Cristina-Ancuța POCORA

Monitorizare proiecte (15-21 iulie)

22 July 2013 ·

Cluj: 220 de persoane infirme, sprijinite sa devina active pe piata muncii, printr-un proiect POSDRU (Agerpres – Vineri, 19 iulie 2013)

     -Un număr de 220 de persoane cu deficienţe fizice, senzoriale şi mentale vor fi sprijinite să devină active pe piaţa muncii, prin proiectul POSDRU intitulat ‘Dizabilitatea – o şansă, nu un handicap!’, pe care îl va derula, timp de doi ani, Direcţia Generală se Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, cu o cofinanţare asigurată prin Fondul Social European (FSE).

    -Valoarea proiectului este de 1.308.860 lei, din care 2% este contribuţia Consiliului Judeţean Cluj. Fundaţia Estuar – orientată spre servicii de consiliere, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală – este parteneră a acestui proiect, care are ca obiectiv general dezvoltarea profesională a unui grup de persoane infirme, precum şi schimbarea atitudinii sociale şi a percepţiei negative a angajatorilor privind persoanele marcate de un handicap.

 

Peste 900 de copii si tineri cu dizabilitati ajutati sa aiba acces la educatie si locuri de munca (Agerpres – Vineri, 19 iulie 2013)

     -Peste 900 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale au fost ajutaţi să aibă acces la educaţie şi locuri de muncă, precum şi la servicii de recuperare în cadrul unui proiect desfăşurat în perioada 2010 – 2013 de World Vision România.

Pe parcursul celor trei ani ai proiectului ‘Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiune Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest Oltenia’, copiii, tinerii, precum şi adulţii-părinţi au beneficiat de servicii de recuperare, consiliere şi formare.

 

RO TV: Creste numarul de beneficiari de venit minim garantat (Rador – Joi, 18 iulie 2013)

    -Din această lună,va creşte numărul de beneficiari de venit minim garantat – anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Este vorba despre aproximativ 50.000 de oameni în plus, după ce Guvernul a modificat criteriile de acordare a acesui ajutor. Numărul va creşte şi anul viitor.

    -Mariana Câmpeanu: Am dat o ordonanţă de urgenţă în care s-a mărit limita de venituri pentru accesul la venitul minim garantat şi la alocaţia de sprijin pentru copii, care este deja de o lună adoptată şi de luna aceasta se aplică, şi am făcut un apel la oameni să ştie că s-a mărit această limită, iar lista aceea este în revizuire, până în septembrie, pentru că ea va fi luată în calcul când se va da ajutorul de încălzire.

 

Câmpeanu: IMM-urile sunt solutia pentru reducerea somajului în rândul tinerilor (Mediafax – Joi, 18 iulie 2013)

    -Firmele mici si mijlocii reprezinta solutia pentru reducerea somajului în rândul tinerilor, o problema din ce în ce mai grava în România, în conditiile în care multinationalele angajeaza doar tinerii foarte bine pregatiti, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. “O problema din ce în ce mai grava este somajul în rândul tinerilor. O solutie pentru aceasta problema o reprezinta IMM-urile, care pot asigura locuri de munca pentru toti tinerii care vor sa munceasca în aceasta tara. Multinationalele angajeaza în general doar «vârfurile», tinerii foarte bine pregatiti”, a spus Câmpeanu, la o lansarea Cartei Albe a IMM-urilor. Ea a aratat ca sunt anumite zone unde somajul în rândul tinerilor ajunge la 25%.

    -În acelasi timp, ministrul Muncii a precizat ca exista în prezent o serie de programe nationale sau finantate din fonduri externe prin care firmele sunt încurajate sa angajeze tineri. “Banca Europeana pentru Investitii a hotarât sa ajute toti intreprinzatorii din IMM-uri cu facilitati pentru angajarea tinerilor. Bugetul alocat pentru acest program este de 6 miliarde de euro. Trebuie sa vedem cum încasam acesti bani în 2014 pentru ca va fi o concurenta foarte mare pentru atragerea fondurilor”, a spus Câmpeanu.

 

CEDCD: In Romania traiesc 700.000 de persoane cu dizabilitati, dintre care 80.000 sunt copii (Agerpres – Luni, 15 iulie 2013)

    -Aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în România, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit datelor statistice făcute publice luni de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). Preşedintele CEDCD, Mădălina Turza, a arătat că în Bucureşti sunt înregistraţi peste 6.000 de copii cu dizabilităţi şi cifra reală ar fi mai mare decât statistica oficială, deoarece ea reflectă numai copiii înregistraţi.

 

Seminarii pentru tinerii care dau examen de admitere la universitatile din Bucuresti, organizate de CSL (Agerpres – Vineri, 19 iulie 2013)

     -Cluburile Studenţeşti Liberale (CSL) demarează, vineri, proiectul ‘CSL îţi urează baftă la examen’, care are ca scop stimularea tinerilor în vederea formării profesionale şi dezvoltării personale, informează un comunicat remis AGERPRES.

Tinerii liberali susţin că generaţiile în curs de formare sunt, de multe ori, dezavantajate de mediul social actual, care le descurajează în realizarea proiectelor pe care acestea ar dori să le implementeze.

 

Proiect de constientizare a copiilor si autoritatilor locale privind efectele negative ale cersetoriei, finalizat (Agerpres – Joi, 18 iulie 2013)

-În cadrul proiectului ‘Unde începe cerşetoria se sfârşeşte copilăria’ au fost realizate în perioada martie-mai două chestionare, unul pe un eşantion de 600 de elevi cu vârsta între 8 şi 12 ani şi altul în care au fost chestionaţi reprezentanţi ai instituţiilor şi comunităţilor locale din cele şapte zone vizate de proiect – sectorul 5 şi localităţile Jilava, Murgeni, Hopârta, Cojasca, Dobârlau şi Braşov. ‘Mai puţin de jumătate dintre copiii chestionaţi au vorbit cu cineva despre minorii cerşetori şi riscurile la care aceştia se expun. Percepţia că familia influenţează decizia de a cerşi e mai puternică în rândul copiilor, 75,2% dintre ei considerând că părinţii sunt cei care-i trimit pe copii să cerşească’, a arătat Cătălina Florea.

mai mult aici: monitorizare 15-21

Raspunde