Cristina-Ancuța POCORA

o provocare pentru Elena Udrea – restul femeilor din Romania

08 February 2010 ·

In cadrul SUMMITULUI EUROPEAN AL FEMEILOR CARE OCUPĂ FUNCŢIA DE MINISTRU, desfasurat in 03-04 februarie a.c., la Cadiz (Spania), Comisia Europeană şi-a reînnoit angajamentul de a promova egalitatea de şanse şi de a adopta o strategie de egalitate între femei şi bărbaţi.

 

Liderii politici ai statelor membre UE şi-au luat angajamentul de a sprijini guvernele statelor membre şi instituţiile europene în acţiunile acestora de a asigura o participare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în toate domeniile de responsabilitate; de a sprijini guvernele naţionale şi instituţiile Uniunii Europene în promovarea de responsabilitate comună a bărbaţilor şi femeilor în domeniile interne şi de a contribui la accesul egal al femeilor şi bărbaţilor la posturi de răspundere şi de luare a deciziilor; de a-şi intensifica eforturile de identificare a obstacolelor care împiedică sau limitează participarea femeilor ca factori de decizie în domenii precum politica, economia şi societatea bazată pe cunoaştere; de a stimula guvernele statelor membre UE cât şi instituţiile UE să ia în considerare modificările normative posibile, inclusiv integrarea egalităţii de gen, cu scopul de a promova o participare mai echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul de luare a deciziei în toate domeniile de activitate.

De asemenea, a fost luat în dezbatere şi impactul diferit al crizei economice asupra femeilor şi bărbaţilor.

 

Liderii politici participanţi la lucrările summitului şi-au exprimat acordul pentru eliminarea şi prevenirea tuturor tipurilor de discriminare, eradicarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, promovarea egalităţii între femei şi bărbaţi în cadrul Acţiunii Externe şi în cadrul cooperării pentru dezvoltare a Uniunii Europene, avansarea şi emanciparea femeilor în întreaga lume.

 

 

P.S.  Din pacate, Romania nu a fost reprezentata de nici o doamna ministru! … Unii ar spune “la ce ne trebuie, nu exista sanse egale…?!” Eu zic doar ca ne pricepem sa tinem discursuri frumoase!

P.S. 2 Pentru cei interesati,  voi adauga aici agenda saptamanala a dezbaterilor de la nivel european. agenda-europeana

 

 

 

 

 

8 Raspunsuri la “o provocare pentru Elena Udrea – restul femeilor din Romania”

 1. tibi says:

  Aveti dreptate.Dar nici PNL-ul nu a prea promovat femeile-ministru atunci cand putea sa o faca.
  Poate data viitoare.

 2. Răspunsul meu este formulat încă de la începutul lunii:
  http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/02/political-empowerment.html

 3. @ tibi
  corect. cu toate acestea eu ma numar printre acele putine femei promovate de PNL cand a fost la guvernare. este adevarat pe postul de secretar de stat, dar oricum cred ca a fost o mare sansa care mi s-a dat la varsta de 27 de ani.
  Acesta este un proiect in care ar tr sa se implice toate femeile din politica si care sa intruneasca consensul tuturor partidelor politice.

 4. @ bibliotecaru
  trist … dar adevarat!
  cand crezi ca va veni momentul in care sa facem ceva in acest sens?

 5. Anca says:

  E adevarat ca PNL ne-a umplut de rusine in Europa nenominalizand nici o femeie ministru, dar nici cu celelalte partide nu mi-e rusine. Ori sunt prea putine femei in functii de prim rang, ori sunt dintre cele care nu prea au ce cauta pe acolo, ori nu sunt deloc.
  Daca s-ar fi prezentat la Cadiz, doamna Udrea ar mai fi spalat rusinea si ar fi facut o figura frumoasa.

 6. @ anca
  “daca s-ar fi prezentat”…. DAR NU A FOST ACOLO!

 7. Elena Udrea nu merita sa fie tratata asa pentru ca face niste lucuri extraordinare in tursim.

 8. @ Cristina
  Eu nu pot face nimic mai mult decât să militez pe bloguri pentru mai multe femei în zona conducerii partidelor (personal am mai mult încredere în femeile care conduc partide, pentru că, în general, au mult mai mult bun simţ decât bărbaţii). Dacă îmi permiteţi un sfat… Pe timpuri se făcuse un club al femeilor parlamentare… Cred că femeile ar trebui să treacă barierele partidelor politice şi să-şi apere propriile interese. Este nevoie de schimbarea mentalităţii, şi bărbaţii nu se vor da la o parte pentru a veni femeile.

  Poate că ar fi util un telefon doamnei Gabriela Creţu, domnia sa este foarte implicată puternic în impunerea respectării drepturilor femeii, este la curent cu legislaţia şi iniţiază/participă la diferite evenimente cu acest subiect.

  Nu uitaţi, electoratul este preponderent feminin, dacă femeile ar ţine cu femeile, s-ar impune în politică. Faptul că politica nu este dominată de femei are drept cauze, pe deoparte lipsa de implicare a femeii în politică şi, mai ales, faptul că femeile votează bărbaţi. Trebuie numai să motivaţi societatea în acest sens. Repet, eu cred că femeile în politică aduc un aer de normalitate deoarece au mult mai mult bun-simţ, calitate care este o pavăză împotriva deciziilor aberante (şi politica actuală este din ce în ce mai aberantă).

Raspunde