Cristina-Ancuța POCORA

PNL a depus moțiunea simplă „PSD guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean!”

11 February 2015 ·

Grupul Parlamentar al PNL a depus astăzi, 11 februarie 2015, moţiunea simplă intitulată „PSD guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean!”, demers care are drept scop anularea comasării Inspecţiei Muncii cu Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 86/2014.

(text  motiune OUG 86 din 2014)

Noi am atras atenţia încă de la adoptarea în secret, fără niciun fel de informare, consultare sau aviz din partea partenerilor sociali, a acestei OUG, asupra faptului că schimbarea organizării şi denumirii acestor două instituţii nu va face altceva decât să creeze confuzii în rândul beneficiarilor, îngreunând accesibilitatea acestora la serviciile publice furnizate de cele două instituţii, acestea având atribuţii şi domenii specifice, complet distincte.

Nu putem fi de acord cu acţiunile Ministerului Muncii prin care doamna ministru Rovana Plumb, alături de Primul Ministru Victor Ponta doresc să-şi rezolve interesele politice ale PSD, desființând instituțiile, schimbând organigramele și făcând instituți pline, de sus până jos, cu activiști de partid.

Nu putem fi de acord cu acţiunile Guvernului de a unge membrii de partid ai PSD, făcute cu încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare.

Niciunul dintre demersurile făcute de noi nu a sensibilizat Guvernul, deşi este evident pentru toată lumea că desființarea celor două instituţii nu va îmbunătăți activitatea din domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței, sau cea din domeniile combaterii erorii, fraudei și corupției din domeniul prestațiilor sociale, în schimb le va supune controlului guvernamental și schimbărilor politice.

În contextul în care, potrivit ultimei raportări a Ministerului Finanţelor Publice, frauda fiscală pe piaţa muncii se ridică la 14,6% din PIB, adică aproape jumătate din încasările totale la bugetul naţional, acţiunea Guvernului de anihilare a Inspecţiei Muncii, una dintre instituţiile esenţiale în combaterea fenomenului, este un act iresponsabil.

În condițiile în care taxarea muncii este la cote atât de mari, iar sistemul birocratic nu este deloc un susținător al inițiativei private, desființarea prin politizare a unor instituții demonstrează că PSD vrea să fie patronul a tot ce mișcă în România.

Din aceste motive, prin această moțiune simplă, PNL solicită demisia ministrului Rovana Plumb, aceasta demonstrând încă o dată că folosește Ministerul Muncii pentru interesele partidului din care face parte, ignorând faptul că avem nevoie de instituţii independente, funcționale, instituţii care să fie în folosul cetățenilor și nu să fie sursă de răsplată pentru membrii de partid ai PSD.

De asemenea, solicităm abrogarea în regim de urgenţă a art. 5 al OUG 86/2014, considerând că această prevedere încurajează frauda fiscală pe piaţa muncii şi corupția în sistemul de asistență socială și transformă Inspecţia Muncii și Agenția de Plăți și Inspecție Socială în anexe ale PSD-ului cu caracter de ajutor social pentru șomerii de partid.

Vom merge mai departe şi dacă în urma cererii de sesizarea a Curţii Constituţionale depusă la Avocatul Poporului şi a acestei moţiuni simple, art. 5 al OUG 86 din 2014 nu va fi abrogat, vom contesta la Curtea Constituţională a României Legea de adoptare a acestei ordonanţe de urgenţă, după ce aceasta va fi adoptată de Parlament!

Considerăm că aceste instituții trebuie întărite, nu desființate prin diluare și politizare!

Un Raspuns la “PNL a depus moțiunea simplă „PSD guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean!””

  1. Odaianu says:

    Am citit textul motiunii. Din unificarea celor doua intitutii trebuie sa deducem ca se desfiinteaza Inspectia Muncii ? Si acum, aceste institutii sunt subordonate Mnisterului muncii, iar sefii acestora sunt numiti de PSD. Daca se unesc, din doua functii de conducere va ramane una. Din textul motiunii se intelege ca PNL propune ca aceste institutii sa fie independente. Adica, nu vor mai fi in subordinea guvernului ? Nu vor mai f platite din bugetul de stat ? Daca ‘DA’, se vor subordona Parlamentului ? Care este propunerea PNL privind subordonarea si functionarea acestor institutii ? Personal, consider ca nu institutiile servesc interesele partidelor aflate la putere, cei care le conduc si sunt numiti politic subordoneaza aceste institutii intereselor de partid. Solutii ca aceste institutii sa devina independente functional: eliminarea numirilor politice privind posturile de conducere, eliminarea activistilor de partid (neprofesionisti) incadrati prin diverse metode in cadrul acestor institutii, eliminarea angajarii incompetentilor (pile, cunostinte, relatii), curatenie pe criterii corecte (competenta, responsabilitate, moralitate, cazier penal), dimensionarea corecta a corpului functionarilor publici ramasi si asigurarea stabilitatii acestora, pregatirea profesionala continua a functionarilor publice, retribuirea functionarilor publici comparabil cu angajatii din sectorul privat pentru functii de specialitate asemanatoare (informatician, contabil, economist, inginer, etc. ), respectarea specialitatii studiilor absolvite la incadrarea pe functii cu studii superioare, o piramida corecta a salarizarii (acum piramida salarizarii e cu varful in jos), sustinerea si acordarea de salarii mari si recompense pentru specialistii adevarati. Cu alte cuvinte, sectorul public va fi mai puternic daca va avea personal comparabil cu cel din sectorul privat, bine dimensionat, bine pregatit, bine retribuit, responsabil, cu o moralitate ridicata. Acest personal trebuie sa-si doreasca o cariera in sectorul public, de la intrarea in sectorul public pana la iesirea sectorul public si chiar dupa iesirea din sectorul public. Ma refer aici la un sistem de pensii publice specific celor angajati in sectorul bugetar, care pot accepta obligatii suplimentare si restrictii temporare (salarii mai mici, diminuari de salarii, lipsa primelor si altor stimulente, etc.) in schimbul garantarii unei pensii decente. Acest sistem de pensii publice pentru personalul bugetar se justifica si prin faptul ca in sectorul bugetar gradul de incasare a contributiilor la bugetul pensiilor este 100%, fata de gradul de incasare din sectorul privat sau de stat nebugetar care este sub 50%.

Raspunde