Cristina-Ancuța POCORA

PDL trateaza institutia Parlamentului ca pe propria mosie

19 April 2011 ·

Din ce în ce mai multe piese de puzzle încep să se adune şi să compună imaginea unei Românii dictatoriale. Că administraţia pedelistă a acaparat toate structurile statului şi că sfidează legile ţării după bunul plac, nu mai e nici o surpriză. Ceea ce este însă şi mai grav este subminarea rolului esenţial pe care îl are Parlamentul într-o societate democratică. Pentru că un sistem democratic nu poate exista în absenţa Parlamentului.

Am să mă refer acum la blocarea accesului dascălilor şi a altor cetăţeni la şedinţa de luni din Camera Deputaţilor când Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe legile privind salarizarea profesorilor şi Codul de Dialog Social. Iată ce a declarat preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase: “În ceea ce priveşte participarea la plen, conform regulamentului, trebuia depusă o cerere, iar accesul este în funcţie de numărul de locuri pe care îl avem noi la dispoziţie şi nu a existat nicio cerere”.
Îi amintesc doamnei Anastase că, potrivit Constituţiei României, art 68, alin (1) “şedintele celor două Camere sunt publice”, iar alin (2) “Camerele pot hotărî ca anumite şedinţe să fie secrete”.

În ceea ce priveşte Regulamentul Camerei Deputaţilor acesta prevede foarte clar la art. 139 că “şedinţele Camerei Deputaţilor sunt publice şi se difuzează on-line, în afara cazurilor în care, la cererea preşedintelui sau a unui grup parlamentar, se hotărăşte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, ca anumite şedinţe să fie secrete.” În plus, conform art 140, “cetăţenii pot asista la lucrările Camerei pe baza unor permise de acces distribuite la cerere, în ordinea solicitării de către cei interesaţi, în limita locurilor disponibile în lojile destinate publicului”.

Adică, pe înţelesul tuturor, vine cetăţenul la intrarea S2, dinspre Parcul Izvor, se duce cu buletinul la ghişeul special amenajat şi solicită un permis de acces pentru a urmări lucrările din plen. În mod normal, acest lucru ar trebui rezolvat în câteva minute, urmând ca cetăţeanul să fie însoţit de angajaţii Direcţiei de Ordine şi Pază până la lojile sălii de plen. Deci, nu e vorba de vreo solicitare adresată în scris conducerii Camerei Deputaţilor. Iar cine a văzut măcar o imagine tv cu sala de şedinţe şi-a putut da seama că sunt locuri foarte multe în lojile destinate celor care vor să asiste la lucrările din plen. În consecinţă, ceea ce s-a întâmplat luni la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost clar un abuz. O încălcare flagrantă a drepturilor cetăţenilor stipulate atât în Constituţia României cât şi în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Frica de proteste este cea care i-a determinat pe pedelişti să blocheze accesul profesorilor la asumarea răspunderii. Probabil premierul Boc nu-şi mai suportă cetăţenii, nu se mai simte bine decât dacă e înconjurat de oamenii săi.

Vă invit să faceţi un exerciţiu de democraţie şi să veniţi la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi apoi să-mi împărtăşiţi din experienţa dumneavoastră.  Programul îl găsiţi pe www.cdep.ro.

2 Raspunsuri la “PDL trateaza institutia Parlamentului ca pe propria mosie”

 1. Nicu Bazga says:

  Reinventarea democratiei (sau a “democratiei”, cum preferati!), s-a facut o data cu evenimentele din 11 septembrie.Pe noi nimeni nu ne-a intrebat.
  Tema in sine ar trebui sa comporte o serie intreaga de dezbateri publice, dezbateri care nu s-au facut si nici nu se vor face, datorita lipsei de interes al celor care intr-un moment, sau altul s-au aflat si se vor afla la putere.
  Gestul Robertei Anastase nu este decat un umil episod al, de fapt, continuarii sfarsitului democratiei asa cum o stiam si, inca, o speram noi, astia mai naivi!
  Desi as dori foarte mult sa ma insel, mie mi-e teama, doamna Pocora, ca nici dumneavoastra (vorbesc aici de hibridul USL), o data ajunsi la putere, nu veti da dovada de mai multa democratie decat astia de acum.
  Desigur ca, asa cum e corect, personal acord credit celor pe care-i stiu, mai degraba decat celor pe care nu-i cunosc.
  Mie grav mi se pare nu lipsa de calitati democratice si aritmetice ale unei foste Miss, ci sfidarea statului de drept prin nerespectarea de hotarari judecatoresti.
  Aici e cheia si necazul si aici trebuie sa mai salvati ce se mai poate salva cu mica putere pe care o aveti in calitate de membru al opozitiei!
  Sper sa reusiti sa faceti ceva!Pana la urma speranta moare ultima!

 2. Ramona says:

  Cand apare Guvernul bok in Parlament, sedinta este ca o piesa de teatru care se joaca cu casa inchisa. Adica lumea vrea sa vina la spectacol, dar nu mai sunt locuri.

Raspunde