Cristina-Ancuța POCORA

Pacatul generalizarii

16 November 2010 ·

 Am citit cu interes articolul urmator:

http://verticalnews.ro/romancele-si-politica-va-avea-romania-un-presedinte-sau-un-premier-femeie/

Dupa cum vedeti, mi-am exprimat si eu un punct de vedere referitor la subiect, un punct de vedere pe care ma simt datoare sa-l detaliez. Mai ales pentru ca am ramas pur si simplu uimita de reactia doamnei Aurora Liiceanu, care afirma ca „Viaţa politică pentru femeile de la noi este o vitrină, un ascensor, este ca fotbalul pentru ologi. Fizicul sau tupeul te duc, ca femei, la succes. Nu capul”.

Imi vine greu sa cred ca o doamna de talia domniei sale poate gandi astfel. Poate ca declaratia domniei sale era, initial, ceva mai lunga, mai explicita, si continea mai multe nuante.

Nu cred ca putem generaliza: toate femeile politician sunt neserioase, asa cum lasa sa se inteleaga doamna Liiceanu. Realitatea o contrazice cu putere. Sunt femei care ocupa posturi de consilier local sau judetean, de primar, de prefect, de europarlamentar, de deputat si senator, femei destepte, nu neaparat frumoase sau avand singura “calitate” de a fi la “toarta” unui barbat influent. Femei care muncesc cu seriozitate acolo unde sunt si care si-au sacrificat mult din viata personala pentru a castiga posturile pe care le ocupa. Nu pot sa nu ma intreb daca doamna Liiceanu are aceeasi parere si despre femeile manager de succes, care au facut cariera in afaceri? In domenii grele, cu responsabilitati uriase, de sute milioane de euro? Si lista poate continua. 

Reactia doamnei Liiceanu e cu atat mai dureroasa cu cat domnia sa este formator de opinie, femeile din Romania ii citesc cartile, punctele de vedere exprimate in publicatii, o urmaresc la emisiunile televizate. Da, este adevarat, sunt in politica femei care au razbit datorita fizicului, tupeului si nu capacitatilor intelectuale. Da, sunt femei care se agata de un barbat influent pentru a castiga notorietate, pentru a parveni. Dar nu toate. Ci mult mai putine decat avem impresia, din cauza “zgomotului” din jurul acestora, care acapareaza spatiile de emisie si paginile ziarelor…

Timpul va cerne graul de neghina, votul de asemenea. Dati-mi voie sa cred ca femeile care aleg sa-si faca o cariera in politica vor fi respectate pentru ceea ce fac, nu pentru felul in care arata.

Cuvinte Cheie:
, ,

Un Raspuns la “Pacatul generalizarii”

  1. elena pastor says:

    Subscriu

Raspunde