Cristina-Ancuța POCORA

OUG privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor este discriminatorie și loveste in familie

08 April 2011 ·

Consider Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor ca fiind discriminatorie și nocivă pentru familie, mame și copii. De aceea, asa cum am mai spus, am depus o serie de amendamente la Comisia de muncă din Camera Deputaților, unde textul legislativ a intrat în dezbatere pe fond.

Este vorba de o serie de modificări esențiale, care, în primul rând, pun ceea ce propune Guvernul Boc în acord cu reglementările existente deja, cu Codul Familiei și cu prevederile internaționale la care România este parte. Se pare că reprezentanții arcului guvernamental PD-L, UDMR, UNPR și minorități ignoră legislația actuală dacă aceasta îi împiedică să ia deciziile care le convin pentru interesul de grup, în detrimentul interesului cetățenilor acestei țări.

Amendamente:

Trebuie eliminată sancţionarea părintelui prin obligarea acestuia de a lua  concediu fără plată pentru a-şi creşte copilul de la 1 an la 2 ani, dacă, potrivit legii propuse de Guvernul Boc, alege inițial să stea doar un an acasă. Opțiunea inițială pentru un an de zile se poate dovedi în timp nepotrivită pentru copil. Nu trebuie să sancționăm cu trecerea în concediu fără plată timp de un an de zile a părintelui care alege să-și îngrijească copilul renunțând la muncă. Motivele pot fi multiple, iar impunerea unei astfel de reglementări este discriminatorie. Propun ca părintele, în cazul in care dorește să mai stea un an acasă în concediu pentru creșterea copilului, cu primirea indemnizației corespunzătoare, să poată opta pentru această variantă, cu anunțarea din timp a angajatorului, respectiv cu 30 de zile înainte.

Un alt amendament important se referă la cazurile înregistrate, create de confuzie și de interpretarea eronată a legilor. După ce am reușit să reglementez ca și elevele și studentele să beneficieze de indemnizația pentru creșterea copilului, mi s-au semnalat o serie de cazuri de deficiențe în aplicarea acestor prevederi. Astfel, o parte dintre tinerele mame care urmează cursurile unui master, de exemplu, au fost excluse de la plata acestei indemnizații în mod greșit. De aceea, am introdus ca amendament la OUG 111/2011, prevederea potrivit căreia vor beneficia de indemnizația de creștere a copilului persoanele care frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă şi de masterat, precum şi ale învăţământului postuniversitar, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale.

Prevederile se aplică și pentru persoanele care urmează aceste forme de învățământ atât în țările membre ale Uniuniii Europene, cât și pentru cele din afara UE. Aceste modificări sunt necesare pentru a se elimina interpretările și confuzia privind formele de învăţământ pre şi post reforma Bologna, care ar putea elimina de sub efectul legii anumite categorii de persoane.

În plus, consider că, pentru stabilirea indemnizației lunare care se acordă pentru creșterea copilului, trebuie să se revină la nivelul cuantumului de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400  lei. Este necesară flexibilizarea modalităţii de acordare a drepturilor aferente creşterii copilului, precum şi reunirea acestora, astfel încât să fie înlăturată orice formă de discriminare sau de tratament discriminatoriu. Revenirea la cuantumul de 85% se impune pentru a se putea asigura condiţii mai bune de viaţă pentru copil şi mamă, aceştia având nevoi specifice situaţiei în care se află.

Alt amendament prevede că nu numai copilul născut, ci și cel conceput, începând cu 1 ianuarie 2011, se bucură de drepturile legii. Orice reglementare care se referă la  copil trebuie cunoscută  din vreme, astfel încât decizia  viitorilor părinţi să poată fi asumată în cunoştinţă de cauză. Altfel,  se introduc prin lege  discriminări, precum şi  un tratament  discriminatoriu,  funcţie de data naşterii copilului şi nu de data conceperii acestuia, așa cum este prevăzută și de Codul familiei.

Fac un apel la organizațiile neguvernamentale de profil să susțină corectarea Ordonanței de Urgență propusă de Guvernul Boc, pentru a proteja familia și pentru a da o șansă la viitor României. Actuala administrație a coaliției PD-L, UDMR, UNPR și minorități acționează de mai bine de doi ani de zile împotriva interesului cetățenilor acestei țări. Este de neînțeles cum aceste decizii anti-românești pot fi luate cu atâta seninătate, în dispreț față de legile țări, de normele internaționale la care România este parte.  

