Cristina-Ancuța POCORA

Peste 38 milioane lei pentru 5052 de tineri cu vârste între 15 şi 24 ani

05 February 2014 ·

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a lansat astăzi două proiecte-pilot cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care preced schema ”Garanţii pentru tineri”.

Conceptul de „garanţie pentru tineri” urmăreşte ca tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani care şi-au pierdut locul de muncă sau care nu au reuşit să se angajeze după terminarea studiilor să primească, în decurs de 4 luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la centrele de garanţii pentru tineret, o ofertă de bună calitate de angajare, de continuare a educaţiei, intrare în ucenicie sau efectuarea unui stagiu.

Proiectele-pilot „Garanţii pentru tineri” şi Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!” se derulează în perioada 23 decembrie 2013 – 30 iunie 2015 şi se adresează exclusiv tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Cele 5052 de persoane selectate vor beneficia de un plan de acţiune personalizat, corespunzător nevoilor identificate, constând în acces la servicii integrate de informare, consiliere şi orientare, formare profesională (cursuri de calificare acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări), ucenicie, prospectare şi mediere, în vederea ocupării unui loc de muncă şi asistenţă în iniţierea de afaceri independente.

Concret, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare de nivelul 1 (360 ore) sau nivel 2 (720 ore), alţi 376 vor participa la stagii-pilot de ucenicie şi peste 1.000 de tineri vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale. Cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate, iar autorii lor vor fi îndrumaţi în iniţierea de afaceri independente.

Mai mult, pentru creşterea gradului de informare în rândul cetăţenilor, autorităţilor publice locale şi a angajatorilor în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare a tinerilor, vor fi înfiinţate 22 de centre judeţene şi 4 regionale, vor fi organizate evenimente şi campanii de informare locale şi naţionale, precum şi 20 de târguri de locuri de muncă.

Se estimează ca, până la 30 iunie 2015, odată cu finalizarea proiectelor, un număr de 600 de tineri să fie deja angajaţi.

Proiectul-pilot „Garanţii pentru tineri” se derulează în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Blocul Naţional Sindical. Cu un buget de 18.655.122,97 lei, se acoperă regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Sud-Est.

Proiectul-pilot „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!” este implementat în parteneriat cu BPI Management Consulting Romania, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC din Baia Mare şi Fundaţia Ecologică Green din Iaşi şi acoperă regiunile de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Centru şi Vest. Bugetul alocat este de 19.583.380 lei.

Informaţii suplimentare:

Datele statistice cele mai recente arată că rata şomajului la tineri este de două ori mai mare decât a adulţilor, în special în ţările cu venituri medii şi mari. În Grecia şi Spania, de exemplu, unul din doi tineri este şomer.

În Uniunea Europeană, la nivelul anului 2012, rata şomajului în rândul tinerilor a fost de 23,7%, adică 5,8 mil. persoane, din care o treime de mai bine de 12 luni.

În România, rata şomajului la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani a crescut de la 18,6%  în 2008, la 22,7% în 2012, evidenţiindu-se  trei regiuni în care nivelul acestui indicator este mai mare de 25% – Centru (31,7%), Sud-Est (31,3%) şi Sud-Muntenia (30,2%) – regiuni eligibile pentru a primi alocări financiare suplimentare prin Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor.

În anul 2012, deşi rata tinerilor care nu aveau o ocupaţie şi nu se aflau nici în educaţie sau formare profesională (NEETs) a scăzut cu 0,6 p.p. faţă de nivelul atins în anul 2011 (17,2%), aceasta a depăşit cu 3,6 p.p. media UE27(16,8% în România, faţă de 13,2% în UE27), în rândul tinerelor femei înregistrând chiar un nivel mai ridicat, de 18,6% comparativ cu 13,5% în UE27.

Pe lângă nivelul de educaţie, unul dintre factorii importanţi care influenţează accesul la un loc de muncă, neconcordanţa dintre calificările tinerilor şi abilităţile cerute de angajatori generează, de asemenea, creşterea şomajului în rândul acestei categorii. Nu în ultimul rând, lipsa lor de experienţă în muncă îi face vulnerabili în competiţia cu alţi lucrători.

Ca răspuns la această situaţie, MMFPSPV a derulat, anul trecut, Planul Naţional pentru Stimularea Ocupării Tinerilor 2013, cu măsuri şi programe de tip Garanţia pentru Tineret (prime de mobilitate, stimulente financiare, orientare profesională şi în carieră, consiliere antreprenorială, incubatoare de afaceri, stagii de pregătire, ucenicie, parteneriate între şcoli, universităţi, companii şi alte organizaţii şi start-up-uri create de tineri) care a făcut ca, până la sfârşitul lunii septembrie, un număr de 13.000 de tineri să fie deja angajaţi.

(extras din comunicatul de presa emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice)

2 Raspunsuri la “Peste 38 milioane lei pentru 5052 de tineri cu vârste între 15 şi 24 ani”

  1. Gabi says:

    Initiativa este foarte buna, numai ca putini sunt cei care vor sa munceasca. Sunt foarte multi care prefera sa stea in somaj sau pe banii parintilor. Mi.as dori sa aibe succes acest proiect !

  2. anamaria says:

    o initiativa f buna a ministerului muncii pentru tineri. ei sunt viitorul acestei tari, trebuie sa ii motivam sa ramana in tara!

Raspunde