Cristina-Ancuța POCORA

Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de respect şi susţinere!

03 December 2013 ·
Astăzi, 3 decembrie 2013, celebrăm Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Aceşti oameni sunt, în general, uitaţi sau invizibili în comunităţile lor dezrădăcinate. Măsurile pentru asistenţă şi pentru protecţie satisfac foarte rar nevoile lor specifice. Oamenii cu dizabilităţi sunt, în mod special, vulnerabili la abuzul fizic, sexual, şi emoţional. Timp de secole, societatea a respins aceste persoane şi, chiar şi în prezent, se estimează că peste un milion de adulţi şi copii cu dizabilităţi sunt instituţionalizaţi în Uniunea Europeană. La fel cum, în unele cazuri, le este refuzat dreptul de a alege unde şi cum să trăiască, acestor persoane li se pot refuza drepturi fundamentale de care alţi cetăţeni beneficiază fără restricţii.
 
Astfel, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi. Prin aceasta, se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale.
 
Am fost şi voi rămâne un parlamentar preocupat de soarta persoanelor cu dizabilităţi şi activ în zona problemelor de discriminare cu care se confruntă categoriile sociale vulnerabile. Susţin, pe lângă politicile orientate spre această categorie de persoane, necesitatea accesibilizării spaţiilor publice pentru persoanele cu handicap locomotor şi obligaţia noastră, cei ne putem deplasa fără probleme, de a nu ocupa locurile special destinate persoanelor cu dizabilităţi. „Omisiunile” noastre de a lăsa vacante aceste locuri nu reprezintă decât o manifestare vădită a lipsei de respect pentru condiţia acestor persoane, un derapaj de la bunul simţ de care ar trebui să dăm dovadă atunci când vine vorba de persoane vulnerabile.
 
Este necesar ca Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să elaboreze o nouă strategie în domeniul handicapului, Strategia naţională privind protecţia persoanelor cu handicap 2014-2020, care să creeze până în 2020 o Românie fără obstacole pentru persoanele cu handicap, obiectivul general al acesteia urmând a fi acela de a oferi acestor persoane capacitatea de a se bucura de drepturi depline şi de a beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică, aşa cum este firesc să fie.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, împreună cu Biroul Băncii Mondiale la Bucureşti, implementează în prezent,  Grantul de asistenţă tehnică şi dezvoltare pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi”, oferit de guvernul Japoniei prin Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane şi administrat de Banca Mondială.  Acest proiect va avea ca rezultat modernizarea sistemului de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi prin crearea de proceduri, instrumente şi criterii adecvate unei evaluări folosind modelul social al abordării dizabilităţii, realizându-se astfel schimbarea de paradigmă în abordarea dizabilităţii, de la modelul medical (pasiv), la modelul social (activ).
 
Este foarte importantă astăzi această discuţie, mai ales în contextul dezbaterii în Parlament a Legii Bugetului pentru anul 2014. Dar aceşti oameni, aceşti cetăţeni au nevoie, în primul rând, de respect, şi toţi trebuie să învăţăm să le arătăm respectul cuvenit, trebuie să ne educăm copiii în acest sens şi trebuie ca, prin gesturile noastre zilnice, să arătăm că ne pasă!

8 Raspunsuri la “Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de respect şi susţinere!”

 1. Filip G says:

  Frumos spus,dar realitatea e crunta.Eu am indemnizatie de handicap 33,5 roni si nu am un picior.Domnul Zegrean s-a pensionat pe caz de handicap sfidand toate persoanele cu handicap ramanand in functie.

 2. Filip G says:

  Apropos,eu am fost nedreptatit de doua ori.Am avut accident in mina in 91,din 93 am continuat sa lucrez in subteran avand proteza.In 2012 am iesit la pensie fiind defavorizat fata de colegii ce au iesit dupa un alt calcul.Atat timp cat am muncit nu am putut sa beneficiez de Ceretificat de handicap,daca il scoteam nu mai eram Apt in subteran.In 2010 BOK a ordonat sa nu se mai dea certificate de handicap,am primit totusi,dar nu gradul corespunzator.Eu sunt un luptator,totusi cum era sloganul”Dreptate pana la capat”

 3. lita paul says:

  nu sunteti de loc interesata de persoanele cu handicap daca era asa se vedeau unele inbunatatiri in privinta asta de pilda indemnizatiile eu sunt o persoana cu un picior amputat gamba 1/3 stiti ce bani iau va si spun 33,55 ron nu te angajeaza nimeni toti te ocolesc am mai scris si la dnl ponta si dna campeanu raspuns o dar nu cred ca sunt numai eu . multumesc

 4. ovesea nicolai says:

  isi amintesc de noi doar in campaniile electorale!

 5. ovesea nicolai says:

  USL ar trebui sa reintroduca in legea pensiilor o prevedere existenta in vremea guvernului Nastase potrivit careia pentru fiecare an lucrat de persoanele cu handicap peste stagiile legale pensia creste cu 1% pe an.IN prezent legea pensiilor prevede un spor de 0,5% pentru ficare luna lucrata peste stagiu standard de 35 de ani ,legea ar trebui sa prevada ca in cazul persoanelor cu handicao acest spor se aplica pentru ficare luna de contributie ce depaseste sta giile prevazute de art 58 din legea pensiilor>

 6. Adrian says:

  Stimata Doamna Pocora

  Va semnalez cu cea mai mare responsabilitate ca dincolo de mesajul emotional pe care incercati sau incercam sa-l transmiteti sau sa il transmitem in legatura cu persoanele cu dizabilitati, cred ca o forma maxima de respect ar fi dezbaterea publica si transparenta a Proiectului de Lege pentru copiii cu dizabilitati care are multe lucruri bune, insa si multe lucruri care in loc sa imbuntateasca calitatea vietii persoanelor cu dizabilitati o sa o faca si mai grea in timp. Nu inteleg de ce nu ivitati si specialistii la asemenea discutii si lasati totul pe seama politicienilor si a celor cu diverse interese. In speranta unei dezbateri reale a acestei legi!

  Cu consideratie, Conf. univ. dr. Adrian Rosan, directorul Departamentului de Psihopedagogie Speciala, UBB

 7. Ciprian Ioan says:

  Doamna Cristina chiar daca vati laudat pe timpul guvernului BOc ca nu puteti face multe e acuma ca sunteți la putere tot nu ați reușit nimic din 2008 nici o creștere nu sa mai facut pt persoanele cu handicap. Sunt pers de gradul II cu 234 si va las pe dumneavoastră sa va descurcați măcar o săptămana. Stau si m-a gandesc știți care este diferența dintre o vorba si practic

 8. lita george cristian says:

  despre ce imunatatiri vorbiti?vrem fapte nu vorbe. poate ajungem si noi cei obiditi de soarta sa mancam pe saturate.caci acum nu ne ajung bani nici de mdicamente si intretinere.

Raspunde