Cristina-Ancuța POCORA

pensiile si indemnizatia persoanelor cu handicap pe agenda Comisiei pentru munca

10 March 2010 ·

Astazi, 9 martie, ora 15.00 Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor va participa la Senat, la o dezbatere publica pe tema proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii.

Pe langa membrii comisiilor pentru munca din Senat si Camera sunt invitati reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor de pensionari.

Va fi o dezbatere foarte buna care insa nu cred ca ii va convinge pe parlamentarii PDL, UDMR si independenti sa intervina pe textul de lege trimis de Guvern! Dar, speranta moare ultima…

 

Miercuri, 10 martie, incepand cu ora 10 va intra in dezbaterea comisiei pentru munca din Camera Deputatilor si initiativa mea privind indemnizatia persoanelor cu handicap (majorarea indemnizatia persoanelor cu handicap la nivelul pensiei minime – 350 ron). (Aici textul propunerii legislative, expunerea de motive, punctul de vedere al Guvernului).

 

http://blog.cristinapocora.ro/?p=235

Va invit la comisie pentru a sustine impreuna aceasta lege!  

48 Raspunsuri la “pensiile si indemnizatia persoanelor cu handicap pe agenda Comisiei pentru munca”

 1. Legea spune iniţial:

  1. in cuantum de 179 lei, pentru adultul cu handicap grav;
  2. in cuantum de 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

  Dumneavoastră spuneţi:
  La nivelul cuantumului stabilit pentru pensia minimă.

  Cam cât înseamnă asta în lei?

  “Şmecheria” Guvernului atunci când nu are bani, este să scoată anumite boli din gradul de handicap, mai ales în cazul bolilor care sunt în creştere, cum ar fi, de exemplu, diabetul. Îmi este frică că presat să crească această sumă, guvernul va scoate anumite boli din gradul de handicap.

  Ei bine, marele avantaj al celor cu grad de handicap nu este în această sumă, dar mai ales în medicamentele compensate. Scoaterea bolii din gradul de handicap va lăsa pe cel în nevoie nu numai fără un venit lunar, dar şi în impozitarea de a plăti medicamentele.

  Vă daţi seama că un bolnav de diabet, care aparent se poate mişca de colo-colo, nu pare un handicap foarte grav (desigur, cei cu diabet ştiu adevărul), va avea cu siguranţă o serie de alte suferinţe conexe diabetului. În lipsa medicamentelor, se va trezi curând cu picioarele amputate, cu orbire, insuficienţă renală, cu infarct. O persoană cu diabet trăieşte cam cu 15 ani mai puţin. O persoană cu diabet suportă costuri medicale de cel puţin două ori mai mari…

  Poate ar trebui să mai adaug că incidenţa diabetului este în creştere pentru că se dobândeşte, în parte, “pe sistem nervos”… în strânsă legătură cu stresul cu care ne blagosloveşte clasa politică.

  În concluzie, îmi este teamă că modificarea va produce efecte care va afecta şi mai mult protecţia, şi aşa precară, a persoanelor cu grad de handicap.

 2. buna,am si eu o intrebare,,,de fapt o nelamurire mare de tot. Eu am am handicap de gradul 1 ( grav ) …urmeaza sa lucrez la un birou…doar cu acte , eu am o pensie de 293 lei…este posibil sa raman fara pensie cand imi voi face cartea de munca,si voi lua doar salar sau am sa iau si pensia,,,

 3. @someone
  Avand gradul grav de handicap beneficiati de o prestatie sociala de 293 lei. In situatia cand veti avea contract de munca pe perioada nedeterminata veti avea scutire de plata impozitului pe salariu si veti primi si prestatia sociala constant in indemnizatie si buget complementar.

 4. @bibliotecaru
  In prezent la Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor – camera decizionala, se discuta marirea indemnizatiei si a bugetului complementar diferentiat pe grade de handicap.
  Majorarea prestatiei sociale va asigura o protectie in plus persoanei cu dizabilitate pentru a achita o parte din costurile medicamentelor compensate.
  Doar diabetul in forma agravanta a fost acceptat ca dizabilitate prin Ordinul nr. 762/1992/2006 al ministrului muncii si ministrului sanatatii, cu precizarea ca diabetul este boala care beneficiaza de programul national prin CNAS.

