Cristina-Ancuța POCORA

Miting impotriva violenței asupra femeilor – „Indiferenta hraneste violenta”

21 November 2013 ·

Un eveniment pe care il sustin! Am facut acest lucru si  ieri, in cadrul conferintei de presa de la grupul PNL din Camera Deputatilor, cand am vorbit despre toleranta zero pe care trebuie sa o aratam fata de violenta in familie!

***

Organizatori: Asociatia Front, Centru Feminist „Sofia Nadejde”, Centrul Filia, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.),  E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) si Societatea de Analize Feministe AnA.

Eventhttps://www.facebook.com/events/546579812102951/?source=1#!/events/546579812102951/?source=1 

Mai multe organizatii feministe si pentru promovarea drepturilor femeilor vor organiza luni 25 noiembrie incepand cu ora 17.30, in Piata Unirii din Bucuresti, un eveniment stradal cu prilejul Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor.


„Indiferenta hraneste violenta” este sloganul cu care activistele pentru drepturile femeilor vor sa atraga atentia ca diversele forme de violenta cu care femeile se confrunta acasa, pe strada, la munca si in alte spatii continua sa ramana un subiect tabu, ținut sub tacere in spațiul public si insuficient asumat și sancționat de autoritatile Statului. Instituțiile cu atribuții in domeniu nu actioneaza suficient pentru sancționarea celor vinovați de acte de violența impotriva femeilor, nu au o strategie coerenta de prevenire si combatere a fenomenului și nu aloca resurse pentru protecția și recuperarea victimelor.

Violența domestica, violența sexuala, harțuirea sexuala si alte forme de violenta sistemica ca rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertații de reproducere și accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptațile care ingradesc viețile femeilor in mod special.

  „Fiecare femeie este pe cont propriu. Agresorul, in schimb, primeste constant cate o mana de ajutor. De la judecatorul care nu emite ordin de protectie in timp util. De la tribunalul care decide sa lase violatorii in libertate. De la politistul care nu intervine corespunzator. De la statul roman care nu este in stare sa asigure adaposturi si centre de asistenta. De la Legea Medierii care va oferi agresorului sansa nesperata de a-si cumpara nevinovatia. De la jurnalistul care face rating pe seama violentei, prezentand-o drept divertisment. De la toti cei care rad in hohote la bancuri cu viol. De la toti cei care gandesc « a meritat-o, sigur a facut ea ceva ». De la rudele, vecinii si prietenii care sfatuiesc femeia sa-l ierte ca sa nu se faca ea de rusine” – se arata in manifestul evenimentului.

 Lista de cereri ale organizatiilor nonguvernamentale:  

 • Statul trebuie sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste violenta asupra femeilor. 
 • Statul roman sa ratifice de urgenta Conventia de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei pentru Combaterea Violenței impotriva Femeii și a Violenței Domestice).
 • Politia, Justiția si sistemul medical sa fie institutii de suport real pentru victime. Reprezentantii institutiilor trebuie sa trateze victimele cu demnitate si profesionalism pentru a le incuraja sa aiba incredere sa raporteze agresiunea și sa depuna plangeri penale. 
 • Siguranta victimei sa fie axa prioritara pentru toate institutiile si in toate politicile de combatere si prevenire a violentei asupra femeilor. Bugetarea adecvata a politicilor publice privind prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor.
 • Protectie reala si imediata pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice prin emiterea si aplicarea ordinului de protectie in regim de urgenta. Agresorul trebuie dat afara din casa! Crearea de adaposturi, centre de urgenta, centre de consiliere juridica si psihologica.
 • Infiintarea la nivel national a unei linii telefonice unice, de urgenta, non-stop pentru asistenta imediata a femeilor care sunt victime ale violenței.
 • Gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violentei in familie si ale altor forme de violența.
 • Eliminarea tuturor formelor de violența asupra femeilor din infracțiunile aflate sub incidența Legii Medierii. Obligativitatea informarii asupra medierii si, mai ales, medierea in sine, dau inca un semnal de permisivitate fata de o fapta penala grava si i se creeaza agresorului conditii legale sa scape de pedeapsa. 
 • Infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.
 • Violatorii sa nu fie cercetati in stare de libertate si sa fie monitorizați ulterior ispasirii pedepsei.
 • Sa se acorde atenție sporita discursului public discriminator, limbajului motivat de ura și violenței fizice cu care se confrunta femeile cele mai marginalizate și vulnerabilizate: femei rome și din alte grupuri etnice minoritare, femei sarace, femei LBTQ, femei cu dizabilitați, lucratoare sexuale, mame singure, varstnice, minore din centrele de plasament ș.a.
 • Persoanele aflate in funcții publice, care susțin masuri extremiste, cum au fost unele declarații privind sterilizarea femeilor rome și a celor sarace, sa fie demise.
 • Pedepse aspre pentru traficantii de persoane in scopul exploatarii sexuale, o strategie reala pentru diminuarea prostitutiei si programe eficiente de protectie pentru victime. 
 • CNA sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment. 

Mitingul „Indiferenta hraneste violenta” va fi continuat incepand cu ora 18.30 de un eveniment dedicat comemorarii victimelor violentei in familie organizat la initiativa Fundatiei Sensiblu si a Asociatiei Transcena. Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor va fi marcata prin evenimente similare in marile orase din tara.

Manifestatiile publice din 25 noiembrie vor deschide seria de evenimente din campania „16 zile de activism pentru eliminarea violentei asupra femeilor”. Pe parcursul celor 16 zile vor avea loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare si alte actiuni care vor viza cresterea gradului de constientizare si de intelegere in randul publicului a diferitelor manifestari ale formelor de violenta asupra femeilor.

Raspunde