Cristina-Ancuța POCORA

NU toţi românii vor trebui să depună declaraţii de avere începând cu 2014!

28 August 2013 ·

Pentru ca se vehiculeaza informatia potrivit careia toți românii vor trebui să depună declarații de avere din 2014”  am sa prezint mai jos clarificarile aduse de Ministerul de Finante pe acest subiect:

“Declaraţia de patrimoniu şi venituri trebuie depusă doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscală şi care sunt supuse verificării fiscale demarată în urma descoperirii unor discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate. Depunerea declaraţiei se face doar la cererea organului fiscal. Prin urmare NU toţi românii vor trebui să depună declaraţii de avere începând cu 2014.

Formularul declaraţiei de patrimoniu şi venituri prevăzut în anexa proiectului de ordin postat pe site-ul MFP vizează strict acele persoane fizice care în urma unor verificări documentare prealabile amănuntiţe a tuturor informaţiilor deţinute şi obţinute de ANAF referitoare la veniturile declarate de acestea comparativ cu acumulările lor patrimoniale urmează să fie supuse unei verificări fiscale efective pentru că prezinta un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate.

Solicitarea depunerii acestei declaraţii de patrimoniu şi venituri nu se va face către toate persoanele fizice şi nici măcar către toate persoanele fizice independente supuse inspecţiei fiscale obişnuite, ci numai către acele persoane fizice care, în urma verificărilor prealabile, prezintă discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate.

Procedura de verificare a persoanelor fizice este deja prevăzută în Codul de procedură fiscală, la Capitolul 3, Art. 109^1 – Reguli privind verificarea persoanelor fizice, iar proiectul de Ordin nu face decât să definească conţinutul şi modelul propriu zis al declaraţiei de patrimoniu.

Prin urmare, aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei de patrimoniu este o măsură care completează ansamblul de acţiuni pe care Ministerul de Finanţe le desfăşoară în prezent în vederea combaterii şi diminuării evaziunii fiscale.”

 ***

Cred ca o astfel de masura ne va arata de unde au anumite persoane, care nu justifica prin cifra de afaceri sau alte surse de venit transparente, bani pentru mega nunti, mega petreceri, bani de aruncat in cluburi, bani pentru super vacante, parc auto, palate sau alte fitze.

Raspunde