Cristina-Ancuța POCORA

NU egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani!

11 February 2010 ·

Aici, sinteza discutiilor din cadrul comisiei: sinteza-dezbatere-egalizarea-varstei-de-pensionare1

si punctul de vedere oficial al ANES pe acest subiect:

Vârsta de pensionare pentru femei ar trebui să rămână la cea existentă în acest moment cu posibilitatea de a opta, la cerere, pentru continuarea activităţii până la 65 de ani, pentru persoanele care sunt apte, din toate punctele de vedere, să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu. Este foarte important ca în faţa opţiunii să nu existe obstacole (aprobări, birocraţie, etc) prin care angajatorul să constrângă angajatul să muncească până la 65 de ani. Aceasta este concluzia dezbaterii publice realizate astăzi de către Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.

 

 Dezbaterea a avut ca temă Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi”.

 

Discuţia a plecat de la prevederile cuprinse în Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, adoptat astazi de Guvern, conform cărora Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.”

 

Întâlnirea a scos în evidenţă decalajul/prăpastia dintre prevederile proiectului de lege şi realitate. Institutului Naţional de Statistică, instituţie capabilă să ofere foarte multe date, nu i s-au solicitat statistici sau anchete privind populaţia României, nivelul de trai, previziuni. Nici Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi nu i s-a cerut avizul în ceea ce priveşte impactul unor astfel de prevederi asupra femeilor din România. Guvernul abordează problema pensiilor într-o manieră strict contabilă şi mai puţin conectată la nivelul de trai, la diferenţele dintre societatea românească şi cele din alte state membre ale Uniunii Europene. Astfel:

·        nu există nici o prevedere expresă în directivele europene care să ceară statelor membre egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani;

·        speranţa de viaţă în România este mai mică decât în UE: în România (2008) speranţa de viaţă la bărbaţi era de 69,49 ani, iar la femei de 76,68 ani. În UE (ca medie) (2006) speranţa de viaţă la bărbaţi era de 75,84 ani, iar la femei 82,00 ani (sursa INS);

·        femeia din România nu a trăit şi nu trăieşte în aceleaşi condiţii ca şi femeia din alte state ale UE. În societatea românească, femeia are cel putin trei joburi pe zi: angajată, mamă, menajeră şi, eventual, dacă are părinţi sau socri, şi soră medicală;

·        sistemul nostru de servicii sociale este departe de cel european. De asemenea, gradul de dotare cu aparate electrocasnice, care fac mai uşoară viaţa femeii, este mult mai scăzut în România decât în UE;

·        inegalitatea pe piaţa muncii şi inegalitatea de salarizare. Femeile predomină ca angajate în sectoare slab remunerate: educaţie, sănătate. De asemenea, într-un procent covârşitor, ele sunt pe posturi de execuţie şi nu posturi de management.

 

Nu se poate impune egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi atât timp cât nu există egalitate de şanse şi de tratament în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi. În România vom putea vorbi despre egalizarea vârstei de pensionare atunci când vor fi create condiţii de egalitate reală între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte toate aspectele vieţii profesionale şi de familie. Înainte de a trece la egalizare în ceea ce priveşte vârsta de pensionare dintre femei şi bărbaţi, trebuie să aplicăm şi să respectăm directivele europene privind egalitatea de şanse şi de tratament. Trebuie luate în calcul de către Guvern în primul rând, promovarea de politici care să armonizeze viaţa profesională cu viaţa de familie.

 

Urmare a acestei dezbateri, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor va transmite Primului Ministru, Ministerului Muncii, Comisiilor pentru muncă şi protecţie socială din Parlament, sinteza discuţiilor de astăzi precum şi propunerile care s-au degajat

 

La această dezbatere au participat parlamentari din Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi din Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Maria Moţa, preşedinta Agentiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, Mihail Gondoş, adjunct Avocatul Poporului, Cristian Stănică, vicepreşedinte Institutul Naţional de Statistică, Corina Comşa, consilier Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, reprezentanţi ai sindicatelor – Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăţia, reprezentanţi ai patronatelor – Asociaţia Femeilor Antreprenor din România (Preşedinte – Maria Grapini), Confederaţia Patronală din Industria României, Patronatul Român, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale preocupate de această problematică – Centrul FILIA, Centrul de Resurse Juridice.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, deşi, a fost invitat nu a participat la sedinţa comisiei.

