Cristina-Ancuța POCORA

Ministrul liberal Eugen Nicolaescu face reforma in sistemul de sanatate

02 October 2013 ·

Chiar daca nu este zona mea de specialitate, revin cu elemente de reforma din sistemul sanitar, pentru ca eu cred ca o reformare de substanta a sistemului medical inseamna rezolvarea multor probleme prezente si viitoare din sistemul  social.

Tot ceea ce este prezentat aici face parte din proiectul aflat in dezbatere publica,  prin urmare el este perfectibil.

***

 1. Modificări la Legea 95/ 2006 privind reforma sănătății

Principalele direcții

 • În domeniul medicinei de urgență, se introduce posibilitatea ca CPU (compartimente primiri urgențe) să intre în coordonarea UPU-rilor (unităților primiri urgențe), ceea ce asigură apropierea actului medical de urgență de cetățean, micșorarea transferurilor din zone periferice spre capitala de județ, creșterea capacității de salvare a vieții într-un timp cât mai scurt de la producerea evenimentului. Se prevede obligativitatea existenței defibrilatoarelor, în zone foarte aglomerate, care să asigure intervenții operative pentru cetățeni (așa cum se întâmplă peste tot în Europa).
 • Dezvoltarea centrelor de permanență și întărirea rolului medicilor de familie în a asigura consultații de urgență.
 • Introducerea rețelei spitalicești și de ambulatoriu pentru universitățilede medicină și farmacie și facultățile de medicină.
 • Gruparea tuturor programelor naționale de sănătate într-o structură de specialitate a Ministerului Sănătății, urmând ca acestea să fie astfel mai bine coordonate și unitar gestionate. (pentru a evita repetarea unor crize precum cea a citostaticelor de la începutul anului).
 • Reorganizarea și restructurarea Ministerului Sănătății și a structurilor de specialitate, în sensul posibilității creării de structuri organizate pe domenii și conduse managerial; reorganizarea structurilor și la nivel de teritoriu pentru îmbunătățirea calității serviciilor și diminuarea costurilor de funcționare.
 • Continuarea procesului de descentralizare prin trecerea de activități de la structurile deconcentrate ale Ministerului Sănătății către Consiliile Județene și prin transferarea de unități sanitare publice cu paturi către autoritățile administrației publice locale.
 • ANM va prelua activitatea de autorizare a farmaciilor și inspecția pe tot lanțul, de la import/ fabricație până la vânzarea cu amănuntul în farmacie.
 • Interzicerea reducerilor de preț acordate distribuitorilor și farmaciștilor cu mai mult de 20% din volumul desfacerilor.
 • Obligația de serviciu public pentru deținătorii de APP, distribuitori și unitățile de desfacere cu amănuntul.
 • Desfacerea medicamentelor prin minimum 3 distribuitori. Se separă activitatea de distribuție de cea de vânzare cu amănuntul.

Modificări care privesc organismele profesionale, la solicitarea acestora

 • Introducerea cardului profesional pentru medici, ceea ce creează premisele alinierii la normele comunitare.
 • Revizuirea prevederilor legale și actualizarea structurilor organismelor profesionale – medici și medici dentiști, pentru optimizarea activității de organism profesional. Presupune și întărirea rolului de control și supraveghere a profesiei.

 Citeste in documentul atasat  Ministrul Nicolaescu face reforma in sistemul de sanatate  despre:

2. Proiectul pilot privind statutul spitalelor

Urmărim scoaterea spitalelor publice din categoria instituțiilor publice bugetare, flexibilizarea cadrului lor de funcționare și încurajarea găsirii de soluții manageriale pentru o activitate mai eficientă…

3. Proiectul pilot privind creșterea veniturilor medicilor și echipelor medicale

Urmărește scoaterea profesiei de medic din categoria personalului bugetar, ceea ce constituie angajament asumat prin Programul de guvernare.

Urmărește creșterea veniturilor pentru medici și echipa medicală în două forme…

4. Răspunderea civilă a personalului medical (malpraxis) 

5.Pachetul de bază 

Introducerea pachetului de bază de servicii sanitare este un angajament politic pe care actualul guvern şi l-a asumat prin Programul de guvernare.

Raspunde