Toate amendamentele sunt aici.

7 Raspunsuri la “OUG privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor este discriminatorie și loveste in familie”

 1. 🙂
  Bebeluşul e atât de haios că nu mă mai pot concentra pe restul…

 2. adriana says:

  stimata doamna pocor vreau sa va intreb si eu daca se poate ce stiti de noa lege cu privire la persoana cu handicap in care asistentul personal nu mai exista si urmeaza sa fie inlocuit cu sintagma asistent informal ce stiti de acest lucuru puteti impiedica sau aduce amendamente pe aceasta lege?
  din cate stiu eu guvernul urmeaza sa asume raspunderea pe aceasta lege odata cu plafonarea salariilor profesorilor.
  astept cu infrigurare un raspuns poate dws aveti cunostinrta ce contine aceasta lege care cu siguranta vine sa termine definitiv persoana cu handicap si asistentul personal al acestuia.

 3. […] spune ca nu exista nimic mai urat decat un politist corupt, un slujbas al legii care desi e pus sa o protejeze, el insusi o incalca. Ei […]

 4. Cristina, daca ai vreun banner pentru blogul tau, vrei sa mi-l dai ca sa ti-l postez pe blogul meu, asa cum are Diana?

 5. […] Anul trecut am facut parte dintr-o delegatie a TNL Braila, pe vremea cand eram membru in acel birou, in Republica Moldova. Scopul nostru a fost de a ajuta partidele de dreapta din R.M. sa se bata cu Partidul Comunist. A fost o campanie interesanta, am mers prin mai multe raioane ale Moldovei etc etc, acum nu vreau sa reiau firul actiunii. […]

 6. […] Ministrul Mediului, Verestoy Attila, alaturi de cel al Sanatatii, Attila Czeke, au conceput o noua taxa ce va fi aplicabila cat de curand, daca va trece de votul comisiilor de specialitate, respectiv Comisia de Sanatate si cea de Mediu. Taxa de care vorbim se refera la impozitul aplicat pe apa de dus folosita la spalatul pe cap zilnic. In acest fel se doreste stimularea consumului de produse de igiena corporala mai buna calitativ, care sa nu mai permita populatiei sa foloseasca in exces apa calda pentru a se spala. “Taxa pe matreata“, cum va fi ea denumita, va duce la scaderea consumului de apa, cresterea rezervelor strategice de apa potabila, economisirea unor sume de bani importante pentru romani, si implicit la o sanatate mai trainica a poporului roman. […]

 7. clara says:

  Buna ziua,

  Sunt o mama direct afectata de modificarile impuse de OUG 111/2010, in sensul ca am conceput copilul inainte de a sti de aceasta ordonanta si o sa-l nasc in 2011, “beneficiind” de prevederile acesteia, care ma vor obliga sa stau cu bebe acasa doar 1 an in loc de doi (sunt una dintre putinele mame care ar avea dreptul la o indemnizatie mai mare de 12 milioane). Vreau in primul rand sa va multumesc pt sustinere!
  Din pacate am vazut pe site-ul Camerei Deputatiloc ca marti 12 aprilie s-a dat raport favorabil ordonantei in Comisia de munca. Credeti ca mai avem vreo sansa ca in plen sa se respinga aceasta ordonanta sau macar sa fie amanata pt 1 octombrie 2011?
  In al doilea rand, va rog mult daca se poate sa apara pe site inregistrarea video de la sedinta de marti a Comisiei de munca si protectie sociala, ca sa vedem si noi ce au avut de spus cei din arcul guvernamental care au votat in favoarea ordonantei. E vorba despre dreptul la informatii de interes public. Alte comisii am vazut ca deja au postat inregistrarile vido sau procesele-verbale de la sedintele de saptamana asta!

  Mai vreau sa va intreb daca stiti cumva la ce se refera faptul ca saptamana viitoare tot in Comisia de munca se va afla pe ordinea de zi anumite modificari la HG 1.026 ce priveste aplicarea OUG 148/2005? Despre ce este vorba?

  Cu multumiri, Clara

Raspunde