Cristina-Ancuța POCORA

PNL: Parlamentarii trebuie să îşi piardă mandatul dacă sunt condamnaţi cu suspendare

12 July 2016 ·

Parlamentarii trebuie să îşi piardă mandatul dacă sunt condamnaţi cu suspendare, asemenea primarilor. PNL a depus trei proiecte în acest sens.

 

Parlamentarii trebuie să aibă același statut cu primarii și, în consecință, decizia CCR, dată zilele trecute, privind pierderea mandatului de către aleşii locali care sunt condamnaţi cu suspendare trebuie implementată ca regulă și în cazul parlamentarilor condamnaţi.

 

Nu contează forma condamnării definitive, că ai fost condamnat cu executare sau cu suspendare, din acel moment ai o problemă de integritate, de reprezentativitate, de imagine și pasul natural este să te retragi până te reabilitezi, conform deciziei instanței.

Ieri, în BPN, PNL a decis elaborarea iniţiativelor legislative, sunt co-inițiator, am semnat proiectele și ele au fost depuse la Parlament.

Integritatea reprezintă un element fundamental în exercitarea funcției publice. Existența unei condamnări penale, cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei, face imposibilă continuarea exercitării funcției de demnitate publică (ales local sau parlamentar).

Curtea Constituțională a României a statuat, cu ocazia constatării neconstituționalității legii privind modificarea Statutului aleșilor locali, că „prin instituţia încetării de drept a mandatului aleşilor locali în cazul unei condamnări penale la o pedeapsă privativă de libertate, valoarea socială protejată este integritatea persoanei care deţine mandatul şi exercită demnitatea publică pentru care a fost aleasă. […] Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează prin ea însăşi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei. […] De aceea, condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea.”

În temeiul principiului constituțional al colaborării loiale între instituțiile statului, Parlamentul are obligația de a modifica legislația, astfel încât toate categoriile de demnitari să se supună regulii încetării exercitării mandatului în cazul condamnării la o pedeapsă privativă de libertate indiferent dacă este cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei.

În acest scop, am înițiat un pachet legislativ cu trei proiecte, două la Camera Deputaților și unul la Senat tocmai pentru a face posibil aplicarea acestui principiu. Astfel: LEGE pentru modificarea art.7 alin.(1) lit.c din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului Senatului României, astfel încât mandatul unui deputat sau senator să înceteze de drept dacă acesta își pierde drepturile electorale ca pedeapsă complementară/accesorie la o pedeapsă principală constând în condamnarea la închisoare cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei.

Propunere legislativa de modif lit c_art 7 din Legea 95_2006

Propunere modifcare Regulament Senat

Propunere de modificare a Regulamentului CDEP (2)

Proiectul este consituțional pentru că legiuitorului constituent i-a fost indiferentă modalitatea de executare a pedepsei principale (detențiunea pe viață, închisoare cu executare, închisoare cu suspendarea executarea pedepsei, amendă penală) considerând relevantă corelația cu pedeapsa complementară/accesorie a pierderii drepturilor electorale. În dreptul pozitiv este reglementată situația încetării mandatului în cazul condamnării la închisoare cu executare, fiind adoptate mai multe hotărâri ale Camerei Deputaților sau Senatului în acest sens. Raportat la situația juridică expusă mai sus, propunem și reglementarea situației de încetare a mandatului în cazul condamnării la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

 

Modalitatea de reglementare aleasă este modificare unui text de lege în vigoare, modalitate prevăzută de art.59 Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică pentru elaborarea actelor normative.

Cuvinte Cheie:
, , ,

Un Raspuns la “PNL: Parlamentarii trebuie să îşi piardă mandatul dacă sunt condamnaţi cu suspendare”

  1. cu siguranta suspendarea mandatului este o masura obligatorie si de bun simt altfel reprezinta un abuz pentru societatea civila.

Raspunde