 5. @ Cristina

  Stimată doamnă,

  Ordinul este din 2007, dar nu cred că ordinul acela este problema; din câte îmi amintesc diabetul a fost exclus în 2008 ca urmare a acelei baze de date la nivel naţional comandată de ministrul Eugen Nicolăescu. Aveţi dreptate, diabetul beneficiază de programul naţional prin CNAS, adică primesc gratuit insulină şi ceva medicamente pentru diabet. Încadrarea în grad de handicap înseamna însă şi celelalte medicamente compensate. Cum spuneam, orice om care suferă de diabet este predispus la alte boli conexe. Mai mult, tratamentele medicamentoase ale diabetului afectează puternic rinichii şi ficatul. Fără compensarea medicamentelor, preţul medicamentelor banale pentru diabetici (de exemplu Nitroglicerină, Aspenter, Siofor, Prestarium…) sunt destul de mari, nu mai vorbesc de faptul că Protecţia socială apare numai în momentul în care celelalte boli conexe încep să se manifeste grav. În plus, să faci un dosar pentru înscrierea în gradul de handicap a ajuns la limita absurdului, trebuie să te internezi ca să dovedeşti cu date recente că eşti bolnav deşi eşti luat în evidenţă şi eşti sub tratament, în general în tratament cronic şi nu acut (care să necesite internarea). Sistemul acoperirii cu ştampile este absolut incredibil, dar mai incredibilă este umilirea cetăţeanului care trebuie să facă temenele sistemului, să-i fie recunoscător că primeşte ceva, deşi statul nu scoate din buzunar banii.

  S-a gândit cineva, măcar o secundă, că pune pe drumuri handicapaţii de orice fel şi îi ţine pe culoarele acelea sinistre o zi întreagă pentru ca onor comisia să se exprime? Cred că funcţionează sistemul, “dacă poţi ajunge până aici, probabil că nu te deranjează prea tare handicapul”.

  Sigur, nu aveţi dumneavoastră nici o vină… spun şi eu să mai revărs din obida poporului român.

 6. Anonim says:

  @Biblio
  Cum nu are vina? Cum poti spune asa ceva? Era Guvernul Tariceanu in 2007! Sunt foarte multe probleme pentru care doamna Pocora tzipa acum dar care nu au fost rezolvate de guvernul dansei, al lui Tariceanu.
  Constat insa ca nu indraznesti sa o critici, ceea ce inseamna: ori esti liberal ori ai facut o pasiune pentru aceasta doamna (ceea ce nu ma mira, avand in vedere ca ai postat cu admiratie pozele dansei pe blog)!
  Scuze, ori esti diabetic, ceea ce are consecinte …

 7. Anonim says:

  Doamna Pocora, acum conduceti si comisia de munca? Vad ca ne invitati la dezbatere si nu inteleg in ce calitate, si de ce pe blog. Oare Parlamentul nu mai are mijloace? Domnul Dobre nu stie, nu poate, nu vrea sa aiba sedinte publice? Sau domnia voastra vreti sa ii luati fata, sa il compromiteti?

 8. @anonim
  carcotas/carcotasa mai esti!
  Daca nu e transparenta, de ce nu e? Daca totul e la lumina…de ce se vede?!
  Invitatia era facuta in nume personal, ca membru in acesata comisie si ca initiator al acestei legi. Doreste cineva ca dezbaterile pe aceste subiecte sa nu fie cunoscute de persoanele vizate? Dupa circul facut de colegii din PDL la discutarea legii privind persoanele cu handicap, as putea spune ca DA!
  Pentru cultura dumneavoastra si pentru efortul de a va face griji pentru domnul Dobre, va anunt ca el aproba participarea invitatilor la sedinta!

  As avea rugamintea domnule/doamna anonim/a sa nu-i jigniti pe cei care participa la discutiile de pe acest blog. In situatia in care nu va regasiti aici va invit sa nu va mai torturati!

 9. @ Anonim
  Stimate domn,
  Nu am spus că PNL nu are nici o vină, am spus că simpatica noastră gazdă nu are nici o vină, adică cu totul altceva.

  Am blog, pe care mă exprim şi, cred eu, am fost unul dintre cei mai mari critici ai ministrului sănătăţii PNL-ist. Acum însă banii au fost cheltuiţi, nu se mai poate face nimic.

