Cristina-Ancuța POCORA

Plagiatul, brand de tara?!

29 June 2012 ·

Daca a plagiat, Victor Ponta trebuie sa plateasca si va plati.

Asta este foarte clar.

 

Sunt, insa, cateva intrebari care imi tot vin in minte si pentru care nu am primit raspunsuri inca, in cadrul acestei dezbateri nationale. Poate voi ma puteti lamuri:

1.     Vorbim despre o lucrare de doctorat, coordonata de profesori universitari, cu zeci de ani vechime in domeniu. Acestia au o responsabilitate egala cu Victor Ponta prin  faptul ca si-au pus semnatura pe acea lucrare. De ce despre responsabilitatea  acestora nu vorbeste nimeni nimic?

 In plus, pentru ca sunt carcotasa, sunt tare curioasa de activitatea de coordonare a domnilor Miclea si Oprea? Acestia sunt coordonatori de doctorate! A verificat cineva toate lucrarile coordonate de ei?

2.     Eu una recunosc ca mereu m-am incurcat in “op.cit”, “idem” sau “ibidem”. Dar tocmai acesti profesori coordonatori au fost cei care m-au lamurit. Nu trebuia sa faca ei la fel si in cazul Ponta? Sau au facut? Nu este mai potrivit sa-i ascultam si pe ei?

3.     Nu cumva, dupa tot acest scandal, ar trebui sa ma tem ca va aparea vreo lucrare de-a mea de prin clasa a V-a, in care, probabil, am folosit fraze care mi-au placut dar care nu erau ale mele, ci ale celor care au scris celebrele carti de referate? Nu cumva si asta tot plagiat se numeste? Atunci ar trebui sa fiu si eu aratata cu degetul. Pardon, dar si voi toti! Ca nu exista roman care sa nu fi “imprumutat” vreo fraza, doua, de la altii, in viata lui. Asa ca ne-am putea numi NATIE DE PLAGIATORI?!

 

In fine, tin sa o mai spun o data: nu ii iau apararea lui Victor Ponta. Daca se va dovedi ca a plagiat, premierul va plati.

Furtul intelectual este la fel de grav ca orice furt. De exemplu, ca cel facut de guvernarea Boc- Basescu atunci cand ne-au taiat salariile, pensiile, indemnizatiile pentru mame, indemnizatiile pentru persoanele cu handicap sau ajutoarele sociale. Caci, daca vreti sa fim mai catolici decat Papa, trebuie sa egalam aceste furturi, ca tot furturi se numesc toate.

Parca, totusi, egalitatea asta este cam…ridicola.

9 Raspunsuri la “Plagiatul, brand de tara?!”

 1. berenger says:

  cred ca citesc prima luare de pozitie a unui uselist care accepta ca ponta trebuie sa plateasca (cum?).
  dar,
  1. profesori sunt responsabili moral si profesional (in frunte cu coordonatorul lucrarii), bineinteles, dar asta e o discutie paralela ce nu scuza plagiatul lui ponta. ca si discutia despre orice alta lucrare sau orice alt profesor coordonator…
  2. plagiatul este foarte clar definit de legea romana a drepturilor de autor.
  3. deja doua comisii au fost desfiintate, ca simpla manifestare a puterii, doar ca ponta sa fie salvat. amuzant cum sustinatorii unui partid ce imbratiseaza doctrina libertatii nu au nimic de comentat in privinta asta…
  4. nici macar furtisagurile pedeliste nu scuza plagiatul

 2. Interesant este că nimeni nu gândeşte de acum încolo cum ar trebui să fie.

 3. @

  Pentru CRIN ANTONESCU

  @

  Pentru VALERIU ZGONEA

  REVOCAREA ROBERTEI ANASTASE POATE FI FACUTA

  In cadrul sedintei Camerelor reunite se poate propune un punct pe ordinea de zi- care sa fie votat.
  La respectivul punct, figureaza acceptul desfasurarii sedintei “diviziei” Parlamentului – Camera Deputatilor – in cadrul plenului reunite, existand numarul necesar de deputati pentru acest lucru, senatorii fiind doar invitati. Plenul este suveran si poate decide in acest sens.

  I se incredinteaza conducerea sedintei unui vicepresedinte al Camerei.
  Se supune la vot (voteaza doar deputatii) ordinea de zi:
  – revocarea Robertei Anastase
  – alegerea unui nou presedine al Camerei Deputatilor.

  Se spune la vot ordinea de zi (voteaza doar deputatii).
  Se supune la vot primul punct- revocarea Robertei Anastase (voteaza doar deputatii)
  Se supune la vot al doilea punct (cu propunerea noua de presedinte)- voteaza doar deputatii.
  Se constata indeplinirea procedurile si se precizeaza noul presedinte al Camerei.
  Pentru incheierea tuturor procedurilor, deputatii supun la vot- si aproba- ca Decizia sa poata fi dusa la Monitorul Oficial si de un secretar general adjunct.
  Decizia Canerei este trimisa la Monitorul Oficial si publicata.

  Se reia, apoi, sedinta Camerelor reunite.

  P.S.
  Ar fi bine sa fie transmis mesajul pentru a se folosi ocazia actualei sesiuni extraordinare.

 4. Solutia aleasa de Adrian Nastase- de a renunta la cererea de intreupere a pedepsei, in conditiile in care cauza urma sa fie stramutata “cu dedicatie” – este un exceptional reflex de luptator.

  Sa nu uitam ca Victor Ciorbea a fost procuror si, cand a facut acea afirmatie, anume ca Adrian Nastase ar putea fi omorat “cu ocazia” transportului in orasul-nu-stiu-care unde ar fi stramutata judecarea cauzei, a vorbit intuind perfect gandirea si intentiile procurorilor Monicai Macovei.