17 Raspunsuri la “NU egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani!”

 1. diana says:

  Maria Mota este de la Ministerul Muncii.

 2. Anca says:

  Felicitari pentru initiativa! Ma bucur desi nu pot sa nu ma intreb cum de ati devenit asa de activa in domeniul pe care am aflat ca il pastoriti, dupa un an de … “far niente”.
  E bine sa ganditi o strategie bine pusa la punct, si o campanie desteapta pentru a obtine succes. Cauza aceasta merita intreg efortul dar va trebui sa treceti de bariera ridicata de colegii dv parlamentari, cu sprijin larg al populatiei feminine. Lansati si o petitie on-line, si altele in judete cu semnaturi. Nu cred ca va puteti baza pe parlamentare, ele nu va vor ajuta pentru ca in partide se cam practica metoda: cine nu tace si nu face pe plac sefului, pleaca, adica nu vor mai fi nominalizate pentru alegerile viitoare. Contactati ONG-uri locale, care altfel nu sunt vizibile, bateti tara, creati oarece curent favorabil de media,…
  Mult succes

 3. Iata o mostra de ticalosie absoluta. E greu de crezut ca in secolul 21 discriminarea explicita mai poate fi prevazuta in lege. E adevarat, cei discriminati sunt barbati, asa ca nu-i pasa nimanui de ei. Vezi Doamne, ei nu participa la cresterea copiilor, nu muncesc in casa, nu fac aproape toate meseriile riscante, nu fac decat sa trandaveasca prin vreun birou si sa se uite la meci. Dar ce facem cu aia care fac multe din cele de mai sus (ca sa nu mai vorbim de multele femei care nu fac absolut nimic)? Pe ei cu ce drept ii fortati sa iasa la pensie asa de tarziu? De ce sa nu aiba si ei optiunea, ca femeile, sa iasa la pensie la ce varsta vor, poate chiar la 58 de ani? De ce?! Poate fiindca aveti nevoie de sclavi, ca sa mentina sistemul piramidal de pensii?

  Constitutia prevede egalitatea in fata legii. Ea nu contine un articol de forma: “cetatenii nu sunt egali in fata legii, pentru ca legea prevede drepturi si obligatii diferite pentru diverse categorii sociale, ca sa rectifice diverse inegalitati din viata sociala”.

  Dar bomboana de pe coliva e asta: cu un cinism extrem, se precizeaza in text ca barbatii mor cu 7 ani mai repede decat femeile. Cu toate astea, ies la pensie mai tarziu! Nu v-ar fi rusine?!

  In incheiere: tiganii muncesc mai putin ca “romanii” (fireste, nu din motive legate de etnie, de rasa, cultura s.a.m.d, ci din cauze sociale). Mult mai putin. Lor ce varsta de pensionare le fixati, nesimtitelor? 80 de ani?
  Multumesc, Cristina Pocora. M-ai ajutat sa iau o decizie in ceea ce priveste PNL. Atata vreme cat oameni ca tine vor fi in acest partid, el merita sa dispara, chiar daca alternativa e cea care este. La fel si voi meritati sa dispareti, la lada de gunoi a istorie, alaturi de toti cei care si-au batut de drepturile oamenilor si de egalitatea intre ei, clamand in acelasi timp ca pentru asta lupta.

 4. Si te asigur eu ca nu vei avea succes. Chiar presupunand ca le ia cineva mintile parlamentarilor si voteaza ticalosia asta, va fi atacata in justitie pana la CEDO, pe motiv de discriminare. Ti-o garantez.

 5. @diana
  In acest caz de ce ANES nu a avut textul de lege. De ce nu i s-a cerut avizul? De ce nu a reusit doamna Mota sa-si impuna mesajul?

 6. @anca
  Activa sunt din fire. Poate ca unele dintre initiativele mele nu au fost pe teme foarte interesante pentru media si atunci nu au fost mediatizate.
  Trebuie sa recunosc, pe de alta parte ca bataliile electorale consuma timp si energie, iar noi ca si politicieni avem si aceasta datorie.
  Multumesc pentru propuneri. Hai sa facem echipa!