 10. Luci says:

  MULTUMIM INITIATORULUI SI TUTUROR PARLAMENTARILOR, INDIFERENT DE CULOAREA POLITICA, CARE SPRIJINA EFECTIV PERSOANELE CU HANDICAP PRIN ASTFEL DE MASURI.

 11. Gabi says:

  Nici persoanele cu handicap si nici pensionarii nu au posibilitatea unui trai cat de cat decent.Asta sa fie Europa?….sau este o Europa specifica romanilor. Sunt foarte multe persoane cu handicap ar trebui sa existe mai multe fundatii sau organizatii care sa le acorde un ajutor real ,sa poata trai si sa nu fie nevoiti sa renunte si la medicamente din lipsa banilor,sau in cazul unor interventii mai deosebite sa nu fie nevoiti sa “cerseasca” ajutorul nostru al celor care cel putin suntem sanatosi.

 12. Gabi says:

  Nici persoanele cu handicap si nici pensionarii nu au posibilitatea unui trai cat de cat decent.Asta sa fie Europa ?….sau este o Europa specifica romanilor. Sunt foarte multe persoane cu handicap, ar trebui sa existe mai multe fundatii sau organizatii care sa le acorde un ajutor real ,sa poata trai si sa nu fie nevoiti sa renunte si la medicamente din lipsa banilor,sau in cazul unor interventii mai deosebite sa nu fie nevoiti sa “cerseasca” ajutorul nostru al celor care cel putin suntem sanatosi.

 13. Ciobanu Ariclia says:

  Buna ziua
  Ce s-a intamplat in data de 10 martie la Comisia pentru munca cu initiativa dvs. pentru pensia sociala pentru persoanele cu handicap? Am incercat sa gasesc o referire pe site-ul Camerei Deputatilor,dar nu am gasit nimic.
  Multumesc.

 14. @ciobanu
  Pai sa va povestesc.
  Eu mi-am prezentat initiativa legislativa.De asemenea am precizat ca voi arata fexibilitate in discutii in asa fel incat legea sa aiba acordul tuturor.
  Conform procedurii, presedinta ANPH a exprimat punctul de vedere al Guvernului. Si anume ca “nu sustin legea pentru ca nu sunt bani”, ca ar trebi sa mai vedem, sa mai asteptam, poate la toamna, gasim ceva bani…. Am insistat pe nedreptatea care se face acestei categorii, pe nevoile acestor oameni si pe faptul ca situatia lor tr rezolvata urgent, chiar inaintea unor proiecte precum promovarea turismului romanesc.

  Colegii de la PSD si-au exprimat si ei sustinerea pentru initiativa legislativa.

  Inutil sa va mai spun ca cei de la PDL au inceput cu chichitele procedurale. Doamna Sulfina Barbu, prezenta in comisiei pentru a sustine o initiativa, a insistat pe discutarea la pachet a acestei initiative cu o initiativa a sa, tot pe problematica persoanelor cu handicap, dar cu alte prevederi. Scopul era amanarea legii si ingroparea ei.

  …Dupa schimburi de replici, dupa interventia reprezentantilor ONG-urilor persoanelor cu handicap, cand ar fi trebuit sa trecem la vot… deputatii PDL s-au ridicat si au plecat din sala. Astfel nu a mai existat cvorum de sedinta si presedintele comisiei a fost nevoit sa suspende sedinta.

  Saptamana aceasta legea va fi iar pe ordinea de zi!
  componenta comisiei:
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?idc=7

 15. Gabi says:

  Pai atunci cand au dat bani pentru turism s.a investit milioane de euro in promovare si s.a reusit doar sa se scada numarul de turisti care au vizitat tara in 2009…!!!oamenii traiesc in acea Romanie in care zilnic isi pierd locul de munca sute de oameni, in care firmele se inchid si dau faliment in fiecare zi…ce este mai important relaxarea turistilor si crearea de conditii pentru acestia??!? sau traiul oamenilor saraci …..persoane cu handicap , pensionari care traiesc cu bani putini din care trebuie sa.si asigure traiul de zi cu zi , medicamentele, chirie, caldura etc
  Ar trebui sa dea atentie acestor oameni si sa speram ca saptamana acesta ve.ti avea mai mult succes!!

