Cristina-Ancuța POCORA

O gura de aer pentru mediul privat

16 July 2012 ·

Guvernul USL a adoptat o serie de măsuri care să asigure creştere economică, crearea de locuri de muncă şi echitate socială.

 O astfel de măsură este plata TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă. Este o măsură pe care Guvernul doreşte să o introducă în legislaţia fiscală de la începutul lunii august, urmând ca termenul exact să fie stabilit cu oficialii FMI și ai Comisiei Europene.

 Plata TVA către bugetul de stat la încasarea contravalorii facturii şi nu la emitere a fost solicitată frecvent de oamenii de afaceri, iar de-a lungul anilor au mai existat propuneri legislative de acest gen, care însă nu s-au concretizat. Guvernul USL vine în întâmpinarea mediului de afaceri cu această măsură, menită să elimine blocajul de lichidități din piață și să elimine mecanismele de rambursări fictive.

 

 Măsura adoptată de Guvern va aduce o gură de oxigen pentru firmele care au probleme cu lichidităţile, iar în cazul IMM-urilor ar putea face chiar diferenţa dintre faliment şi continuarea activităţii. 

 

Alte măsuri ce urmează a fi implementate de Guvern pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă:

–       eliminarea contribuţiilor la pensii, şomaj, şi la fondul de sănătate pentru toţi care angajează persoane aflate în şomaj, cu vârsta de sub 25 sau peste 55 de ani, pe o perioadă de un an. Facilitatea va fi aplicată pentru toţi întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă;

–       TVA eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE

–       plafon de deductibilitate crescut de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării;

–       scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţiile de plată achitate între 1.09 2012 şi 31.12.2012.

Un Raspuns la “O gura de aer pentru mediul privat”

  1. MARIAN says:

    doamna pocora nu e normal sa fie prag la referendum. orice referendum in lume se valideaza cu majoritatea celor care au constiinta si merg la vot. de ce sa sufar eu care merg la vot din cauza celor care stau acasa si asfel face jocul lui basescu? nu e corect fata de noi cei care avem constiinta si spirit civic si votam.

Raspunde