Cristina-Ancuța POCORA

OUG 2/2015 – OUG „26 dintr-o lovitură”

17 March 2015 ·

 “7 dintr-o lovitură” găsești doar în povești. În realitate avem 26 dintr-o lovitură. Victor Ponta e chiar mai tare decât croitorașul cel viteaz. Guvernul Ponta își permite orice, oricât,  “fără număr” și spune, în disprețul tuturor,  “26 dintr-o lovitură” – 26 de acte normative printr-o singură Ordonanță de Urgență. Trăim realități inimaginabile în care sfidarea Constituției, a legilor și a instituțiilor de către Victor Ponta a ajuns să nu mai fie știre.

 

Este încă un moment în care Avocatul Poporului trebuie să demonstreze că este Avocatul Poporului și nu al lui Victor Ponta. Este momentul ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională! Îi cer lui Victor Ciorbea să  sesizeze Curtea Constituțională cu această gravă agresare a Constituției și a Parlamentului de către Victor Ponta! 

Cu toţii putem observa cum acest guvern incapabil amână termene de intrare în vigoare a unor legi, lasă moștenire termene de aplicare pentru următoarea guvernare,  amână sau respinge dezbateri pe teme importante, care pot demonstra în mod clar ce face Guvernul condus de Victor Ponta, adoptă legi în mod tacit şi mai nou înghesuie mai multe ordonanţe de urgenţă, din domenii total diferite, într-una singură

Victor Ponta s-a gandit să facă el o șmecherie, că tot  sublinia Comisia Europeană, în raportul MCV prezentat pe 28 ianuarie, în mod expres, numărul mare de măsuri adoptate prin ordonanţe de urgenţă în locul proiectelor de lege.  Asta în conditiile în care, până acum, Victor Ponta si-a pus semnatura pe 250 de ordonanțe de urgență, pe care dacă le împărțim  la numărul de săptămâni scurse de la învestire, obținem, în medie, mai mult de două OUG pe săptămână.

 

Graba cu care Guvernul Ponta a adoptat OUG nr. 2/2015 nu ne mai surprinde, chiar dacă aceasta cuprinde 26 de ordonanţe de urgenţă din domenii care nu au nicio legatură între ele: de la măsuri din domeniul sportului sau culturii până la măsuri privind activitatea companiilor de stat. Erau toate aceste prevederi urgente, domnule Ponta? Nu puteau ele să fie promovate ca și proiecte de lege, eventual în procedură de urgență? Sau este prea complicat pentru dumneavoastră și miniștrii pe care îi aveți să veniți în Parlament și să susțineți 26 de proiecte de lege?

Dacă acest Guvern a fost capabil să dea o ordonanţă de urgenţă doar pentru a spăla de ruşine plagiatul domnului Ponta, dar a amânat până în iulie dublarea indemnizației deținuților politici, reglementată printr-un proiect de lege, înseamnă că orice anomalie a devenit firească în viziunea Prim-Ministrului.

Abuz și șmecherie sau România s-a aflat constant, în acești ultimi doi ani, „numai în situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată“, aşa cum spune articolul 115 din Constituţia României?

Eu, personal, merg pe prima variantă, în condiţiile în care guvernele Ponta au fost susținute în Parlament de o majoritate mai mult decât confortabilă (de la 65% în sus), astfel că puteau fi adoptate, fără emoții, proiecte de legi.

Nici argumentul celerității nu stă în picioare, dacă ne uităm că, atunci când au dorit cu adevărat, Ponta și oamenii săi au trecut fulger prin cele două Camere proiecte de lege propuse de Guvern.

În cazul OUG 2/2015, vedem la PSD o nouă tehnică de aprobare a proiectelor de ordonanţă de urgenţă, astfel încât, probabil, să nu mai poată fi acuzat ca adoptă pe bandă rulantă astfel de acte normative.

În mod special, actul normativ are şi un nume care nu atrage atenţia în vreun fel: Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri.

Ei bine, domnule Prim Ministru, dacă aţi dorit ca, prin aceasta tehnică să camuflaţi numarul mare de OUG-uri cât timp acestea nu vor mai fi contabilizate fiecare în parte ci într-o singură ordonanţă de urgenţă, nu ne-aţi păcălit! Nu cred că veți păcăli nici Comisia Europeană!

De aceea, vă cer, domnule Prim Ministru, măcar pe ultima sută de metri, să terminaţi odată cu toate tehnicile politicianiste, șmecherești și chiar ilegale pe care le folosiţi, să încetaţi cu minciuna, șmecheria şi demagogia şi să guvernaţi pentru şi în folosul cetăţenilor acestei ţări, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora şi nu pentru clientela de partid.

Raspunde