 16. Ciobanu Ariclia says:

  Buna seara,
  Multumesc pentru promptitudine, daca nici ANPH-ul nu sustine initiativa dvs e grav. Asteptam sa ne tineti la curent. Sunt cam sase sute de mii de persoane cu grad de handicap, in realitate sunt mai multe, ar trebui sa conteze sase sute de mii de voturi…fara a mai pune la socoteala familiile noastre.

 17. […] sa mentionez ca legea a fost dezbatuta si saptamana trecuta in comisie, dar atunci cand a trebuit sa o votam colegii de la PDL au iesit din sala, au stricat cvorumul de […]

 18. Oare d-nul Prigoana care sustinea cu tarie nevoile persoanelor cu handicap nu este tot PD-list?Dupa ce a obtinut ce a vrut acum ce face ?Eu sunt asistent personal ,iar in familia noastra sunt doua persoane cu handicap psihic ,dintre care una foarte grava,iar daca nu ar avea sprijinul familiei ar fi muritoare de foame.Pana cand sa mai asteptam?Oameni buni faceti ceva mai repede,nu se poate trai cu maruntisul asta.Solutii exista dar de ce nu se aplica?

 19. @gabi
  iti marturisesc ca nu stiam ca dl Prigoana face parte din Liga. Eu m-am bazat de dna Gheorghiu.
  La Cominisie, cu tristete va spun, domnul Prigoana se supune disciplinei de partid a PD-L si actioneaza ca si ceilalti colegi ai sai. Sper ca totusi, la votul din plen, dl Prigoana va vota pt lege si ii va convinge si pe colegii sai sa faca acelasi lucru!

  Nu sunut in conducerea executiva a statului, dar ma pot numi membru al conducerii si va asigur ca stiu si inteleg ce inseamna viata unei persoane cu handicap cum stiu si ce inseamna viata alaturi de o persoana cu handicap!
  cu stima,

 20. Va multumesc pt raspuns.In ziua de azi greu te mai ia cineva in seama mai ales daca in fata lor esti o pers. neinsemnata.Am inteles raspunsul si stiu ca o sa luptati pana la capat.As vrea sa spun o mica povestioara adevarata care pe mine m-a lasat fara cuvinte si cred ca si pe d-voastra o sa va emotioneze .O persoana cu handicap psihic ,un barbat, a primit de pomana pt paste o capatana de miel(pulpele le opreste bogatasu”).Mergea agale pe strada cu plasa intr-o mana iar in cealalta mana avea o lopata (cu care in mintea lui ratacita facea ceva folositor ;strangea gunoaiele aruncate de oameni ca noi fara sa fie platit).La cativa metri de el un caine batran de-abia se tinea pe picioare l-a privit gales.Noi cu siguranta l-am fi hulit,dar el a scos capatana din sacosa a taiat cu lopata asa cum a putut el si a dat-o cainelui.Restul a bagat-o in sacosa si si-a vazut de drum.S-a intamplat acum un an inainte de Paste in com Valea Doftanei si nu cred ca am sa uit vreodata.Imi pare rau ca nu am facut o poza si sa o trimit guvernantilor,pt ca aveau cu siguranta ce invata.Va multumesc inca odata si va doresc sanatate in primul rand ca restul e mai simplu.

 21. Monica says:

  Va rugam sa ne tineti la curent cu ce se mai intampla.Despre pers cu handicap nu mai vorbeste nimeni.s-au dat niste drepturi in legea 448 care nu se respecta de domnii primari:respectiv dreptul asist.personali la concediul platit de odihna si un salariul pers.cu handicap pe perioada cat este asist.in condediu.nici nu era vorba de criza in 2007 si ni se spunea ca nu vor mai fi bani nici de salarii ca sa nu ne mai cerem drepturile.Sunt mai discriminati decat romii aceste fiinte care asa a vrut dzeu sa se nasca!ajutati-le daca puteti!

 22. Pana la sfarsitul lunii aprilie a.c. se va dezbate in plen pe articole si respectiv se va da votul final in Camera Deputatilor – Camera decizionala, pentru Proiectul de Lege privind majorarea prestatiei sociale.