  Subliniez ce am mai scris: in penitenciar, viata lui Adrian Nastase este in pericol. I s-a pregatit- si intentia este mentinuta- soarta lui Sorin Crivat (asasinat in penitenciarul Codlea).

  Amintesc ca de “noul caz Adrian Nastase” (legat, formal, de tentativa de sinucidere- pe fond, este si altceva, extrem de grav) se ocupa procurorul Selaru- acelasi care a “ingropat” cazul Sorin Crivat, asasinat in penitenciarul Codlea.

 5. ATENTIONARE

  Urmatorul pas pe care aproape l-a anuntat, in subtext, Traian Basescu este declararea starii de urgenta.
  Asta inseamna dizolvarea Parlamentului, interzicerea unor televiziuni si ziare, etc.

  USL trebuie sa se grabeasca- ar putea fi o chestiune de ore!- atat cu suspendarea lui Basescu DAR si- fulger!- cu modificarile necesare privind anumite chestiuni legate de Curtea Constitutionala.

 6. sorin says:

  daca a plagiat, da, ponta trebuie sa plateasca!
  dar, asa cum biologia nu are nimic cu trilogia (eventual cu trilobitii), vreau sa aud intai parerea specialistilor!
  m-am saturat de pompierismele activistice ale alora de la pcr (care se pricepeau la toate si dadeau indicatii unde sa se faca baraje, cum trebuie sa predea profesorii, cum trebuie sa lucreze medicii, cati imbecili sa treaca clasa etc.)!
  deci, nu carnatarii, nici doctorii in inginerie civila, nici medicinistii de nivel si renume mondial sa nu se pronunte intr-o lucrare de istorie, asa cum nici un doctor in literatura nu are ce cauta intr-o comisie care analizeaza o teza de doctorat in drept.
  apoi, daca nici autorul textelor incriminate, adica Ion Diaconu, intamplator tocmai indrumatorul tezei respective, nu si-a recunoscut propriile texte in lucrarea lui ponta, atunci ar trebui sa inteleg ori ca indrumatorul a facut referatul pentru recomandarea sustinerii fara sa citeasca lucrarea, ori era la un grad de senilitate foarte avansat daca a citit-o si nu si-a recunoscut propriile texte.
  de aceea am serioase dubii ca discutam despre un plagiat.
  dar daca se respecta procedurile si se dovedeste ca a plagiat, asta e, trebuie sa plateasca.
  dar, in aceasta situatie, mi se pare echitabil sa fie supusi aceluiasi tratament toti cei suspectati de aceeasi fapta!

 7. sorin says:

  nici nu am mentionat ridicolul si grotescul situatiei in care cineva cu probleme personale de plagiat (miclea) isi da cu presupusul despre o alta teza. sincer, asta ce cauta intr-o astfel de comisie? nu arunca dubii asupra probitatii respectivei? eu zic ca da.

 8. Felicitari noului presedinte al Senatului- Crin Antonescu!
  Felicitari noului presedinte al Camerei Deputatilor- Valeriu Zgonea!

  Separat:
  Felicitari premierului Victor Ponta pentru modul impacabil in care s-a comportat si a actionat, subliniind, ireprosabil, separatia puterilor in stat!

  Felicitari pentru USL!

 9. gabi says:

  Nu stiu daca ati aruncat o privire pe deciziile Consiliului de Etica, dar puteti constata ca dansii pot decide si care este responsabilitatea profesorilor coordonatori sau chiar a scolii doctorale. ramane ca acest consiliu sa se intruneasca si sa decida… cat despre activitatea domnilor Miclea si Oprea, sunt convis ca exista o comisie catre care puteti face o cerere de “satisfacere a curiozitatii” (si daca pasiti pe drumul acesta poate va mai pot sugera eu (sau altii) alte nume care starnesc curiozitate).
  Faptul ca asociati o lucrare de doctorat cu o lucrare din clasa a V-a mi se pare ridicol. Nu vorbim despre faptul ca pentru orice fapta pe care ati savarsit-o in clasa a V-a (la varsta de 12-13 ani?) trebuiau trasi la raspundere parintii dumneavoastra, si nici despre faptul ca nu cred ca poate cineva sa dovedeasca ca o lucrare de clasa a V-a e chiar dumneavoastra. Daca domnul Ponta a copiat la examenul de doctorat a facut-o din pozitia de expert in drept si membru prin diverse organisme profesionale, apoi a publicat lucrarea si a depus-o (in cel putin 2-3 exemplare) la biblioteca Universitatii din Bucuresti.
  In plus, de la “o fraza doua” pana la cel putin 2 pagini (presupun aici ca unii chimisti nu stiu sa citeasca si sa numere pagini) e o diferenta semnificativa…
  Este adevarat ca furtul intelectual este furt ca orice furt, dar nu cred ca intr-un proces penal, de exemplu furt din apartamente, hotul prins poate invoca in apararea sa ca mai exista si alti hoti neprinsi, si ca urmare sa ceara achitarea.
  Totusi, ce ma ingrijoreaza cel mai mult la articolul dumneavoastra este ca spuneti ca Boc-Basescu au furat, prin reducerea salariilor si alte acte ale parlamentului (format din aceasi oameni ca acum, dar unii cu alte palarii). Nu tot parlamentul decide nivelul taxelor? ce trebuie sa inteleg eu din argumentul dumneavoastra? ca pot alege care din hotararile parlamentului/guvernului le respect? si am dat aici doar un exemplu…

Raspunde