Cristina-Ancuța POCORA

NU EGALIZĂRII VÂRSTEI DE PENSIONARE ÎNTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI!

17 June 2014 ·

Astăzi, 17 iunie 2014, am dezbătut, împreună cu colegii parlamentari din Comisia pentru muncă şi protecţie socială, o iniţiativă a Guvernului de modificare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Îmi exprim dezacordul total în ceea ce priveşte egalizarea vârstei de pensionare. În 2010 am reușit să impun amendamentul ca femeile să iasă la pensie la 63 de ani! Si astăzi susțin același lucru!

Este extrem de important să nu uităm că femeile, chiar dacă au un loc de muncă remunerat, se ocupă singure de activităţile casnice şi de îngrijirea copiilor, vârstnicilor şi persoanelor bolnave din familie. Având în vedere insuficienţa serviciilor de îngrijire a acestor categorii vulnerabile (în creşe, grădiniţe, azile, clinici), femeile sunt cele care preiau  aceste sarcini în cadrul familiei. Prelungirea vârstei de pensionare ar trebui să fie o opțiune, şi nu o obligaţie. Continuarea sau nu a activităţii profesionale trebuie să depindă exclusiv de voinţa şi, respectiv, de capacitatea persoanei de a-şi exercita meseria la parametri optimi, astfel încât cine doreşte să poată activa şi dincolo de o limită de vârstă stabilită oricum arbitrar.

Sunt de părere că vârsta de pensionare trebuie să rămână cea prevăzută de legea în vigoare. Drept urmare, am depus astăzi, în cadrul şedinţei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, amendamentul potrivit căruia femeile şi bărbaţii pot solicita continuarea raporturilor de muncă sau de serviciu, până la vârsta de 65 de ani, fără ca opţiunea acestora să fie îngrădită prin decizii şi proceduri administrative. Este vorba de acele meserii – medicină, magistratură, educaţie, cultură etc.– care permit desfăşurarea activităţii pe o perioadă mai îndelungată şi unde experienţa vine o dată cu vârsta.

De asemenea, subliniez că din partea Comisiei Europene există doar o recomandare în acest sens, și nu o directivă. Recomandările instituțiilor europene trebuie, în mod firesc, să fie adaptate realităţilor societăţii noastre.

Reîntoarcerea Legii unitare a pensiilor de la promulgare în Parlament, pe subiectul vârstei de pensionare, ar fi fost o bună ocazie de a corecta o mare nedreptate care s-ar fi făcut românilor. Astăzi am dezbătut subiectul în Comisia pentru muncă şi protecţie socială însă, aşa cum ne-am obişnuit, PSD-UNPR-PC au demonstrat, încă o dată, că nu pot fi obiectivi şi nu pot tranşa subiectul în interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă.

În loc să se gândească cum să-i mai exploateze pe cei vârstnici, Guvernul ar trebui să se concentreze pe politici active pentru a crea locuri de muncă pentru tineri. Aceștia vin cu entuziasm de pe băncile şcolii, doresc să-şi construiască o carieră și să-şi întemeieze o familie, însă dacă nu promovăm accesul lor pe piaţa muncii, viitorul ţării va fi grav afectat. Prioritatea guvernamentală trebuie să fie crearea de noi locuri de muncă, nu pensionarea la o vârstă foarte înaintată.

Raspunde