • Ministerul Muncii este preocupat și de protejarea românilor care lucrează în țările Uniunii Europene. Aceasta presupune elaborarea unor proiecte și protocoale de colaborare, în așa fel încât românii să fie protejați și pe teritoriul acestor state. În acest sens, sunt deja încheiate protocoale cu țări precum Cipru sau Italia. De exemplu, dacă se întâmplă ca o persoană care lucrează în Italia să nu fie angajată în aceleași condiții cu o altă persoană din Italia, ea trebuie să fie protejată, prin cooperarea Inspecției Muncii din România cu Inspecția Muncii din Italia.
  • Integrarea tinerilor este un alt domeniu reglementat de Ministerul Muncii. În acest domeniu, legislația românească trebuie aliniată celei europene. Ministerul dorește introducerea unor Garanții pentru tineri, asigurarea ca orice tânăr să primească, în termen de trei luni de la încheierea studiilor, o ofertă de muncă sau posibilitatea de continuare a perfecționării profesionale.
  • În plus, Ministerul își propune îmbunătățirea legii referitoare la ucenicie, prin dezvoltarea formelor de ucenicie pentru cei care au absolvit ciclul gimnazial și pentru o așa-zisă practică într-o întreprindere la nivelul celor cu studii superioare pentru a putea căpăta aptitudini în domeniul respectiv, acest lucru urmând să se întâmple cu un ajutor din partea statului către angajatorul care face astfel de angajări. Astfel, în loc să fie plătit șomaj unui tânăr care a terminat facultatea, este mai bine ca acei bani să fie dați angajatorului.

Stiu ca imi veti reaminti imediat toate celelalte categorii sociale care sufera si care nu au fost mentionate in punctele de mai sus. Eu am initiat aici un proiect de transparenta si de discutii constructive. Elementele prezentate aici sunt, alaturi de cele despre care ati auzit-o pe doamna Campeanu vorbind, alte proiecte la care se lucreaza in minister. De asemenea, stim cu totii ca se actioneaza si in functie de banii existenti pentru fiecare proiect.

Va propun sa cerem la Guvern raspunsuri punctuale la  problemele dumneavoastra. De aceea astept aici, intrebari formulate cat mai clar, argumentate, pe care eu le voi adresa ministerelor.

2 Raspunsuri la “Ministerul Muncii susține proiecte sociale, de sprijinire a tinerilor și a celor care lucrează în străinătate”

  1. georgeta draghostin says:

    indemnizatia pentru persoanele cu handicap ere jumatate din salariul minim pe economi,acum este o suma fixa in care este si bugetyl complementar(230lei pentru gradul 2)de ani de zile nu a fost indexata,cind se va gindi cineva si la aceste persoane daca pot sa traiasca cu acest venit?

  2. Ce sanse au cei care au studii superioare in alte domenii decat agricultura sa aiba un job?

Raspunde