  Pana atunci trebuie sa solicitati ăparlamentarilor din judetul dumneavoastra sa voteze legea, indiferent de partidul din care fac parte!

 23. Tavi says:

  Buna ziua!Nu a fost sa fie….Am impresia ca undeva s_a strecurat o greseala… Sustineti ca prin aprobarea modificarii legii ar fi nevoie,suplimentar,de 2,5 miliarde lei….Eroare…De aceasta suma e nevoie pentru plata celor 600000 persoane cu dizabilitati daca s_ar aproba marirea.Dar ,va rog,sa aveti in vedere ca acesti bani includ si sumele aflate deja in plata,suplimentara e numai diferenta.Daca nu va deranjez prea mult doresc sa explic,folosindu_ma de niste date pe care le_am aflat de pe aici….Luam cazul persoanelor cu handicap grav,se pare ca sunt 186000 persoane.Aceste persoane primesc cate 202 lei de persoana adica 186000 x 202 x 12 luni =440864000 lei anual.Cu marirea ar primi 186000x350x12=781200000 lei…Asadar efortul ar fi,pentru acest grad,de 340.336.000 lei anual…Nu cred ca restul pana 2,5 miliarde ar trebui consumati de celelalt grade de handicap…Concluzia este ca ar fi nevoie numai de suma de bani rezultata din diferenta dintre suma propusa si suma aflata deja in plata.Va multumesc!

 24. @tavi
  multumesc pentru calcul. Nu eu am sustinut ca este nevoie de un efort financiar de 2,5 miliarde ci doamna presedinta ANPH (vezi te rog inregistrarea dezbaterii atasata pe acest blog la ultimul post pe aceasta tema.
  Oricum calculul imi este util.

 25. Tavi says:

  Va multumesc la randu_mi pentru rapiditatea raspunsului! Daca as fi avut toate datele as fi fost mult mai explicit.Dar apropo de ANPH…Nu e institutia care …lupta pentru problemele persoanelor cu handicap? Poate persoana care se afla la conducerea acestei ANPH nu realizeaza ca daca,prin absurd,nu ar fi persoane cu handicap in tara asta,doamna respectiva ar fi continuat sa incaseze un salariu de mizerie la vechiul loc de munca…Multe ar mai fi de zis pe aceata tema dar,dumneavoastra,nu aveti nicio vina sa_mi spun aici toate OF_urile…Nu am gresit grmatical cand am scris cu majuscule OF referindu_ma la oamenii cu dizabilitati…..Gata….

 26. Busila Paul says:

  ne-am saturat de guvern acesta de nenorociti si lepre condus de piticul Boc…treceti si votati mai repede domnilor parlamentari modificarea legi persoanelor cu handicap.Pentru dvs domnilor parlamentari se gasesc bani pentru salari dar pentru noi nu
  As dori sa puteti trai si dvs cu 234 lei pe luna sa vedem daca va descurcati. Nu cerem mila ne cerem drepturile

 27. Tavi says:

  Am crezut ca nu mai scriu nimic,dar nu pot.Am gasit bani pentru persoanele cu handicap grav,timp de doi ani,daca vor sa aprobe modificarea legii 448.Cei 80 milioane euro pe care vrea sa ii cheltuie ministra turismului pt.intai mai sunt exact diferenta ce ar trebui pentru un an celor cu hadicap grav.Pentru urmatorul an …nu mai da presedintele 100.000 euro,nerambursabil,Moldovei si avem grija de cetatenii nostri in primul rand.Mai ramane de gasit suma de competare pentru celelalte grade de handicap.Cam asta e tara in care traim!Poate as mai scrie cate ceva dar ma duc sa urlu in padurea din apropiere…Daca mai gasesc bani revin.Am totusi o problema,nu stiu numarul de persoane cu handicap din celelalte grade…

 28. Tavi says:

  Buna dimineata!Pentru inceput trebuie sa spun ca suma de bani de la Basescu si ministra turismului ar ajunge pt.cei cu handicap grav,ca asta stiam atunci.
  Acum,cand am mai multe date,sa incepem niste calcule…
  565.998 persoane cu handicap
  -185.418 grav
  -330.613 accentuat
  – 46.989 mediu
  – 2.978 usor

  Daca s-ar vota legea cu marirea,ar trebui gasite surse de finantare pentru
  80.880.288 lei lunar,pentru toate gradele

  970.563.450 lei anual(nu 2,5 miliarde)

  E vorba de diferenta dintre sumele in plata si cele care ar fi necesare dupa marire.Cifrele de mai sus sunt aceste diferente.

