Cristina-Ancuța POCORA

Moţiune simplă: „PSD guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pe pentru cetăţean!”

05 February 2015 ·

Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor va depune săptămâna viitoare moţiunea simplă intitulată „PSD guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pe pentru cetăţean!”. 

Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal este acum mult mai puternic şi puterea lui va creşte! Folosim această forţă şi toate instrumentele parlamentare pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica ca PSD să îşi bată joc de cetăţenii acestei ţări, să guverneze doar pentru interesele sale politice şi financiare. Ce face astăzi PSD nu se numeşte guvernare ci ACAPARARE. Vor să pună mâna pe tot, în ciuda faptului că votul din 16 noiembrie ne-a arătat că oamenii aşteaptă altceva de la clasa politică iar noi, PNL facem lucrurile în acest sens. Îi punem PSD-ului în faţă o oglindă şi mai mare, în cară să se vadă toată opera lor.

Grupul PNL, va depune săptămâna viitoare prima moţiune simplă din această sesiune. Ea îi este adresată doamnei ministru Rovana Plumb, Ministru al Muncii şi se intitulează „PSD Guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pe pentru cetăţean!”

Subiectul moţiunii noastre are ca punct de plecare art. 5 al OUG 86/2014, prin care Guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în locul acestora, urmând să fie format, prin comasare, un mutant, şi anume Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială. Prin această măsură PSD încurajează frauda fiscală pe piaţa muncii şi corupţia în sistemul de asistenţă socială şi transformă Inspecţia Muncii şi Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială în anexe ale PSD-ului cu caracter de ajutor social pentru şomerii de partid.

PSD transmite clar că tot ce mişcă trebuie să aibă culoare politică, că nu mai rămâne niciun şef în funcţie, nici măcar în teritoriu, dacă nu are carnet PSD! Vor lucra în această instituţie nouă doar oameni care au “jurat credinţă sub steagul „PSD&aliaţii” sau “au binecuvântarea” jupânilor PSD din judeţe, sub oblăduirea unui secretar de stat numit politic, în defavoarea unui inspector general de stat.

Reamintesc că Inspecţia Muncii asigură exercitarea controlului în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, iar Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială are ca scop administrarea şi gestionarea plăţii beneficiilor de asistenţă socială.

Ne întrebăm care ar fi raţiunea să desfiinţezi o instituţie funcţională al cărei rol vizează controlul în ceea ce priveşte aplicarea reglementărilor generale şi specifice în domeniul relaţiilor de muncă pentru a înfiinţa această struţo-cămilă care se va ocupa de două domenii total distincte? Care alta decât una care priveşte interesul de partid al PSD şi dorinţa acestuia de a-şi subordona politic toate instituţiile statului, lucru inadmisibil într-o democraţie consolidată.

Vă dau un exemplu – Să nu uităm că Inspecţia Muncii are un rol decisiv în combaterea muncii la negru prin controlul tuturor categoriilor de angajatori, în legătură cu acordarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor faţă de salariaţii care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă. Numai în acest fel ar putea fi identificaţi cei 1,5 milioane de angajaţi la negru, la nivelul anului 2013, când  evaziunea fiscală din munca la negru la nivelul acestui an fiind de 4 miliarde de euro, conform Consiliului Fiscal. Tot în acest an, 2013, Inspecţia Muncii a dat amenzi de 18 milioane de euro pentru munca fără forme legale.

Plus, în contextul în care, potrivit ultimei raportări a Ministerului Finanţelor Publice, frauda fiscală pe piaţa muncii se ridică la 14,6% din PIB, adică aproape jumătate din încasările totale la bugetul naţional, acţiunea Guvernului de anihilare a Inspecţiei Muncii, una dintre instituţiile esenţiale în combaterea fenomenului, este un act iresponsabil.

Pe de altă parte Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială deși este o instituție nouă a reușit să devină unul din cei mai importanți actori instituționali în combaterea erorii, fraudei și corupției din domeniul prestațiilor sociale. Cu toții am susținut reducerea gradului de fraudare a sistemului de beneficii sociale, asistența socială să rămână plasa de siguranță a celor mai vulnerabili dintre cetățeni și nu sursa de înavuțire a celor mai abili în a găsi breșele legislative pentru obținere de beneficii nemeritate.

Să nu uităm episodele de la Constanța, prin care un primar PSD il ameninta pe ministrul muncii de la acel moment, dna Mariana Campeanu, sau cum ati solicitat tuturor primarilor sa returneze cele 3,3 milioane de de cupoane cu alimente de la UE, trimise catre populaţie la finalul lunii octombrie 2014, cu puţin înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pentru toate acestea, doamna Rovana Plumb trebuie să vină în plenul Camerei Deputaților și să ofere răspunsuri.

(imagini din conferința de presa)

 

Raspunde