Cristina-Ancuța POCORA

Pensionar in Romania, in 2044?!

12 April 2010 ·

Eu, cetateanul Cristina Pocora,  avand varsta de 31 de ani, angajata cu carte de munca de aproape 9 ani, am inceput sa ma gandesc la un subiect aparent indepartat: PENSIA.

 

De la inceput, trebuie sa spun ca sunt impotriva pensiilor speciale pentru parlamentari si nu ma bazez pe un astfel de sistem.

 

Sustin respectarea principiului contributivitatii – pensie proportionala cu contributia. Cred, insa, ca aceasta abordare a pensiei incepe sa fie paguboasa pentru tanara generatie. Este clar ca sistemul public de pensii se afla in faliment. Este clar ca, atunci cand vom iesi noi la pensie, ne va fi mai rau decat pensionarilor care, astazi, trebuie sa aleaga la ce sa renunte in fiecare luna: la mancare, la medicamente sau la haine…

 

Tocmai de aceea incep sa ma gandesc serios la alternative.

 

In momentul de fata, sistemul de pensii din Romania este asezat pe trei piloni:

pilonul 1 – pensiile publice obligatoriiclasica pensie de stat.  In acest sistem de pensii, contribuabilii actuali platesc pentru pensionarii de azi iar, pentru ei, vor plati contribuabilii de maine. Marea problema a acestui sistem este reducerea numarului de contribuabili si cresterea numarului de pensionari, problema care va duce la colapsul pensiilor de stat.

 

pilonul 2 – pensiile private obligatorii – obligatorii doar pentru cei pana in 35 de ani si optionale pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani. Nu ne costa nimic in plus. Un procent de 2,5% din cei 9,5%, care mergeau catre pensiile de stat, este redirectionat catre un fond de pensii private ales de noi. Acest nivel al contributiei va creste cu 0,5% pe an pana va ajnge la 6%, restul de 3,5% fiind platit in continuare catre pensia de stat. In 2009, domnul ministru Marian Sarbu a decis ca acest 0,5% sa nu fie virat la pensiile private ci a ramas la Bugetul de Stat si, astfel, in loc ca, in acest an, noi sa avem directionati 3% avem doar 2,5%.  Imi este teama ca, la anul, si apoi peste doi ani sau trei, sa avem un nou ministru Sarbu, care sa tot amane trecerea contributiei noastre de la stat la privat.

In plus, conform reglementarilor, banii redirectionati catre fondul de pensii private vor fi investiti, valoarea contului evoluand in functie de randamentul investitiilor efectuate, statul stabilind o rata minima de rentabilitate, riscul plasamentelor fiind lasat la latitudinea administratorilor de fond.

 

Pilonul 3 – pensiile private facultativeprin contributiile platite suplimentar, angajatii isi vor putea asigura un venit suplimentar in momentul iesirii la pensie.

 

Pilonii 2 si 3 de pensii sunt subiecte care merita analizate. Cred ca merita atentie si solutii si ar trebui aduse mai mult in atentia opiniei publice. Sunt convinsa ca acest sistem nu este perfect, mai ales pentru ca, in Romania, este la inceput de drum. Multe tari occidentale il practica, insa, cu succes, iar noi trebuie sa luam notite. Tocmai de aceea, consider ca tinerii ca mine, dar, poate, si oamenii mai in varsta au nevoie de informare asupra acestui sistem de pensii, au nevoie sa afle mai multe, sa afle ca exista alternative la sistemul actual si falimentar de stat. Cred ca noi, clasa politica, trebuie sa facem acest sistem sa meaga si sa reprezinte o solutie pentru viitor.

 

Va ganditi la pensia voastra? Cum va vedeti traind la pensie? Ce ar trebui sa faca statul ca atunci cand vom iesi noi la pensie sa avem un trai decent?

