Cristina-Ancuța POCORA

PNL susține abrogarea art. 276 din Codul Penal și elimininarea oricărei îngrădiri a libertății de expresie

03 February 2014 ·

    Partidul Național Liberal s-a remarcat, de la reînființarea sa, la începutul lui 1990, drept un apărător al libertății de exprimare, drept fundamental garantat de Constituția României în art. 30, care interzice cenzura de orice fel.

    PNL a constatat că în articolul 276 din Codul Penal există prevederi care pot să nască suspiciunea că libertatea de exprimare ar putea fi încălcată, motiv pentru care parlamentari liberali au depus, încă de anul trecut, o inițiativă legislativă de abrogare a acestui articol.

 

    Dorim să remediem această problemă în spiritul democrat al legislațiilor europene si transatlantice.

   Noul Cod Penal a intrat în vigoare de la 1 februarie 2014, iar abrogarea articolului 276, articol care duce la o îngrădire a libertății presei, trebuie să fie analizat în termen util pentru adoptarea cât mai rapidă  a acestei propuneri legislative susținute de PNL.

    Dreptul la expresie, la critică şi la observaţii reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale societăţii româneşti după 1989, de aceea PNL susține abrogarea art. 276 din Codul Penal.

    Acest gest vine firesc şi în apărarea drepturilor constituţionale şi democratice de care trebuie să beneficieze orice cetăţean român.

    Art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, având titlul marginal ”presiuni asupra justiției” incriminează fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida. Sancțiunea care se poate aplica este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

    Potrivit acestui articol, declarațiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass-media, ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală. Acest fapt nu face decât să creeze posibilitatea pronunțării unor soluții arbitrare, care să aducă atingere libertății de exprimare.

    Dispoziția este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancțiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale.

    Dispozițiile art. 276 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal au creat deja discuții în mass-media și în rândul opiniei publice, punând sub semnul incertitudinii sistemul judiciar și modul de lucru al puterii legislative.

    Mai mult decât atât, trebuie subliniat că nicio putere a statului, fie ea şi cea judecătorească, nu trebuie să beneficieze de o protecţie suplimentară, dreptul la opinie, la liberă exprimare trebuind să fie garantat pentru toţi cetăţenii României.

2 Raspunsuri la “PNL susține abrogarea art. 276 din Codul Penal și elimininarea oricărei îngrădiri a libertății de expresie”

  1. Larisa Iorga says:

    Pai jos cu cenzura ca ne-au ajuns atatia ani de “silentio stampa”. Libertatea de exprimare este vitala intr-un stat democratic!

  2. alexandru popovici says:

    Toata lumea are dreptul de a cauta, primi sau impartasi informatii si idei fara frica sau interventii. Acest drept este important pentru dezvoltarea personala si demnitatea fiecarei persoane si este esential pentru indeplinirea altor drepturi. Libertatea de exprimare este strans legata de dreptul la opinie si libertatea de gandire, constiinta si religie.

Raspunde