 7. @ medusa
  voi insemna in calendar ziua in care mi-ai zis “bravo”.
  Dar mai avem mult de lucru! Daca impreuna nu vom avea actiuni care sa exercite presiune si sa determine guvernantii sa tina cont de ceea ce sustinem atunci…

 8. @jos sexismul
  nu te contrazic! si barbatii tr sa intre in aceeasi regula! Doar ca discutia s-a axat pe populatia feminina de aceea concluziile au fost in acelasi sens.

 9. @jos sexismul
  cred ca furia ta ar trebui indreptata in alta parte. spre initiatorul acestei legi nedrepte! noi incercam sa oprim prostia asta cu egalizarea la 65 de ani.

 10. Pai de ce s-a axat pe populatia feminina? Nu se cheama “Comisia pentru egalitate de sanse intre FEMEI si BARBATI”? Vrei sa ma convingi ca dai o ceapa degerata pe egalitate, si ca nu vrei doar privilegii legislative pentru femei?
  E simplu: mai fa o discutie, de data asta axata pe barbati, si propune sa iasa si ei la pensie la o varsta mai mica, ca femeile. Pe cat facem pariu ca nu vei face asta?

  PS: Legea cu iesirea la 65 de ani e mai dreapta decat legea care prevede varste diferite. Poate ca nu stii ce presupune dreptatea. In primul rand, presupune EGALITATE IN FATA LEGII. Legea nu trebuie sa ma trateze diferit fiindca sunt barbat, tigan, femeie, ateu etc. DISCRIMINAREA E NEDREAPTA. Oricat ai incerca acum sa o intorci, tu ai militat pentru discriminare la “Comisia pentru EGALITATE […]” Inca o data, pentru cine se face ca nu pricepe: acum, legea discrimineaza impotriva barbatilor, fortandu-i sa iasa la pensie mai tarziu cu 5 ani decat femeile! De ce nu ia atitudine Comisia pentru Egalitate de Sanse impotriva acestei discriminari care exista acum in lege?! Macar legea lui Boc elimina discriminarea.

  Rezum: problema ta, fiind la Comisia pentru Egalitate, ar trebui sa fie lupta impotriva discriminarii. Sa te vad cum lupti in zilele urmatoare impotriva discriminarii barbatilor, prin legislatia actuala care ii obliga sa iasa mai tarziu la pensie. Sa te vad.

 11. Inca ceva: pun pariu ca la marea voastra discutie nici macar o singura voce nu a propus egalizarea varstei de pensionare in jos, adica sa scada barbatii la varsta femeilor. Halal egalitate!

 12. Inteleg ca nu vrei sa faci pariu?

 13. Cocosatul says:

  Sa fim consecventi. In PNL nu au ce cauta BARONII si fostii securisti. Hai sa facem front comun: Sa-l inlaturam pe Morega, aici si acum, in timpul cel mai scurt posibil, definitiv si irevocabil. El deja are adeziunea data la PRM. Ce mai asteptam?
  Antonescu confirma: LA BRASOV A FOST VOT anti-ORBAN, nu pro-morega!?!?
  Invitat luni seara în studiourile Realităţii TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu a recunoscut public ruptura intervenită în ultima perioadă între el şi prim-vicepreşedintele partidului, declarând că “e posibil ca Orban să nu mai rămână în echipa mea, pentru că între noi este o divergenţă în acest moment“. Aşadar, avem încă o dovadă că, în data de 30 ianuarie a.c., la Poiana Braşov, membrii Biroului Politic Central nu au votat în favoarea lui Dan Ilie Morega, ci împotriva lui Ludovic Orban.

  Altfel spus, nu contează cât de comunist eşti, contează cine propune să fii demis

 14. Nici o postare nouă?

 15. o sa ne pensionam la 100 de ani, ca sa nu mai poata lua nimeni pensia

 16. @bibliotecaru
  nu mai poate omul chiuli! 🙂
  @jos sexismul
  am pus sinteza discutiilor. Ai fi pierdut pariul. 🙂
  @cocosatul
  cata dreptate ai! eu am un vot in Delegatia Permanenta!
  @lenjerie
  asta sa stii ca ar fi in acord cu spusele Guvernului care sustine ca in acest an o sa scada numarul pensionarilor. In acelasi timp, spun ei, ca vor incuraja pensionarile anticipate in sistemul bugetar…

Raspunde