9 Raspunsuri la “Pensionar in Romania, in 2044?!”

 1. Cristina, nu sunt de acord cu tine in ceea ce priveste pensiile pentru demnitari- fostii demnitari. Ba da, tu trebuie sa beneficiezi de o pensie foarte buna, chestia este ca ACUM trebuie sa demonstrezi ca meriti acea pensie. 🙂

  PS: nu-mi place templatesul blogului tau, e prea inchis 🙂

 2. Staţi liniştită, guvernul se gândeşte şi la asta… probabil că nimeni nu va mai apuca pensia în ’44. 😀

 3. Radu Narcis says:

  daca fondul de administrare a pensiilor private falimenteaza,pierzi toti banii pe care i-ai depus. Mai bine depui la banca banii respectivi pentru ca sunt garantate depozitele bancare pana la 30 000 sau 50 000 de euro.Nu este cazul sa comentez mai mult. Mult succes in activitatea de parlamentar.

 4. @petrisor
  exista in statele europene un plus pentru demnitari, dar el este rezultat, in multe situatii, de o cotizatie suplimentara. Cu asta pot fi in acord.

 5. @petrisor
  🙂 legat de templates iti marturisesc ca am primit foarte multe reclamatii pe aceasta tema. Chiar si IT-istul meu imi spune acest lucru. Sa stii ca vizionez templates-uri si intentionez sa ma supun criticii voastre constructive!

  @bibliotecaru
  eu ma incapatanez sa o apuc, dar nu as vrea sa depind de stat la acea varsta.

  @radu narcis
  totul este posibil. dar nu putem sa ne temem permanent si astfel sa nu facem nimic. Chiar si obtiunea ta pentru un cont bancar poate fi o solutie.

 6. […] Cristina-Ancuta POCORA » Blog Archive » Pensionar in Romania, in 2044?! blog.cristinapocora.ro/?p=1484 – view page – cached “Ai grija de gandurile tale pentru ca se vor transforma in vorbe. Ai grija de vorbele tale pentru ca se vor transforma in fapte. Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[‘irinaursu’] = {“location”:”Bucuresti”,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/815278182/jetwt_normal.jpg”,”name”:”Irina Ursu”,”url”:”http://twitter.com/irinaursu”,”nick”:”irinaursu”,”description”:”Curiozitatea intruchipata, moda, politica, zanarit si prieteni”,”influence”:””}; irinaursu: “RT @cristinapocora Pensionar in Romania, in 2044?! Ce variante avem? http://blog.cristinapocora.ro/?p=1484 ” 5 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[‘cristinapocora’] = {“location”:”Romania”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/363738873/Pocora_Cristina_normal.jpg”,”name”:”cristina pocora”,”url”:”http://twitter.com/cristinapocora”,”nick”:”cristinapocora”,”description”:””,”influence”:””}; cristinapocora: “Pensionar in Romania, in 2044?! Ce variante avem? http://blog.cristinapocora.ro/?p=1484 ” 6 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

 7. @ Cristina
  Analizând situaţia pensionarilor, pe orice cale s-ar merge, nu se poate să nu observi că scăderea populaţiei prin raport sub-unitar între natalitate şi moratalitate, pardon, mortalitate… înseamnă, fără putinţă de tăgadă, îmbătrânirea populaţiei şi, în consecinţă, trebuie micşorată masa celor aflaţi în plată. Scăderea pensionarilor nu poate fi făcută decât prin creşterea vârstei de pensionare sau micşorarea speranţei de viaţă.

  Ceea ce guvernul şi face, pe de o parte creşte vârsta de pensionare, pe de altă parte (şi aici este doar o presupunere a mea bazată pe observaţii personale, guvernul nu recunoaşte) îmbolnăveşte populaţia pentru a se stinge natural pe la 50, 60 de ani… cine ajunge la, 70 să fie o sărbătoare. Priviţii pe cei care au astăzi 30-40 de ani. Toţi sunt terminaţi din punct de vedere fizic, au dureri de oase, dureri musculare, o slăbire generală a organismului, dureri de cap, tulburări de digestie, tulburări de vedere, sunt supraponderali, se îndoapă cu pastile… Păi credeţi că aceste simptome vin de la sine, nu sunt provocate de nimic?

 8. Alin B says:

  Ezistă tot felul de soluţii, dom-le!…
  Uite se boc-pregăteşte o Ordonanţă de urgenţă: de luna viitoare pensionarii pot să traverseze şi pe roşu!
  Din septembrie o să fie obligatoriu…

 9. lol =)) asta da treaba…

Raspunde