  Iata aceste sume defalcate per grade de handicap

  GRAV 27.441.864 lei pentru indemnizatie
  1.668.762 lei pentru bugetul complementar

  ACCENTUAT 44.302.142 lei pt indemnizatie
  2.314.291 lei pt bugetul complementar

  MEDIU 4.698.900 lei pt indemnizatie
  305.428,5 lei pt bugetul complementar

  USOR 148.900 lei pt bugetul complementar

  SI ACUM SA EXEMPLIFIC METODA PRIN CARE AM AJUNS LA ACESTE CIFRE…

  luam cazul grav -185.418 persoane

  indemnizatie propusa 350 lei
  350×185.418=64.896.300 lei

  indemnizati in plata 202 lei
  202×185.418=37.454.436 lei

  DIFERENTA 27.441.864 lei

  buget complementar propus 100 lei
  100×185.418=18.541.800 lei

  buget complementar in plata 91 lei
  91×185.418=16.873.038 lei

  DIFERENTA 1.668.762 lei

  Si tot asa,cu toate gradele…
  Se ajunge la cifrele cu care am inceput.Daca e nevoie le transmit pe toate.
  Tocmai vad la TV ca delegatia FONDULUI zice ca s-au depasit cu 15% cheltuielile cu asistenta sociala….

  SUCCES !!!

 29. Tavi says:

  Exemplul pentru handicap grav este pt o luna.Suma rezultata se inmulteste cu 12.Scuze.Sunt prea infierbantat…Ar fi bine sa se rezolve…

 30. @tavi
  multam pt calcul. il voi folosi sapt viitoare cand vom dezbate iar legea, in comisiile reunite de munca si sanatate!

 31. Tavi says:

  Doamne ajuta !!!

 32. Tavi says:

  Cel putin o sa murim frumos…. VA MULTUMIM DOAMNA CRISTINA…

 33. Tavi says:

  Nu este repros ,este multumire !!!

 34. Ar trebui sa ne de-a o pastila si sa murim ca doar suntem numai 600.000 de pers cu handicap. Sa le fie rusine celor de la PD-L. Imi este rusine ca ma-m nascut in tara asta unde toti guvernanti o data ajungi la putere isi umple conturile dupa care la batranete stau bine mersi. Dar exista un Dumnezeu.

 35. Tavi says:

  Am crezut ca nu va mai plictisesc,dar,dpa ce s-a pierdut speranta cu modificarea legii 448,acum ne mai lovesc in moalele capului cu o impozitare suplimentara,cu toate ca,prin legea 448,veniturile persoanelor cu handicap nu sant impozabile.CE NE FACEM ?

 36. gigi says:

  daca o persoana de 88 de ani la pat are pensie de 1700 lei mai poate beneficia de ajutor de handicap acei bani care ii primesti de la primarie si mai primesti prin posta pentru ingrijiri,daca exista persoana sa ingrijeasca bolnavul la domiciliu?
  din cate stiu de la primarie vreo 500 lei aprox si prin posta vreo 290 lei.
  poate beneficia de acesti bani daca are pensie asa mare?

 37. mihai says:

  rusine sa le fie celor de la guvernare nu am primit banii de trei luni de zile ce facem murim asa devreme sau asteptam sa mai apara ceva nou sa ne punem capat zilelor

 38. mihai says:

  cei de la guvern si-au luat banii la timp ? sau la fel ca acesti oameni cu handicap care nu siau primit bani de 3 luni traiesc pe o zi pe alta?

 39. @mihai
  in ce localitate se intampla asta? persoana cu handicap sau insotitorul? imi dai detalii ca sa-i adresez o intrebare ministrului muncii?

 40. cati says:

  Va rog doamna Pocora sa va interesati pentru noi, persoanele cu handicap de ce ni se opreste incontinuare impozit pe pensiile de invaliditate ? Eu personal am incercat sa obtin un raspuns de la Casa de Pensii si mi s/a precozat ca nu au normele de aplicare a legii. Dar au trecut 8 luni , cit trebuie sa mai asteptat punerea in aplicare a legii ?! Va multumim

 41. puiu says:

  Stimata doamna, cautand contacte de sprijin pentru persoane cu handicap, m-am bucurat mult sa lecturez postarile din acest site.
  sunt in al doilea an de handicap accentuat datorat unui sindrom sirigomielitic, materializat intr-o parapareza membrul stang inferior si tulburari de perceptie rece cald la nivelul a 50% din membrul drept inferior. Eu sunt salariat inca la un spital din Targoviste,si nu am mai primit indemnizatia din luna iunie.La inceput m-am consolat cu ideea ca in avalansa de recesiune, cineva o fi decis sa-mi anuleze certificatul , insa legal, in termen de 30 de zile ar fi trebuit sa primesc o hartie in acest sens.acum, in aceasta luna m-am prezentat din nou la comisie , am fost evaluat la acelas grad: accentuat, si sunt in continuare nedumerit ce s-a intamplat cu indemnizatia mea pe ultimele trei luni?Daca mi-ar fi fost anulat certificatul nu ar fi fost obligati sa ma reevalueze sau sa ma anunte? daca o comisie din 5 membrii decid justetea unei solicitari si incadrarea in gradul respectiv este normal ca intr-un birou de la Bucuresti de dragul afirmarii politice cineva sa taie cu creionul soarta unei persoane necajite care munceste cinstit de 36 de ani in sanatate? efectiv nu stiu cum sa procedez: daca fac taraboi, ma pune sa dau cine stie cati bani inapoi …si nu am de unde, daca tac , ma simt umilit si nedreptatit, nici nu stiu, poate-mi dati un sfat.

 42. Cand am afirmat ca astia o sa ne extermineze nu ma baga nimeni in seama.Acum au pregatit ordonanta de exterminare…. O sa taie …. tot…. Micutul nu stie pe ce lume traieste….Sa va explic…. Mie,per soana cu dizabilitate,statul mi/a dat o sansa sa ies la pensie dupa 15 ani de munca,urmand sa imi completeze veniturile cu o suma de bani in asa fel sa am posibilitatea sa ma descurc… Statul completa cu indemnizatia in asa fel sa ajung spre o pensie completa…Ei au hotarat ca eu sa nu mai lucrez…Acum ce face MICUTUL… Imi taie din suma ce mi/o dadea statul in completare… Deci,statul roman nu ma lasa sa fac o vechime in munca cat mai mare,promitandu/mi ca are grija de mine sa mor linistit si acum MICUTUL stabileste ca a venit timpul sa cam mor….Poate eu nu mai eram in stare sa mai muncesc dar mai adunam nste ani vechime prin plata contributiilor aferente salariului minim…Sunt sigur ca niste instante mi/ar da dreptate….Dar cu ce bani…De unde sa iau suma necesara deschiderii unei actiuni de chemare in judecata a sttului…

 43. BUNA ZIUA. Sunt o persoana cu handicap din judetu Bacau.
  In 2007 m-am angajat la o firma din oras, pentru ca patronu a stiut ca daca angajeza o persoana cu handicap are facilitati timp de 12 luni.
  Sunt angajata de aproape 4 ani,(lucrez ca operator si introducere de date in calculator) si imi e teama ca poate firma nu mai vrea sa ma tina la ei. Spuneti-mi ce ar trebui sa fac?DESI PANA ACUM NU MI -AU ZIS NIMIC, TOTUSI…

 44. daniela says:

  buna ziua,diabeticii au dreptul la pensie?

 45. daniela says:

  am 33 de ani si am diabet de 9 ani,fac insulina 4 injectii pe zi,as avea dreptul la pensie?nu am nici un venit traiesc doar din salariul sotului si eu si un copil in clasa 2,si nu ma descurc doar cu salariul lui,imi este foarte greu si cu regim si cu medicamente,multumesc, astept un raspuns

 46. COHAL MARIETA says:

  Va rog daca cunoaste cineva daca s a aprobat in parlament initiativa privind dublarea vechimii in munca pentru persoanele cu grad II de invaliditate dobandit in timpul minoritatii
  In Legea 263/2010 art 58 pct a, b, c, actualizata nu este mentionat acest aspect.
  Cu multumiri

Raspunde